Waga: 50 g
RZEPIK ZIELE (50 g) sklep zielarski
5 ZIÓŁ PESTO przyprawa - MIESZANKA PRZYPRAW (50 g)
Waga: 200 g
Sposób użycia:
Dokładnie natrzeć mięso i pozostawić na 24 godziny, później dokładnie spłukać wodą.
CHILLI NITKI 20 g - papryczki chilli
Waga: 20 g
Papryka, bo to ona stanowi surowiec do produkcji przyprawy chili, a właściwie jej najostrzejsza odmiana, pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki, skąd właśnie rozpoczęła się jej wędrówka po całym świecie. W najbliższym sąsiedztwie, w Meksyku zrobiła wprost oszałamiającą karierę - stała się symbolem meksykańskiej kuchni. Aztecka chili jest tam po prostu nieodzowna jako dodatek do niemalże wszystkich potraw. Swą popularność zawdzięcza w dużej mierze starym indiańskim wierzeniom, że jedzenie dużych jej ilości wzmaga potencję seksualną i daje jednocześnie złowrogą moc rzucania czarów na innych ludzi.
Chili w kuchni
W kuchni chili nie ma sobie równych, dopiero w dalekim tle wyłania się pieprz, ustępujący jej siłą ostrości. Gulasz czy paprykarz to dla chili "potrawy klasyczne". Daniom z fasoli, soczewicy, drobiu nadaje właściwego charakteru, inaczej z nią smakuje także zupa z dodatkiem mięsa. Można zaryzykować twierdzenie, że nie byłoby kuchni meksykańskiej bez chili. Należy jednak pamiętać, aby nie wsypywać chili na gorący olej ponieważ bardzo łatwo karmelizuje się i nadaje potrawie goryczy. Groźna z natury, piękna na zewnątrz. Papryka chili może nie tylko cieszyć nasze podniebienia, ale i nasze oczy. Jest wspaniałą rośliną dekoracyjną, która w okresie Bożego Narodzenia, oprócz gwiazdy betlejemskiej i choinek cieszy się dużym powodzeniem.
ŁOPIAN KORZEŃ (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Odwar z korzeni suchych:
1 łyżkę korzeni łopianu zalać szklanką wrzątku. Zostawić pod przykryciem na 3 godziny,zagotować i odcedzić. Pić 3 razy dziennie po szklance płynu.
Odwar z dodatkiem tataraku do użytku zewnętrznego:
1 łyżkę korzenia łopianu i 1 łyżkę kłącza tataraku zalać 2 szklankami wrzątku,gdy napęcznieje zagotować .Do okładów przygotowuje się odwary mocno stężone.
LUCERNA ZIELE (50 g) ZIOŁA SKLEP
Waga: 50 g Lucerna – właściwości odżywcze Lucerna to istna bomba odżywcza! Zawiera w zasadzie wszystkie witaminy z grupy B oraz A, D, E i K. Odnajdziemy w niej także szereg związków mineralnych takich jak wapń, żelazo, magnez, cynk czy potas. To ponadto bogate źródło błonnika, chlorofilu i białka, którego spore ilości zawiera zwłaszcza po ususzeniu. Lucerna – właściwości zdrowotne Tradycyjna medycyna chińska korzystała z liści lucerny w celu pobudzenia apetytu i leczenia wrzodów. Ajurweda zalecała jej stosowanie jako środka łagodzącego stany zapalne stawów. Lucerna działa wielokierunkowo: oczyszcza drogi moczowe oczyszcza krew i wątrobę działa zasadowo, zmniejsza zakwaszenie organizmu reguluje pracę jelit łagodzi problemy trawienne działa wykrztuśnie obniża poziom „złego” cholesterolu i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi wzmacnia serce i układ nerwowy działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo Lucerna ułatwia wchłanianie węglowodanów i białka. Jej dobroczynne działanie zauważalne jest szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku. Znakomicie wzmacnia układ odpornościowy, hamuje procesy starzenia, dodaje wigoru, a także ułatwia zasypianie. Ponadto łagodzi bóle stawów, a także wspomaga leczenie stanów zapalnych pęcherza moczowego i prostaty. Z uwagi na obecność izoflawonów o działaniu estrogennym coraz częściej wykorzystywana jest także w łagodzeniu uciążliwych objawów związanych z okresem przekwitania oraz zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury
CATUABA KORA - AFRODYZJAK - 50 g
Wysuszona, pocięta kora z brazylijskiego drzewa Trichilia catigua. Od wieków stosowana jako naturalny afrodyzjak.
