Waga: 50 g
Znakomity smak i aromat pomidorów już teraz jest dostępny przez cały rok w Twojej kuchni.
Zastosowanie:
do wszelkich potraw, szczególnie do past, sosów, zapiekanek, pizzy, surówek, sałatek oraz do mięs i marynat, w kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej.
ELEUTEROCOCUS - ŻEŃ-SZEŃ SYBERYJSKI - 50 g
ELEUTEROCOCUS - ŻEŃSZEŃ SYBERYJSKI
Eleuterokok kolczasty należy do rodziny Araliowatych.
Jest to kolczasty zazwyczaj około 2.5 metrowy krzew z bardzo silnie rozgałęzionymi i rozwiniętymi organami podziemnymi.
Z płytko umieszczonego w ziemi kłącza wyrastają drobne korzenie oraz rozłogi sięgające niekiedy 5 metrów długości.
Gałęzie są proste z licznymi cienkimi kolcami, liście palczasto pięciodzielne, a poszczególne listki maja kształt eliptyczny o podwójnie piłkowanych brzegach.
Na końcach pędów w czerwcu wyrastają małe kwiaty zebrane w kuliste baldachy.
Żółte słupkowe kwiaty są żeńskie, natomiast kwiaty męskie są pręcikowe i bladofioletowe.
We wrześniu pojawiają się czarne kuliste owoce. Żeń-szeń syberyjski rozrasta się na zboczach, w lasach, na odkrytych przestrzeniach we wschodniej Azji, Chinach, Korei, Japonii, Mandżurii, Syberii.
Napar: 1-2 łyżki surowca zalać 1 szklanką wrzącej wody; odstawić na 45 minut, przecedzić. Pić rano i w południe po 100-200 ml naparu.
Waga: 50 g
Doskonała do potraw z kapusty, fasoli, grochu, czerwonego mięsa, dziczyzny, flaków i sosów.
Skład:
- kolendra,
- kminek,
- papryka ostra,
- papryka słodka,
- cebula,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- gałka muszkatołowa,
- czosnek,
- sól.
PRZYPRAWA DO GRILLA (50 g) - mieszanka
W skład mieszanki wchodzą:
- papryka słodka, chilli, pieprz czarny, majeranek, kolendra, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, cukier, sól.
CHRZAN MIELONY (50 g) przyprawy sklep
Waga: 50 g
Mielony korzeń chrzanu stosowany jest jako popularna i smaczna przyprawa do zimnych dań mięsnych i galaret,.
DAMIANA LIŚĆ (50 g) - zioła sklep
2 - 3 łyżeczki liści zalać 0,25 l wrzątku i odczekać 3 minuty. Napar powinno oddzielić się od liści oraz pić go, gdy jest ciepły.
CYKORIA KORZEŃ (50 g) ZIOŁA SKLEP
Cykoria korzeń – jest bogatym źródłem inuliny, która jest naturalnym prebiotykiem (stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit, stanowiąc dla niej pożywkę), chroni jelito grube przed stanami zapalnymi, a także neutralizuje toksyny; ma właściwości alkalizujące, dlatego często jest stosowany przy odkwaszaniu organizmu; jest także naturalnym diuretykiem; Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury
EUKALIPTUS (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Eukaliptus gałkowy nazywany eukaliptusem właściwym oraz rozdrębem gałkowym, a niekiedy drzewem gorączkowym, należy do rodziny mirtowatych. Pochodzi z południowej Australii i Tasmanii. Rozprzestrzenił się w Afryce, Azji, Ameryce Północnej na Hawajach. Do Europy w XIX wieku sprowadził eukaliptus niemiecki botanik F. Von Muller. Eukaliptus gałkowy jest wiecznie zielonym drzewem, należy do najwyższych na świecie osiąga wysokość 60 metrów w krótkim czasie. Jest drzewem które szybko rośnie i potrzebuje dużo wody, dlatego bardzo często obsadzano nim moczary i bagna, aby je osuszyć i oczyścić, ponieważ stanowiły wylęgarnię wielu zarazków i chorób. Młode rośliny i młode pędy mają liście okrągławe lub okrągławo – jajowate, naprzeciwległe, od spodu są srebrzystobiałe a wierzchem ciemnozielone. Natomiast liście na dojrzałych roślinach są krótkoogonkowe, skrętoległe, wąskolancetowate, sierpowato wygięte, o ciemnozielonym zabarwieniu, spodem srebrzystobiałe. Liście ustawiają się równolegle do kąta padania promieni słonecznych. Kwiaty są osadzone pojedynczo, drobne, osadzone na krótkich szypułkach, białe obupłciowe, o licznych pręcikach – długich bladozielonych i jednym słupku. Mają zredukowany kielich, koronę zaś zrośniętą i przekształconą w nakrywkę, która odpada podczas kwitnienia. Owocem jest żeberkowana półkolista, wielonasienna torebka. Aborygeni australijscy od wieków leczyli eukaliptusem choroby gorączkowe, a liście przykładali na rany i stany zapalne skóry.Dawniej eukaliptus używano do leczenia, szkarlatyny, tyfusu, nawracającej gorączki, malarii i cholery.W medycynie chińskiej rozcieńczonym olejkiem nacierano obolałe stawy przy artretyzmie, dnie i neuralgii, a także smarowano nim skronie przy bólach głowy.Cała roślina odznacza się silnym przyjemnym zapachem. Eukaliptus można uprawiać w domu jako roślinę doniczkową.Surowcem leczniczym są liście eukaliptusa, oraz olejek pozyskiwany z liści ( Oleum Eucalypti.).
ARNIKA kwiat ARNIKI (50 g) KUPALNIK zioła sklep
HYZOP LEKARSKI (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis L.), znany wcześniej także jako izop, a w medycynie ludowej pod nazwą józefek lub józefka, jest zimotrwałym półkrzewem z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), dawniej wargowych (Labiateae). Roślina osiąga zwykle wysokość 40-60 cm, jej łodygi są czterokanciaste, u nasady zdrewniałe, w górnej części zielone. Liście ma lancetowate, zaostrzone, całobrzegie, podwinięte, naprzemianległe, prawie siedzące. Cała roślina jest gruczołowato owłosiona, o charakterystycznym, aromatycznym zapachu. Drobne kwiaty hyzopu, o szafirowofioletowym zabarwieniu (niekiedy różowe, czerwone lub białe), zebrane w gęste, jednostronne nibykłosy, ładnie kontrastują z ciemnozielonymi liśćmi. Owoc - rozłupnia rozpada się na cztery graniasto - jajowato - podłużne, ciemnobrunatne rozłupki.
W kuchni
stosowane jest jako przyprawa świeże i suszone ziele hyzopu, o przyjemnym, balsamicznym, słodkawokamforowym zapachu i cierpkim, korzennym smaku. Przyczynia się do łatwiejszego przyswajania nawet ciężkostrawnych potraw; działa pobudzająco na gruczoły całego przewodu pokarmowego. Drobno posiekanymi listkami hyzopu można przyprawiać gotowane i smażone ziemniaki, surówki i sałatki wielowarzywne, smażone dania mięsne, gotowane ryby, zimne przystawki, zupy mięsne oraz warzywne (fasolowa, kalafiorowa, ziemniaczana), pasztety mięsne, jajecznicę, majonez, sosy, twarożek ze śmietaną. Hyzop doskonale harmonizuje z pietruszką i fasolą.
Napar: 1 łyżka stołowa suszu na 1 szklankę wrzątku, parzyć pod przykryciem 15-20 minut, pić 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki
Waga: 50 g
PIEPRZ SYCZUAŃSKI ( SECZUAŃSKI ) - 50 g
Waga: 50 g
Polecamy:
Waga: 25 g
Jest to roślina pochodząca prawdopodobnie z rejonu śródziemnomorskiego,uprawiana obecnie prawie we wszystkich krajach świata jako ozdobna. U nas uprawiana jako roślina ozdobna i lecznicza występuje też zdziczała. Nagietek należy do roślin jednorocznych o wzniesionych, rozgałęzionych soczystych i łamliwych łodygach. Wierzchołki rozgałęzień łodyg zakończone są pojedynczymi pomarańczowymi koszyczkami kwiatowymi. Najcenniejsze odmiany pełnokwiatowe mają koszyczki złożone głównie z kwiatów języczkowych. Roślina kwitnie od czerwca do późnej jesieni. Owocem jest sierpowato wygięta niełupka,na grzbiecie kolczasto chropawa. Cała roślina jest delikatna,miękko owłosiona,posiada gruczoły wydzielnicze,które nadają jej pewną lepkość i wydzielają balsamiczny zapach. Surowcem leczniczym są całe,wysuszone koszyczki kwiatowe lub częściej płatki wyskubane z koszyczka,czyli kwiat języczkowy,tylko o zabarwieniu pomarańczowym. Surowiec pochodzi z odmian uprawianych wielko - i pełnokwiatowych o zabarwieniu kwiatów intensywnie pomarańczowym. Nagietki zbiera się stopniowo w miarę zakwitania roślin i suszy. Surowcem jest kwiat bez kielicha.
