PŁATKI MIGDAŁOWE - MIGDAŁY PŁATEK (100 g) BAKALIE
Migdały W Kuchni
Nasza tradycyjna kuchnia zaleca migdały głównie jako dodatek do ciast, ale można dla nich znaleźć dziesiątki innych zastosowań. Jednym z nich jest posypka - zmielone drobno migdały. Możemy ją dodać do: warzywnych zup kremów - posypać na wierzch miękkiego serka koziego - mieszamy dokładnie obydwa składniki, formujemy kulki i w ten sposób tworzymy oryginalną i smaczną przystawkę deserów - możemy posypać nimi wierzch ciasta, lody, bitą śmietanę... możliwości jest mnóstwo.
DAKTYLE SUSZONE BEZ PESTEK (200 g) - bakalie
Przeciętnie daktylowiec osiąga 20 metrów wysokości, ale może osiągnąć nawet 35 metrów. Obecnie jest uprawiany południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i południu USA. Daktyle to smakołyk, który zawsze warto mieć w domu. Świetnie sprawdza się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. A co najważniejsze, zasmakują w nim nie tylko dorośli, ale i dzieci. Tak więc, zamiast tuczyć dzieci pustymi kaloriami, lepiej wybrać smakołyk pełen witamin i wartości odżywczych.
Najczęściej służą nam jako dodatek do ciast, deserów i jako przekąska, są sycące i słodkie. W krajach arabskich ich zastosowanie jest zdecydowanie szersze. Wykorzystywane są do wyrobu: dżemów, octu, past oraz syropu będącego substytutem cukru do słodzenia herbaty czy kawy.
Kraj pochodzenia: Iran
Śliwki kalifornijskie bez pestek Bio 200 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 233 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 233 |
ORZESZKI PINI PINIOWE (100 g) - BAKALIE
Najwyższej jakości orzechy piniowe. Długie, duże (ok 1,5 - 2 cm), dorodne i smaczne orzechy w kolorze kremowo - białym. Mają charakterystyczny, aromatyczny leśny zapach - po rozgryzieniu wyraźnie czuć woń sosny.
Orzeszki piniowe to prawdziwy rarytas. Te małe nasionka wyłuskuje się z szyszek sosen porastających śródziemnomorskie wybrzeża. Surowe orzeszki są miękkie, kremowe i charakteryzują się lekkim, żywicznym posmakiem. Nasionka można też prażyć na patelni, na wolnym ogniu lub na blasze w piekarniku, bez dodatku żadnych tłuszczy. Pamiętajmy jednak, że musi trwać to bardzo krótko, gdyż szybko się przypalają i gorzknieją. Szczególnie polecamy jako dodatek do sałatek i makaronów (np. w postaci sosu pesto)
Z uwagi na szybkie jełczenie, zalecamy przechowywanie surowych orzeszków piniowych w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
WIÓRKI KOKOSOWE (200 g) - BAKALIE
Zastosowanie:
Wiórki kokosowe Bio 200g- Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 284 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 284 |
Morwa biała suszona Bio 250 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 176 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 176 |
Daktyle suszone kostka 150 g - Intenson
Wartość energetyczna | 1230 kJ/291 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g 0 g |
Węglowodany, w tym: - cukry | 65 g 51 g |
Błonnik | 9,0 g |
Białko | 2,0 g |
Potas | 650 mg (32,5%*) |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 246 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 246 |
ORZECHY MACADAMIA (200 G) - bakalie sklep
Orzechy macadamia to prawdziwy rarytas wśród orzechów. Swoją popularność zawdzięczają delikatnemu, lekko słodkiemu smakowi. Świetne jako samodzielna przekąska. Pokruszone lub zmielone idealnie nadają się jako dodatek do deserów, ciast, słodkich kremów, farszów i past do chleba. W całości do dekoracji ciast i ciasteczek. Wyśmienicie smakują lekko podprażone lub obtoczone w czekoladzie.
GOJA, JAGODY GOJI - OWOCE, bakalie sklep
Jagody goji pochodzą z regionów położonych w Tybecie. Nazwa tej rośliny to kolcowój pospolity. To właśnie w Tybecie uprawia się tę roślinę na większą skalę. Jagody goji rosną na krzewach szybko dojrzewających, odpornych na susze i mrozy. Krzewy te doskonale nadają się na żywopłot, pomoc w umacnianiu gruntu na skarpach. Czas dojrzewania jagód przebiega od sierpnia do października, a więc gdy kończą się już letnie owoce, można spożyć jagody goji.
Jagody Goji Zastosowanie
Owoce goji można jeść w formie suszonej, wyglądają bardzo podobnie do rodzinek. Można je w ten sposób dodawać do różnych posiłków np.: ciast, zup, potraw obiadowych, dań z ryżem, do płatków śniadaniowych, do jogurtu naturalnego.
Owoce Goji znajdują również swoje zastosowanie w formie soków, koncentratów, ekstraktów.
