Waga: 50 g
smakiem od świeżego i nie można go używać
wymiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i
pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych
potraw i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny.
Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np.
herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też
doskonale do pieczonych jabłek.
bo te kłócą się z jego aromatem. Świetnie za to
komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem
angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką
muszkatołową i pieprzem.
JAŚMIN - KWIAT JAŚMINU (25 g) zioła sklep
Waga: 25 g
Świeże kwiaty jaśminu posiadają jeden z najmocniejszych kwiatowych aromatów. Swoją woń odkrywają wieczorową porą między innymi w lasach tropikalnych. . Za dnia pąki kwiatowe zamykają się, by wieczorem ukazać niezwykły czar słodkiego wręcz oszałamiającego aromatu. Po wysuszeniu kwiat jaśminu swoim aromatem przypomina orzech, czy delikatną ziołową herbatkę. Możesz dodać go do herbaty zielonej, czarnej, czerwonej, tworząc w ten sposób swoją własną mieszankę herbacianą. Barwa jaśminu w zależności od partii może się różnić.
Sposób przygotowania: 1-2 łyżki suszonego jaśminu zalewamy wodą o temp. 95 stopni, parzymy 10min. Zaleca się wypijanie 2-3 filiżanek naparu z kwiatu jaśminu
KRUSZYNA KORA (100 g) - zioła sklep
Waga: 100 g
Odwar z kory kruszyny: 1/2 łyżki rozdrobnionej kory zalać 1 szklanką wody letniej. Ogrzewać do wrzenia i gotować powoli pod przykryciem 15 min. Odstawić na 10 min i przecedzić. Popłukać na sitku korę ostudzoną przegotowaną wodą, uzupełniając odwar do peł- nej szklanki.
PIEPRZ CAYENNE przyprawa - 50 g Kajeński
Waga: 50 g
Walory tej ostrej przyprawy już dawno doceniły osoby stosujące dietę. Odrobina pieprzu kajeńskiego dodana do potrawy rozrusza metabolizm, przyspieszy przemianę materii.
Lecznicze atrybuty pieprzu Cayenne wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Najczęściej leczy się nim choroby układu krążenia, bóle reumatyczne oraz bóle brzucha. Podczas infekcji szczyptę przyprawy rozrobionej z wodą możemy używać do płukania gardła.
Pieprz Cayenne skutecznie rozgrzeje ciało w chłodne jesienne wieczory. Pozwoli również skutecznie oczyścić organizm z toksyn, a w kuchni znakomicie sprawdzi się podczas przygotowywania sosów, mięs oraz dań warzywnych.
Należy jednak zachować umiar w stosowaniu tej ostrej przyprawy. Pieprz Cayenne w nadmiernych ilościach powoduje niestety podrażnienie przewodu pokarmowego i błon śluzowych.
Zastosowanie:
RZEWIEŃ KORZEŃ (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Roślina pochodzi z Chin i Tybetu. Obecnie uprawiana w wielu krajach w tym i w Polsce. Surowiec składa się z burakowatego kłącza i grubych licznych korzeni. Korzenie są długie, wrzecionowate. Ich powieszchnia jest częściowo pierścieniowata, czerwonobrunatna.
Sposób stosowania: 1 łyżkę korzeni zalać 1 szklanką ciepłej wody, gotować powoli pod przykryciem 5 min. Odstawić na 15 min., przecedzić
PRZYPRAWA DO KOTLETÓW (50 g) SCHABOWYCH pikantna
Waga: 50 g
Zastosowanie: Niezwykle aromatyczna mieszanka przeznaczona do przygotowania kotletów schabowych robionych z wieprzowiny, piersi z kurczaka lub piersi z indyka, które panieruje się w bułce i jajku. Gotowa kompozycja przypraw nada wyjątkowy smak i aromat.
W skład wchodzą: - marchew grys, gorczyca biała grys, papryka grys, pieprz grys, sezam.
LIPA (20 g) KWIAT LIPY - zioła sklep
Waga: 20 g
Występowanie Rośnie pospolicie w całej Polsce na obrzeżach lasów i w zaroślach w stanie dzikim, zaś napotykane lipy przy drogach, w parkach i w ogrodach są nasadzane przez człowieka. Żyją setki, a nawet do 1000 lat. U nas spotyka się ich kilkanaście odmian, np. lipa szerokolistna - o tych samych właściwościach co wyżej omawiana, lipa srebrzysta - z tej odmiany kwiatów nie wolno zbierać.
Wygląd zewnętrzny Liście są sercowate, brzegiem piłkowane i zaostrzone, ogonkowe, zielone, a spodem sinawe. Kwiatostany 2-10 kwiatowe, bladożółte, o długiej szypułce i zawsze towarzyszącej skórzastej, seledynowożółtej podsadce. Owoc maleńki, brązowy, kanciasty, o cienkiej łupince.