Zaparzanie:
około 1 łyżeczki Catuaby na 250 ml gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, następnie odstawiamy do naciągnięcia. Po 15 min. napar jest gotowy do picia.
Przyprawa Garam Masala Bio 60 g- Dary natury
kolendra, kminek (po 20%), cynamon, pieprz czarny, liść laurowy, goździki, anyż, kardamon (w różnych proporcjach). OPIS
Wyśmienita i bardzo aromatyczna przyprawa którą dodaje się pod koniec gotowania potraw mięsnych, zwłaszcza drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Dobrze łączy się też z jogurtem.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 267 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 267 |
SKRZYP POLNY (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Herbatka ze skrzypu polnego
1 łyżkę suszonego ziela skrzypu polnego zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 5 minut. Parzymy pod przykryciem następne 10 minut, przecedzamy i pijemy 3 x dziennie.
MELISA z POMARAŃCZĄ (50 g) zioła sklep
Waga: 50 g
Skład: liść melisy, skórka pomarańczy, aromat.
Herbata z melisy parzenie: Podobnie jak inne zioła melisę lekarską powinno parzyć się we wrzątku pod przykryciem. Na szklankę wody przypada łyżeczka z kopką (lub torebka). Czas parzenia to 10-15 minut.
TANDORI MASALA ~~ 50 g - DO PIECZONEGO KURCZAKA
Waga: 50 g Doskonała przyprawa do pieczenia kurczaka marynowanego w kefirze lub jogurcie i wszelkich mięs przygotowanych na grillu oraz w piekarniku.
Ma wyraźny i intensywny aromat. Palący smak to jej charakterystyczna cecha. Można nią również doprawić warzywa. Jej smak złagodzi odrobina jogurtu/kefiru, którym należy polać gotową potrawę.
Skład:
Waga: 50 g
Naukowcy z Wydziału Leczniczych i Aromatycznych Roślin Uniwersytetu Korwina w Budapeszcie badają wiedzę tradycyjną i zawartość substancji czynnych w wybranych roślinach leczniczych w ramach projektu Traditional and Wild (http://traditionalandwild.eu/pl/). Na stronie internetowej dotyczącej badań nad tą rośliną dowiemy się tego, co warto o niej wiedzieć! Do czego używana jest werbena pospolita? Napary z ziela werbeny pospolitej są powszechnie stosowane w czasie przeziębienia i grypy, ponieważ jak udowodniono zwalcza katar: rozpuszcza i usuwa nadmiar śluzu, leczy zapaleniebłon śluzowych. Preparaty zawierające werbenę przeznaczone są do leczenia ostrych lub przewlekłych stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, jak również są stosowane w przypadku dodatkowych zabiegów antybakteryjnych. Substancje czynne pomagają zmniejszyćkaszel, nieżyt nosa i zatok oraz łagodzą objawy alergii. Uważa się również, że zioło to pomaga zmniejszyć nerwowość i leczy bezsenność.
W medycynie ludowej, werbena pospolita używana była w stanach zapalnych skóry, w leczeniu ran i hemoroidów, a także przy wysokim ciśnieniu krwi. Poza innymi, herbata z werbeny posiada doskonałe właściwości lecznicze zwalczające ból głowy, ból zęba, ból gardła, zmęczenie, niepokój, bezsenność, niedokrwistość i choroby układu moczowego.
Jak przygotować herbatę z werbeny pospolitej? W celu zwalczenia bólu głowy, umiarkowanych bólów stawów, należy zalać wrzątkiem dwie łyżeczki suszonych ziół i parzyć przez 10-15 minut. Napój należy pić do trzech razy dziennie.Herbatka z werbeny jest gorzka w smaku i bardzo aromatyczna: lepiej więc stosować mieszanki herbat lub dodać cukier i cytrynę do naparu. Połowę lub całą łyżeczkę (10-30 kropli) nalewki można podawać 3 razy dziennie. Te informacje pochodzą z Wydziału Roślin Leczniczych i Aromatycznych Instytutu Nauk Ogrodniczych na Uniwersytecie Korwina, Budapeszt. Dane naukowe zostały opracowane przez pracowników tego wydziału. Zgromadzone informacje i badania wstępne zostały wykonane w ramach projektu "Traditional and wild". Projekt ten realizowany jest w ramach unijnego Programu dla Europy Środkowej (UE), współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Unii Europejskiej.
PRZYPRAWA DO KURCZAKA PO CHIŃSKU ~~ 50 g
Waga: 50 g
Idealna kompozycja smakowa do przygotowania dań z drobiu.
Skład:
DZIURAWIEC (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Występuje w strefie umiarkowanej całej Europy i Azji. W Polsce jest rośliną pospolitą na niżu i terenach podgórskich,na suchych łąkach,ugorach,skrajach lasów,rzadziej jako chwast. Dziurawiec zakwita około 24 czerwca ( św. Jana),stąd nazywany jest często zielem świętojańskim. Żółte kwiatki potarte w palcach wydzielają krwistoczerwony sok. Z racji tej właściwości w niektórych dzielnicach Polski nosi on nazwę „krewki Matki Bożej”Charakterystyczną cechą dziurawca jest występowanie na liściach drobnych punkcików o wyglądzie dziurek. Są to zbiorniki lotnych olejków,dzięki którym roślina ma przyjemny zapach i jest stosowana w lecznictwie. Do celów leczniczych zbiera się ,niezdrewniałe, młode pędy z pączkami,rośliny ścina się w połowie wysokości i suszy. Surowcem jest ziele.
Napar z dodatkiem mięty. Łyżkę stołową kwiatu dziurawca i łyżeczkę liści mięty zalać szklanką wrzątku i zostawić pod przykryciem. Po 30 minutach odcedzić. Pić 2 -3 razy dziennie po szklance naparu.
Sól czarna kala namak drobno mielona 1 kg -Skarby oceanu
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Skarby Oceanu |
Kod producenta | 230 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Skarby Oceanu |
Kod producenta | 230 |
CAFE de PARIS przyprawa (50 g) od 1000smakowswiata
Waga: 50 g
Cafe de Paris to przyprawa do masła ziołowego, twarogu, sosów, dipów oraz ryb i dań z mięsa krótko smażonych.
W skład mieszanki wchodzą: trawa cytrynowa , skórka cytrynowa , pietruszka nać , koperek, cebula, szczypiorek, sól, papryka grys, pieprz grys
PRZYPRAWA DO JAJEK I JAJECZNICY (aż 50 g)
W wielu kuchniach świata jajko jest cenione nie tylko ze względu na swoje walory smakowe. Jajka zawierają niemal wszystkie ważne dla życia składniki odżywcze, przede wszystkim są źródłem cennego, pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez nasz organizm. Można z nich przygotować różnorodne potrawy na śniadania, przystawki, obiady, desery, czy wykwintne kolacje.
Przyprawa do potraw z jajek wzbogaci smak jajecznicy, omletów, gotowanych jaj i sałatek jajecznych. Z powodzeniem zastąpi sól i pieprz.
Skład: cebula prażona, cebula grys, majeranek, szczypiorek, koperek, papryka czerwona grys, pieprz czarny, lubczyk, czosnek granulowany, sól, cukier.
Kraj produkcji: Polska
DZIKA RÓŻA owoce (100 g) - zioła sklep
Waga: 100 g
Kolczaste krzewy od wieków wpisane są w polski krajobraz, ponieważ dzika róża to roślina o małych wymaganiach, dlatego obficie rośnie na nieużytkach, brzegach lasów czy przy polnych drogach. Różowe i białe kwiaty pojawiają się na krzewach od maja do końca lipca. Owoce dojrzewają w sierpniu i wrześniu, ale pozostają na gałązkach do zimy. Dzika róża od wieków jest wykorzystywana w kuchni. Po oczyszczeniu z pestek, świeże owoce nadają się do przyrządzenia konfitur, dżemów, galaretek, syropów czy soków. Takie przetwory nadają się do ciast (na przykład jako pyszne nadzienie pączków) i sosów, są świetnym dodatkiem do dziczyzny, można z nich również robić domowe cukierki. Z dzikiej róży można też wytwarzać herbatkę, którą stosuje się w celach zdrowotnych, np. podczas grypy, ale świetnie smakuje również jako napój orzeźwiający.
GARAM MASALA (50 g) od 1000smakowswiata
Waga: 50 g
Zastosowanie: