Waga: 40 g
SENES LIŚĆ (50 g) zioła sklep ODCHUDZANIE
Waga: 50 g
1/2 łyżeczki liści (2g) zalać 3/4 szklanki wrzącej wody, odstawić na 10 min. Ciepły napar wypić przed snem.
Kurację stosować nie dłużej niż 7-10 dni.
Po okresie 2 tygodni w przypadku potrzeby kurację można powtórzyć.
Waga: 50 g
Skład: - sól,
- cukier, - bazylia, - papryka chilli, - kolendra, - kwasek cytrynowy, - glutaminian sodu.
JAŚMIN - KWIAT JAŚMINU (25 g) zioła sklep
Waga: 25 g
Świeże kwiaty jaśminu posiadają jeden z najmocniejszych kwiatowych aromatów. Swoją woń odkrywają wieczorową porą między innymi w lasach tropikalnych. . Za dnia pąki kwiatowe zamykają się, by wieczorem ukazać niezwykły czar słodkiego wręcz oszałamiającego aromatu. Po wysuszeniu kwiat jaśminu swoim aromatem przypomina orzech, czy delikatną ziołową herbatkę. Możesz dodać go do herbaty zielonej, czarnej, czerwonej, tworząc w ten sposób swoją własną mieszankę herbacianą. Barwa jaśminu w zależności od partii może się różnić.
Sposób przygotowania: 1-2 łyżki suszonego jaśminu zalewamy wodą o temp. 95 stopni, parzymy 10min. Zaleca się wypijanie 2-3 filiżanek naparu z kwiatu jaśminu
CYNAMON laski CYNAMONU ok 8 cm 7-11 SZT (50 g)
Waga: 50 g
ZASTOSOWANIE: Cynamon używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki.
VILCACORA - KOCI PAZUR 50 g - zioła sklep
Zaparzanie: 1/2 łyżeczki Vilcacory gotować na małym ogniu 15-20 min, odcedzić. Pić napar pół godziny przed posiłkiem profilaktycznie 1x dziennie.
CZOSNEK SUSZONY W PŁATKACH ~~ 50 g
Waga: 50 g
KONICZYNA CZERWONA (50 g) - sklep zielarski
Waga: 50 g
Głównym jego zastosowaniem są nieżyty górnych dróg oddechowych i zaburzenia pokarmowe.
Odwar z ziela koniczyny Do 0,5 litra wody wrzącej wsypuje się 1,5 łyżki rozdrobnionego ziela koniczyny. Wodę dalej gotuje się pod przykryciem przez 15minut, a następnie odstawia się do wystudzenia. Jeśli chodzi o leczenie nieżytów górnych dróg oddechowych, problemy z zaparciami albo zaburzenia pokarmowe odwar z ziela koniczyny pije się 3 razy dziennie po pół szklanki przed jedzeniem.
Odwar można wykorzystać też do płukania jamy ustnej i gardła oraz do sporządzania okładów na swędzącą skórę, oparzenia i stłuczenia.
BYLICA BOŻE DRZEWKO (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Pochodzi z Azji,uprawiana w Europie,również w Polsce,czasami spotykana w formie zdziczałej, głównie na nizinach. Roślina wieloletnia,dochodząca do wysokości 1,5 m, o pokroju krzewiastym, z gęsto rozgałęzionymi,miotlastymi pędami. Od dawna znana roślina ozdobna i lecznicza. Bylica charakteryzuje się silnym przyjemnym zapachem,po roztarciu przypominającym zapach cytryny. Odznacza się ponadto gęstym ulistnieniem,pierzastodzielnymi liśćmi o wąskich lancetowatych odcinkach. Liście są sinozielone,spodem szaro owłosione. Koszyczki kwiatowe żółtawe,drobne,prawie kuliste,zwisające,zebrane na szczycie w ulistnione grona. Surowiec stanowią kwitnące szczyty pędów bylicy,zbierane w lipcu i sierpniu,suszone.
Kulinarne
Dzięki aromatycznemu zapachowi, zioło to jest używane do przyprawiania potraw mięsnych oraz ryb. Wykorzystuje się w tym celu drobno pokrojone liście bylicy Bożego drzewka. Drobno pokrojonymi, młodymi liśćmi zioła możemy posypywać różnego rodzaju sałatki oraz surówki. Liści bylicy Bożego drzewka używa się nawet do sporządzania napojów chłodzących.
Napar: 1 łyżka ziela zalać 2 szklankami gorącej wody. Naparzać 5 -20 minut pod przykryciem,odstawić na 10 minut,przecedzić. Pić 2 -3 razy dziennie przed jedzeniem 1/3 szklanki naparu. Napar może być stosowany zewnętrznie,do okładów i płukania gardła.
PRZYPRAWA BRUSCHETTA ( 50 g ) POMIDOR + ZIOŁA
Waga: 50 g
ZASTOSOWANIE: Jest to mieszanka przypraw do przyprawiania bruschetty z chleba. Bruschetta jest włoską przekąską, składającą się z chrupiących grzanek z dodatkami. Do jej przygotowania wystarczy pieczony chleb, najlepiej włoski ciabatte, oliwa extra virgin oraz aromatyczne zioła, które nadają przekąsce wspaniały smak i aromat.
Przyprawa także nadaje się do różnorodnych dań z pomidrów, makaronów, spaghetti, zup, sosów, sera, fondue, mozzarelli, sałat.
