(Chenopodium quinoa) Quinoa, zwana komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim, jest źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Jest doskonałym dodatkiem do dań warzywnych i mięsnych jako zamiennik ryżu i kasz. Produkt przeznaczony również dla wegan i wegetarian. Sposób użycia: Produkt gotowy po uprzednim przygotowaniu: Ziarna quinoa należy wypłukać przed gotowaniem pod bieżącą wodą (jeżeli woda się nie pieni, wystarczy jedno płukanie, w przeciwnym razie płuczemy 2 – 3 razy). 1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Gdy z ziaren wyłaniają się małe białe ogonki oznacza to, że komosa jest prawie gotowa. Po ugotowaniu odstawić na 15 minut.
Wartość odżywcza w 100 g produktu**
Wartość energetyczna | 1613 kJ / 382 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone | 6,1 g 1,6 g |
Węglowodany, w tym: - cukry | 64 g 0 g |
Białko | 14 g (16%*) |
Sól | 0,01 g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 039 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 039 |
Makaron orkiszowy 5-jajeczny z amarantusem nitka Bio 250g- Gajewski
mąka orkiszowa* (85-90%), mąka amrantusowa* (5 %), 5 sztuk jaj* (10-15%) na jeden kg mąki, woda (*certyfikowny składnik ekologiczny) OPIS
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartosc energetyczna: 1438 kJ / 340 kcal
Tłuszcz: 2,68 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: g
Weglowodany: 61,32 g
Błonnik: 10,46 g
Białko: 12,52 g
Sól: 0,05 g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu INFORMACJA ALLERGENNA
Zawiera mąkę orkiszową, jaja
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Gajewski |
Kod producenta | 157 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Gajewski |
Kod producenta | 157 |
Płatki owsiane bezglutenowe 400 g - Intenson
Wartość energetyczna | 1380kJ / 327 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone - kwasy tłuszczowe jednonienasycone - kwasy tłuszczowe wielonienasycone - tłuszcze trans - cholesterol | 4,9g 0,8g 2,1g 1,8g <0,01g <0,01mg |
Węglowodany, w tym: - cukier - skrobia | 61,5g 1,2g 57,5g |
Błonnik pokarmowy, w tym: - β-glukan | 8,5g 2,3g |
Białko | 13,5g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 067 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 067 |
GOTUJEMY: Wsypujemy żądaną ilości ryżu do zimnej wody (1 szklanka ryżu na 1,5–2 szklanki wody) i doprowadzamy do wrzenia bez przykrycia. Można gotować również w bulionie. Gotujemy przez 10–12 minut na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie wodę. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Wodę nie solimy. Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką do momentu pojawienia się “kraterów”, po czym dusimy pod szcelnym przykryciem. Ugotowane ugryzione ziarnko ryżu jest al dente – jędrne ale równomiernie ugotowane.
PO UGOTOWANIU: Po ugotowaniu odstawić na 10 minut, po czym przelać zimną wodą i delikatnie wymieszać.
SPOSÓB PODANIA: ryż basmati jest dobry do sałatek i jako dodatek do mięsa i ryb.
Smacznego!
Quinoa - komosa ryżowa biała 1 kg
(Chenopodium quinoa) Quinoa, zwana komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim, jest źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Jest doskonałym dodatkiem do dań warzywnych i mięsnych jako zamiennik ryżu i kasz. Produkt przeznaczony również dla wegan i wegetarian. Sposób użycia: Produkt gotowy po uprzednim przygotowaniu: Ziarna quinoa należy wypłukać przed gotowaniem pod bieżącą wodą (jeżeli woda się nie pieni, wystarczy jedno płukanie, w przeciwnym razie płuczemy 2 – 3 razy). 1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Gdy z ziaren wyłaniają się małe białe ogonki oznacza to, że komosa jest prawie gotowa. Po ugotowaniu odstawić na 15 minut.
