Waga: 50 g
Skład: herbata pu-erh, kandyzowana czerwona papaja, aromat.
Sposób parzenia:
1-2 łyżeczki na filiżankę (180-200 ml). Czerwoną herbatę typu pu-erh parzy się w temperaturze 90–100 °C przez ok. 3 minuty. Można ją zaparzać wielokrotnie, w każdym kolejnym parzeniu oddaje ona do naparu inne dobroczynne substancje. Herbaty pu-erh raczej nie powinno się słodzić, gdyż cukier może pozbawiać ją części właściwości zdrowotnych.
MILK pu-erh (50 g) - HERBATA CZERWONA mleczny pu-erh
Waga: 50 g
Czerwona herbata Pu-erh uprawiana jest w Chinach od ponad 1700 lat i jest herbatą częściowo fermentowaną. Swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach. Najlepsze, a zarazem najdroższe herbaty dojrzewają w grotach przez ponad 50 lat.
Herbata ma specyficzny, mocny smak i zapach, dlatego też często herbaty Pu-Erh aromatyzuje się w celu poprawienia jej smaku. Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty.
Sposób parzenia:
1-2 łyżeczki na filiżankę (180-200 ml). Czerwoną herbatę typu pu-erh parzy się w temperaturze 90–100 °C przez ok. 3 minuty. Można ją zaparzać wielokrotnie, w każdym kolejnym parzeniu oddaje ona do naparu inne dobroczynne substancje. Herbaty pu-erh raczej nie powinno się słodzić, gdyż cukier może pozbawiać ją części właściwości zdrowotnych.
ŚWIĄTECZNA GWIAZDKA sencha - herbata zielona 50g
Waga: 50 g
W tym szczególnym okresie jakim jest Boże Narodzenie nie może zabraknąć specjalnej mieszanki z dodatkiem goździków, płatków róży, migdałów oraz suszonej skórki pomarańczy. Ta wyjątkowa kompozycja pachnąca świętami podkreśla bożonarodzeniowy klimat i jest doskonałym ukoronowaniem świątecznego stołu.
Skład: herbata zielona china sencha, migdały, goździki, płatki róży, liść maliny, pomarańcza.
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
PORANNE OCZYSZCZANIE - herbata ziołowa (50 g)
Waga: 50 g
Skład: herbata zielona, pokrzywa, mięta, rumianek, melisa, skrzyp, trawa cytrynowa, owoc żurawiny, skórka róży.
FITNESS gunpowder HERBATA - ODCHUDZANIE (50 g)
Waga: 50 g
Skład: gunpowder, jabłko, yerba mate, skóra róży, trawa cytrynowa.
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
WSPOMNIENIE WAKACJI ~~ HERBATA OWOCOWA 50 g
herbata owocowa
WAGA: 50 g Mieszanka suszu owocowego, w której znajdziemy: wiórki kokosowe, kostki kandyzowanego ananasa, owoc aroni, kawałki jabłka, skórkę pomarańczy, hibiskus, kwiat słonecznika z dodatkiem aromatu słodkiego i ciekawego owocu tropikalnego.
Sposób parzenia: Wsypać 1 łyżeczkę suszu owocowego na filiżankę, zalać wodą o temp. 96 st. C, parzyć 5-8 minut.
GUARANA - herbata czarna (50 g)
Waga: 50 g
Skład: herbata czarna i zielona, słonecznik, guarana.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja
SMAK ORIENTU - ZIELONA HERBATA GUNPOWDER ( 50 g )
Waga: 50 g
Wysokogatunkowa chińska herbata typu Gunpowder z dodatkiem płatków kwiatowych z nutką śliwki.
Skład: herbata gunpowder, płatki róży, kwiat prawoślazu, aromat śliwki.
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
GUNPOWDER TOH - MENTHOS - ZIELONA HERBATA - 50 g
Waga: 50 g Herbata zielona Gunpowder o smaku miętowym
Skład:
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
WANILIOWO - ŚMIATANKOWY pu-erh - herbata czerwona WANILIOWA (50 g)
Waga: 50 g
Sposób parzenia:
1-2 łyżeczki na filiżankę (180-200 ml). Czerwoną herbatę typu pu-erh parzy się w temperaturze 90–100 °C przez ok. 3 minuty. Można ją zaparzać wielokrotnie, w każdym kolejnym parzeniu oddaje ona do naparu inne dobroczynne substancje. Herbaty pu-erh raczej nie powinno się słodzić, gdyż cukier może pozbawiać ją części właściwości zdrowotnych.
