korzeń pietruszki, marchew, cebula (po 15%), nać pietruszki, lubczyk, koperek, por, ziele angielskie, pieprz czarny, tymianek, liść laurowy (w różnych proporcjach) OPIS
Przyprawa do rosołu z powodzeniem może zastąpić kostki rosołowe wzbogacając danie pięknym bulionowo-ziołowym aromatem.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 283 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 283 |
RZEPIK ZIELE (50 g) sklep zielarski
CHRZAN MIELONY (50 g) przyprawy sklep
Waga: 50 g
Mielony korzeń chrzanu stosowany jest jako popularna i smaczna przyprawa do zimnych dań mięsnych i galaret,.
PIEPRZ CYTRYNOWY ~~ 50 g - WYŚMIENITY DO RYB
Waga: 50 g
Zastosowanie:
do ryb, mięs smażonych, pieczonych i z grilla.
W skład wchodzi:
pieprz czarny, kurkuma, czosnek, cebula, kwasek cytrynowy, skórka z cytryny, sól, cukier.
Waga: 50 g
Zastosowanie:
Do dań kuchni węgierskiej (np. leczo).
Skład:
- papryka ostra,
- papryka słodka,
- cebula,
- natka pietruszki,
- tymianek,
- rozmaryn,
- czosnek,
- sól.
Waga: 50 g
Surowiec przyprawowy oraz zielarski.
Z owoców głogu można robić wino i różnego rodzaju przetwory spożywcze, np. dżem, herbatki owocowe.
Sposób przygotowania herbatki:
1 łyż./filiżankę zalać wodą o temp. 96 st. C, parzyć 5-8 min.
WIERZBA - KORA wierzby białej (100 g) - zioła sklep
Waga : 100 g
Sposób użycia: 1 łyżeczkę (ok. 3g) kory zalać 1 szklanką wody, gotować 15 min. pod przykryciem, przecedzić. Pić po 1/2 szklanki ciepłego odwaru 4 razy dziennie po posiłkach. Można osłodzić sokiem malinowym lub miodem.
Waga: 50 g
Pokrzywa to roślina popularnie występująca w całym kraju.Rośnie w zaroślach, ogrodach, w przydrożach i na nieużytkach. Niekiedy wyrasta nawet do wysokości 1 metra. Każdy ją zna i wie, że jej liście i łodyga całe pokryte są boleśnie parzącymi włoskami. Pokrzywę zbiera się od późnej wiosny, przez całe lato aż do września. Po wysuszeniu pozyskuje się ziele poprzez „osmykiwanie”, a łodygi wyrzuca się. Jest to całkiem przyjemna czynność i nie grożąca bolesnymi skutkami, gdyż po zwiędnięciu pokrzywa traci swoje parzące właściwości.
Sposób parzenia pokrzywy Czubata łyżeczka suszu wystarcza na filiżankę dobrej herbatki z pokrzywy. Zalewamy wrzątkiem (temperatura wody ok. 96 °C) i zaparzamy około 5 minut. Mocniejszy napar uzyskamy wydłużając czas do 10 minut. Parzymy pod przykryciem. Pić 2 do 3 razy dziennie po filiżance naparu między posiłkami.
Waga: 50 g
Skład: - pieprz czarny, czosnek, cebula, sól, cukier, chilli, kwasek cytrynowy.
Zastosowanie: Do zup, sosów, gulaszu, potraw mięsnych, drobiu, ryb, warzyw, sałatek, potraw z jaj i drobiu.
LAWENDA - KWIAT LAWENDY (20 g) zioła sklep
Lawenda– Lawenda prawdziwa,lawenda lekarska,lawenda wąskolistna (Lavandula Vera D.C.L.officinalis).
Lawenda pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego,gdzie do dziś występuje masowo w stanie dzikim,na glebach wapiennych,zarastając wzgórza i polany,szczególnie na Korsyce. Uprawiana jest prawie we wszystkich krajach Europy o warunkach klimatycznych niezbyt ostrych,również w Polsce,gdzie niekiedy w mroźne i bezśnieżne zimy wmarza. Jest to krzewina,w naszych warunkach dorastająca do 60cm. Pędy ma wzniesione,w dolnych partiach drewniejące. Liście bezogonkowe ułożone są na łodydze gęsto,naprzeciwlegle. Kwiaty ma o barwie od niebieskiej do fioletowej znajdują się w nibyokółkach na szczytach pędów,tworząc kwiatostany w formie kłosa. Lawenda kwitnie w lipcu i sierpniu. Zbiór przeprowadza się w okresie pełnego kwitnienia,ścinając całe kwiatostany i suszy. Surowcem jest kwiat.
Napar. 2 łyżki kwiatów zalać 2 szklankami wrzącej wody. Trzymać pod przykryciem 10 -15 minut,po czym odcedzić. Pić 3 razy dziennie po szklance naparu.
PRZYPRAWA DO SHOARMY - SHOARMA - 50 g
Waga: 50 g Oferowana przez Nas mieszanka to popularna przyprawa w krajach arabskich służąca do przygotowania potraw z drobiu i wieprzowiny. Od niedawna tę oryginalną potrawę kuchni bliskiego wschodu, czyli Shoarmę można spotkać także w polskich restauracjach, takich jak Sphinx, Kleopatra, itp. To popularne danie mogą Państwo teraz wykonać w swoim domu. Proponujemy Państwu gotową mieszankę Shoarma, pozwalającą przygotować to znakomite danie. Ze względu na swój wyjątkowy smak, zyskuje sobie coraz to więcej miłośników.
W skład wchodzą - kminek,
- kolendra,
- czosnek granulowany,
- papryka,
- kurkuma,
- goździki,
- papryka ostra,
- imbir,
- pieprz czarny,
- cynamon,
- sól.
PRZYPRAWA DO KOTLETÓW (50 g) SCHABOWYCH pikantna
Waga: 50 g
Zastosowanie: Niezwykle aromatyczna mieszanka przeznaczona do przygotowania kotletów schabowych robionych z wieprzowiny, piersi z kurczaka lub piersi z indyka, które panieruje się w bułce i jajku. Gotowa kompozycja przypraw nada wyjątkowy smak i aromat.
W skład wchodzą: - marchew grys, gorczyca biała grys, papryka grys, pieprz grys, sezam.
Waga: 50 g.
Liście babki działają powlekająco i wykrztuśnie, dlatego często wchodzą w skład mieszanek ziołowych przy schorzeniach układu oddechowego, zwłaszcza przy suchym kaszlu u palaczy, przy chrypce, a także przy wrzodach żołądka jako lek osłaniający. Liście babki lancetowatej lub szerokolistnej stosuje się także zewnętrznie przy ukłuciach przez pszczoły, osy, komary lub inne owady pocierając zmiażdżonym liściem miejsca ukłute albo też sporządza się okład ze zmiażdżonych liści, przeciwdziałający obrzękom i uśmierzający ból.
NAPAR:
1,5 łyżki suszu liści babki zalać 1,5 szklanki wrzątku i odstawić pod przykryciem na 15-20 min. do naciągnięcia. Następnie odcedzić i pić małymi porcjami w ciągu dnia. Na bolesne, zapalone i trudno gojące się rany, wrzody, czyraki itp. przykłada się starannie wymyte gorącą wodą i ostudzone liście babki lub miazgę zmieniając okład co jakiś czas. Usuwamy w ten sposób zarazem nieczystości i obniżamy gorączkę chorego miejsca
PIEPRZ CAYENNE przyprawa - 50 g Kajeński
Waga: 50 g
Walory tej ostrej przyprawy już dawno doceniły osoby stosujące dietę. Odrobina pieprzu kajeńskiego dodana do potrawy rozrusza metabolizm, przyspieszy przemianę materii.
