PRZYPRAWA / POSYPKA GRECKA (50 g) - do dań kuchni greckiej
Waga: 50 g
W skład wchodzą: gorczyca, szczypiorek, papryka, natka pietruszki, kolendra, suszone warzywa (marchew, por, cebula)
Przyprawa Grecka, to jedna z oferowanych przez nas wysokogatunkowych posypek ( w skład wchodzą same grysy warzyw, ziół oraz całe ziarna gorczycy, czy kolendry ) do dań mięsnych na zimno, sałatek tworzonych z starannie dobranych składników, które poprawiają wizualnie wygląd potrawy i wieńczą efekt końcowy. Dodatkowo każda z nich nadaje potrawie inny posmak. Posypka Grecka to delikatność i łagodny smak papryki, szczypiorku, pory oraz kolendry.
Waga: 20 g
ZASTOSOWANIE:
Jako przyprawa używana jest w kuchni hiszpańskiej, włoskiej, francuskiej, także w Anglii, Meksyku, Ameryce Północnej oraz Bałkanach. Rozmaryn należy używać w umiarkowanych ilościach, zbyt wielka ilość jest nie wskazana. Dodaje się go w niewielkich ilościach do wielu potraw mięsnych, szczególnie do baraniny i wieprzowiny. Używany jest także do aromatyzowania masła.
ELEUTEROCOCUS - ŻEŃ-SZEŃ SYBERYJSKI - 50 g
ELEUTEROCOCUS - ŻEŃSZEŃ SYBERYJSKI
Eleuterokok kolczasty należy do rodziny Araliowatych.
Jest to kolczasty zazwyczaj około 2.5 metrowy krzew z bardzo silnie rozgałęzionymi i rozwiniętymi organami podziemnymi.
Z płytko umieszczonego w ziemi kłącza wyrastają drobne korzenie oraz rozłogi sięgające niekiedy 5 metrów długości.
Gałęzie są proste z licznymi cienkimi kolcami, liście palczasto pięciodzielne, a poszczególne listki maja kształt eliptyczny o podwójnie piłkowanych brzegach.
Na końcach pędów w czerwcu wyrastają małe kwiaty zebrane w kuliste baldachy.
Żółte słupkowe kwiaty są żeńskie, natomiast kwiaty męskie są pręcikowe i bladofioletowe.
We wrześniu pojawiają się czarne kuliste owoce. Żeń-szeń syberyjski rozrasta się na zboczach, w lasach, na odkrytych przestrzeniach we wschodniej Azji, Chinach, Korei, Japonii, Mandżurii, Syberii.
Napar: 1-2 łyżki surowca zalać 1 szklanką wrzącej wody; odstawić na 45 minut, przecedzić. Pić rano i w południe po 100-200 ml naparu.
PANIERKA ZŁOTA DO KURCZAKA (100 g)
Waga: 100 g
Mieszanka do przygotowania chrupiącego kurczaka
Skład:
bułka tarta, kminek, pieprz czarny, szałwia, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, curry, marchew, kolendra, gorczyca biała, sól.
PRZYPRAWA CAJUN - 50 g czosnek oregano pieprz
Waga: 50 g
Wyśmienita przyprawa do marynowania kurczaka, czerwonych mięs, warzyw, które potem grillujemy.
Skład:
papryka słodka, papryka chilli, pieprz cayenne, pieprz czarny, oregano, czosnek, cebula, seler, sól.
GAŁKA MUSZKATOŁOWA MIELONA ~~ 30 g
Waga: 30 g
Gałka muszkatołowa to nasiona muszkatołowca korzennego. Kształt gałki jest lekko podłużny o wymiarach 20 – 30 mm długości i 15 – 18 mm szerokości. Przyprawa ceniona ze względu na walory smakowe i zdrowotne. W kuchni gałka muszkatołowa stosowana jest głównie do przyprawiania mięs, bigosów, a także do pierników i deserów.
VILCACORA z pomarańczą O SMAKU MANGO (50 g)
Waga: 50 g
Skład: vilcacora, pomarańcza kandyzowana, słonecznik, aromat.
Zaparzanie: 1/2 łyżeczki Vilcacory gotować na małym ogniu 15-20 min, odcedzić. Pić napar pół godziny przed posiłkiem profilaktycznie 1x dziennie.
SÓL MORSKA JODOWANA - DROBNA 1KG
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 356 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 356 |
PRZYPRAWA DO SOSÓW I MIĘS ~~ 50 g
Waga: 50 g
czosnek, cebula, pasternak, seler, marchew, papryka chilli, pieprz, cukier, sól.
CZOSNEK SUSZONY W PŁATKACH ~~ 50 g
Waga: 50 g
Czarnuszka nasiona 200 g - Intenson
(Nigella sativa) Nasiona czarnuszki mają szerokie zastosowanie jako przyprawa, głównie w piekarnictwie oraz jako zamiennik pieprzu. Można używać mielonych lub całych nasion, które dają się łatwo skruszyć w moździerzu. Charakterystyczny smak - słodkawy, ale jednocześnie ostry i lekko palący oraz swoisty zapach można uwydatnić poprzez smażenie lub prażenie. Sposób użycia: Czarnuszkę stosuje się do posypywania pieczywa przed pieczeniem oraz jako składnik ciasta chlebowego. Można nią doprawiać pieczone i duszone oraz gotowane potrawy mięsne i warzywne. Składniki: 100% nasiona czarnuszki Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, sezam Kraj pochodzenia*: Polska, Indie
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 048 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 048 |
PAPRYCZKI SUSZONE CHILLI ( PEPERONI ) ~ 25 g
Waga: 25 g
Zastosowanie:
MIŁORZĄB JAPOŃSKI - GINKGO BILOBA 50 g LIŚĆ
Miłorząb ma pozytywny wpływ na:
ukrwienie i dotlenie komórek w mózgu,
- w leczeniu chorób sercowo - naczyniowych,
- przyśpiesza przepływ informacji w komórkach nerwowych,
- zapobiega starzeniu komórek,
- hamuje reakcje alergiczne,
- wzmacnia odporność organizmu,
- obniża ryzyko wystąpienia nowotworów,
- obniża ciśnienie,
- wspomaga pamięć i koncentrację,
- oraz wiele innych zastosowań.