Kraj pochodzenia: Chiny
RODZYNKI irańskie MALAYER jasne (200 g) - BAKALIE Klasa I
Morwy tureckie w surowej czekoladzie Bio 70 g - Cocoa
czekolada* 65% (ziarno kakaowca*, cukier palmowy*, masło kakaowe* - zawartość masy kakaowej 60%), morwy białe* 35% (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Wszystkie surowce, z których korzystamy pochodzą bezpośrednio od farmerów lub spółdzielni rolniczych prowadzących uprawy ekologiczne potwierdzone licznymi certyfikatami rolnictwa ekologicznego przyznawanymi przez Unię Europejską. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 2076kJ / 498kcal
Tłuszcz: 27,88g;
w tym kwasy nasycone: 17,5g;
Węglowodany: 51,8g;
w tym cukry: 51,6g;
Błonnik: 7,8g;
Białko: 5,9g;
Sól: 0,04g
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cocoa |
Kod producenta | 177 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cocoa |
Kod producenta | 177 |
ORZECHY BRAZYLIJSKIE BIO 150 g - BIO PLANET
orzechy brazylijskie* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczne orzechy brazylijskie delikatne i łagodne w smaku. Polecamy przede wszystkim jako niezwykle odżywczą przekąskę, dodatek do płatków zbożowych, ciast i innych deserów. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 2866 kJ / 695 kcal Tłuszcz - 67 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 15 g Węglowodany - 3,6 g w tym cukry - 2,3 g Białko - 16 g Sól - 0 g INFORMACJA ALERGENNA Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. SZCZEGÓŁY PRODUKTU BEZ GLUTENU (w składnikach) WEGETARIAŃSKI WEGAŃSKI Certyfikat bio: jest Kraj Producenta: Polska Kraj pochodzenia składników: Boliwia
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 366 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 366 |
CHIPSY KOKOSOWE (100 g) - kokos wiórki BAKALIE
Kraj pochodzenia: Indonezja
Zastosowanie:
ŚLIWKI SUSZONE (200 g) KALIFORNIJSKIE - bakalie ŚLIWKA
Suszone śliwki są smaczną przekąską (doskonałym zamiennikiem słodyczy), stosowane są także często w cukiernictwie jako dodatek do ciast i deserów, a także w gastronomii jako dodatek do mięs, nadzień, farszów lub sosów. Ponadto świetnie nadają się na dżemy, konfitury i kompoty.
MORELE SUSZONE NIESIARKOWANE (200 g) naturalne - SPOSÓB NA ZDROWĄ PRZEKĄSKĘ
Poza potrawami kuchni orientalnych, gdzie suszone morele zazwyczaj występują w towarzystwie kurczaka, godne polecenia są np. suszone morele zawijane w boczku czy wieprzowina na słodko. Suszone morele są też podstawą zupy marchewkowo-morelowej oraz kruchych pierożków, które możemy nimi nadziewać. Morele w wersji śniadaniowej możemy podawać nie tylko dodatek do płatków, ale również w postaci manny z amarantusem i suszonymi morelami.
Wartość energetyczna | 1460 kJ / 349 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g 0 g |
Węglowodany, w tym: - cukry | 77 g 46 g |
Błonnik | 13 g |
Białko | 14 g (16%*) |
Sól | 0,7 g |
Witamina C | 48 mg (60%*) |
Wapń | 190 mg (23%*) |
Żelazo | 6,8 mg (49%*) |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 034 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 034 |
Żurawina słodzona cukrem trzcinowym Bio 100 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 242 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 242 |
Banany w surowej czekoladzie Bio 70 g Cocoa
czekolada(50%) (ziarno kakaowca*, cukier palmowy*, masło kakaowe* - zawartość masy kakaowej(70%)), suszone banany*(50%) (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Wszystkie surowce, z których korzystamy pochodzą bezpośrednio od farmerów lub spółdzielni rolniczych prowadzących uprawy ekologiczne potwierdzone licznymi certyfikatami rolnictwa ekologicznego przyznawanymi przez Unię Europejską.
Zawartość kakao 60% WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1831kJ / 438kcal
Tłuszcz: 20,97g;
w tym kwasy nasycone: 13,2g;
Węglowodany: 52,9g;
w tym cukry: 46,9g;
Białko: 6,1g;
Sód: 0,06g
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cocoa |
Kod producenta | 070 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cocoa |
Kod producenta | 070 |
MIGDAŁY CAŁE KALIFORNIJSKIE (100 G) duże - bakalie sklep
Gatunek I
Migdały W Kuchni
Nasza tradycyjna kuchnia zaleca migdały głównie jako dodatek do ciast, ale można dla nich znaleźć dziesiątki innych zastosowań. Jednym z nich jest posypka - zmielone drobno migdały. Możemy ją dodać do: warzywnych zup kremów - posypać na wierzch miękkiego serka koziego - mieszamy dokładnie obydwa składniki, formujemy kulki i w ten sposób tworzymy oryginalną i smaczną przystawkę deserów - możemy posypać nimi wierzch ciasta, lody, bitą śmietanę... możliwości jest mnóstwo. Z migdałów możemy uzyskać także bardzo smaczny napój, noszący nazwę orszady. Orszada (z fr. orgeat) kiedyś sporządzana była na bazie mąki jęczmiennej (stąd nazwa; w języku francuskim słowo "orge" oznacza "jęczmień") ale obecnie najpopularniejszą formą jest mieszanka migdałów z mlekiem lub wodą. Orszada 200 g migdałów słodkich kilka sztuk migdałów gorzkich 100 g cukru (lub zdrowiej - miodu) woda lub mleko
Migdały rozdrobnić, utłuc razem z cukrem. Dodać wodę albo mleko (czasem dodawano tzw. wodę z kwiatu pomarańczowego), przetrzeć przez metalowe sito wyłożone płótnem, aby otrzymać mleczny płyn. Podawać dobrze schłodzone. Olej migdałowy, tłoczony z migdałów na zimno, to bardzo smaczny i zdrowy dodatek. Można go używać do sałatek i surówek, jako ich wspaniałe uzupełnienie,a także do aromatyzowania ciast i produkcji marcepanu. Tradycyjnie migdały używa się do sporządzania masy marcepanowej, która jest idealna do ozdabiania ciast i tortów ze względu na swoją plastyczność.
Masa marcepanowa 0,5 kg obranych i zmielonych na proszek migdałów 0,5 kg cukru pudru, zamiast cukru można także eksperymentować z dodawaniem miodu 4 białka Wymieszać wszystkie składniki na plastyczną masę, można formować różnorodne kształty.