Lecznicze atrybuty pieprzu Cayenne wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Najczęściej leczy się nim choroby układu krążenia, bóle reumatyczne oraz bóle brzucha. Podczas infekcji szczyptę przyprawy rozrobionej z wodą możemy używać do płukania gardła.
Pieprz Cayenne skutecznie rozgrzeje ciało w chłodne jesienne wieczory. Pozwoli również skutecznie oczyścić organizm z toksyn, a w kuchni znakomicie sprawdzi się podczas przygotowywania sosów, mięs oraz dań warzywnych.
Należy jednak zachować umiar w stosowaniu tej ostrej przyprawy. Pieprz Cayenne w nadmiernych ilościach powoduje niestety podrażnienie przewodu pokarmowego i błon śluzowych.
Zastosowanie:
EUKALIPTUS (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Eukaliptus gałkowy nazywany eukaliptusem właściwym oraz rozdrębem gałkowym, a niekiedy drzewem gorączkowym, należy do rodziny mirtowatych. Pochodzi z południowej Australii i Tasmanii. Rozprzestrzenił się w Afryce, Azji, Ameryce Północnej na Hawajach. Do Europy w XIX wieku sprowadził eukaliptus niemiecki botanik F. Von Muller. Eukaliptus gałkowy jest wiecznie zielonym drzewem, należy do najwyższych na świecie osiąga wysokość 60 metrów w krótkim czasie. Jest drzewem które szybko rośnie i potrzebuje dużo wody, dlatego bardzo często obsadzano nim moczary i bagna, aby je osuszyć i oczyścić, ponieważ stanowiły wylęgarnię wielu zarazków i chorób. Młode rośliny i młode pędy mają liście okrągławe lub okrągławo – jajowate, naprzeciwległe, od spodu są srebrzystobiałe a wierzchem ciemnozielone. Natomiast liście na dojrzałych roślinach są krótkoogonkowe, skrętoległe, wąskolancetowate, sierpowato wygięte, o ciemnozielonym zabarwieniu, spodem srebrzystobiałe. Liście ustawiają się równolegle do kąta padania promieni słonecznych. Kwiaty są osadzone pojedynczo, drobne, osadzone na krótkich szypułkach, białe obupłciowe, o licznych pręcikach – długich bladozielonych i jednym słupku. Mają zredukowany kielich, koronę zaś zrośniętą i przekształconą w nakrywkę, która odpada podczas kwitnienia. Owocem jest żeberkowana półkolista, wielonasienna torebka. Aborygeni australijscy od wieków leczyli eukaliptusem choroby gorączkowe, a liście przykładali na rany i stany zapalne skóry.Dawniej eukaliptus używano do leczenia, szkarlatyny, tyfusu, nawracającej gorączki, malarii i cholery.W medycynie chińskiej rozcieńczonym olejkiem nacierano obolałe stawy przy artretyzmie, dnie i neuralgii, a także smarowano nim skronie przy bólach głowy.Cała roślina odznacza się silnym przyjemnym zapachem. Eukaliptus można uprawiać w domu jako roślinę doniczkową.Surowcem leczniczym są liście eukaliptusa, oraz olejek pozyskiwany z liści ( Oleum Eucalypti.).
Waga: 50 g
Skład: - majeranek,
- pasternak,
- cebula,
- papryka,
- pieprz czarny,
- cząber,
- lubczyk,
- sól,
- glutaminian sodu.
LUCERNA ZIELE (50 g) ZIOŁA SKLEP
Waga: 50 g Lucerna – właściwości odżywcze Lucerna to istna bomba odżywcza! Zawiera w zasadzie wszystkie witaminy z grupy B oraz A, D, E i K. Odnajdziemy w niej także szereg związków mineralnych takich jak wapń, żelazo, magnez, cynk czy potas. To ponadto bogate źródło błonnika, chlorofilu i białka, którego spore ilości zawiera zwłaszcza po ususzeniu. Lucerna – właściwości zdrowotne Tradycyjna medycyna chińska korzystała z liści lucerny w celu pobudzenia apetytu i leczenia wrzodów. Ajurweda zalecała jej stosowanie jako środka łagodzącego stany zapalne stawów. Lucerna działa wielokierunkowo: oczyszcza drogi moczowe oczyszcza krew i wątrobę działa zasadowo, zmniejsza zakwaszenie organizmu reguluje pracę jelit łagodzi problemy trawienne działa wykrztuśnie obniża poziom „złego” cholesterolu i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi wzmacnia serce i układ nerwowy działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo Lucerna ułatwia wchłanianie węglowodanów i białka. Jej dobroczynne działanie zauważalne jest szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku. Znakomicie wzmacnia układ odpornościowy, hamuje procesy starzenia, dodaje wigoru, a także ułatwia zasypianie. Ponadto łagodzi bóle stawów, a także wspomaga leczenie stanów zapalnych pęcherza moczowego i prostaty. Z uwagi na obecność izoflawonów o działaniu estrogennym coraz częściej wykorzystywana jest także w łagodzeniu uciążliwych objawów związanych z okresem przekwitania oraz zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury
BYLICA PIOŁUN ziele (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
W Polsce jest archeofitem, czyli obcym gatunkiem, który dotarł do naszego kraju w czasach wczesnohistorycznych. W niektórych rejonach rośnie pospolicie. Inaczej jest nazywana wermutem, absyntem lub po prostu piołunem. Często jest znana jedynie jako środek do odstraszania owadów. Obecnie piołun służy głównie do sporządzania gorzkich likierów żołądkowych i wermutów oraz do aromatyzowania wódek. Najbardziej znanym alkoholem wyrabianym z piołunu jest absynt.
Napar z piołunu: Zalać łyżkę ziela piołunu szklanką wrzątku i trzymać pod przykryciem nad parą przez pół godziny. Odstawić go następnie do naciągnięcia na dalsze 10 minut i odcedzić. Napar ziołowy spożywać od 1/2 do jednej łyżki na godzinę przed posiłkami.
PAPRYCZKI SUSZONE CHILLI ( PEPERONI ) ~ 25 g
Waga: 25 g
Zastosowanie:
CZYSTEK SUSZONY (200 g) CISTUS INCANUS
Czystek pochodzi z okolic Morza Śródziemnego. Jest małym krzewem o pachnących, białych, różowych lub czerwonych kwiatach. Nie ma nic wspólnego z różą, mimo że jego angielska nazwa to „kamienna róża”. Czystek rośnie głównie w okolicach Morza Śródziemnego i północnej Afryce, ale można go też znaleźć w regionie Kaukazu. Lubi suchą, jałową glebę. Może być porównywany z innymi roślinami zielnymi znanymi w północnej Europie, które również kwitną na ubogich glebach.
Ludzie korzystają z dobroczynnych właściwości czystka już od ponad 2000 lat. Jego żywica jest w mirrze czy olejku labdanum.
Herbata z czystka Kiedyś używano kwiatów czystka do przygotowywania herbaty. Po dziś dzień wiadomo, że czystek jest przeciwzapalny. Czystek zawiera polifenole, zawarte również w czerwonym winie. Mają one właściwości przeciwzapalne i wzmacniają również system odpornościowy całego ciała.
Chemicy doszli do wniosku, że kwiaty tych roślin dały zdrowotne efekty, zwłaszcza spożywane w postaci herbaty. Wypicie kilku kubków herbaty z czystka poprawia działanie układu odpornościowego, dlatego jest zalecane.
Uważa się, że herbata z czystka przynosi większe korzyści niż zielona herbata, ponieważ zawiera więcej witaminy C.
Sposób spożycia: 1 czubatą łyżeczkę wsypać do filiżanki, następnie zalać wrzącą wodą Filiżankę przykryć i parzyć przez 8-10 minut Profilaktycznie spożywać 1-2 szklanki dziennie