Waga: 100 g
Proszek z nasion owoców kakaowca stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych: tabliczek czekolady, napojów, polew, wiórków czekoladowych, mas czekoladowych, cukierków. Kakao oprócz białka i tłuszczu zawiera dwa alkaloidy o działaniu pobudzającym – teobrominę i kofeinę, która występuje w śladowych ilościach. Teobromina ma znacznie słabsze działanie pobudzające niż kofeina, ale działa regenerująco na organizm zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym. Kakao zawiera również nieaktywną po spożyciu fenyloetyloaminę
ZIELE ANGIELSKIE W ZIARNACH ~~ 50 g
Waga: 50 g
ZASTOSOWANIE:
GRZYBY MUN (20 g) - PRZYPRAWY SKLEP
Waga: 20 g
Grzyby Mun są jednym z podstawowych składników kuchni dalekowschodniej. Chińczycy wierzą, że regularne spożywanie tych grzybów ma dobroczynny wpływ na zdrowie. W polskiej kuchni zastępujemy je przede wszystkim pieczarkami.
Grzyby MUN to suszone, pokarbowane grzyby o charakterystycznym szaro-czarnym kolorze. Są powszechnie używane w kuchni chińskiej, zwłaszcza w potrawach wegetariańskich. Są nazywane grzybami drzewnymi, ponieważ rosną na próchniejących kłodach drzew. Po namoczeniu kilkakrotnie zwiększają swoją objętość i nadają się do potraw smażonych,
Zastosowanie Grzyby Mun to podstawowy produkt wegetariańskiej kuchni chińskiej oraz niezastąpiony składnik popularnych sajgonek. Mają łagodny, grzybowy smak i przyjemną chrupką konsystencję. Moczy się je w wodzie ok. 20 minut, gdzie grzyb powiększa się co najmniej pięć razy. Dodaje się do potraw w czasie gotowania lub smażenia. Idealny dodatek do sosów, zup, sałatek oraz dań bezmięsnych. Grzyby Mun dobrze smakują również z ostrymi przyprawami. Polecamy dodawać je do potraw typu curry i do ostrych potraw z chili, czosnkiem i sosami sojowymi.
Kurczak z makaronem chińskim i grzybami MUN 100g makaronu chińskiego
25g grzybów MUN
2 piersi z kurczaka
2 cebule, szklanka bulionu grzybowego
2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
olej
szczypior
pieprz i sól.
Sposób przygotowania
Grzyby MUN moczyć w gorącej wodzie około 20 minut. Do rozgrzanej oliwy dodać posiekaną cebule, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać piersi z kurczaka pokrojone w kostkę oraz Grzyby MUN. Całość posolić i dusić około 1 godz. podlewając bulionem grzybowym. Makaron chiński przygotować według instrukcji na opakowaniu i pokroić w paski o długości około 5cm. Kurczaka z grzybami zdjąć z ognia, dodać makaron i sos sojowo-grzybowy, doprawić do smaku, wymieszać i dodać szczypior.
RZEWIEŃ KORZEŃ (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Roślina pochodzi z Chin i Tybetu. Obecnie uprawiana w wielu krajach w tym i w Polsce. Surowiec składa się z burakowatego kłącza i grubych licznych korzeni. Korzenie są długie, wrzecionowate. Ich powieszchnia jest częściowo pierścieniowata, czerwonobrunatna.
Sposób stosowania: 1 łyżkę korzeni zalać 1 szklanką ciepłej wody, gotować powoli pod przykryciem 5 min. Odstawić na 15 min., przecedzić
BORÓWKA CZERNICA liść (50 g) zioła sklep
Waga: 50 g Roślina występuje w lasach iglastych lub mieszanych środkowej i północnej Europy,Ameryki Północnej i Azji. W Polsce pospolita na niżu i w górach,zwłaszcza w lasach szpilkowych,gdzie rośnie w dużych skupiskach w poszyciu lasu. Borówka czernica jest krzewinką wysokości 40-60 cm o prosto wzniesionych gładkich kanciastych łodygach. Liście ma cienkie skórzaste,jasnozielone, opadające jesienią. Kwiaty dzbanuszkowate,różowo -zielone,które wyrastają pojedynczo z kątów liści. Owoce to soczysta,ciemnofioletowa z sinawym nalotem jagoda,znana i powszechnie lubiana. Owoce czarnej jagody zbiera się przed całkowitym dojrzeniem
Odwar z liści; 1/2łyżki liści na 1/3-1/2 szklanki wody,gotować 5 minut.
Napar z liści. 4 łyżki stołowe liści brusznicy zalać ½ litra wrzątku,zagotować i odcedzić. Pić 2-3 szklanki naparu dziennie.
MACA - PERUWIAŃSKI KORZEŃ MIELONY (PROSZEK) 50 g
Maca jest dwuletnią lub roczną zielną rośliną rosnącą w Boliwii i Peru. Jest głównie znana jako Maca Peruwiańska. Maca rośnie wysoko w górach, lubi niskie temperatury i nieurodzajną glebę. Odkryto, że hipokotyle to jeden z głównych elementów składowych naturalnie rosnących i organicznych korzeni macy na obszarze górskim. Jako że hipokotyle nie tworzą się w szklarniach ani w ciepłym klimacie, maca uprawiana w innych rejonach Andów nie ma tego samego składu hipokotyli i innych składników odżywczych, co naturalnie rosnąca organiczna maca. Ludzie uprawiają ją ze względu na korzeń. Korzeń ten można wykorzystać jako warzywo lub w ziołolecznictwie. Pod względem biologicznym, korzeń macy obfituje w cukier i białko. Zawiera 60% węglowodanów, 10% białka, 8.5% błonnika oraz 2.2% tłuszczy. Poza tym, zawiera urydynę, kwas jabłkowy, pochodne benzoilu oraz glukozydów, itp. suszony korzeń macy jest bogaty w alkanoidy, minerały i składniki odżywcze takie jak selen, wapń, magnez i żelazo, kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, kwas palmitynowy i kwasy oleinowe, 19 aminokwasów oraz polisacharydy. Południowi Amerykanie spożywają i uprawiają macę od tysiącleci. Maca może wzmocnić system immunologiczny, zwiększyć przyswajanie umysłu oraz poprawić funkcjonowanie organizmu. Może rewitalizować zarówno mężczyzn jak i kobiety w średnim i podeszłym wieku. Ludność Andów używa korzenia macy, aby zwiększyć swą energię, łagodzić zmęczenie fizyczne i psychiczne, przyjmować więcej składników odżywczych w codziennej diecie. Ponadto, wspomaga redukcję problemów związanych ze starzeniem się organizmu i może zapobiec osteoporozie i anemii. Poza tym reguluje nieregularne cykle hormonalne kobiet: miesiączkę, łagodzi bóle menstruacyjne oraz symptomy menopauzy. Co więcej, maca jest znana ze swoich właściwości zwiększających płodność i od dawna stosuje się ją jako afrodyzjak, więc nazywana jest również ziołową viagrą. Próby kliniczne przeprowadzone na mężczyznach wykazały, że ekstrakt i proszek z macy podnosi libido i poprawia jakość nasienia. Dodatkowo, testy na zwierzętach z użyciem proszku z macy wykazały, że może on zwiększyć łączenie w pary u szczurów i myszy. Takie korzyści mogą być spowodowane wysoką koncentracją białka i składników odżywczych oraz tym, że maca zawiera składnik chemiczny o nazwie izotiocyjanin p-metoksybenzylu o właściwościach afrodyzjaków. Dlatego też w Andach maca to magiczny symbol młodości.
Sposób użycia: ok 2-3 łyżeczki dziennie. Korzeń Maca dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem albo szejkiem mleczno-owocowym. Kraj pochodzenia: Peru
Trawa cytrynowa 50 g - Intenson
Trawa cytrynowa nadaje potrawom charakterystyczny lekko cytrynowy smak. Najczęściej stosowana jako przyprawa do dań kuchni orientalnej lub śródziemnomorskiej. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, ryb, drobiu, marynat z warzyw, dressingów do sałatek, dżemów, napojów i sorbetów, sosów, a także do herbaty.
Sposób użycia: 3 łyżeczki suszu zalać 5 filiżankami wody, krótko zagotować.
Doskonała także jako zimny napój. Można doprawić miodem lub cukrem trzcinowym
lub dodać do herbaty. Składniki: 100% trawa cytrynowa Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy i sezam Kraj pochodzenia*: Tajlandia
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 051 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 051 |
SENES LIŚĆ (50 g) zioła sklep ODCHUDZANIE
Waga: 50 g
1/2 łyżeczki liści (2g) zalać 3/4 szklanki wrzącej wody, odstawić na 10 min. Ciepły napar wypić przed snem.
Kurację stosować nie dłużej niż 7-10 dni.
