Mieszanka stworzona z myślą o kobietach dojrzałych w okresie menopauzy, pomocna przy przykrych objawach okresu przekwitania jak: uderzenia gorąca, pocenie się, niepokój, rozdrażnienie, kłopoty z koncentracją, i pamięcią, skaczące ciśnienie.
Waga: 50 g
Skład: hibiskus, skórka róży, melisa, żeńszeń, głóg, chmiel, krwawnik, anyż, lawenda, mięta, szałwia.
Sposób parzenia:
OGRÓD MIŁOŚCI ( CENTURY LOVER ) - BIAŁA HERBATA KWITNĄCA
biała herbata kwitnąca
Waga 1 szt to: 6 - 8 g
Skład: Biała Herbata, płatki lotosa.
To wyjątkowa herbata, która oczaruje nas swoim widokiem. Po rozkwitnięciu kulki z delikatnych liści herbaty wyłaniają się aromatyczne płatki lotosa.
Sposób parzenia:
1 kulkę należy włożyć do szklanego, żaroodpornego naczynia lub specjalnego czajniczka, zalać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza, zaparzać aż się cała rozwinie (4 - 5 minut). Ilość wody potrzeba na zaparzania to 800 - 1000 ml. Należy pilnować, aby kwiat nie pozostał w naparze dłużej niż 10 minut, gdyż herbata będzie wtedy bardzo gorzka. Herbatę można zaparzać ponownie wydłużając czas zaparzania do około 8 minut.
OPOWIEŚĆ WIGILIJNA - herbata czarna NA PREZENT (50 g)
Waga: 50 g
Skład: herbata czarna, hibiskus kandyzowany, pomarańcza kandyzowana, goździk, szafran, bławatek, aromat.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja
EARL GREY PIKANTERIA (50 g) - imbir, pieprz, kardamon
Waga: 50 g
Czarna herbata z aromatem Earl Grey (Bergamotka).
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja
EARL GREY CYTRYNOWO - RÓŻANY - 50 g - CYTRUSOWA
Waga: 50 g
Czarna herbata z płatkami róży, kwiatem malwy sudańskiej o cytrynowym aromacie
Skład: herbata czarna, płatki róży, hibiskus (malwa sudańska), aromat.
Sposób parzenia:
SENCHA POZIOMKOWA - herbata zielona (50 g)
Waga: 50 g
Herbata o smaku poziomkowym
Skład: sencha, kawałki owoców poziomek, aromat.
Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Najważniejsze jest, aby zapamiętać starą chińską regułę:
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
BLACK MILK SCREW - HERBATA O SMAKU MLEKA (50g)
Wykwintna czarna herbata charakteryzująca się delikatnym mleczno - śmietankowym zapachem i posmakiem.
Aby uzyskać tę herbatę, liście po zebraniu aromatyzowane są świeżym mlekiem, a dopiero potem suszone. W ten sposób powstaje znana, interesująca kompozycja smaków. Liście są duże, zwinięte w małe nieregularne spiralki o mlecznym aromacie. Jej czarno - złote spiralki, podczas parzenia rozwijają się w duże liście, napadając naparowi bursztynowy kolor. Smak i zapach tej herbaty są tak niesamowite, że tworzą piękną i aromatyczną, harmonijną kompozycję, której wielu nie może się oprzeć.
Sposób parzenia:
Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja.
LA FIESTA - herbata zielona z owocami goi (50 g)
LA FIESTA – herbata zielona
Waga: 50 g
Herbata La Fiesta jest lekka i świeża, co raduje ciało i duszę. Doskonale orzeźwia w słoneczne dni, gdy schłodzona i podana z lodem. Zimą natomiast przywoła gorące wspomnienia i letnie „fiestowanie”. Bazą dla La Fiesty są zielone herbaty liściaste Sencha i Gunpowder. Unikalną wiązankę smaków, aromatów i kolorów dopełniają owoce goi, trawa cytrynowa, oraz kwiat granatu i płatki bławatka. Skład: sencha, gunpowder, owoce goi, trawa cytrynowa, kwiat granatu, płatki bławatka Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
SKARB TEMPLARIUSZY pu-erh - HERBATA CZERWONA na prezent
herbata czerwona
Waga: 50 g
Skład: herbata Pu - erh, mango, banan, cynamon, żurawina, aromat. Sposób parzenia:
1-2 łyżeczki na filiżankę (180-200 ml). Czerwoną herbatę typu pu-erhparzy się w temperaturze 90–100 °C przez ok. 3 minuty. Można ją zaparzać wielokrotnie, w każdym kolejnym parzeniu oddaje ona do naparu inne dobroczynne substancje. Herbaty pu-erh raczej nie powinno się słodzić, gdyż cukier może pozbawiać ją części właściwości zdrowotnych.
SENCHA TRUSKAWKI W ŚMIETANIE ~ herbata zielona (50 g)
Waga: 50 g
Herbata o smaku truskawkowo - śmietankowym.
Skład:
Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Najważniejsze jest, aby zapamiętać starą chińską regułę:
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
IQ YERBA MATE (50 g) PAMIĘĆ koncentracja
WAGA: 50 g
Mate o energetycznym połączeniu miłorzębu, nasion guarany, pomarańczy i przypraw.
Skład:
- yerba mate,
- miłorząb,
- skórki i kwiaty pomarańczy,
- guarana,
- guava,
- jabłko,
- kwiatki ślazu dzikiego,
Ceremonia parzenia
W Ameryce Południowej yerba jest nie tylko napojem, ale też przedmiotem kultu, a jej przygotowywanie i picie jest rytuałem. Do poprawnego zaparzenia yerby potrzebna jest: Mate (inna nazwa: calabasa) - specjalne naczynie do zaparzania yerba mate, najczęściej wykonane jest z odmiany dyni (tykwy). Mate może być też zrobione z drewna lub rogu wołu (wtedy naczynie nazywamy guampą). Oczywiście jeśli nie mamy mate możemy przygotować yerbę w kubku lub termosie.
Bombilla - rurka, przez którą pije się napar. Kiedyś rurki wykonywano z bambusu, ale obecnie używa się metalowych rurek z sitkiem, które są łatwiejsze w czyszczeniu i się nie zatykają. Aby właściwie przyrządzić yerbę najpierw należy włożyć do mate bombillę, następnie napełnić do połowy liśćmi. Następnie należy zatkać otwór odwrócić mate do góry nogami i lekko potrząsnąć (umożliwia to większym liściom pozostanie na wierzchu).
Potem zalewamy liście wodą o temperaturze nie większej niż 70 stopni i parzymy 10-15 minut. Zaparzony napar pijemy przez bombillę niewielkimi łykami. Liście mogą być parzone wielokrotnie. Napar ma zielono brązowy kolor i cierpki, ale zarazem bardzo aromatyczny smak. Yerbę można przechowywać około 3 lat.
Yerba można również zaparzyć : Na szklankę naparu należy użyć 2 czubatych łyżeczek mate, zalać wodą o temperaturze 70-75 stopni Celsjusza i parzyć do 5 minut, by uzyskać napar mocniejszy w działaniu i powyżej 5 minut by napar był delikatniejszy. Jest to propozycja parzenia polecana szczególnie tym, którzy poranną kawę wolą zastąpić, filiżanką Yerba Mate.
SENCHA JAŚMINOWA ~~ ZIELONA HERBATA 50 g
Waga: 50 g
Herbata Sencha o smaku jaśminowym
Skład: senc Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Najważniejsze jest, aby zapamiętać starą chińską regułę:
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
JAPOŃSKA zielona herbata KOKEICHA - WYBORNA (50 g)
Waga: 50g
Bardzo eksluzywna wykwintna herbata. Doskonały napój do lekkich potraw, przyjemny i orzeźwiający o lekko pikantnym smaku. Doskonała herbata, którą sporządzono ze sproszkowanych liści, następnie sprasowanych ze sobą i uformowanych w cienkie paseczki w kształcie igieł o niezaostrzonych końcach.
Sposób zaparzania: na szklankę, 2 łyżeczki suszu. Woda o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza, a czas parzenia około 2-3 minut. Herbata po zaparzeniu może pozostać w filiżance, gdyż z pozostałych części można przygotować kolejną filiżankę naparu, aż do całkowitego rozpuszczenia 'igiełek'.
EGZOTYCZNA YERBA MATE (50 g) - owoce tropikalne
WAGA: 50 g
Skład: yerba mate, kwiat malwy i słonecznika, aromat i smak owoców tropikalnych.
Ceremonia parzenia W Ameryce Południowej yerba jest nie tylko napojem, ale też przedmiotem kultu, a jej przygotowywanie i picie jest rytuałem. Do poprawnego zaparzenia yerby potrzebna jest: Mate (inna nazwa: calabasa) - specjalne naczynie do zaparzania yerba mate, najczęściej wykonane jest z odmiany dyni (tykwy). Mate może być też zrobione z drewna lub rogu wołu (wtedy naczynie nazywamy guampą). Oczywiście jeśli nie mamy mate możemy przygotować yerbę w kubku lub termosie.
Bombilla- rurka, przez którą pije się napar. Kiedyś rurki wykonywano z bambusu, ale obecnie używa się metalowych rurek z sitkiem, które są łatwiejsze w czyszczeniu i się nie zatykają. Aby właściwie przyrządzić yerbę najpierw należy włożyć do mate bombillę, następnie napełnić do połowy liśćmi. Następnie należy zatkać otwór odwrócić mate do góry nogami i lekko potrząsnąć (umożliwia to większym liściom pozostanie na wierzchu).
Potem zalewamy liście wodą o temperaturze nie większej niż 70 stopni i parzymy 10-15 minut. Zaparzony napar pijemy przez bombillę niewielkimi łykami. Liście mogą być parzone wielokrotnie. Napar ma zielono brązowy kolor i cierpki, ale zarazem bardzo aromatyczny smak. Yerbę można przechowywać około 3 lat.
YUNNAN SCREW - WYŚMIENITA CZARNA HERBATA - 50g
Małe, zwinięte, najmłodsze listki krzewu herbacianego tworzące orzeźwiający napar. Typowy smak herbaty z prowincji Yunnan pobudzi każdego
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja
WIEDEŃSKA CZEKOLADA czarna herbata - płatki czekolady (50 g)
Waga: 50 g
Skład: herbata czarna, płatki czekolady, aromat.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja
PINA COLADA - zielona herbata (50 g)
Waga: 50 g
Skład: sencha, ananas, wiórki kokosowe, aromat.
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
DIAMENTOWY PYŁ - BIAŁA HERBATA KWITNĄCA
Waga 1 szt to: 6 - 8 g
Skład: Biała Herbata (tylko tipsy - Silver Needle), Kwiat Lilly, Pyłek kwiatowy.
Unikatowa biała herbata. Podczas zaparzania rozwija się z jej środka piękny kwiat lilii. Spośród jego płatków "wypada" do naparu delikatny pyłek, który w naparze roznosi się niczym płatki śniegu w śnieżnej kuli. Oprócz niesamowitych wrażeń wizualnych, roztacza ona piękny kwiatowo - owocowy, lekko kwaskowy zapach. W smaku bardzo delikatna, rozgrzewająca, pozostawia przyjemny lekko ostry posmak w tylnej części podniebienia. Jedna z piękniejszych herbat.
Sposób parzenia:
1 pieczarkę należy włożyć do szklanego, żaroodpornego naczynia lub specjalnego czajniczka, zalać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza, zaparzać aż się cała rozwinie (4 - 5 minut). Ilość wody potrzeba na zaparzania to 800 - 1000 ml. Należy pilnować, aby kwiat nie pozostał w naparze dłużej niż 10 minut, gdyż herbata będzie wtedy bardzo gorzka. Herbatę można zaparzać ponownie wydłużając czas zaparzania do około 8 minut.
SILVER NEEDLE - SREBRNE TIPSY - BIAŁA HERBATA (25 g)
Sposób parzenia:
- łyżeczka suszu na filiżankę
- woda o temp.75-85o (ok 10min po zagotowaniu wody)
- czas parzenia 7-9 minut
CHUN MEE SPECJAL - herbata zielona naturalna (50 g)
Waga: 50 g
Zielona herbata, która wywodzi się z prowincji Jiangxi. Określenie "szlachetne brwi" oddaje kształt jej listków, które są długie, jasnozielone i kunsztownie zwinięte. Chun Mee daje jasnożółty, przejrzysty napar o delikatnym i orzeźwiającym smaku.
Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak.
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
GREEN JADE NEEDLE 1 ST. GRADE DONGZHAI BIO (25 g)
Czas zbiorów tej wspaniałej, zielonej herbaty przypada na wczesną wiosnę, kiedy wysoko w górach jest jeszcze bardzo chłodno. Po powolnym procesie wzrostu młodych pędów, z krzewów zbiera się dwa, albo trzy liście bez pąków. Zrywanie liści bez puchatych pąków zapewnia surowcowi zielony kolor. - Skompresowany kształt uzyskuje się poprzez ręczne, wielokrotne, naprzemienne spłaszczanie liści na patelni typu wok, zwijanie oraz chłodzenie. Liście są zielone, równo zwinięte, bez łodyżek, podobne do sosnowych igieł. - Kolor naparu jest lśniąco-zielony, jasny i przejrzysty. Smak jest półwytrawny, z owocowym posmakiem. - Jest to najwyższej jakości, ręcznie zbierana zielona herbata.
- Uprawiana jest w ekologicznych plantacjach bez użycia sztucznych nawozów, pestycydów itp. Posiada certyfikat czystości biologicznej.
Parzenie - do filiżanki wsypujemy jedną łyżeczkę herbaty. Następnie zalewamy je gorącą wodą (nie może być to wrzątek!) - o temperaturze 70-80 stopni. Parzymy przez około 3-5 minut. Po wystygnięciu fusów zaparzać ponownie coraz mniejszą ilością wody - wydłużając jednocześnie czas parzenia. Ilość parzeń w ciągu 12h to 3-5.