świeżo palona - 100 % arabika
Kawa dotarła na Nową Gwineę w latach 30-tych XX wieku z Jamajki i jest pochodną wysokogatunkowej Jamajki Blue Moutain. Żyzna wulkaniczna gleba oraz sprzyjający klimat sprawiają, że kawa jest zaliczana do najsmaczniejszych na świecie.
Papua Nowa Gwinea to państwo, które zajmuje około połowy wyspy Nowa Gwinea (drugą połowę zajmuje Indonezja) i ponad 2 800 wysepek na Pacyfiku. Kawy tam uprawiane (na Nowej Gwinei) dość znacznie różnią się od innych kaw z tamtego regionu świata. Podczas gdy kawy z Indonezji są zwykle ziemiste, to kawy z Papui bardziej przypominają te z Ameryki Południowej: Kolumbii lub Brazylii. Również wyczuwa się w nich pewną ziemistość, ale generalnie są bardziej wyrafinowane, z nieco większą kwaskowatością i złożonością. Większość produkcji pochodzi z małych plantacji i gospodarstw (85%). Kawę uprawia się na dużych wysokościach: 1300 - 1800 m npm, dzięki czemu ziarno jest bardzo wysokiej jakości. Uprawy mają charakter naturalny, gdyż jakakolwiek ingerencja człowieka na wysokogórskich plantacjach jest utrudniona. Kawa odgrywa dość istotną rolę w gospodarce Nowej Gwinei, rząd wspiera rolników oferując minimalne ceny skupu kawy.
Kawa ma zróżnicowaną jakość, najlepsze ziarno klasy AA i A jest bardzo dobre i poszukiwane na światowych rynkach. Kawa charakteryzuje się intensywnym, ale
łagodnym aromatem, zbalansowanym smakiem
o orzechowym zabarwieniu oraz stosunkowo niską
kwaskowatością .
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | +intensywny%2C+bogaty%2C+czysty+%2C+charakterystyczny |
SMAK | zio%C5%82owy%2C+orze%C5%BAwiaj%C4%85cy%2C+jagodowy |
KWASKOWOŚĆ | niska |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | intensywny, bogaty, czysty , charakterystyczny |
SMAK | ziołowy, orzeźwiający, jagodowy |
KWASKOWOŚĆ | niska |
PEANUT BUTTER - KAWA ROZPUSZCZALNA smakowa (masło orzechowe)
Rodzaj kawy: Instant
CZEKOLADOWO - BANANOWA - kawa aromatyzowana
Kawy aromatyzowane są wykwintnym i apetycznym pomysłem na urozmaicenie tradycyjnego napoju. Jeśli jeszcze nie zdarzyło ci się skosztować kawy z nutą czekolady i banana, to warto ją wypróbować. Zrelaksuj się podczas smakowania tego wykwintnego napoju. Zaproś przyjaciół, z którymi w będziesz się delektował odkrywanymi właśnie aromatami. Kawa aromatyzowana o smaku CZEKOLADOWO - BANANOWYM to najwspanialszy prezent jaki możesz podarować sobie i bliskim. Filiżanka tego wspaniałego napoju na pewno urozmaici i umili każdy dzień.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
KWASKOWOŚĆ | NISKA |
AROMAT | WYRAZISTY |
SMAK | %C5%81AGODNY |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
KWASKOWOŚĆ | NISKA |
AROMAT | WYRAZISTY |
SMAK | ŁAGODNY |
KAWA ROBUSTA INDIE CHERRY AA - świeżo palona
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | BOGATY |
SMAK | OSTRY |
KWASKOWOŚĆ | %C5%81AGODNA |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | BOGATY |
SMAK | OSTRY |
KWASKOWOŚĆ | ŁAGODNA |
KAWA ROZPUSZCZALNA - TRUSKAWKI W ŚMIETANIE
Kraj pochodzenia kawy: Indie Rodzaj kawy: Instant
BIAŁA CZEKOLADA - KAWA ARABIKA smakowa
Kawy aromatyzowane są wykwintnym i apetycznym pomysłem na urozmaicenie tradycyjnego napoju. Jeśli jeszcze nie zdarzyło ci się skosztować kawy z nutą BIAŁEJ CZEKOLADY, to warto ją wypróbować. Zrelaksuj się podczas smakowania tego wykwintnego napoju. Zaproś przyjaciół, z którymi w będziesz się delektował odkrywanymi właśnie aromatami. Kawa aromatyzowana o smaku BIAŁEJ CZEKOLADY to najwspanialszy prezent jaki możesz podarować sobie i bliskim. Filiżanka tego wspaniałego napoju na pewno urozmaici i umili każdy dzień.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
KWASKOWOŚĆ | NISKA |
AROMAT | WYRAZISTY |
SMAK | %C5%81AGODNY |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
KWASKOWOŚĆ | NISKA |
AROMAT | WYRAZISTY |
SMAK | ŁAGODNY |
KAWA ARABIKA - INDIE MONSOON MALABAR AA
świeżo palona 100 % arabika
Indie Monsoon Malabar AA, kawa o niezwykłym, intensywnym i charakterystycznym aromacie, dobrze zharomnizowana o posmaku orzechowym i łagodnej wkomponowanej w bukiet smakowy kwaskowości.
Indyjska kawa Monsoon Malabar AA swój niezwykły drewniany, lekko ziemisty i pikantny posmak zawdzięcza procesowi imitującemu starzenie się ziarna, który wśród specjalistów określany jest jako „monsunowanie”. Taki sposób przygotowania jest wynikiem działania specyficznego klimatu. Kawa dawniej przewożona z Indii na statkach, przez wiele tygodni, była zalewana przez monsun, pęczniała i nabierała białego koloru charakterystycznego dla długo przechowywanej kawy. Jej specyficzny wygląd i smak stał się jej znakiem rozpoznawczym i z czasem zaczęto celowo imitować ten proces, by uzyskać charakterystyczne, białawe ziarna. Współcześnie monsunowanie trwa około 10 tygodni i polega na wystawieniu kawy na działanie południowo - zachodniego monsunu w czasie od maja do czerwca. Nasiąknięte ciepłym deszczem ziarno rozsypuje się potem na twardy podłożu wystawiając na działanie wiatru i regularnie mieszając grabiami aż do wyschnięcia. Kawę przechowywaną w workach poddaje się następnie działaniu monsunowych wiatrów północno - wschodnich, co kilka dni przesypując do czystych i suchych worków. Indyjska arabica Monsoon Malabar AA to kawa pierwszej jakości o dorodnym, dużym, niemal idealnie czystym ziarnie oraz znakomitych właściwościach palenia.
Na szczególną uwagę zasługuje, przyciągający oko każdego kupującego, wygląd ziarna po upaleniu. Jej specyficzny smak zyskał uznanie wśród koneserów, dlatego oferujemy ją Państwu jako niezwykłe urozmaicenie każdego dnia.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | intensywny%2C+charakterystyczny |
SMAK | %C5%82agodny%2C+kakao%2C+delikatny+posmak+tytoniu |
KWASKOWOŚĆ | niska |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | intensywny, charakterystyczny |
SMAK | łagodny, kakao, delikatny posmak tytoniu |
KWASKOWOŚĆ | niska |
KAWA ARABIKA - BRAZYLIA SANTOS
Arabiki z Brazylii odznaczają się na ogół delikatnym, klasycznym smakiem i niską kwasowością. Brazylia to światowy lider w produkcji kawy. Obecnie uprawia się tam ponad dwa miliony ton kawy rocznie, co stanowi blisko 30% kawy na całym świecie. Arabika Santos to jedna z najbardziej cenionych przez koneserów kaw świata, będąca w ścisłej czołówce, jeśli chodzi o wysokogatunkowe arabiki brazylijskie. Najlepsza z kaw brazylijskich uprawiana w rejonie Sao Paulo. Kawa bardzo aromatyczna o łagodnym, delikatnym, słodkawo - miodowym smaku. Charakterystycznym walorem tej kawy jest wyważony, intensywny aromat z delikatnym posmakiem czekolady.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | g%C5%82%C4%99boki |
SMAK | %C5%82agodny%2C+delikatnie+owocowy%2C+zr%C3%B3wnowa%C5%BCony |
KWASKOWOŚĆ | niska |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | głęboki |
SMAK | łagodny, delikatnie owocowy, zrównoważony |
KWASKOWOŚĆ | niska |
KAWA ARABIKA TANZANIA AA Kilimanjaro Machera Estate - świeżo palona
Kawę arabikę Tanzania AA Kilimandżaro charakteryzuje się mocnym, ostrym, pikantnym i bardzo głębokim smakiem oraz wyrazistym aromatem. Wyczuwa się w niej wytrawną, koniakową nutę, którą uzupełnia niezwykle łagodna kwaskowatość i przyjemnie intensywny aromat. Jest wyraźnie mocniejsza od innych, uprawianych w Afryce Środkowej, gatunków kaw.
