Waga: 50 g
Wspaniały smak i aromat z pomidorów już teraz dostępny jest w Twojej kuchni.
Zastosowanie:
Do kanapek, masła, jajecznicy, twarogu i zupy pomidorowej, do sosów, gołąbków, gulaszy, spaghetti, pizzy, zapiekanek oraz drobiu i wieprzowiny.
Skład:
- pomidor suszony,
- papryka chilli,
- oregano.
SÓL CEBULOWA (70 g) - przyprawy, cebula
Waga: 70 g
Skład:
Waga: 50 g
Skład: - majeranek,
- pasternak,
- cebula,
- papryka,
- pieprz czarny,
- cząber,
- lubczyk,
- sól,
- glutaminian sodu.
PIEPRZ CYTRYNOWY ~~ 50 g - WYŚMIENITY DO RYB
Waga: 50 g
Zastosowanie:
do ryb, mięs smażonych, pieczonych i z grilla.
W skład wchodzi:
pieprz czarny, kurkuma, czosnek, cebula, kwasek cytrynowy, skórka z cytryny, sól, cukier.
LIŚCIE KOLENDRY (20 g) - kolendra
Waga: 20 g
PAPRYCZKI SUSZONE CHILLI ( PEPERONI ) ~ 25 g
Waga: 25 g
Zastosowanie:
PRZYPRAWA DO KOTLETÓW (50 g) schabowych, mielonych
Waga: 50 g
Zastosowanie: Niezwykle aromatyczna mieszanka przeznaczona do przygotowania kotletów schabowych robionych z wieprzowiny, piersi z kurczaka lub piersi z indyka, które panieruje się w bułce i jajku. Gotowa kompozycja przypraw również do przygotowania kotletów mielonych, nada wyjątkowy smak i aromat.
W skład wchodzą: - kolendra, kminek, cząber, majeranek, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pietruszka, sól, papryka słodka i ostra.
RUTA Zwyczajna (50 g) ZIOŁA SKLEP
Waga: 50 g
Ruta – Ruta ogrodowa,rutka (Ruta graveolens L.) Roślina aromatyczna o silnym zapachu,szarozielona. W Polsce uprawiana jest w ogrodach. Dorasta do wysokości 70 cm, liście ma charakterystyczne,pierzaste,dzielące się na drobniejsze listki. Szczególną cechę ruty stanowią zbiorniki olejku w liściach stąd zapach rośliny. Gdy na liść spogląda się pod światło,wygląda on,jakby pokuty szpilką. Kwiaty zebrane są w żółte grona, zakwitają w lipcu i sierpniu. Uprawę ruty można prowadzić w miejscach słonecznych,ciepłych,w ziemi żyznej,z dużą domieszką wapnia. Liście zbieramy wczesnym rankiem w dni pogodne,przed zakwitnięciem rośliny,albo po przekwitnięciu. Ścina się szczyty pędów i suszy. Surowcem są liście.
Napar. 1 łyżeczkę ziela ruty zalać szklanką wrzątku,pozostawić pod przykryciem 20 minut, odcedzić. Pić 2 razy dziennie po szklance naparu. Napar z dodatkiem dziurawca. 1 łyżeczkę ziela ruty i 1 łyżeczkę dziurawca zalać szklanką wrzątku,pozostawić po przykryciem 20 minut,odcedzić. Pić 2 razy dziennie po szklance naparu.
Waga: 50 g
Zastosowanie:
Kozieradkę stosuje się przede wszystkim do sałatek, sosów, zup oraz wszelkich dań kuchni wschodniej. Kozieradkę stosuje się przede wszystkim do sałatek, sosów, zup oraz wszelkich dań kuchni wschodniej. Używana jest również jako dodatek do innych mieszanek ziołowych. Kozieradka poprawia apetyt oraz przyczynia się do podniesienia naturalnego poziomu testosteronu w organizmie oraz zwiększa libido. Zalecana jest do stosowania jako suplement diety w kulturystyce.
KOZŁEK LEKARSKI korzeń - ZIOŁA sklep (50 g)
Waga: 50 g
Kozłek lekarski, waleriana (Valeriana officinalis), jest rośliną dwuletnią z rodziny kozłkowatych występującą w stanie dzikim w strefie klimatu umiarkowanego Europy i Azji. Rośnie w miejscach wilgotnych, na łąkach, nad brzegami wód, w lasach i zaroślach. Rośliny do celów leczniczych uprawia się na plantacjach zielarskich gdyż rosnące w stanie dzikim nie zawsze dostarczają wartościowego surowca.
W pierwszym roku wegetacji wytwarza grube kłącze z licznymi korzeniami oraz rozetę nieparzystopierzastych liści. W drugim roku wyrasta gruby, bruzdowany pęd, wysoki około 150 centymetrów, zakończony baldachokształtnym kwiatostanem. Kwiaty na szypułkach, drobne, liczne, białe lub różowe. Owoce drobne, gładkie lub owłosione.
Surowcem zielarskim są kłącza i korzenie wykopywane jesienią lub wiosną. Dopiero podczas suszenia korzenie nabierają swoistego zapachu waleriany.
Sól himalajska różowa drobna 1 kg - Intenson
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 245 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 245 |
Waga: 50 g
Curry to słynna indyjska mieszanka sproszkowanych przypraw, ziół i nasion, która podbiła żołądki europejskich smakoszy, również w Polsce znajdując szerokie uznanie. Proszek curry jest mieszanką przypraw, ziół i nasion. Jest to kluczowy składnik potraw indyjskich, Azji Południowej i Karaibów. Proszek curry charakteryzuje się lekko piekącym smakiem, stosuje się ją do każdej potrawy, która wymaga zastosowania curry. Stosuje się ja najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Curry szczególnie nadaje się do aromatyzowana ryżu, któremu nadaje pięknej żółtej barwy.