Po okresie 2 tygodni w przypadku potrzeby kurację można powtórzyć.
POROST ISLANDZKI (50 G) ziele - PŁUCNICA ISLANDZKA
Waga: 50 g
Płucnica islandzka to pewny i silny w działaniu surowiec zielarski, niegdyś popularny, obecnie wycofany z Farmakopei Polskiej VI. Porost islandzki, czyli płucnica islandzka należy do plechowców, czyli do roślin niższych, których ciało nie jest zróżnicowane na wyspecjalizowane organy, typowe dla roślin wyższych. Ta piękna roślina zielarska należy do gromady Lichenophyta (Lichenes) i rośnie stosunkowo często w suchych borach iglastych w górach i na niżu. Porasta ziemię, pnie drzew, skały i głazy. Bardzo pospolicie występuje w krajach północy. W Polsce jest pod częściową ochroną. Porosty są to złożone symbiotyczne organizmy. Plecha porostów składa się z dwóch organizmów: grzyba i glonu, które ze sobą współżyją pod względem fizjologicznym (grzyb dostarcza glonom wody z solami mineralnymi i stanowi zewnętrzną ochronną otoczkę, a glon przeprowadza proces fotosyntezy w wyniku, której powstają głównie cukry i tłuszczowce). Często do plechy porostów dołączają się bakterie azotowe wiążące wolny azot z powietrza, dzięki czemu roślina wytwarza substancje azotowe białkowe i niebiałkowe. Porosty rozmnażają się wegetatywnie przy pomocy soredium (soredia = urwistki) i isydium (izydia). Oba odłamki plechy zawierają obydwa organizmy. Interesująca nas płucnica islandzka ma plechę brunatną lub brunatnozieloną (zależenie od wilgotności panującej w środowisku życia rośliny), silnie rozgałęzioną, dichotomicznie powycinaną, spłaszczoną, liściokształtną, brzegiem nierównomiernie ząbkowaną i o brzegach podwiniętych do wewnątrz, środkowa część plechy przytwierdza się do podłoża dolną powierzchnią, specjalnymi nitkami grzyba – chwytnikami (ryzoidy). Ciało płucnicy jest poplamione na czerwonawo i biało. Jako ciekawostkę podaję, że porosty mają zdolność wytwarzania zarodników w apothekiach czyli w miseczkach (produkuje je część grzybowa).
Napar: 2 łyżki plechy zalać 1 szkl. wrzącej wody; odstawić na 30 min. i przecedzić. Pić 4-6 razy dz. po 50 ml (zasada często i mało); Odwar: 2 łyżki plechy zalać 1 szkl. wody; gotować 15 minut; przecedzić. Pić jak napar.
Sól z ziołami Bio 100 g -Dary Natury
sól kuchenna 70%, cebula, lubczyk liść i korzeń, oregano, cząber, czosnek niedźwiedzi (w różnych proporcjach). OPIS
Dzięki trafnie dobranym składnikom sól ziołowa ma niepowtarzalny smak przez co skutecznie podnosi walory smakowe potraw do sporządzania których jest używane.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 231 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 231 |
ZIELE ANGIELSKIE MIELONE ~~ 50 g
Waga: 50 g Ziele angielskie ma palący smak. Jego przyjemny zapach przypomina aromat pieprzu, goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej, stąd jego angielska nazwa allspice (wszystkie przyprawy). Przyprawę dodajemy do potraw na początku ich przyrządzania.
ZASTOSOWANIE:
CZYSTEK SUSZONY (200 g) CISTUS INCANUS
Czystek pochodzi z okolic Morza Śródziemnego. Jest małym krzewem o pachnących, białych, różowych lub czerwonych kwiatach. Nie ma nic wspólnego z różą, mimo że jego angielska nazwa to „kamienna róża”. Czystek rośnie głównie w okolicach Morza Śródziemnego i północnej Afryce, ale można go też znaleźć w regionie Kaukazu. Lubi suchą, jałową glebę. Może być porównywany z innymi roślinami zielnymi znanymi w północnej Europie, które również kwitną na ubogich glebach.
Ludzie korzystają z dobroczynnych właściwości czystka już od ponad 2000 lat. Jego żywica jest w mirrze czy olejku labdanum.
Herbata z czystka Kiedyś używano kwiatów czystka do przygotowywania herbaty. Po dziś dzień wiadomo, że czystek jest przeciwzapalny. Czystek zawiera polifenole, zawarte również w czerwonym winie. Mają one właściwości przeciwzapalne i wzmacniają również system odpornościowy całego ciała.
