(Chenopodium quinoa) Quinoa, zwana komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim, jest źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Jest doskonałym dodatkiem do dań warzywnych i mięsnych jako zamiennik ryżu i kasz. Produkt przeznaczony również dla wegan i wegetarian. Sposób użycia: Produkt gotowy po uprzednim przygotowaniu: Ziarna quinoa należy wypłukać przed gotowaniem pod bieżącą wodą (jeżeli woda się nie pieni, wystarczy jedno płukanie, w przeciwnym razie płuczemy 2 – 3 razy). 1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Gdy z ziaren wyłaniają się małe białe ogonki oznacza to, że komosa jest prawie gotowa. Po ugotowaniu odstawić na 15 minut.
Wartość odżywcza w 100 g produktu**
Wartość energetyczna | 1613 kJ / 382 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone | 6,1 g 1,6 g |
Węglowodany, w tym: - cukry | 64 g 0 g |
Białko | 14 g (16%*) |
Sól | 0,01 g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 038 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 038 |
MAKARON (KUKURYDZIANO - RYŻOWY) FUSILLI BEZGLUTENOWY BIO 250 g - ALCE NERO
mąka kukurydziana* (80%), mąka ryżowa* (20%) (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Makaron bezglutenowy wytwarzany według specjalnej receptury, żeby uzyskać smak podobny do makaronu ze zwykłej pszenicy durum. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować 1,5 l wrzącej wody na 100 g makaronu, dodać 10 g soli. Czas gotowania 10 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1499 kJ / 353 kcal
Tłuszcz - 1,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g
Węglowodany - 77 g
w tym cukry - 2 g
Błonnik - 1 g
Białko - 7 g
Sól - 0,05 g INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać łubin oraz soję.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alce Nero |
Kod producenta | 334 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alce Nero |
Kod producenta | 334 |
Waga: 500 g
Ta roślina strączkowa zawiera wiele składników odżywczych niezwykle cennych dla naszego organizmu. Najważniejszy z nich to wysokiej jakości białko. Soja jest także źródłem związków działających podobnie do kobiecych hormonów.
Soja zwyczajna, zwana także soją owłosioną, bądź uprawną (Glycina max, syn.: Soja japonica) z rodziny motylkowatych (Papilonaceae) to roczna roślina uprawna dostarczająca jadalnych i bardzo wartościowych nasion, wiodąca swój ród z Syberii, Chin, Korei i Japonii. W uprawie natomiast znajdująca się na całym nieomal świecie, wszędzie tam, gdzie jej sprzyjają warunki klimatyczne i glebowe. Soja może osiągać wysokość 30-90 cm. Łodygę ma silnie rozgałęzioną porośniętą dość okazałymi trój listkowymi liśćmi. Kwiaty ma drobne, białe bądź lila. Po przekwitnięciu zawiązują się one w owoce typu strąka z nielicznymi nasionami w środku. Ze względu na wysoką zawartość białka soja zyskała nawet przydomek "mięsa biedaków". Określenie jest tym bardziej trafne, że soję łatwo przetwarza się na produkty przypominające w smaku i wyglądzie białe mięso. Pięć dekagramów sojowego ziarna zawiera tyle samo białka, co półtorej szklanki mleka krowiego albo średniej wielkości befsztyk wołowy.
Jak należy przyrządzać soję?
Ziarna po opłukaniu moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie przez 8 godzin. Po odcedzeniu zalewamy je świeżą wodą i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy około 15 minut. Przykrywamy garnek, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 2-3 godzin, aż soja będzie zupełnie miękka. Naturalne ziarna soi są bardzo smaczne jako składnik zup, potraw duszonych, gulaszy jarskich czy sałatek. Natomiast półprodukty sojowe należy przygotowywać według instrukcji na opakowaniu.
Kuskus kukurydziany Bio 400 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 148 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 148 |
Makaron żytni 5 jajeczny pełnoziarnisty świderek 300 g- Gajewski
mąka żytnia* (85-90%), 5 sztuk jaj* (10-15%) na jeden kg mąki, woda (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartosc energetyczna: 1427 kJ / 337 kcal
Tłuszcz: 1,64 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: g
Weglowodany: 67,36 g
Błonnik: 9,72 g
Białko: 8,44 g
Sól: 0,04 g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu INFORMACJA ALLERGENNA
Zawiera mąkę żytnią, jaja
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Gajewski |
Kod producenta | 163 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Gajewski |
Kod producenta | 163 |
Quinoa - komosa ryżowa biała 1 kg
(Chenopodium quinoa) Quinoa, zwana komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim, jest źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Jest doskonałym dodatkiem do dań warzywnych i mięsnych jako zamiennik ryżu i kasz. Produkt przeznaczony również dla wegan i wegetarian. Sposób użycia: Produkt gotowy po uprzednim przygotowaniu: Ziarna quinoa należy wypłukać przed gotowaniem pod bieżącą wodą (jeżeli woda się nie pieni, wystarczy jedno płukanie, w przeciwnym razie płuczemy 2 – 3 razy). 1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Gdy z ziaren wyłaniają się małe białe ogonki oznacza to, że komosa jest prawie gotowa. Po ugotowaniu odstawić na 15 minut.
Wartość odżywcza w 100 g produktu**
Wartość energetyczna | 1613 kJ / 382 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone | 6,1 g 1,6 g |
Węglowodany, w tym: - cukry | 64 g 0 g |
Białko | 14 g (16%*) |
Sól | 0,01 g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 038 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 038 |
Kasza jaglana Bio 350 g - Intenson
Wartość energetyczna w 100g | 1449 kJ / 346 kcal |
Tłuszcz: - w tym kwasy tłuszczowe | 2,9 g 0,6 g |
Węglowodany: - w tym cukry | 68 g 0,1 g |
Błonnik | 3,2 g |
Białko | 11 g |
Sól | <0,01 g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 015 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 015 |
GOTUJEMY: Wsypujemy żądaną ilości ryżu do zimnej wody (1 szklanka ryżu na 1,5–2 szklanki wody) i doprowadzamy do wrzenia bez przykrycia. Można gotować również w bulionie. Gotujemy przez 10–12 minut na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie wodę. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Wodę nie solimy. Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką do momentu pojawienia się “kraterów”, po czym dusimy pod szcelnym przykryciem. Ugotowane ugryzione ziarnko ryżu jest al dente – jędrne ale równomiernie ugotowane.
PO UGOTOWANIU: Po ugotowaniu odstawić na 10 minut, po czym przelać zimną wodą i delikatnie wymieszać.
SPOSÓB PODANIA: ryż basmati jest dobry do sałatek i jako dodatek do mięsa i ryb.
Smacznego!
KOMOSA RYŻOWA BIAŁA - ZIARNA QUINOA (100 g)
Makaron Soba (gryczany) bezglutenowy Bio 200g- Terrasana
Mąka gryczana * (* certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Makaron może być bazą do dań z woka , zup z makaronem i sałatek. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotuj wodę w garnku, dodaj makaron, gotuj przez 5-6 minut. Odcedź makaron na sitku. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1496 kJ / 353 kcal
Tłuszcz - 3,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g
Węglowodany - 66,1 g
w tym cukry - 1,1 g
Białko - 5,9 g
Białko - 10,9 g
Sól - 0 g INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać soję. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Terrasana |
Kod producenta | 295 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Terrasana |
Kod producenta | 295 |
Makaron (kukurydziano-ryżowy)fusilli bezglutenowy Bio 250 g - Alb-Gold
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 155 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 155 |
Ryż czarny pełnoziarnisty (uprawiany w europie) Bio 400 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 214 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 214 |
MUSLI KOLUMBA BEZGLUTENOWE BIO 160 g - AMARELLO
płatki kukurydziane*, ryż ekspandowany*, ekspandowane nasiona amarantusa*, melasa buraczana*, rodzynki*, proso ekspandowane*, malina liofilizowana*, miód*, kakao* (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Źródło błonnika, żelaza i magnezu. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1536 kJ / 363 kcal
Tłuszcz – 2,6 g
w tym kwasy nasycone – 0,9 g
Węglowodany - 74 g
w tym cukry - 14 g Błonnik – 4,4 g
Białko – 8,2 g
Sól - 0,58 g
Żelazo – 4,1 mg (29%)** Magnez - 71 mg (19%)**
** Dzienna referencyjna wartość spożycia ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu, w zamkniętym opakowaniu
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Kod producenta | 324 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Kod producenta | 324 |
Płatki gryczane Bio 600 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 194 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 194 |
Sposób przygotowania: Jak gotować? 1 szklanka brązowego ryżu, opłukać lub namoczyć na noc w wodzie ( przepłukać, gotować w nowej wodzie ) 2 szklanki zimnej wody 1/4 łyżeczki soli morskiej Do garnka wsyp ryż, sól i dodaj wodę. Przykryj pokrywką, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu ok. 30- 50 minut ( do wchłonięcia wody ) Ryż ugotowany w większej ilości może być świetną bazą do śniadania z bakaliami, prażonym słonecznikiem, pestkami dynii i np syropem daktylowym, melasą trzcinową lub słodowym kukurydziano-jęczmiennym lub jako uzupełnienie do zup lub jako uzupełnienie do warzyw z patelni lub sosów z warzyw sezonowych. Proponuję gotować również w mieszance pół na pół z kaszą gryczaną - smakuje naprawdę świetnie lub z kaszą jaglaną również w proporcji pół na pół.