- gorczyca,
- pieprz czarny,
- kozieradka,
- papryka,
- kolendra,
- kmin,
- imbir,
- kurkuma,
- odrobina soli.
Waga: 25 g
Jest to roślina pochodząca prawdopodobnie z rejonu śródziemnomorskiego,uprawiana obecnie prawie we wszystkich krajach świata jako ozdobna. U nas uprawiana jako roślina ozdobna i lecznicza występuje też zdziczała. Nagietek należy do roślin jednorocznych o wzniesionych, rozgałęzionych soczystych i łamliwych łodygach. Wierzchołki rozgałęzień łodyg zakończone są pojedynczymi pomarańczowymi koszyczkami kwiatowymi. Najcenniejsze odmiany pełnokwiatowe mają koszyczki złożone głównie z kwiatów języczkowych. Roślina kwitnie od czerwca do późnej jesieni. Owocem jest sierpowato wygięta niełupka,na grzbiecie kolczasto chropawa. Cała roślina jest delikatna,miękko owłosiona,posiada gruczoły wydzielnicze,które nadają jej pewną lepkość i wydzielają balsamiczny zapach. Surowcem leczniczym są całe,wysuszone koszyczki kwiatowe lub częściej płatki wyskubane z koszyczka,czyli kwiat języczkowy,tylko o zabarwieniu pomarańczowym. Surowiec pochodzi z odmian uprawianych wielko - i pełnokwiatowych o zabarwieniu kwiatów intensywnie pomarańczowym. Nagietki zbiera się stopniowo w miarę zakwitania roślin i suszy. Surowcem jest kwiat bez kielicha.
Napar. 1 łyżkę płatków nagietka zalać szklanka wrzątku,zostawić pod przykryciem na 10 minut,odcedzić. Pić 2 razy dziennie po ½ szklanki naparu. Napar z dodatkiem rumianku. 1 łyżkę płatków nagietka i 1 łyżkę kwiatu rumianku zalać szklanką wrzątku,zostawić pod przykryciem 10 minut,odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po ½ szklanki naparu.
Waga: 20 g
ZASTOSOWANIE Lubczyk ogrodowy jest rozgrzewającym i odżywczym ziołem dla układu trawiennego oraz oddechowego. Leczy niestrawności, słaby apetyt, wzdęcia oraz gazy, kolkę, zapalenie oskrzeli. Zioło to posiada właściwości moczopędne oraz przeciwgrzybiczne. Jest często stosowane na dolegliwości układu moczowego. Lubczyk ogrodowy pobudza także krwawienia miesiączkowe oraz łagodzi bóle menstruacyjne. Jego właściwości rozgrzewające poprawiają słabe krążenie krwi w obrębie organizmu.
Zastosowanie w kuchni - zioło to dodaje się do zup, szczególnie tych, które zawierają ziemniaki, groszek zielony, fasolę oraz soczewicę. Lubczyk ogrodowy używa się do przyprawiania duszonych mięs, placków z kurczakiem, smażonych w oleju warzyw oraz do owoców morza. Liśćmi lubczyka ogrodowego można natrzeć miskę, w której będziemy podawać sałatę. Sałata nabierze świeżego, selerowego posmaku.
Sól himalajska różowa drobna 500g
Sól Himalajska to sól ręcznie wydobywana u podnóża Himalajów. Oprócz chlorku sodu zawiera ponad 80 różnych mikroelementów, w tym jod, magnez, cynk, żelazo i wapń niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Delikatny smak i atrakcyjny biało-różowy kolor wzbogacą każdą potrawę.
Sposób spożycia: Stosowana w kuchni jak sól tradycyjna. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (łyżeczka) ze wszystkich źródeł (w tym sól zawarta w żywności).
Składniki: 100% sól himalajska drobna Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy i sezam. Kraj pochodzenia: Pakistan
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 004 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 004 |
PIEPRZ POMARAŃCZOWY DO KACZKI ~~ 50 g
Waga: 50 g
W skład wchodzi:
sól, skórka pomarańczy, pieprz czarny, cukier, cebula.
ANYŻ GWIAŹDZISTY, CAŁE GWIAZDKI anyżowe - 20 g
Waga: 20 g
Gwiazdki anyżu mają charakterystyczny, intensywny i słodkawy zapach. Stosowane są do każdego rodzaju mięs pieczonych, ryb i warzyw. Służą do aromatyzowania kompotów, likierów i syropów. Są dodatkiem do ciast, budyni i słodkich potraw z ryżu. Gwiazdki anyżu dodane w niewielkiej ilości do potrawy uszlachetniają i podnoszą jej smak. Te ośmioramienne gwiazdki są wspaniałym elementem dekoracyjnym do potraw mięsnych, rybnych czy deserów. Anyż działa wzmacniająco i rozkurczowo na przewód pokarmowy, łagodzi objawy reumatyzmu i kaszel. Pobudza apetyt i reguluje trawienie.
POMIDOR Z CHILLI I OREGANO - 50 g
Waga: 50 g
Wspaniały smak i aromat z pomidorów już teraz dostępny jest w Twojej kuchni.
Zastosowanie:
Do kanapek, masła, jajecznicy, twarogu i zupy pomidorowej, do sosów, gołąbków, gulaszy, spaghetti, pizzy, zapiekanek oraz drobiu i wieprzowiny.
Skład:
- pomidor suszony,
- papryka chilli,
- oregano.
Waga: 25 g