Napar. 1 łyżkę płatków nagietka zalać szklanka wrzątku,zostawić pod przykryciem na 10 minut,odcedzić. Pić 2 razy dziennie po ½ szklanki naparu. Napar z dodatkiem rumianku. 1 łyżkę płatków nagietka i 1 łyżkę kwiatu rumianku zalać szklanką wrzątku,zostawić pod przykryciem 10 minut,odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po ½ szklanki naparu.
PIEPRZ KOLOROWY ZIARNO ~~ 50 g
Waga: 50 g
Pieprz kolorowy ziarnisty jest mieszanką pieprzu czerwonego, czarnego, zielonego i białego pieprzu. Barwa ziaren zależy od momentu ich zbierania, dlatego też pieprz kolorowy ziarnisty to kompozycja ostrzejszych i łagodniejszych nut smakowych, które zadowolą najbardziej wymagających smakoszy.
Pieprz kolorowy ziarnisty nadaje potrawom nie tylko znakomitego smaku, ale także efektownie wygląda w szklanych młynkach. Pieprz kolorowy można stosować do pieczonych, smażonych, a także grillowanych ciemnych mięs, wędlin oraz potraw z warzyw. Kolorowy pieprz można również użyć jako element dekoracyjny potrawy.
Ten pieprz jest pełen aromatu doda smaku i ostrości wszelkim potrawom. Koniecznie zmiel go tuż przed podaniem, wtedy dopiero poczujesz, jaki jest doskonały.
Zastosowanie:
KMINEK MIELONY przyprawa ziarna (50 g)
Waga: 50 g
Kminek charakteryzuje ostry, korzenny smak i zapach. Znajdują swoje zastosowanie w wielu mieszankach przyprawowych służących do aromatyzowania chleba, przyprawiania kiszonej kapusty, pieczonych mięs (wieprzowiny, dziczyzny), niektórych serów, mieszanek jarzynowych. Może być również przyprawą do zup, ciasteczek, szarlotki, pieczonych jabłek i sera. Stanowi podstawowy składnik likierów.
MORSZCZYN KROJONY (50 g) pęcherzykowaty
Waga: 50 g Glon morski występujący w Morzu Bałtyckim, często wyrzucany na brzeg, skąd można go zbierać (oczywiście w czystych miejscach). Plecha duża barwy brunatnej, dochodząca czasem do 1 m dł., rozgałęziona dichotomicznie lub nieregularnie. Przez środek płaskiej, wstęgowatej, skórzastej plechy, przebiega zgrubienie, tak zwane żeberko, rozgałęziające się podobnie jak plecha. W górnej (rzadko w dolnej) części plechy po obu stronach żeberka, znajdują się położone, zwykle parami, jajowate pęcherzyki pławne wypełnione powietrzem. W Morzu Bałtyckim rośnie również morszczyn piłkowany - Fucus serratus o podobnych właściwościach leczniczych.
Napar: 2 łyżki zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 20 min.
Wywar: 2 łyżki plechy zalać 2 szkl. wody; gotować 5-10 minut; przecedzić.
PRZYPRAWA DO SOSÓW I MIĘS ~~ 50 g
Waga: 50 g
czosnek, cebula, pasternak, seler, marchew, papryka chilli, pieprz, cukier, sól.
PAPRYKA CZERWONA PŁATKI ~~ 50 g bez chemii
Zastosowanie:
Waga: 50 g
Przyprawa nadaje meksykańskiemu daniu jego charakterystyczny smak i ostrość.
Skład:
Waga: 50 g
Jest to niezwykła roślina pochodząca wprost z brazylijskiej Amazonii i innych regionów lasów deszczowych. Osiąga wysokość ok 5 m, kwiaty zbliżone są wyglądem do jaśminu. Muira puama nazywana jest "drzewem potencji" a to ze względu na cudowny wpływ na męskie libido. Niecodzienne właściwości tej rośliny doceniane przez wieki przez rdzenną ludność Amazonii, znalazły również uznanie w Europie, Stanach Zjednoczonych i innych częściach świata. Naukowcy zajęli się badaniem mechanizmu działania tej rośliny już w 1920 roku.
Napar/wywar:
Do 1 litra wrzącej wody wsypujemy 4 czubate łyżeczki zioła Muira Puama, gotujemy ok. 5min. Po tym czasie odstawiamy napar do nasiąknięcia na 15min. Napar gotowy jest do spożycia. Zaleca się wypijanie 1-2 szklanek przez okres 3 tygodni - codziennie, potem należy zrobić kilku tygodniową przerwę.
18 ZIÓŁ mieszanka (50 g) - zamiast soli i pieprzu