Wartość odżywcza w 100 g produktu**
Wartość energetyczna | 1613 kJ / 382 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone | 6,1 g 1,6 g |
Węglowodany, w tym: - cukry | 64 g 0 g |
Białko | 14 g (16%*) |
Sól | 0,01 g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 038 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 038 |
Płatki drożdżowe nieaktywne Bio 100g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 193 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 193 |
Makaron gryczany świderki bezglutenowy Bio 250 g -Alb natur-Alb Gold
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 154 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 154 |
Orkisz do chrupania bez dodatku cukru Bio 80 g - Ekoprodukt
ekspandowane ziarno orkiszu* (*certyfikowany składnik ekologiczny) WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1522kJ / 360kcal
Tłuszcz: 2,5g;
w tym kwasy nasycone: 0,5g;
Węglowodany: 68g;
w tym cukry: 2,5g;
Błonnik: 6,3g;
Białko: 14g;
Sól: 0,18g INFORMACJA ALERGENNA
Produkt zawiera orkisz.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Ekoprodukt |
Kod producenta | 182 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Ekoprodukt |
Kod producenta | 182 |
SOCZEWICA ZIELONA 500 G ziarno
Waga: 500 g
Znana od czasów prehistorycznych, mimo swych licznych wartości odżywczych zepchnięta poza kulinarny nawias. Soczewica, to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych o bogatym repertuarze dań, które może nam zaoferować.
W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej uchodziła za potrawę ubogich. W kuchni żydowskiej przygotowywana z pszenicą służyła za danie pokutne. W Polsce niegdyś używana jako roślina pastewna na długo została zapomniana. Dziś jest ulubienicą wegetarian, w których diecie z powodzeniem zastępuje mięso. Zawiera dużo białka. Dlatego soczewicę poleca się nie tylko osobom niejedzącym mięsa, ale także sportowcom i pracownikom fizycznym.
Jak gotować soczewicę?
Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze lub sałatki, świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę. W zależności od gatunku lub świeżości soczewicy (starsza jest twardsza) gotowanie może zająć od 10 minut do godziny. Idealne proporcje do gotowania ziaren to dwie szklanki wody na szklankę soczewicy. Musimy jednak pamiętać, iż soczewicę łatwo rozgotować, dlatego należy co jakiś czas sprawdzać, czy jest już miękka.
Sól dodana do gotującej soczewicy sprawia, iż ziarna twardnieją. Dobrze więc posolić je dopiero pod koniec, gdy są już ugotowane.
Produkty zawierające kwasy, np. wino lub pomidory, wydłużają czas gotowania soczewicy. Warto więc je dodać dopiero gdy ziarna zmiękną. Jeśli chcecie, by po ugotowaniu soczewica zachowała swój kształt wybierzcie odmianę brązową, która nie jest łuskana. Słodkawy posmak otrzymacie z soczewicy czerwonej, pomarańczowej i żółtej, które najlepsze są na zupy i gulasze, również dzięki temu, że szybko miękną, a gotując je łatwo uzyskać konsystencję kremu lub puree. Najdroższa i najbardziej aromatyczna jest francuska soczewica puy, która po gotowaniu zachowuje kształt.
Soczewica to również "baza" dla innych produktów. Z mielonej otrzymuje się mąkę. Mąka ta popularna jest przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się z niej m.in. chleb. Mąka z soczewicy jest bogata w białko, zdrowa i idealna do przygotowywania pełnowartościowych ekologicznych posiłków. W kuchni wykorzystamy także kiełki soczewicy bogate w kwas foliowy. Na rynku dostępna jest także soczewica w puszce, którą dostaniemy np. w sosie pomidorowym lub curry, jednak najzdrowsza zawsze będzie ta, przygotowana na świeżo.
Przydatny przelicznik: z jednej szklanki suchej soczewicy po ugotowaniu otrzymasz od 2 do 2.5 szklanki ziaren. Pół kilograma suchej soczewicy natomiast równe jest 5 szklankom ugotowanej.
Sposób przygotowania: Jak gotować? 1 szklanka brązowego ryżu, opłukać lub namoczyć na noc w wodzie ( przepłukać, gotować w nowej wodzie ) 2 szklanki zimnej wody 1/4 łyżeczki soli morskiej Do garnka wsyp ryż, sól i dodaj wodę. Przykryj pokrywką, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu ok. 30- 50 minut ( do wchłonięcia wody ) Ryż ugotowany w większej ilości może być świetną bazą do śniadania z bakaliami, prażonym słonecznikiem, pestkami dynii i np syropem daktylowym, melasą trzcinową lub słodowym kukurydziano-jęczmiennym lub jako uzupełnienie do zup lub jako uzupełnienie do warzyw z patelni lub sosów z warzyw sezonowych. Proponuję gotować również w mieszance pół na pół z kaszą gryczaną - smakuje naprawdę świetnie lub z kaszą jaglaną również w proporcji pół na pół.