Nie stwierdzono przeciwskazań w stosowaniu Miłorzębu. Sposób przygotowania: 1 łyż./filiżankę zalać wodą o temp. 70-80 st. C, parzyć 2-3 min.
SKRZYP POLNY (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Herbatka ze skrzypu polnego
1 łyżkę suszonego ziela skrzypu polnego zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 5 minut. Parzymy pod przykryciem następne 10 minut, przecedzamy i pijemy 3 x dziennie.
Sól himalajska różowa drobna 1 kg - Intenson
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 245 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 245 |
Waga: 50 g
Skład:
- marchew,
- papryka chilli,
- papryka słodka, - papryka ostra, - kolendra, - gorczyca, - czosnek, - cebula, - pieprz, - liść laurowy, - sól.
KMINEK ZIARNO przyprawa ZIARNA KMINU (50 g)
Waga: 50 g
Znajdują swoje zastosowanie w wielu mieszankach
przyprawowych służących do aromatyzowania chleba,
przyprawiania kiszonej kapusty, pieczonych mięs
(wieprzowiny, dziczyzny), niektórych serów, mieszanek
jarzynowych. Może być również przyprawą do zup,
ciasteczek, szarlotki, pieczonych jabłek i sera. Stanowi
podstawowy składnik likierów.
Sól z ziołami Bio 100 g -Dary Natury
sól kuchenna 70%, cebula, lubczyk liść i korzeń, oregano, cząber, czosnek niedźwiedzi (w różnych proporcjach). OPIS
Dzięki trafnie dobranym składnikom sól ziołowa ma niepowtarzalny smak przez co skutecznie podnosi walory smakowe potraw do sporządzania których jest używane.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 231 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 231 |
POMIDORY SUSZONE - POŁÓWKI - WŁOSKIE ( 50 g )
Waga: 50 g
Dzięki tradycyjnej metodzie suszenia pomidorów na słońcu otrzymuje się przyprawę o bardzo intensywnym aromacie, niezwykle wzmocnionym smaku i zapachu. Tradycja suszenia pomidorów pochodzi z północnych Włoch. Była to metoda przechowywania i pozwalająca korzystanie z dobrodziejstw pomidorów w miesiącach zimowych zanim wynaleziono pomidory w puszkach. W dawnych czasach dojrzałe pomidory były rozkładane na dachówkach, teraz w dalszym ciągu suszy się je na słońcu, ale w daleko bardziej kontrolowanych pod względem higienicznym warunkach.
do wszelkich potraw, szczególnie do past, sosów, zapiekanek, pizzy, surówek, sałatek oraz do mięs i marynat, w kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej.
EUKALIPTUS (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Eukaliptus gałkowy nazywany eukaliptusem właściwym oraz rozdrębem gałkowym, a niekiedy drzewem gorączkowym, należy do rodziny mirtowatych. Pochodzi z południowej Australii i Tasmanii. Rozprzestrzenił się w Afryce, Azji, Ameryce Północnej na Hawajach. Do Europy w XIX wieku sprowadził eukaliptus niemiecki botanik F. Von Muller. Eukaliptus gałkowy jest wiecznie zielonym drzewem, należy do najwyższych na świecie osiąga wysokość 60 metrów w krótkim czasie. Jest drzewem które szybko rośnie i potrzebuje dużo wody, dlatego bardzo często obsadzano nim moczary i bagna, aby je osuszyć i oczyścić, ponieważ stanowiły wylęgarnię wielu zarazków i chorób. Młode rośliny i młode pędy mają liście okrągławe lub okrągławo – jajowate, naprzeciwległe, od spodu są srebrzystobiałe a wierzchem ciemnozielone. Natomiast liście na dojrzałych roślinach są krótkoogonkowe, skrętoległe, wąskolancetowate, sierpowato wygięte, o ciemnozielonym zabarwieniu, spodem srebrzystobiałe. Liście ustawiają się równolegle do kąta padania promieni słonecznych. Kwiaty są osadzone pojedynczo, drobne, osadzone na krótkich szypułkach, białe obupłciowe, o licznych pręcikach – długich bladozielonych i jednym słupku. Mają zredukowany kielich, koronę zaś zrośniętą i przekształconą w nakrywkę, która odpada podczas kwitnienia. Owocem jest żeberkowana półkolista, wielonasienna torebka. Aborygeni australijscy od wieków leczyli eukaliptusem choroby gorączkowe, a liście przykładali na rany i stany zapalne skóry.Dawniej eukaliptus używano do leczenia, szkarlatyny, tyfusu, nawracającej gorączki, malarii i cholery.W medycynie chińskiej rozcieńczonym olejkiem nacierano obolałe stawy przy artretyzmie, dnie i neuralgii, a także smarowano nim skronie przy bólach głowy.Cała roślina odznacza się silnym przyjemnym zapachem. Eukaliptus można uprawiać w domu jako roślinę doniczkową.Surowcem leczniczym są liście eukaliptusa, oraz olejek pozyskiwany z liści ( Oleum Eucalypti.).