SKŁAD: - pomidor suszony,
- majeranek,
- oregano,
- bazylia,
- papryka.
Waga: 20 g
Właściwości (zastosowanie): w sztuce kulinarnej ma szerokie zastosowanie, m.in. jako składnik do zup i sałatek.
Czosnek niedźwiedzi jako przyprawa Czosnek niedźwiedzi z powodzeniem może zastąpić szczypiorek czy pietruszkę przy dekoracji potraw. Świeżymi, posiekanymi liśćmi można doprawić zupę lub ziemniaczki albo udekorować kanapkę.
POMIDORY SUSZONE Z CZOSNKIEM I BAZYLIĄ (50 g)
Waga: 50 g Wspaniały smak i aromat pomidorów z czosnkiem i bazylią już teraz dostępny jest w Twojej kuchni. Mieszanka nadaje się idealnie do wszystkich dań kuchni włoskiej oraz śródziemnomorskiej, a zwłaszcza do past, zapiekanek, sałatek, mięsa i sosów. Wyśmienicie podkreśla smak bruschetty (kromki białego pieczywa skropione oliwą z oliwek i podpieczone ze świeżymi pomidorami oraz przyprawami). Dania przygotowane przy użyciu tej mieszanki oprócz walorów smakowych zyskają również barwny i apetyczny wygląd. W skład mieszanki wchodzi: - pomidory suszone w płatkach, - czosnek w płatkach, - bazylia.
Waga: 50 g Jedna z najbardziej znanych potraw na świecie. Mieszanka dzięki swojej wyjątkowej kompozycji doskonale podnosi walory smakowe i zapachowe tej wspaniałej włoskiej potrawie.
Mieszanka jest doskonale skomponowana i bardzo aromatyczna. To prawdziwe zioła najlepszej jakości - pełne smaku i zapachu. Nie ma nic wspólnego z mieszankami sprzedawanymi w sklepie, bo jest najlepszej jakości!
Nadaje się do przyrządzenia sosów do pizzy, jak również do posypania dodatków na cieście, pyszna na zapiekankach.
Wspaniale sprawdzi się w wielu włoskich daniach.
Skład:
- oregano,
- bazylia, - czosnek, - cząber, - rozmaryn, - pieprz czarny, - cebula, tymianek, - szałwia, - natka pietruszki, - sól, cukier.
LIŚĆ LAUROWY / WAWRZYN ~~ 30 g
Waga: 30 g
ŁOPIAN KORZEŃ (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Odwar z korzeni suchych:
1 łyżkę korzeni łopianu zalać szklanką wrzątku. Zostawić pod przykryciem na 3 godziny,zagotować i odcedzić. Pić 3 razy dziennie po szklance płynu.
Odwar z dodatkiem tataraku do użytku zewnętrznego:
1 łyżkę korzenia łopianu i 1 łyżkę kłącza tataraku zalać 2 szklankami wrzątku,gdy napęcznieje zagotować .Do okładów przygotowuje się odwary mocno stężone.
KURCZAK FAJITAS - przyprawa do kurczaka (50 g)
Wa
Waga: 50 g
Mieszanka ziół i przypraw do przygotowania kurczaka i mięs drobiowych w stylu meksykańskim.
Skład:
- czosnek mielony
- pieprz czarny,
Waga: 50 g
Kolendry używamy zarówno do potraw słodkich jak i pikantnych. Przede wszystkim jest głównym składnikiem mieszanki curry. Na Bliskim wschodzie stanowi popularny dodatek do mięsa, gulaszu i różnego rodzaju mięs. Aromatyzuje się nią klasyczne warzywne francuskie przystawki a'la grecque. Olejek lotny nadaje zapach czekoladzie, likierów i innym napojom. Całe nasiona należy dodawać do zup, sosów i dań warzywnych.
DAMIANA LIŚĆ (50 g) - zioła sklep
2 - 3 łyżeczki liści zalać 0,25 l wrzątku i odczekać 3 minuty. Napar powinno oddzielić się od liści oraz pić go, gdy jest ciepły.
WROTYCZ POSPOLITY (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Wrotycz pospolity (tanacetum vulgare) inaczej zwany piżmem i mlecznicą, to mrozoodporna bylina pochodząca z Europy i Azji, osiąga wysokość do 1,5 m i średnicę do 60 cm. Jest to roślina o pierzastych, ząbkowanych liściach zakończona żółtymi kwiatami w kształcie okrągłych guziczków, spotykana na łąkach na terenie całej Polski. Rozmnażanie rośliny polega na wysianiu nasion do gruntu lub wykopaniu kłączy późną jesienią lub wczesną wiosną i przesadzenie ich w odpowiednie miejsce.
Wrotycz w kuchni Jedynie młode liście wrotyczu z najwyższej części pędu nadają się do wykorzystania na surowo do dań jako dodatek do różnego rodzaju past rybnych, serowych i jajecznych, świeżych zielonych sałatek, omletów i kanapek. W Wielkiej Brytanii liście wrotyczu dodaje się również do ciast i puddingów. Napar przyrządzony z samych liści wrotyczu lub w połączeniu z innymi ziołami może stanowić ciekawą alternatywę dla zwykłej herbaty.
PRZYPRAWA DO KURCZAKA PO CHIŃSKU ~~ 50 g
Waga: 50 g
Idealna kompozycja smakowa do przygotowania dań z drobiu.
Skład: