Sól morska jodowana drobnaSól morska uzyskana jest poprzez odparowanie słonych wód morskich. Jej naturalne pochodzenie powoduje, że zawiera składniki mineralne takie jak: magnez, wapń, potas. Do naszej soli dodana została substancja wzbogacająca produkt w jod.Sposób użycia: Stosować jak sól tradycyjną.Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5g (łyżeczka) ze wszystkich źródeł (w tym sól zawarta w żywności).Składniki: sól morska 99,9%, substancja wzbogacająca: jodan potasu 0,0051 %Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne),sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.Kraj pochodzenia: Włochy
Kasza bulgurKasza bulgur otrzymywana jest z gotowanych, a następnie wysuszonych ziaren pszenicy durum, dlatego jest łatwa i szybka w przyrządzeniu. Dzięki niskiej zawartości tłuszczów i wysokiej zawartości błonnika pokarmowego może być podstawą do dietetycznych dań, ciast i deserów. Znakomicie smakuje z warzywami i dodatkiem orientalnych przypraw.Sposób użycia: do 2,5 szklanki wrzątku dodać 1 szklankę kaszy. Gotować na wolnym ogniu ok. 7 minut.Odstawić do całkowitego wchłonięcia wody.Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna
1507 kJ / 360 kcal
Tłuszcz, w tym:- kwasy tłuszczowe nasycone
1,0 g0 g
Węglowodany, w tym:- cukry
78 g0 g
Błonnik
12 g
Białko
13 g (26%*)
Sól
0 g
Żelazo
2,16 mg (15%*)
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).Składniki: 100% kasza bulgurWyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.
Len brązowyziarnoSiemię lniane to płaskie, szaro-brązowe nasionka mające wielkość około 2-3mm, po zalaniu wodą powiększają swoją objętość, stają się ciemnobrązowe i otaczają się śluzem. Stosowane do pozyskania oleju roślinnego jadalnego, do posypek piekarniczych. Len brązowy stanowi źródło błonnika pokarmowego, który stanowi niezbędny składnik naszej diety, który pomaga w zapewnieniu prawidłowego funkcjonowanie układu pokarmowego.Sposób użycia: Stosować jako dodatek do musli, jogurtu, wypieków i ciast.Wartość odżywcza w 100g produktu*
Wartość energetyczna
2236kJ/ 534kcal
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone
42g 3,7g
Węglowodany, w tym: - cukry
29g 1,5g
Błonnik
6g
Białko
18g
Sól
<0,01g
* % dziennej referencyjnej wartości spożycia Składniki: 100% ziarna lnu brązowegoMoże zawierać orzechy i sezamKraj pochodzenia*: Kazachstan, Rosja Data przydatności i numer partii podane na opakowaniu.Przechowywać w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu. *w zależności od partii (aktualna wartość odżywcza podana na opakowaniu)**w zależności od partii (aktualny kraj pochodzenia podany na opakowaniu)
LEN MIELONY ODTŁUSZCZONY(Linum flavum L.) Len jest jedną z najdłużej uprawianych rośliną jadalną. Len mielony odtłuszczony uzyskiwany jest w procesie odtłuszczania ze specjalnej odmiany lnu złocistego. Stanowi idealny dodatek do codziennej, zbilansowanej diety. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz jest źródłem białka. Kleik na bazie mielonego lnu wspomoże pracę układu pokarmowego.Sposób użycia: stosować jako dodatek do zup, sosów, koktajli, musli itp. Można spożywać w postaci kleiku: 1 łyżkę lnu mielonego zalać 3/4 szklanki gorącej wody. Należy odczekać kilka minut często mieszając do uzyskania konsystencji kleiku. Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów, miodu, można tez posłodzić lub osolićSkładniki: 100% len złocisty mielony odtłuszczonyKraj pochodzenia*: Polska
BIO len mielony odtłuszczonyLen mielony odtłuszczony stanowi idealny dodatek do codziennej, zbilansowanej diety. Jest źródłem substancji śluzowatych, działających osłonowo na przewód pokarmowy. Zawarty w nim błonnik wzmaga uczucie sytości i wspomaga prawidłową perystaltykę jelit. Natomiast lignany działają antyoksydacyjnie chroniąc przed działaniem wolnych rodników. Białko lnu jest nie tylko lekkostrawne, ale również bogate w aminokwasy których organizm człowieka nie wytwarza i musi uzupełniać z pożywieniem. BIO len mielony odtłuszczony jest produktem ekologicznym pochodzącym z gospodarstwa ekologicznego, w którym nie używa się środków chemicznych.Sposób użycia: stosować jako dodatek do zup, sosów, koktajli, musli itp. Można spożywać w postaci kleiku: 1 łyżkę BIO lnu mielonego odtłuszczonego zalać 3/4 szklanki gorącej wody. Należy odczekać kilka minut często mieszając do uzyskania konsystencji kleiku. Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów, miodu, można tez posłodzić lub osolić.Składniki: 100% BIO len złocisty mielony odtłuszczonyMoże zawierać orzechy.Kraj pochodzenia*: PolskaData przydatności i numer partii podane na opakowaniu.Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu
Daktyle suszone krojoneDaktyle to owoce palm daktylowych, uprawianych od najstarszych czasów historycznych na świecie. Dojrzałe drzewo osiąga nawet 40 m i posiada 40 gron owocowych. Suszone daktyle charakteryzują się wysoką zawartością błonnika oraz potasu.Sposób użycia: Do bezpośredniego spożycia jako pożywna przekąska lub jako dodatek do musli, ciast, deserówWartość odżywcza w 100 g**
Wartość energetyczna
1230 kJ/291 kcal
Tłuszcz, w tym:- kwasy tłuszczowe nasycone
0,5 g0 g
Węglowodany, w tym:- cukry
65 g51 g
Błonnik
9,0 g
Białko
2,0 g
Potas
650 mg (32,5%*)
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal)Zawiera naturalnie występujące cukry Składniki: 95% suszone daktyle, mąka ryżowaWyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, sezam Kraj pochodzenia*: Pakistan
SÓL HIMALAJSKA DROBNA Sól Himalajska to sól ręcznie wydobywana u podnóża Himalajów. Oprócz chlorku sodu zawiera ponad 80 różnych mikroelementów, w tym jod, magnez, cynk, żelazo i wapń niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Delikatny smak i atrakcyjny biało-różowy kolor wzbogacą każdą potrawę. Sposób spożycia: Stosowana w kuchni jak sól tradycyjna. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (łyżeczka) ze wszystkich źródeł (w tym sól zawarta w żywności). Składniki: 100% sól himalajska drobnaWyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy i sezam. Kraj pochodzenia: Pakistan
SÓL HIMALAJSKA ŚREDNIO ZIARNISTA Sól Himalajska to sól ręcznie wydobywana u podnóża Himalajów. Oprócz chlorku sodu zawiera ponad 80 różnych mikroelementów, w tym jod, magnez, cynk, żelazo i wapń niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Delikatny smak i atrakcyjny biało-różowy kolor wzbogacą każdą potrawę. Sposób spożycia: Stosowana w kuchni jak sól tradycyjna. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (łyżeczka) ze wszystkich źródeł (w tym sól zawarta w żywności). Składniki: 100% sól himalajska drobnaWyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy i sezam. Kraj pochodzenia: Pakistan
LAPACHO MATTO GROSSO(kora cięta)Kora południowoamerykańskich drzew Lapacho. Napar zwany herbatą Inków. Napar przygotowany na bazie kory Lapacho posiada charakterystyczny, gorzkokwaśny smak i brązowy kolor. Sposób użycia: 1 łyżeczka kory na szklankę wody, gotować 5 - 15 min., odstawić napar do ostygnięcia. Po 15 minutach należy odcedzić i pić tylko sam wywar. Zaleca się pić 2 - 8 szklanek dziennie.Składniki: 100% kory Lapacho Matto Grosso
TRAWA CYTRYNOWA Trawa cytrynowa nadaje potrawom charakterystyczny lekko cytrynowy smak. Najczęściej stosowana jako przyprawa do dań kuchni orientalnej lub śródziemnomorskiej. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, ryb, drobiu, marynat z warzyw, dressingów do sałatek, dżemów, napojów i sorbetów, sosów, a także do herbaty. Sposób użycia: 3 łyżeczki suszu zalać 5 filiżankami wody, krótko zagotować. Doskonała także jako zimny napój. Można doprawić miodem lub cukrem trzcinowym lub dodać do herbaty.Składniki: 100% trawa cytrynowaWyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy i sezamKraj pochodzenia*: Tajlandia
OPIS: INTENSON KISIEL KIDS Z TAPIOKI ANANASOWY 60GBardzo niskokaloryczny deser w formie słodkiego ananasowego kisielu przygotowanego na bazie mąki z tapioki, która jest źródłem energii.Jedna porcja dostarcza tylko 13 kcal.Kisiel charakteryzuje się delikatnym, ananasowym smakiem. Dodatkowo kisiel zawiera superfoods, m.in. baobab, jagody goji oraz kurkumę, które są bogatym źródłem antyoksydantów. Kisiel wzbogacony jest witaminą C oraz inuliną (naturalny prebiotyk). Nie zawiera cukru, a słodkośćuzyskana jest dzięki maltitolowi. Składniki: maltitol, skrobia tapiokowa 28,45%, sproszkowany owoc baobabu (Andansonia L) 2,5%. Inulina 1,6%, aromat ananasowy, regulator kwasowości- kwas cytrynowy, suszone jagody goji (Lycium barbarum) 1%, kwas L-askorbinowy (witamina C) 0,6%, kurkuma 0,15%.
Kisiel kids truskawkowy 60gKisiel KIDS truskawkowy to naturalny, pyszny i zdrowy deser na bazie mąki z tapioki, która jest źródłem wartościowej energii. Kisiel ma delikatny, truskawkowy smak oraz zawiera najcenniejsze z superfoods – jagody goji oraz ekstrakt z jagód acai o właściwościach antyutleniających. Kisiel został wzbogacony witaminą C oraz inuliną – naturalnym prebiotykiem wspierającym funkcje obronne organizmu Twojego dziecka. Nie zawiera białego cukru, a swoją słodycz zawdzięcza maltitolowi – naturalnemu zamiennikowi tradycyjnego cukru, który nie powoduje uszkodzeń szkliwa, ani nie przyczynia się do rozwoju próchnicy.Składniki:Substancja słodząca - Maltitol, skrobia tapiokowa 29,2 %,, suszone jagody goji (Lycium barbarum) 4 % , aromat poziomkowy, inulina 1,5 %, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, truskawka liofilizowana 0,8%, kwas Laskorbinowy (witamina C) 0,6 %, acai ekstrakt 4:1 (Euterpe oleracea) 0,3 %.Sposób przechowywania:Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.Tabela wartości odżywczychWartość odżywcza w 100g produktu:
Chipsy kokosowe - naturalneChipsy kokosowe to smaczna lekko chrupiąca przekąska, która stanowi alternatywę dla konwencjonalnych słodyczy/przekąsek. Natychmiast dostarcza zdrowej energii. Posiada wszystkie właściwości orzecha kokosowego, pobudza metabolizm, niweluje uczucie głodu.Sposób użycia: idealnie sprawdza się jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do musli, deserów czy koktajli.
CZARNUSZKA nasiona (Nigella sativa)Nasiona czarnuszki mają szerokie zastosowanie jako przyprawa, głównie w piekarnictwie oraz jako zamiennik pieprzu – w przeciwieństwie do niego, nie podrażnia układu pokarmowego. Można używać mielonych lub całych nasion, które dają się łatwo skruszyć w moździerzu. Charakterystyczny smak - słodkawy, ale jednocześnie ostry i lekko palący oraz swoisty zapach - można uwydatnić poprzez smażenie lub prażenie.Sposób użycia: Czarnuszkę stosuje się do posypywania pieczywa przed pieczeniem oraz jako składnik ciasta chlebowego. Można nią doprawiać pieczone i duszone oraz gotowane potrawy mięsne i warzywne.Wartość odżywcza w 100 g produktu*
Wartość energetyczna
1 570 kJ / 375 kcal kcal
Tłuszcz, w tym:- kwasy tłuszczowe nasycone
22,3 g1,5 g
Węglowodany, w tym:- cukry
44,2 g2,3 g
Błonnik
10,5 g
Białko
17,8 g
Sól
0,42 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal)Składniki: 100% nasiona czarnuszki
CHIA Nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L)Chia, znana także jako szałwia hiszpańska, jest źródłem białka, ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wielu składników mineralnych i witamin.Sposób użycia: Można spożywać bezpośrednio jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, koktajli, ugotowanych kasz, ziemniaków, jako posypka do warzyw. Zmielone nasiona można łączyć z mąką np. do wypieku ciast i chleba oraz do przygotowywania zup i naleśników. Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g (ok. 3 łyżeczek). Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 10%.Przepis na pudding z nasion chia z mango: Zmiksuj szklankę mleka roślinnego (np. migdałowego) z 1 łyżką miodu. Następnie wsyp do miski 0,25 szklanki nasion chia i zalej miksem mlecznym. Zakryj folią i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia obierz mango, wytnij pestkę i rozetrzyj w blenderze. Otrzymane puree przełóż na otrzymany pudding. Udekoruj deser ulubionymi owocami. Deser można dosłodzić ksylitolem lub cukrem kokosowym. Wartość odżywcza w 100 g produktu**
PŁATKI OWSIANE bezglutenowePłatki owsiane mogą być wykorzystane na wiele sposobów. Płatki najczęściej używane są do przygotowania popularnej, tradycyjnej owsianki bardzo często spożywanej o poranku. Mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz stanowią źródło białka.Sposób użycia: można mieszać z mlekiem, kefirem, maślanką, jogurtem. Niekiedy służą do zagęszczania sosów i gulaszy. Dodawane są do niektórych rodzajów pieczywa, ciastek, ciasteczek, dietetycznych batonów i musli.Wartość odżywcza w 100g produktu**
BŁONNIK JABŁKOWYBłonnik jabłkowy wytwarzany jest z wytłoków jabłkowych, metodą gwarantującą wysoką jakość produktu końcowego. Wysoka zawartość naturalnego pochodzenia błonnika w produkcie pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy układu pokarmowego.Sposób użycia: Dawkowanie należy ustalać indywidualnie. Zaleca się rozpocząć przyjmowanie od 1 łyżeczki dziennie (ok. 3,5 g), stopniowo zwiększać ilość, aż do otrzymania oczekiwanego rezultatu. Nie należy przekraczać dawki 5 łyżeczek (do 20g) dziennie. Produkt należy dodać do wody, innych napojów lub jogurtu i dodatkowo popić szklanką wody. Nie spożywać produktu „na sucho”. Błonnik jabłkowy można także dodać do zup, sosów, musli jak również koktajli.Nieprzeznaczony dla niemowląt i małych dzieci. Nie stosować przy nadwrażliwości na którykolwiek ze składników, w stanach skurczowych lub niedrożności jelit, bólach brzucha o nieznanej przyczynie, nudnościach, wymiotach. Wartość odżywcza w 100 g**
Wartość energetyczna
1214 kJ / 296 kcal
Tłuszcz, w tym:- kwasy tłuszczowe nasycone
3,0 g1,0 g
Węglowodany przyswajalne, w tym:- cukry
35 g5,0 g
Błonnik
55 g
Białko
4,0 g
Sól
0 g
Składniki: 100% błonnik jabłkowyWyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, sezam.Kraj pochodzenia*: Niemcy Data przydatności i numer partii podane na opakowaniu.Przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu.
TRAWA PSZENICZNA mielonaProszek z wysuszonych oraz rozdrobnionych młodych pędów pszenicy.Sposób użycia: 1 - 2 łyżeczki proszku młodej pszenicy wymieszać w 200ml soku owocowego lub wody (należy pamiętać, aby nie zalewać gorącą wodą, gdyż powoduje to utratę wartość produktu). Najlepiej wypić 30 minut przed jedzeniem. Można też dodać do jogurtu lub musli. Zaleca się picie 2 szklanek dziennie.Składniki: 100% trawa pszeniczna - proszek Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, sezam Kraj pochodzenia*: Niemcy
SÓL HIMALAJSKA DROBNASól Himalajska to sól ręcznie wydobywana u podnóża Himalajów. Oprócz chlorku sodu zawiera ponad 80 różnych mikroelementów, w tym jod, magnez, cynk, żelazo i wapń niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Delikatny smak i atrakcyjny biało-różowy kolor wzbogacą każdą potrawę. Nie zawiera żadnych zanieczyszczeń ani dodatków i jest przeznaczona do spożycia.Sposób spożycia: Stosowana w kuchni jak sól tradycyjna.Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (łyżeczka) ze wszystkich źródeł (w tym sól zawarta w żywności).Składniki: 100% sól himalajska drobnaWyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy i sezam.Kraj pochodzenia*: Pakistan
SÓL HIMALAJSKA Sól Himalajska to sól ręcznie wydobywana u podnóża Himalajów. Oprócz chlorku sodu zawiera ponad 80 różnych mikroelementów, w tym jod, magnez, cynk, żelazo i wapń niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Delikatny smak i atrakcyjny biało-różowy kolor wzbogacą każdą potrawę. Nie zawiera żadnych zanieczyszczeń ani dodatków i jest przeznaczona do spożycia.Sposób spożycia: Stosowana w kuchni jak sól tradycyjna.Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (łyżeczka) ze wszystkich źródeł (w tym sól zawarta w żywności).Składniki: 100% sól himalajska drobnaWyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy i sezam.Kraj pochodzenia*: Pakistan