Waga: 50 g
W skład wchodzą: gorczyca, szczypiorek, papryka, natka pietruszki, kolendra, suszone warzywa (marchew, por, cebula)
Przyprawa Grecka, to jedna z oferowanych przez nas wysokogatunkowych posypek ( w skład wchodzą same grysy warzyw, ziół oraz całe ziarna gorczycy, czy kolendry ) do dań mięsnych na zimno, sałatek tworzonych z starannie dobranych składników, które poprawiają wizualnie wygląd potrawy i wieńczą efekt końcowy. Dodatkowo każda z nich nadaje potrawie inny posmak. Posypka Grecka to delikatność i łagodny smak papryki, szczypiorku, pory oraz kolendry.
RZEPIK ZIELE (50 g) sklep zielarski
KMINEK MIELONY przyprawa ziarna (50 g)
Waga: 50 g
Kminek charakteryzuje ostry, korzenny smak i zapach. Znajdują swoje zastosowanie w wielu mieszankach przyprawowych służących do aromatyzowania chleba, przyprawiania kiszonej kapusty, pieczonych mięs (wieprzowiny, dziczyzny), niektórych serów, mieszanek jarzynowych. Może być również przyprawą do zup, ciasteczek, szarlotki, pieczonych jabłek i sera. Stanowi podstawowy składnik likierów.
BYLICA BOŻE DRZEWKO (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Pochodzi z Azji,uprawiana w Europie,również w Polsce,czasami spotykana w formie zdziczałej, głównie na nizinach. Roślina wieloletnia,dochodząca do wysokości 1,5 m, o pokroju krzewiastym, z gęsto rozgałęzionymi,miotlastymi pędami. Od dawna znana roślina ozdobna i lecznicza. Bylica charakteryzuje się silnym przyjemnym zapachem,po roztarciu przypominającym zapach cytryny. Odznacza się ponadto gęstym ulistnieniem,pierzastodzielnymi liśćmi o wąskich lancetowatych odcinkach. Liście są sinozielone,spodem szaro owłosione. Koszyczki kwiatowe żółtawe,drobne,prawie kuliste,zwisające,zebrane na szczycie w ulistnione grona. Surowiec stanowią kwitnące szczyty pędów bylicy,zbierane w lipcu i sierpniu,suszone.
Kulinarne
Dzięki aromatycznemu zapachowi, zioło to jest używane do przyprawiania potraw mięsnych oraz ryb. Wykorzystuje się w tym celu drobno pokrojone liście bylicy Bożego drzewka. Drobno pokrojonymi, młodymi liśćmi zioła możemy posypywać różnego rodzaju sałatki oraz surówki. Liści bylicy Bożego drzewka używa się nawet do sporządzania napojów chłodzących.
Napar: 1 łyżka ziela zalać 2 szklankami gorącej wody. Naparzać 5 -20 minut pod przykryciem,odstawić na 10 minut,przecedzić. Pić 2 -3 razy dziennie przed jedzeniem 1/3 szklanki naparu. Napar może być stosowany zewnętrznie,do okładów i płukania gardła.
Waga: 50 g
smakiem od świeżego i nie można go używać
wymiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i
pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych
potraw i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny.
Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np.
herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też
doskonale do pieczonych jabłek.
bo te kłócą się z jego aromatem. Świetnie za to
komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem
angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką
muszkatołową i pieprzem.
Waga: 50 g
W skład wchodzą:
- pieprz czarny,
- jałowiec,
- ziele angielskie,
- tymianek,
- cząber,
- rozmaryn,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- majeranek,
- kolendra, sól
ZASTOSOWANIE:
PRZYPRAWA DO SHOARMY - SHOARMA - 50 g
Waga: 50 g Oferowana przez Nas mieszanka to popularna przyprawa w krajach arabskich służąca do przygotowania potraw z drobiu i wieprzowiny. Od niedawna tę oryginalną potrawę kuchni bliskiego wschodu, czyli Shoarmę można spotkać także w polskich restauracjach, takich jak Sphinx, Kleopatra, itp. To popularne danie mogą Państwo teraz wykonać w swoim domu. Proponujemy Państwu gotową mieszankę Shoarma, pozwalającą przygotować to znakomite danie. Ze względu na swój wyjątkowy smak, zyskuje sobie coraz to więcej miłośników.
W skład wchodzą - kminek,
- kolendra,
- czosnek granulowany,
- papryka,
- kurkuma,
- goździki,
- papryka ostra,
- imbir,
- pieprz czarny,
- cynamon,
- sól.
Waga: 25 g
Płatki róży w naszej ofercie są to najwyższej dostępnej na rynku jakości płatki wykorzystywane m.in. w sporządzaniu aromatycznych i smakowitych wywarów oraz herbat. Idealnie sprawdzają się w ekskluzywnych kąpieli spa. Używane są również w produkcji mydeł, kul kąpielowych oraz płukanek i naparów.