Otręby żytnie Bio 150 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 282 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 282 |
Makaron ryżowy razowy penne bezglutenowy Bio 250 g Alb Gold
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 161 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 161 |
Płatki owsiane bezglutenowe 400 g - Intenson
Wartość energetyczna | 1380kJ / 327 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone - kwasy tłuszczowe jednonienasycone - kwasy tłuszczowe wielonienasycone - tłuszcze trans - cholesterol | 4,9g 0,8g 2,1g 1,8g <0,01g <0,01mg |
Węglowodany, w tym: - cukier - skrobia | 61,5g 1,2g 57,5g |
Błonnik pokarmowy, w tym: - β-glukan | 8,5g 2,3g |
Białko | 13,5g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 067 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 067 |
SOCZEWICA CZERWONA 500 G ziarno
Jak gotować soczewicę?
Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze lub sałatki, świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę. W zależności od gatunku lub świeżości soczewicy (starsza jest twardsza) gotowanie może zająć od 10 minut do godziny. Idealne proporcje do gotowania ziaren to dwie szklanki wody na szklankę soczewicy. Musimy jednak pamiętać, iż soczewicę łatwo rozgotować, dlatego należy co jakiś czas sprawdzać, czy jest już miękka.
Sól dodana do gotującej soczewicy sprawia, iż ziarna twardnieją. Dobrze więc posolić je dopiero pod koniec, gdy są już ugotowane.
Produkty zawierające kwasy, np. wino lub pomidory, wydłużają czas gotowania soczewicy. Warto więc je dodać dopiero gdy ziarna zmiękną. Jeśli chcecie, by po ugotowaniu soczewica zachowała swój kształt wybierzcie odmianę brązową, która nie jest łuskana. Słodkawy posmak otrzymacie z soczewicy czerwonej, pomarańczowej i żółtej, które najlepsze są na zupy i gulasze, również dzięki temu, że szybko miękną, a gotując je łatwo uzyskać konsystencję kremu lub puree. Najdroższa i najbardziej aromatyczna jest francuska soczewica puy, która po gotowaniu zachowuje kształt.
Soczewica to również "baza" dla innych produktów. Z mielonej otrzymuje się mąkę. Mąka ta popularna jest przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się z niej m.in. chleb. Mąka z soczewicy jest bogata w białko, zdrowa i idealna do przygotowywania pełnowartościowych ekologicznych posiłków. W kuchni wykorzystamy także kiełki soczewicy bogate w kwas foliowy. Na rynku dostępna jest także soczewica w puszce, którą dostaniemy np. w sosie pomidorowym lub curry, jednak najzdrowsza zawsze będzie ta, przygotowana na świeżo.
Przydatny przelicznik: z jednej szklanki suchej soczewicy po ugotowaniu otrzymasz od 2 do 2.5 szklanki ziaren. Pół kilograma suchej soczewicy natomiast równe jest 5 szklankom ugotowanej.
Ryż basmati pełnoziarnisty Bio 500 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 211 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 211 |