Zastosowanie:
Bulion-kostki warzywne bezglutenowe Bio 66 g(6 x 11g) Eden
sól morska, tłuszcz palmowy*,skrobia kukurydziana* warzywa*(11,5%)(marchew*(4,7%), cebula*(4,5%),pasternak*(1,2%), por*(1,1%),cukier trzcinowy*,ekstrakt drożdżowy*, zioła* (lubczyk*, pietruszka*,bazylia*), przyprawy* (gałka muszkatołowa*,czosnek*, kurkuma*, rozmaryn*, pieprz*), skrobia kukurydziana* (*certyfikowany składnik ekologiczny) WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 25 kJ / 6 kcal
Tłuszcz: 0,4 g;
w tym kwasy nasycone: 0,2 g;
Węglowodany: 0,5 g;
w tym cukry: 0,2 g;
Białko: 0,1 g;
Sól : 1 g
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Kod producenta | 080 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Kod producenta | 080 |
Waga: 50 g
Naukowcy z Wydziału Leczniczych i Aromatycznych Roślin Uniwersytetu Korwina w Budapeszcie badają wiedzę tradycyjną i zawartość substancji czynnych w wybranych roślinach leczniczych w ramach projektu Traditional and Wild (http://traditionalandwild.eu/pl/). Na stronie internetowej dotyczącej badań nad tą rośliną dowiemy się tego, co warto o niej wiedzieć! Do czego używana jest werbena pospolita? Napary z ziela werbeny pospolitej są powszechnie stosowane w czasie przeziębienia i grypy, ponieważ jak udowodniono zwalcza katar: rozpuszcza i usuwa nadmiar śluzu, leczy zapaleniebłon śluzowych. Preparaty zawierające werbenę przeznaczone są do leczenia ostrych lub przewlekłych stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, jak również są stosowane w przypadku dodatkowych zabiegów antybakteryjnych. Substancje czynne pomagają zmniejszyćkaszel, nieżyt nosa i zatok oraz łagodzą objawy alergii. Uważa się również, że zioło to pomaga zmniejszyć nerwowość i leczy bezsenność.
W medycynie ludowej, werbena pospolita używana była w stanach zapalnych skóry, w leczeniu ran i hemoroidów, a także przy wysokim ciśnieniu krwi. Poza innymi, herbata z werbeny posiada doskonałe właściwości lecznicze zwalczające ból głowy, ból zęba, ból gardła, zmęczenie, niepokój, bezsenność, niedokrwistość i choroby układu moczowego.
Jak przygotować herbatę z werbeny pospolitej? W celu zwalczenia bólu głowy, umiarkowanych bólów stawów, należy zalać wrzątkiem dwie łyżeczki suszonych ziół i parzyć przez 10-15 minut. Napój należy pić do trzech razy dziennie.Herbatka z werbeny jest gorzka w smaku i bardzo aromatyczna: lepiej więc stosować mieszanki herbat lub dodać cukier i cytrynę do naparu. Połowę lub całą łyżeczkę (10-30 kropli) nalewki można podawać 3 razy dziennie. Te informacje pochodzą z Wydziału Roślin Leczniczych i Aromatycznych Instytutu Nauk Ogrodniczych na Uniwersytecie Korwina, Budapeszt. Dane naukowe zostały opracowane przez pracowników tego wydziału. Zgromadzone informacje i badania wstępne zostały wykonane w ramach projektu "Traditional and wild". Projekt ten realizowany jest w ramach unijnego Programu dla Europy Środkowej (UE), współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Unii Europejskiej.
Sól himalajska różowa drobna 500g
Sól Himalajska to sól ręcznie wydobywana u podnóża Himalajów. Oprócz chlorku sodu zawiera ponad 80 różnych mikroelementów, w tym jod, magnez, cynk, żelazo i wapń niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Delikatny smak i atrakcyjny biało-różowy kolor wzbogacą każdą potrawę.
Sposób spożycia: Stosowana w kuchni jak sól tradycyjna. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (łyżeczka) ze wszystkich źródeł (w tym sól zawarta w żywności).
Składniki: 100% sól himalajska drobna Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy i sezam. Kraj pochodzenia: Pakistan
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 004 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 004 |
VILCACORA - KOCI PAZUR 50 g - zioła sklep
Zaparzanie: 1/2 łyżeczki Vilcacory gotować na małym ogniu 15-20 min, odcedzić. Pić napar pół godziny przed posiłkiem profilaktycznie 1x dziennie.
Waga: 25 g
Waga: 50 g NAPAR Z ZIELA: 1 łyżkę suszonego ziela zalewamy szklanką wrzątku. Odstawić ją na ok. 15 minut w naczyniu pod przykryciem. Po przecedzeniu pijemy po 1 - 3 łyżek 2 - 4 razy dziennie. ZASTOSOWANIE W KUCHNI W kuchni stosuje się szałwię do potraw z rodzin strączkowych i tłustych mięs. Świeżą i suszoną przyprawę dodaje się do jarzyn i marynat, do wątróbki, kotletów cielęcych i wieprzowych oraz potraw z drobiu, zup, sosów. Szałwię stosuje się jako dodatek do winiaków i likierów. Na zachodzie Europy pije się herbaty szałwiowe z dodatkiem cytryny lub miodu. Polecany jest dodatek kilku listków do szaszłyków.
PAPRYKA WĘDZONA słodka (50 g) mielona - PRZYPRAWA
Waga: 50 g
Hiszpańska słodka wędzona papryka znana również jako Piment de la Vera. To przyprawa o unikatowym, dymnym smaku i aromacie. Stanowi uzupełnienie potraw kuchni śródziemnomorskiej, jak i polskiej. popularny składnik wielu potraw kuchni śródziemnomorskiej. Papryki są suszone, powoli nad ogniem z dębowego drewna płonącego kilka tygodni. Rezultatem są słodkie, przyjemne, o dymnym smaku papryczki. Nadają niepowtarzalnego charakteru przygotowywanym daniom. Popularne w potrawach takich jak zapiekanki z ziemniaków i zielone warzywa na chrupko, dania rybne, szpinak i potrawy duszone z ciecierzycy lub fasoli. To znakomity sposób, aby dodać smaku wędzenia bez ostrości.
POMIDORY SUSZONE Z CZARNUSZKĄ I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM (50 g) - bez soli
Waga: 50 g Wspaniały smak i aromat pomidorów z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim już teraz dostępny jest w Twojej kuchni. Mieszanka nadaje się idealnie do wszystkich dań kuchni włoskiej oraz śródziemnomorskiej, a zwłaszcza do past, zapiekanek, sałatek, mięsa i sosów. Wyśmienicie podkreślają smak bruschetty (kromki białego pieczywa skropione oliwą z oliwek i podpieczone ze świeżymi pomidorami oraz przyprawami). Dania przygotowane przy użyciu tej mieszanki oprócz walorów smakowych zyskają również barwny i apetyczny wygląd. W skład mieszanki wchodzi: - pomidory suszone, - czosnek niedźwiedzi, - czarnuszka.
KAKAO ALKALIZOWANE 10 - 12% TŁUSZCZU - 100 g
Waga: 100 g
Proszek z nasion owoców kakaowca stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych: tabliczek czekolady, napojów, polew, wiórków czekoladowych, mas czekoladowych, cukierków. Kakao oprócz białka i tłuszczu zawiera dwa alkaloidy o działaniu pobudzającym – teobrominę i kofeinę, która występuje w śladowych ilościach. Teobromina ma znacznie słabsze działanie pobudzające niż kofeina, ale działa regenerująco na organizm zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym. Kakao zawiera również nieaktywną po spożyciu fenyloetyloaminę
CZOSNEK SUSZONY W PŁATKACH ~~ 50 g
Waga: 50 g
Waga: 50 g
W skład wchodzi:
czosnek granulowany, cebula, pieprz biały, natka pietruszki, koperek, kwasek cytrynowy, sól, cukier.
PRZYPRAWA ARABSKA 5 SMAKÓW ~~ 50 g
Waga: 50 g Kuchnia arabska to bardzo szerokie pojęcie. Składają się na nią tradycje kulinarne co najmniej kilku krajów. Geograficznie jest rozciągnięta od Indii aż po kraje Afryki północnej, dlatego wyróżnia się dwa typy tej kuchni: bliskowschodni oraz śródziemnomorski. Jej charakter ukształtowało nie tylko rozległe położenie, ale także styl życia nomadów oraz przepisy religijne muzułmanów. Jednym z najpopularniejszych dań łączących w sobie i mięso, i warzywa jest tadżin – potrawa występująca w wielu różnych wariacjach. Kuchnia śródziemnomorska oferuje także dania rybne i zupy. Przekąską znaną na całym świecie jest hummus – pasta z ciecierzycy, cytryny, tahini, oliwy, czasem z innymi dodatkami, na przykład awokado czy pomidorami. Chociaż Arabowie przez wieki nawykli do wędrownego trybu życia i raczej nie zajmowali się konserwowaniem i przechowywaniem żywności, to nie można zapomnieć o jednej z najważniejszych rzeczy podawanej do prawie każdego posiłku, czyli chlebku pita, zwanym także chlebkiem arabskim. Każdy łasuch powinien spróbować słodyczy kuchni arabskiej. Proste przepisy dają bardzo smaczne efekty: ciasta bakławę czy basbusę lub bardzo słodkie sezamki. Każdy deser może być urozmaicony słodkimi daktylami lub miodem. Do tego obowiązkowo aromatyczna parzona po kilkakroć kawa po arabsku. Skład:
- pieprz czarny,
- papryka,
- kmin,
- gałka,
- cynamon,
- kardamon.
CZOSNEK GRANULOWANY ~~ 50 g AROMATYCZNY
Waga: 50 g
Zastosowanie:
DAMIANA LIŚĆ (50 g) - zioła sklep
2 - 3 łyżeczki liści zalać 0,25 l wrzątku i odczekać 3 minuty. Napar powinno oddzielić się od liści oraz pić go, gdy jest ciepły.
Przyprawa Garam Masala Bio 60 g- Dary natury
kolendra, kminek (po 20%), cynamon, pieprz czarny, liść laurowy, goździki, anyż, kardamon (w różnych proporcjach). OPIS
Wyśmienita i bardzo aromatyczna przyprawa którą dodaje się pod koniec gotowania potraw mięsnych, zwłaszcza drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Dobrze łączy się też z jogurtem.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 267 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 267 |
Waga: 30 g
MACIERZANKA ZIELE (50 g) - zioła sklep
Bardzo drobno utłuczone ziele macierzanki można dodać do ciasta, żeby otrzymać "ziołowy chlebek".
RUTA Zwyczajna (50 g) ZIOŁA SKLEP
Waga: 50 g
Ruta – Ruta ogrodowa,rutka (Ruta graveolens L.) Roślina aromatyczna o silnym zapachu,szarozielona. W Polsce uprawiana jest w ogrodach. Dorasta do wysokości 70 cm, liście ma charakterystyczne,pierzaste,dzielące się na drobniejsze listki. Szczególną cechę ruty stanowią zbiorniki olejku w liściach stąd zapach rośliny. Gdy na liść spogląda się pod światło,wygląda on,jakby pokuty szpilką. Kwiaty zebrane są w żółte grona, zakwitają w lipcu i sierpniu. Uprawę ruty można prowadzić w miejscach słonecznych,ciepłych,w ziemi żyznej,z dużą domieszką wapnia. Liście zbieramy wczesnym rankiem w dni pogodne,przed zakwitnięciem rośliny,albo po przekwitnięciu. Ścina się szczyty pędów i suszy. Surowcem są liście.
Napar. 1 łyżeczkę ziela ruty zalać szklanką wrzątku,pozostawić pod przykryciem 20 minut, odcedzić. Pić 2 razy dziennie po szklance naparu. Napar z dodatkiem dziurawca. 1 łyżeczkę ziela ruty i 1 łyżeczkę dziurawca zalać szklanką wrzątku,pozostawić po przykryciem 20 minut,odcedzić. Pić 2 razy dziennie po szklance naparu.
KOZŁEK LEKARSKI korzeń - ZIOŁA sklep (50 g)
Waga: 50 g
Kozłek lekarski, waleriana (Valeriana officinalis), jest rośliną dwuletnią z rodziny kozłkowatych występującą w stanie dzikim w strefie klimatu umiarkowanego Europy i Azji. Rośnie w miejscach wilgotnych, na łąkach, nad brzegami wód, w lasach i zaroślach. Rośliny do celów leczniczych uprawia się na plantacjach zielarskich gdyż rosnące w stanie dzikim nie zawsze dostarczają wartościowego surowca.
W pierwszym roku wegetacji wytwarza grube kłącze z licznymi korzeniami oraz rozetę nieparzystopierzastych liści. W drugim roku wyrasta gruby, bruzdowany pęd, wysoki około 150 centymetrów, zakończony baldachokształtnym kwiatostanem. Kwiaty na szypułkach, drobne, liczne, białe lub różowe. Owoce drobne, gładkie lub owłosione.
Surowcem zielarskim są kłącza i korzenie wykopywane jesienią lub wiosną. Dopiero podczas suszenia korzenie nabierają swoistego zapachu waleriany.
RDESTOWIEC JAPOŃSKI, rdest, rdestówka (50 g)
Właściwości prozdrowotne - Wspomaga leczenie infekcji (w tym boreliozy) - Posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne - Działa przeciwzapalnie (stany zapalne stawów, artretyzm) - Wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych (bielactwo, łuszczyca, toczeń, AZS, łysienie z autoagresji) - Wspomaga leczenie alergii i astmy - Wspomaga procesy oczyszczania i odtruwania organizmu - Wykazuje działanie moczopędne (diuretyczne) - Wpływa regulująco na przemianę materii - Wpływa ochronnie na strukturę naczyń krwionośnych - Wymiata wolne rodniki (działanie antyoksydacyjne) - Działa neuroprotekcyjnie - Ma właściwości przeciwnowotworowe - Obniża stężenie cholesterolu we krwi - Hamuje agregację krwinek – zmniejsza ryzyko zawałów i miażdżycy - Hamuje odkładanie triglicerydów i cholesterolu w wątrobie - Wpływa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy - Wywiera wpływ hepatoprotekcyjny (ochronny na komórki wątroby) - Działa estrogennie (łagodzi objawy menopauzy, wspomaga leczenie przerostu prostaty) - Pobudza miesiączkowanie Zastosowanie zewnętrzne wyciągów, odwarów i naparów z kłączy rdestowca:
do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych, zakażenia grzybami i bakteriami, nasiadówki i irygacje przy stanach zapalnych i zakażeniach pochwy i warg sromowych; okładów na skórę (rany, wypryski, owrzodzenia, liszaje).
SPOSÓB UŻYCIA Napar: 2 łyżki rozdrobnionych kłączy rdestowca zalać 2 szklankami wrzącej wody; przykryć i odstawić na 30-40 minut, przecedzić. Wypić w 4 porcjach w ciągu dnia (po 1/2 szklanki). Napar może służyć do okładów i przemywania skóry (trądzik, łojotokowe zapalenie skóry, wypryski, owrzodzenia) 2-6 razy dziennie. Kuracja rdestowcem powinna trwać 3-6 miesięcy, przy czym co miesiąc należy zrobić przerwę (1-2-tygodniową). Odwar: 2 łyżki kłączy rdestowca suchych lub świeżych zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 15min. Następnie odstawić na 30 minut pod przykryciem. Przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie po 100ml przez 3-4 tygodnie. Między kuracjami robić przerwę 1-2-tygodniową.