Zawarty w płatkach olejek różany oprócz wyjątkowego, zniewalającego zapachu posiada również szereg pielęgnacyjnych i aromaterapeutycznych właściwości. Poprawia nawilżenie skóry, przywraca prawidłowe Ph skóry, posiada właściwości regenerujące m.in poprzez pobudzanie produkcji kolagenu. Działa uspokajająco i relaksująco, dlatego po męczącym, stresującym dniu w pracy polecamy relaksującą kąpiel z pąkami róży.
Waga: 50 g
Starannie dobrane składniki umożliwiają zastosowanie tej mieszanki do przygotowania każdego rodzaju ryby.
Skład:
natka pietruszki, bazylia, cebula, czosnek, imbir, gorczyca, majeranek, pieprz, sól.
WRZOS KWIAT I ŁODYGA - zioła sklep (50 g)
GAŁKA MUSZKATOŁOWA MIELONA ~~ 30 g
Waga: 30 g
Gałka muszkatołowa to nasiona muszkatołowca korzennego. Kształt gałki jest lekko podłużny o wymiarach 20 – 30 mm długości i 15 – 18 mm szerokości. Przyprawa ceniona ze względu na walory smakowe i zdrowotne. W kuchni gałka muszkatołowa stosowana jest głównie do przyprawiania mięs, bigosów, a także do pierników i deserów.
Czarnuszka Bio 50 g - Dary Natury
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 273 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 273 |
POMIDOR SUSZONY - ZNAKOMITY SMAK I AROMAT - 50 g
Waga: 50 g
Znakomity smak i aromat pomidorów już teraz jest dostępny przez cały rok w Twojej kuchni.
Zastosowanie:
do wszelkich potraw, szczególnie do past, sosów, zapiekanek, pizzy, surówek, sałatek oraz do mięs i marynat, w kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej.
CZOSNEK SUSZONY W PŁATKACH ~~ 50 g
Waga: 50 g
OSTROPEST PLAMISTY (50 g)- zioła sklep
Ostropest pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego, występuje w Europie Południowej, Egipcie, Izraelu i Turcji oraz w innych rejonach świata. W Polsce rośnie na nie użytkach i ugorach, jest też uprawiany w ogrodach, a także do celów leczniczych. Ostropest jest rośliną jednoroczną, z wyglądu podobny do ostów. Dorasta do 2 metrów wysokości z łodygą prostą grubą, górą rozgałęzioną. Liście ma lśniące bezogonkowe, odwrotnie jajowate, z nakrapianymi białymi plamkami, o ząbkowanych kolczastych brzegach. Kwiaty ostropestu wyrastają na szczycie łodygi zebrane są w kwiatostany, tworząc duże rurkowate koszyczki kwiatowe, koloru purpurowego. Kwiaty otoczone są kolczastymi łuskowatymi okrywkami. Kwitnie od lipca do sierpnia. Owocem ostropestu jest lśniąca niełupka z puchem kielichowym, biała, szara lub żółto nakrapiana. Zbiera się pod koniec lata, w czasie dojrzewania gdy nasiona zaczynają wysypywać się z koszyczka.
Napar.1 łyżeczkę zmielonych nasion ostropestu, zalać szklanką wrzątku, naparzać pod przykryciem 10 – 15 minut. Pić 3 razy dziennie.
Rozdrobnione ziele majeranku używane jest jako przyprawa. Dodawany przede wszystkim do dań ciężkostrawnych, takich jak grochówka czy zupa fasolowa, potraw ze strączkowych oraz tłustych mięs
Waga: 50 g
Skład: - sól,
- cukier, - bazylia, - papryka chilli, - kolendra, - kwasek cytrynowy, - glutaminian sodu.
Herbata z melisy parzenie: Podobnie jak inne zioła melisę lekarską powinno parzyć się we wrzątku pod przykryciem. Na szklankę wody przypada łyżeczka z kopką (lub torebka). Czas parzenia to 10-15minut.
zioła 1000 Smaków (50 g) przyprawy sklep
Waga: 50 g
SKŁAD:
PAPRYKA SŁODKA MIELONA ~~ 50 g
Waga: 50 g
ZASTOSOWANIE: Paprykę słodką używamy do przyprawiania zup, sosów, gulaszu, potraw mięsnych, drobiu, ryb, warzyw, sałatek, potraw z jaj.
ASHWAGANDHA proszek ŻEŃ SZEŃ INDYJSKI 50 g
Tak bogaty skład korzenia powoduje, że jego właściwości mają bardzo duże zastosowanie w Ajurwedzie: - spowalnia procesy starzenia się, - neutralizuje stres, - wzmacnia funkcjonowanie wątroby i nerek, - poprawia pamięć, - znakomite zioła na koncentrację, - sen, - uspokojenie, - reguluje układ hormonalny, - poprawia sprawność seksualną i hamuje siwienie włosów, - zwiększa wydolność fizyczną. Spożywanie: Proszek z korzenia ashwagandhy najlepiej dodać do soku lub wody (1 płaska łyżeczka dziennie), dokładnie wymieszać i wypić. Można również dodać go do koktajlu, jogurtu czy musli. Ashwagandha może być regularnie spożywana przez dłuższy okres czasu.