Makaron orkiszowy Noodle Bio 250 g
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 286 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 286 |
Makaron (kukurydziano-ryżowy)spaghetti bezglutenowy Bio 500 g - Alb-Gold
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 156 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 156 |
Waga: 500 g
Ta roślina strączkowa zawiera wiele składników odżywczych niezwykle cennych dla naszego organizmu. Najważniejszy z nich to wysokiej jakości białko. Soja jest także źródłem związków działających podobnie do kobiecych hormonów.
Soja zwyczajna, zwana także soją owłosioną, bądź uprawną (Glycina max, syn.: Soja japonica) z rodziny motylkowatych (Papilonaceae) to roczna roślina uprawna dostarczająca jadalnych i bardzo wartościowych nasion, wiodąca swój ród z Syberii, Chin, Korei i Japonii. W uprawie natomiast znajdująca się na całym nieomal świecie, wszędzie tam, gdzie jej sprzyjają warunki klimatyczne i glebowe. Soja może osiągać wysokość 30-90 cm. Łodygę ma silnie rozgałęzioną porośniętą dość okazałymi trój listkowymi liśćmi. Kwiaty ma drobne, białe bądź lila. Po przekwitnięciu zawiązują się one w owoce typu strąka z nielicznymi nasionami w środku. Ze względu na wysoką zawartość białka soja zyskała nawet przydomek "mięsa biedaków". Określenie jest tym bardziej trafne, że soję łatwo przetwarza się na produkty przypominające w smaku i wyglądzie białe mięso. Pięć dekagramów sojowego ziarna zawiera tyle samo białka, co półtorej szklanki mleka krowiego albo średniej wielkości befsztyk wołowy.
Jak należy przyrządzać soję?
Ziarna po opłukaniu moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie przez 8 godzin. Po odcedzeniu zalewamy je świeżą wodą i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy około 15 minut. Przykrywamy garnek, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 2-3 godzin, aż soja będzie zupełnie miękka. Naturalne ziarna soi są bardzo smaczne jako składnik zup, potraw duszonych, gulaszy jarskich czy sałatek. Natomiast półprodukty sojowe należy przygotowywać według instrukcji na opakowaniu.
Ryż czerwony pełnoziarnisty Bio 400 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 215 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 215 |
BEZGLUTENOWE MUSLI Z NASIONAMI CHIA 200G
Wartość energetyczna | 1470 kJ / 350 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone | 9,6 g 1,1 g |
Węglowodany, w tym: - cukry | 55 g 8,2 g |
Błonnik | 11 g |
Białko | 13 g (15%*) |
Sól | 0,8 g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 329 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 329 |
MAKARON (SEMOLINOWY) PENNE BIO 500 g - ALCE NERO
mąka z pszenicy durum* (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Wyśmienity makaron z ekologicznej mąki z pszenicy durum. Polecamy z sosami pomidorowymi Alce Nero. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować 1,5 l wrzącej wody na 100 g makaronu, dodać 10 g soli. Czas gotowania 'al dente': 10 min. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1474 kJ/351 kcal
Tłuszcz - 1,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 73 g
w tym cukry - 3,1 g
Białko - 11 g
Sól - 0 g
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alce Nero |
Kod producenta | 191 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alce Nero |
Kod producenta | 191 |
Płatki jaglane Bio 600 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 195 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 195 |
Kuskus kukurydziany Bio 400 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 148 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 148 |
Kasza jaglana Bio 350 g - Intenson
Wartość energetyczna w 100g | 1449 kJ / 346 kcal |
Tłuszcz: - w tym kwasy tłuszczowe | 2,9 g 0,6 g |
Węglowodany: - w tym cukry | 68 g 0,1 g |
Błonnik | 3,2 g |
Białko | 11 g |
Sól | <0,01 g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 015 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 015 |
KASZA BULGUR PSZENNY (500 g) gruboziarnista
Kasza bulgur - jak powstaje? Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. Dietetycy są zgodni, że produkty na bazie pszenicy durum są zdecydowanie zdrowsze niż te na bazie zwykłej pszenicy, gdyż posiadają więcej witamin, pierwiastków mineralnych i innych substancji, które korzystnie wpływają na organizm. Kasza bulgur występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Gruboziarnistą odmianę wykorzystuje się do wykonania słynnej bliskowschodniej potrawy zwanej pilaw.
Kasza bulgur - jak gotować? Kaszę bulgur zalej lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody). Następnie gotuj bez przykrycia ok. 7 min. Po tym czasie zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw do spęcznienia.
Ryż jaśminowy biały Bio 500 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 217 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 217 |