Ziarna Tanzanii AA Kilimandżaro uprawiane są na żyznych stokach wulkanu Kilimandżaro, co gwarantuje im unikalne warunki klimatyczne. Arabika ta, jest jedną z bardziej rozpoznawalnych kaw na świecie.
W Tanzanii produkuje się znaczne ilości kawy. Uprawa poświęcona jest przede wszystkim wysokogatunkowej Arabice. Nie dojrzewa ona na polach wielkich plantatorów, ale pochodzi z małych, rodzinnych gospodarstw, stanowiąc niezwykle ważny towar eksportowy dla mieszkańców. Arabica Tanzania AA szczególnie polecana jest do przygotowywania Espresso, Cappuccino, Cafe Latte oraz Cafe au Lait.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | intensywny |
SMAK | intensywny+smak+owoc%C3%B3w+cytrusowych%2C+nuta+czarnej+herbaty |
KWASKOWOŚĆ | niska |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | intensywny |
SMAK | intensywny smak owoców cytrusowych, nuta czarnej herbaty |
KWASKOWOŚĆ | niska |
KAWA ARABIKA - ETIOPIA DIJMMAH
Arabika Etiopia Djimmah jest symbolem niepowtarzalnego smaku dzikiej kawy. W ojczyźnie kawowca roślina owocuje naturalnie bez konieczności ingerencji człowieka, dlatego uprawy są ekologiczne. Kawa najwyżej ceniona pochodzi z wysoko położonych upraw. Około 50% ziaren pozyskuje się z terenów wysokogórskich. Jednym z takich uprawnych rejonów jest Djimmah, gdzie dzika kawa rośnie powyżej 1200 m n. p. m. Jej ziarno nie jest zbyt urodziwe, raczej drobne i niekształtne lecz charakteryzujące się niepowtarzalnym, doskonałym smakiem i zapachem. Arabika Etiopia Dijmmah posiada jednolity i delikatny smak, jest kawą o średniej kwaskowatości i intensywnym owocowo - winnym aromacie. W smaku wyraźnie wyczuwalna jest nuta karmelu i orzecha, który jeszcze długo po spożyciu raczy podniebienie. Przez wielu miłośników kawy sporządzana jest z przyprawami takimi jak kardamon, cynamon, imbir, goździki – idealna na zimne, zimowe dni!
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | INTENSYWNY+WINNO+-+OWOCOWY |
SMAK | korzenny%2C+intensywny |
KWASKOWOŚĆ | %C5%9AREDNIA |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | INTENSYWNY WINNO - OWOCOWY |
SMAK | korzenny, intensywny |
KWASKOWOŚĆ | ŚREDNIA |
Kawa mielona arabica Boliwia fair trade Bio 250g - Cafe Michel
mielona kawa arabica* - kraj pochodzenia Boliwia.(*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Ekologiczna kawa arabica - kraj pochodzenia Boliwia. Pozyskiwana zgodnie z zasadami Fair Trade. Charakteryzuje się delikatnym, zrównoważonym, lekko cierpkim smakiem. Zawartość kofeiny: 1,20%.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cafe Michel |
Kod producenta | 292 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cafe Michel |
Kod producenta | 292 |
Czystek herbatka ziołowa Bio 75 g - Bio Planet
czystek* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Herbatka z czystka ma ziołowy smak, można do niej dodać miodu, soku malinowego, cytryny. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Propozycja parzenia: 1-2 łyżeczki czystka wsypać do filiżanki, zalać wrzątkiem. Parzyć około 10 minut. INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, sezam oraz soję. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 249 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 249 |
ROBUSTA KAMERUN ( CAMEROON ) - świeżo palona - PALARNIA KAWY
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | intensywny+ale+nie+ostry%2C+pe%C5%82ny%2C+bogaty%2C+czysty |
SMAK | mocny%2C+wyra%C5%BAny |
KWASKOWOŚĆ |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | intensywny ale nie ostry, pełny, bogaty, czysty |
SMAK | mocny, wyraźny |
KWASKOWOŚĆ |
INDYJSKA PASJA - KAWA AROMATYZOWANA - korzenna, bakalie