Surowiec Kwiatostan zazwyczaj wraz z podsadką (przykwiatkiem). Białe drewno lipy jest bardzo cenione w precyzyjnym przemyśle drzewnym, doskonale nadaje się do obróbki. Kwiaty zbiera się w czasie suchej pogody, w początkowej fazie kwitnienia (nie przekwitnięte). Suszyć tylko w cieniu i w przewiewnym miejscu. Kwiatostan lipy, jako trochę lepki, łatwo ulega skażeniu i dlatego można go zbierać tylko z dala od źródeł zanieczyszczeń i skażeń.
Waga: 50 g
Pokrzywa to roślina popularnie występująca w całym kraju.Rośnie w zaroślach, ogrodach, w przydrożach i na nieużytkach. Niekiedy wyrasta nawet do wysokości 1 metra. Każdy ją zna i wie, że jej liście i łodyga całe pokryte są boleśnie parzącymi włoskami. Pokrzywę zbiera się od późnej wiosny, przez całe lato aż do września. Po wysuszeniu pozyskuje się ziele poprzez „osmykiwanie”, a łodygi wyrzuca się. Jest to całkiem przyjemna czynność i nie grożąca bolesnymi skutkami, gdyż po zwiędnięciu pokrzywa traci swoje parzące właściwości.
Sposób parzenia pokrzywy Czubata łyżeczka suszu wystarcza na filiżankę dobrej herbatki z pokrzywy. Zalewamy wrzątkiem (temperatura wody ok. 96 °C) i zaparzamy około 5 minut. Mocniejszy napar uzyskamy wydłużając czas do 10 minut. Parzymy pod przykryciem. Pić 2 do 3 razy dziennie po filiżance naparu między posiłkami.
GORCZYCA BIAŁA ziarno ~~ 50 g ZIARNA
Waga: 50 g Gorczyca ma palący, ostry smak pochodzący od zawartego w niej olejku eterycznego.
Gorczycę dodaje się do kiszenia ogórków, białej i czerwonej kapusty, jak również do przyrządzania ryb, wędlin oraz pikli.
Nasiona gorczycy dodaje się na początku przyrządzania potrawy.
PAPRYKA WĘDZONA słodka (50 g) mielona - PRZYPRAWA
Waga: 50 g
Hiszpańska słodka wędzona papryka znana również jako Piment de la Vera. To przyprawa o unikatowym, dymnym smaku i aromacie. Stanowi uzupełnienie potraw kuchni śródziemnomorskiej, jak i polskiej. popularny składnik wielu potraw kuchni śródziemnomorskiej. Papryki są suszone, powoli nad ogniem z dębowego drewna płonącego kilka tygodni. Rezultatem są słodkie, przyjemne, o dymnym smaku papryczki. Nadają niepowtarzalnego charakteru przygotowywanym daniom. Popularne w potrawach takich jak zapiekanki z ziemniaków i zielone warzywa na chrupko, dania rybne, szpinak i potrawy duszone z ciecierzycy lub fasoli. To znakomity sposób, aby dodać smaku wędzenia bez ostrości.
PIEPRZ KOLOROWY ZIARNO ~~ 50 g
Waga: 50 g
Pieprz kolorowy ziarnisty jest mieszanką pieprzu czerwonego, czarnego, zielonego i białego pieprzu. Barwa ziaren zależy od momentu ich zbierania, dlatego też pieprz kolorowy ziarnisty to kompozycja ostrzejszych i łagodniejszych nut smakowych, które zadowolą najbardziej wymagających smakoszy.
Pieprz kolorowy ziarnisty nadaje potrawom nie tylko znakomitego smaku, ale także efektownie wygląda w szklanych młynkach. Pieprz kolorowy można stosować do pieczonych, smażonych, a także grillowanych ciemnych mięs, wędlin oraz potraw z warzyw. Kolorowy pieprz można również użyć jako element dekoracyjny potrawy.
Ten pieprz jest pełen aromatu doda smaku i ostrości wszelkim potrawom. Koniecznie zmiel go tuż przed podaniem, wtedy dopiero poczujesz, jaki jest doskonały.
Zastosowanie:
WARZYWA SUSZONE ~~ 50 g Włoszczyzna kostka
Waga: 50 g Zastosowanie: Do zup, sosów, potraw duszonych i gotowanych. Skład:
Seler, marchew, pietruszka i por.
MELISA z POMARAŃCZĄ (50 g) zioła sklep
Waga: 50 g
Skład: liść melisy, skórka pomarańczy, aromat.
Herbata z melisy parzenie: Podobnie jak inne zioła melisę lekarską powinno parzyć się we wrzątku pod przykryciem. Na szklankę wody przypada łyżeczka z kopką (lub torebka). Czas parzenia to 10-15 minut.
KURCZAK FAJITAS - przyprawa do kurczaka (50 g)
Wa
Waga: 50 g
Mieszanka ziół i przypraw do przygotowania kurczaka i mięs drobiowych w stylu meksykańskim.
Skład:
- czosnek mielony
- pieprz czarny,
PODAGRYCZNIK ziele (50 g) PODAGRA
Waga: 50 g
Jest byliną rozpowszechniona w całej Europie i Ameryce Północnej. W Polsce rośnie masowo w wilgotnych miejscach, w cienistych lasach liściastych, zaroślach, na łąkach i przy drogach, głównie jako uporczywy chwast ogrodowy. Nazwy ludowe dla tego gatunku to, m.in. śnitka, kurza stopka, gier, barszcnica. Roślina kwitnie od czerwca do sierpnia. Podagrycznik ma specyficzny, słaby zapach, przypominający marchew.
Dotychczasowe badania naukowe dotyczące składu chemicznego podagrycznika wskazują że roślina ta zawiera: Olejki eteryczne, głównie limonen (ten sam co w cytrynie, ma właściwości bakteriobójcze) i felandren, który ma właściwości grzybobójcze, spore ilości witaminy C (200mg w 100g świeżej rośliny) oraz prowitaminę A (karoten) do 12 mg w 100 gramach, minerały: żelazo, miedź, mangan, wapń, magnez i potas, flawonoidy będące przeciwutleniaczami, saponiny, które mają właściwości moczopędne i wykrztuśne, żywice.
Podagrycznik pospolity – właściwości i zastosowanie:
Choroby reumatyczne i dna moczanowa (podagra), Choroby układu pokarmowego, Oczyszczanie organizmu, Właściwości przeciwdrobnoustrojowe Zewnętrznie w postaci okładów lub kąpieli pomaga złagodzić bóle reumatyczne, Bardzo skutecznie działa łagodząco przykładany w miejscach ukąszeń przez owady. Herbata z suszonych liści to lek zalecany także w kuracji, stanów zapalnych nerek i pęcherza, pomocniczo w kamicy nerkowej oraz na poprawę przemiany materii.
Herbatka z Podagrycznika: 1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku, parzyć pod przykryciem przez 15 minut, przecedzić i w razie potrzeby pić 3-4 razy dziennie po 2/3 szklanki). Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Papryczki PIRI PIRI BIRD EYE - OSTRA (25 g)
Rośliny tej odmiany są zazwyczaj silnie rozkrzewione i osiągają do 45-120 centymetrów wysokości. Liście mają 4-7 cm długości i ok. 1,5 cm szerokości. Owoce mierzą do 2,5 centymetrów. Kolor niedojrzałej jagody jest zielony, dojrzałej – czerwony lub fioletowy. Niektóre formy piri-piri posiadają wysoką ostrość: 9-10. W kuchni afrykańskiej piri-piri jest często używane do przygotowywania sosów, past i olejków przyprawowych oraz marynat do mięs, drobiu i różnorodnych ryb. Używa się także w zupach i gulaszach.
Sól czarna kala namak drobno mielona 1 kg -Skarby oceanu
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Skarby Oceanu |
Kod producenta | 230 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Skarby Oceanu |
Kod producenta | 230 |
Kraj pochodzenia Pakistan.
Krystaliczna Sól Himalajska zawiera 84 minerały. Pochodzi z jednego miejsca we wschodnim pasie Karakorum Himalajów. W odróżnieniu od tradycyjnej soli kuchennej, sól krystaliczna składa się ze wszystkich naturalnych pierwiastków, a jej lecznicze właściwości są niezliczone. Sól himalajska znakomicie wspomaga utrzymanie równowagi i harmonii w organizmie, stosuje się ją jako zamiennik tradycyjnej soli spożywczej, a także jako składnik solanek do zabiegów i kuracji medycznych. Może być ona wykorzystywana w celu leczenia podrażnień skóry, problemów ze stawami oraz dla regeneracji i poprawy napięcia skóry. Jest to substancja, która znalazła zastosowanie w kąpielach odmładzających, regenerujących i odtruwających. Sól himalajska może również okazać się pomocna w leczeniu kataru, trądziku, bólu gardła oraz infekcjach uszu.
PRZYPRAWA DO BIGOSU i KAPUSTY ~~ 50 g
Waga: 50 g Wszystkim dobrze znana i popularna polska potrawa. Przyprawa, którą Ci oferujemy pozwoli podkreślić wyjątkowy smak i aromat tej potrawy. Bigos, to tradycyjny specjał kuchni staropolskiej, stanowi pole do popisu dla każdego, daje możliwość eksperymentowania z doborem składników i proporcjami, ale udokumentowaniem tego wszystkiego musi być odpowiednio dobrana przyprawa. Mieszanka, którą Państwu oferujemy, sprawi że przygotowany bigos nabierze nowego wymiaru i będzie cieszyć podniebienia wszystkich domowników.
Skład:
- chilli,
- kurkuma,
- grzyby,
- papryka słodka,
- gorczyca biała,
- kolendra,
- kminek,
- koper włoski,
- jałowiec,
- liść laurowy,
- cukier, sól.
VILCACORA z pomarańczą O SMAKU MANGO (50 g)
Waga: 50 g
Skład: vilcacora, pomarańcza kandyzowana, słonecznik, aromat.
Zaparzanie: 1/2 łyżeczki Vilcacory gotować na małym ogniu 15-20 min, odcedzić. Pić napar pół godziny przed posiłkiem profilaktycznie 1x dziennie.