Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 212 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 212 |
Kaszka kukurydziana Bio 500 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 140 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 140 |
Kuskus razowy Bio 400 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 149 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 149 |
SOCZEWICA ZIELONA 500 G ziarno
Waga: 500 g
Znana od czasów prehistorycznych, mimo swych licznych wartości odżywczych zepchnięta poza kulinarny nawias. Soczewica, to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych o bogatym repertuarze dań, które może nam zaoferować.
W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej uchodziła za potrawę ubogich. W kuchni żydowskiej przygotowywana z pszenicą służyła za danie pokutne. W Polsce niegdyś używana jako roślina pastewna na długo została zapomniana. Dziś jest ulubienicą wegetarian, w których diecie z powodzeniem zastępuje mięso. Zawiera dużo białka. Dlatego soczewicę poleca się nie tylko osobom niejedzącym mięsa, ale także sportowcom i pracownikom fizycznym.
Jak gotować soczewicę?
Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze lub sałatki, świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę. W zależności od gatunku lub świeżości soczewicy (starsza jest twardsza) gotowanie może zająć od 10 minut do godziny. Idealne proporcje do gotowania ziaren to dwie szklanki wody na szklankę soczewicy. Musimy jednak pamiętać, iż soczewicę łatwo rozgotować, dlatego należy co jakiś czas sprawdzać, czy jest już miękka.
Sól dodana do gotującej soczewicy sprawia, iż ziarna twardnieją. Dobrze więc posolić je dopiero pod koniec, gdy są już ugotowane.
Produkty zawierające kwasy, np. wino lub pomidory, wydłużają czas gotowania soczewicy. Warto więc je dodać dopiero gdy ziarna zmiękną. Jeśli chcecie, by po ugotowaniu soczewica zachowała swój kształt wybierzcie odmianę brązową, która nie jest łuskana. Słodkawy posmak otrzymacie z soczewicy czerwonej, pomarańczowej i żółtej, które najlepsze są na zupy i gulasze, również dzięki temu, że szybko miękną, a gotując je łatwo uzyskać konsystencję kremu lub puree. Najdroższa i najbardziej aromatyczna jest francuska soczewica puy, która po gotowaniu zachowuje kształt.
Soczewica to również "baza" dla innych produktów. Z mielonej otrzymuje się mąkę. Mąka ta popularna jest przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się z niej m.in. chleb. Mąka z soczewicy jest bogata w białko, zdrowa i idealna do przygotowywania pełnowartościowych ekologicznych posiłków. W kuchni wykorzystamy także kiełki soczewicy bogate w kwas foliowy. Na rynku dostępna jest także soczewica w puszce, którą dostaniemy np. w sosie pomidorowym lub curry, jednak najzdrowsza zawsze będzie ta, przygotowana na świeżo.
Przydatny przelicznik: z jednej szklanki suchej soczewicy po ugotowaniu otrzymasz od 2 do 2.5 szklanki ziaren. Pół kilograma suchej soczewicy natomiast równe jest 5 szklankom ugotowanej.
Ryż arborio risotto Bio 500 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 210 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 210 |
Ryż czerwony pełnoziarnisty Bio 400 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 215 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 215 |
Quinoa czerwona (komosa ryżowa)Bio 250 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 200 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 200 |
MUSLI KOLUMBA BEZGLUTENOWE BIO 160 g - AMARELLO
płatki kukurydziane*, ryż ekspandowany*, ekspandowane nasiona amarantusa*, melasa buraczana*, rodzynki*, proso ekspandowane*, malina liofilizowana*, miód*, kakao* (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Źródło błonnika, żelaza i magnezu. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1536 kJ / 363 kcal
Tłuszcz – 2,6 g
w tym kwasy nasycone – 0,9 g
Węglowodany - 74 g
w tym cukry - 14 g Błonnik – 4,4 g
Białko – 8,2 g
Sól - 0,58 g
Żelazo – 4,1 mg (29%)** Magnez - 71 mg (19%)**
** Dzienna referencyjna wartość spożycia ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu, w zamkniętym opakowaniu
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Kod producenta | 324 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Kod producenta | 324 |
Len mielony (siemię lniane)Bio 250 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 150 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 150 |
Otręby żytnie Bio 150 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 282 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 282 |
Makaron orkiszowy Noodle Bio 250 g
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 286 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 286 |
Kasza jaglana Bio 350 g - Intenson
Wartość energetyczna w 100g | 1449 kJ / 346 kcal |
Tłuszcz: - w tym kwasy tłuszczowe | 2,9 g 0,6 g |
Węglowodany: - w tym cukry | 68 g 0,1 g |
Błonnik | 3,2 g |
Białko | 11 g |
Sól | <0,01 g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 015 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 015 |
Makaron żytni 5 jajeczny pełnoziarnisty świderek 300 g- Gajewski
mąka żytnia* (85-90%), 5 sztuk jaj* (10-15%) na jeden kg mąki, woda (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartosc energetyczna: 1427 kJ / 337 kcal
Tłuszcz: 1,64 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: g
Weglowodany: 67,36 g
Błonnik: 9,72 g
Białko: 8,44 g
Sól: 0,04 g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu INFORMACJA ALLERGENNA
Zawiera mąkę żytnią, jaja
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Gajewski |
Kod producenta | 163 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Gajewski |
Kod producenta | 163 |
SOCZEWICA CZERWONA 500 G ziarno
Jak gotować soczewicę?
Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze lub sałatki, świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę. W zależności od gatunku lub świeżości soczewicy (starsza jest twardsza) gotowanie może zająć od 10 minut do godziny. Idealne proporcje do gotowania ziaren to dwie szklanki wody na szklankę soczewicy. Musimy jednak pamiętać, iż soczewicę łatwo rozgotować, dlatego należy co jakiś czas sprawdzać, czy jest już miękka.
Sól dodana do gotującej soczewicy sprawia, iż ziarna twardnieją. Dobrze więc posolić je dopiero pod koniec, gdy są już ugotowane.
Produkty zawierające kwasy, np. wino lub pomidory, wydłużają czas gotowania soczewicy. Warto więc je dodać dopiero gdy ziarna zmiękną. Jeśli chcecie, by po ugotowaniu soczewica zachowała swój kształt wybierzcie odmianę brązową, która nie jest łuskana. Słodkawy posmak otrzymacie z soczewicy czerwonej, pomarańczowej i żółtej, które najlepsze są na zupy i gulasze, również dzięki temu, że szybko miękną, a gotując je łatwo uzyskać konsystencję kremu lub puree. Najdroższa i najbardziej aromatyczna jest francuska soczewica puy, która po gotowaniu zachowuje kształt.
Soczewica to również "baza" dla innych produktów. Z mielonej otrzymuje się mąkę. Mąka ta popularna jest przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się z niej m.in. chleb. Mąka z soczewicy jest bogata w białko, zdrowa i idealna do przygotowywania pełnowartościowych ekologicznych posiłków. W kuchni wykorzystamy także kiełki soczewicy bogate w kwas foliowy. Na rynku dostępna jest także soczewica w puszce, którą dostaniemy np. w sosie pomidorowym lub curry, jednak najzdrowsza zawsze będzie ta, przygotowana na świeżo.
Przydatny przelicznik: z jednej szklanki suchej soczewicy po ugotowaniu otrzymasz od 2 do 2.5 szklanki ziaren. Pół kilograma suchej soczewicy natomiast równe jest 5 szklankom ugotowanej.
Babka jajowata łupiny 150 g - Intenson
Wartość energetyczna | 733 kJ / 183 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone |
<0,5 g <0,1 g |
Węglowodany, w tym: - cukry | 0,9 g 0,6 g |
Błonnik | 86 g |
Białko | 1,1 g |
Sól | 0,05 g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 041 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 041 |
Makaron Soba (gryczany) bezglutenowy Bio 200g- Terrasana
Mąka gryczana * (* certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Makaron może być bazą do dań z woka , zup z makaronem i sałatek. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotuj wodę w garnku, dodaj makaron, gotuj przez 5-6 minut. Odcedź makaron na sitku. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1496 kJ / 353 kcal
Tłuszcz - 3,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g
Węglowodany - 66,1 g
w tym cukry - 1,1 g
Białko - 5,9 g
Białko - 10,9 g
Sól - 0 g INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać soję. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Terrasana |
Kod producenta | 295 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Terrasana |
Kod producenta | 295 |
MAKARON (SEMOLINOWY) PENNE BIO 500 g - ALCE NERO
mąka z pszenicy durum* (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Wyśmienity makaron z ekologicznej mąki z pszenicy durum. Polecamy z sosami pomidorowymi Alce Nero. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować 1,5 l wrzącej wody na 100 g makaronu, dodać 10 g soli. Czas gotowania 'al dente': 10 min. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1474 kJ/351 kcal
Tłuszcz - 1,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 73 g
w tym cukry - 3,1 g
Białko - 11 g
Sól - 0 g
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alce Nero |
Kod producenta | 191 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alce Nero |
Kod producenta | 191 |
Kuskus kukurydziany Bio 400 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 148 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 148 |
Quinoa ekspandowana Bio 150 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 201 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 201 |
kasza jaglana Bio 1 kg - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 136 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 136 |