Kawy aromatyzowane są wykwintnym i apetycznym pomysłem na urozmaicenie tradycyjnego napoju. Jeśli jeszcze nie zdarzyło ci się skosztować kawy z nutą połączenia niezwykłych smaków indyjskich przypraw korzennych z dodatkiem bakali, to warto ją wypróbować. Zrelaksuj się podczas smakowania tego wykwintnego napoju. Zaproś przyjaciół, z którymi w będziesz się delektował odkrywanymi właśnie aromatami. Kawa aromatyzowana INDYJSKA PASJA o połączeniu przypraw korzennych i bakali to najwspanialszy prezent jaki możesz podarować sobie i bliskim. Filiżanka tego wspaniałego napoju na pewno urozmaici i umili każdy dzień.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
KWASKOWOŚĆ | NISKA |
AROMAT | WYRAZISTY |
SMAK | %C5%81AGODNY |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
KWASKOWOŚĆ | NISKA |
AROMAT | WYRAZISTY |
SMAK | ŁAGODNY |
KAWA ARABIKA MEKSYK ALTURA MONTE GRANDE
Meksyk jest obecnie dumnym producentem niemal pięciu milionów worków kawy rocznie. Meksykańska kawa jest powszechnie znana ze względu na swój nieskomplikowany smak – to wspaniała kawa poranna. Doskonale się nadaje do mieszanek z mocnymi kawami o pełnej konsystencji, łagodząc ich intensywny smak. Kiedy będziecie w Meksyku – niezależnie od klimatu, w jakim się znajdziecie – zostaniecie ugoszczeni kawą serwowaną w najlepszy sposób. Smak tej kawy może zmienić wasze wyobrażenie o najlepszej kawie.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | G%C5%81%C4%98BOKI |
SMAK | DELIKATNY%2C+ORZECHOWY |
KWASKOWOŚĆ | NISKA |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | GŁĘBOKI |
SMAK | DELIKATNY, ORZECHOWY |
KWASKOWOŚĆ | NISKA |
KAWA ARABIKA KENIA AA plus - świeżo palona
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | |
SMAK | intensywny%2C+%C5%9Bwie%C5%BCy%2C+cytrynowa+kwasowo%C5%9B%C4%87%2Cposmak+czarnej+herbaty+i+grejfruta |
KWASKOWOŚĆ |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | |
SMAK | intensywny, świeży, cytrynowa kwasowość,posmak czarnej herbaty i grejfruta |
KWASKOWOŚĆ |
KAWA ARABIKA SALWADOR SHG - świeżo palona
Moc: 2/5
Kwaskowatość: 3/5
Gorycz: 2/5
Równowaga: 4/5
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | |
SMAK | kwasowo%C5%9B%C4%87+cytrynowa%2C+s%C5%82odki |
KWASKOWOŚĆ |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | |
SMAK | kwasowość cytrynowa, słodki |
KWASKOWOŚĆ |
Kawa mielona nicaragua fair trade Bio 250g- Alternativa
kawa mielona* (*certyfikowany składnik ekologiczny) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do filiżanki wsypać ok. 10 g kawy i zalać wrzącą wodą. Kawa nadaje się również do zaparzania w ekspresie. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w szczelnym pojemniku.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alternativa |
Kod producenta | 292 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alternativa |
Kod producenta | 292 |
KAWA ROZPUSZCZALNA - WIŚNIE W CZEKOLADZIE
Kraj pochodzenia kawy: Indie Rodzaj kawy: Instant
CZEKOLADOWO - KOKOSOWA - KAWA aromatyzowana ARABIKA
Kawy aromatyzowane są wykwintnym i apetycznym pomysłem na urozmaicenie tradycyjnego napoju. Jeśli jeszcze nie zdarzyło ci się skosztować kawy z nutą KOKOSA I CZEKOLADY, to warto ją wypróbować. Zrelaksuj się podczas smakowania tego wykwintnego napoju. Zaproś przyjaciół, z którymi w będziesz się delektował odkrywanymi właśnie aromatami. Kawa aromatyzowana o smaku CZEKOLADOWO - KOKOSOWYM to najwspanialszy prezent jaki możesz podarować sobie i bliskim. Filiżanka tego wspaniałego napoju na pewno urozmaici i umili każdy dzień.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
KWASKOWOŚĆ | NISKA |
AROMAT | WYRAZISTY |
SMAK | %C5%81AGODNY |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
KWASKOWOŚĆ | NISKA |
AROMAT | WYRAZISTY |
SMAK | ŁAGODNY |
KAWA ARABICA - HONDURAS SHG - kawa świeżo palona
- świeżo palona
100 % Arabika.
Arabika HONDURAS SHG zbierana jest z plantacji położonych 1500 - 2000 m. n.p.m.. Gwarantuje to znakomity wygląd ziarna, które są jednakowej, średniej wielkości.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | ZR%C3%93WNOWA%C5%BBONY |
SMAK | s%C5%82odki%2C+orzechowy |
KWASKOWOŚĆ | DELIKATNA |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
AROMAT | ZRÓWNOWAŻONY |
SMAK | słodki, orzechowy |
KWASKOWOŚĆ | DELIKATNA |