Chemicy doszli do wniosku, że kwiaty tych roślin dały zdrowotne efekty, zwłaszcza spożywane w postaci herbaty. Wypicie kilku kubków herbaty z czystka poprawia działanie układu odpornościowego, dlatego jest zalecane.
Uważa się, że herbata z czystka przynosi większe korzyści niż zielona herbata, ponieważ zawiera więcej witaminy C.
Sposób spożycia: 1 czubatą łyżeczkę wsypać do filiżanki, następnie zalać wrzącą wodą Filiżankę przykryć i parzyć przez 8-10 minut Profilaktycznie spożywać 1-2 szklanki dziennie
SÓL CZOSNKOWA (100 g) bez CHEMII czosnek
Waga: 90 g
Waga: 50 g
Zastosowanie
Waga: 50 g
Zastosowanie:
Do dań kuchni węgierskiej (np. leczo).
Skład:
- papryka ostra,
- papryka słodka,
- cebula,
- natka pietruszki,
- tymianek,
- rozmaryn,
- czosnek,
- sól.
RDESTOWIEC JAPOŃSKI, rdest, rdestówka (50 g)
Właściwości prozdrowotne - Wspomaga leczenie infekcji (w tym boreliozy) - Posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne - Działa przeciwzapalnie (stany zapalne stawów, artretyzm) - Wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych (bielactwo, łuszczyca, toczeń, AZS, łysienie z autoagresji) - Wspomaga leczenie alergii i astmy - Wspomaga procesy oczyszczania i odtruwania organizmu - Wykazuje działanie moczopędne (diuretyczne) - Wpływa regulująco na przemianę materii - Wpływa ochronnie na strukturę naczyń krwionośnych - Wymiata wolne rodniki (działanie antyoksydacyjne) - Działa neuroprotekcyjnie - Ma właściwości przeciwnowotworowe - Obniża stężenie cholesterolu we krwi - Hamuje agregację krwinek – zmniejsza ryzyko zawałów i miażdżycy - Hamuje odkładanie triglicerydów i cholesterolu w wątrobie - Wpływa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy - Wywiera wpływ hepatoprotekcyjny (ochronny na komórki wątroby) - Działa estrogennie (łagodzi objawy menopauzy, wspomaga leczenie przerostu prostaty) - Pobudza miesiączkowanie Zastosowanie zewnętrzne wyciągów, odwarów i naparów z kłączy rdestowca:
do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych, zakażenia grzybami i bakteriami, nasiadówki i irygacje przy stanach zapalnych i zakażeniach pochwy i warg sromowych; okładów na skórę (rany, wypryski, owrzodzenia, liszaje).
SPOSÓB UŻYCIA Napar: 2 łyżki rozdrobnionych kłączy rdestowca zalać 2 szklankami wrzącej wody; przykryć i odstawić na 30-40 minut, przecedzić. Wypić w 4 porcjach w ciągu dnia (po 1/2 szklanki). Napar może służyć do okładów i przemywania skóry (trądzik, łojotokowe zapalenie skóry, wypryski, owrzodzenia) 2-6 razy dziennie. Kuracja rdestowcem powinna trwać 3-6 miesięcy, przy czym co miesiąc należy zrobić przerwę (1-2-tygodniową). Odwar: 2 łyżki kłączy rdestowca suchych lub świeżych zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 15min. Następnie odstawić na 30 minut pod przykryciem. Przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie po 100ml przez 3-4 tygodnie. Między kuracjami robić przerwę 1-2-tygodniową.
Składniki:
cząber 100%
Produkt BIO oraz wegetariański
Opakowanie:
20g
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 248 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 248 |
Przyprawa CEBULKA PRAŻONA ~~ 100 g
Waga: 100 g
Zastosowanie:
Zastosowanie: Naturalny barwnik do zabarwiania ryżu, ziemniaków, sosów. Do ciast, wypieków. Kurkuma ma właściwości lecznicze, wzmacnia i uodparnia organizm.
Czarnuszka Bio 50 g - Dary Natury
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 273 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 273 |
PRZYPRAWA DO WIEPRZOWINY ~~ 50 g
Mieszanka przyprawowa wzbogacająca smak i aromat mięsa wieprzowego.
Skład:
- kolendra,
- czosnek,
- cebula,
- rozmaryn,
- majeranek,
- kminek,
- pieprz,
- papryka ostra,
- papryka chilli,
- sól.