Zaraz po pszenicy to właśnie ryż jest w diecie człowieka stosowany powszechniej niż jakiekolwiek inne zboże. Ryż brązowy, pełnoziarnisty, tak samo jak pełna nieoczyszczona pszenica, zawiera bogactwo składników odżywczych, łącznie z cennym magnezem, które jednak zostają w całości utracone podczas przekształcania go w biały ryż.
Zasadnicza kwestia, niezbędna dla zrozumienia leczniczych właściwości pełnoziarnistego brązowego ryżu, dotyczy poziomu cukru we krwi. We wschodnioazjatyckiej medycynie już od jakiegoś czasu wiadomo jest, że spożywanie brązowego ryżu pozytywnie wpływa na stabilizację poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie, także na cukrzycę i otyłość. Wiedza ta od niedawna jest uznawana w krajach europejskich. W rzeczywistości dotychczas dominował pogląd, że ryż i inne zboża, zwłaszcza pszenica, były postrzegane jako pokarmy przyczyniające się do wywoływania zaburzeń równowagi poziomu cukru, i całkiem słusznie, ponieważ zboża te występowały w postaci wysoko przetworzonej, ogołocone z cennych składników poprzez "wybielanie" czyli pozbawionym minerałów i innych czynników pomocniczych, odpowiadających za regulowanie poziomu cukru we krwi.
Faktem jest, że ostatnio przeprowadzone badania naukowe uświadamiają nam wartość nieprzetworzonego brązowego ryżu. Jedno z takich badań wykazało, że warstwa okrywająca ziarna brązowego ryżu, czyli otręby ryżowe, ma znaczący wpływ na obniżenie wysokiego poziomu cukru we krwi. Ta lecznicza właściwość brązowego ryżu i jego otrąb stanowi prawdziwie dobrą nowinę w krajach gdzie cukrzyca stanowi epidemię w dużej mierze związaną z jeszcze większą epidemią otyłości.
Oprócz obniżania poziomu cukru we krwi otręcy ryżowe uważane są za jedną z najbogatszych w składniki odżywcze substancji, jakią kiedykolwiek badano! Otręby ryżowe zawierają ponad 70 ! przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniem i pomagają zachować młodzieńczy wygląd.
Sposób przygotowania:
Jak gotować?
1 szklanka brązowego ryżu, opłukać lub namoczyć na noc w wodzie ( przepłukać, gotować w nowej wodzie )
2 szklanki zimnej wody
1/4 łyżeczki soli morskiej
Do garnka wsyp ryż, sól i dodaj wodę. Przykryj pokrywką, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu ok. 30- 50 minut ( do wchłonięcia wody )
Ryż ugotowany w większej ilości może być świetną bazą do śniadania z bakaliami, prażonym słonecznikiem, pestkami dynii i np syropem daktylowym, melasą trzcinową lub słodowym kukurydziano-jęczmiennym
lub jako uzupełnienie do zup
lub jako uzupełnienie do warzyw z patelni lub sosów z warzyw sezonowych.
Proponuję gotować również w mieszance pół na pół z kaszą gryczaną - smakuje naprawdę świetnie
lub z kaszą jaglaną również w proporcji pół na pół.