ZMĘCZONA BASIA - herbata ziołowa NA ZMĘCZENIE I OSŁABIENIE (50 g)
Waga: 50 g
Herbata ziołowa polecana w stanach zmęczenia i osłabienia. Żeńszeń działa wspomagająco na poprawę samopoczucia.
Skład: skórka dzikiej róży, hibiskus, jabłko, lipa, żeńszeń.
Sposób parzenia:
Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę, zalewamy wrzątkiem i parzymy po przykryciem 10 min.
BAŚNIOWY ROOIBOS - CZERWONA HERBATA (50 g)
Waga: 50 g
Skład: rooibos, plastry truskawek liofilizowanych, owoc porzeczki liofilizowanej, kawałki jabłka, kwiat słonecznika, bławatek, aromat.
Sposób parzenia: Suszone listki czerwonokrzewu dawkuje się jedną pełną łyżeczkę na 250 ml wody. Zalewamy wodą o temp. 80 do 100 stopni Celsjusza, a czas parzenia to 3 do 5 minut. Rooibos można parzyć do trzech razy, jednak drugie parzenie jest najlepsze. Z każdym kolejnym parzeniem spada ilość witaminy C w naparze.
KRÓLEWSKIE OGRODY - HERBATA OWOCOWA 50 g
herbata owocowa
Waga: 50 g
Sposób parzenia: Wsypać 1 łyżeczkę suszu owocowego na filiżankę, zalać wodą o temp. 96 st. C, parzyć 5-8 minut.
KWITNĄCY LOTOS (GREEN CALABASH ) - BIAŁA HERBATA KWITNĄCA
Waga 1 szt to: 6 - 8 g
Skład: Biała Herbata, kwiat Lotosu.
Biała herbata ręcznie zwijana w kształcie żołędzia. Po zalaniu wodą listki otwierają się powoli tworząc rozetkę z pięknym kwiatem w środku.
Sposób parzenia:
1 kulkę należy włożyć do szklanego, żaroodpornego naczynia lub specjalnego czajniczka, zalać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza, zaparzać aż się cała rozwinie (4 - 5 minut). Ilość wody potrzeba na zaparzania to 800 - 1000 ml. Należy pilnować, aby kwiat nie pozostał w naparze dłużej niż 10 minut, gdyż herbata będzie wtedy bardzo gorzka. Herbatę można zaparzać ponownie wydłużając czas zaparzania do około 8 minut.
PIĘKNE WŁOSY I PAZNOKCIE - herbata ziołowa (50 g)
Waga: 50 g
Skład: herbata zielona, skrzyp, jabłko, pokrzywa, ziele fiołka trójbarwnego.
MAGIA ŚWIĄT - herbata owocowa NA PREZENT (50 g)
WAGA: 50 g
Mieszanka wieloowocowa skomponowana specjalnie na okres Świąt Bożego Narodzenia. Zawiera cukrowe choinki, skarpetki i księżyce oraz kandyzowaną skórkę cytryny, kandyzowany melon, kandyzowaną skórkę pomarańczy, skórkę dzikiej róży i hibiskus.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (150ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Parzymy pod przykryciem ok 10 minut.
ZDROWA CERA - herbata ziołowa (50 g)
Waga: 50 g
Skład: sarsaparilla, skrzyp, pokrzywa, rokitnik, skórka pomarańczy, bławatek, nagietek.
ZIELONA EARL GREY - 50 g - BERGAMOTKA
Waga: 50 g
Herbata zielona Gunpowder o orzeźwiającym aromacie bergamotki.
Skład: herbata Gunpowder, aromat.
Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Najważniejsze jest, aby zapamiętać starą chińską regułę:
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
TRUSKAWKI W CZEKOLADZIE - herbata owocowa 50 g
WAGA: 50 g
Mieszanka suszonych owoców, w której znajdziemy: rodzynki, czarny bez, papaja, hibiskus, dzika róża, łuski kakaowca, aromat, czekolada (min. 2,2 %), czarna porzeczka, plast. truskawek (min. 1,8 %)
Sposób parzenia: Wsypać 1 łyżeczkę suszu owocowego na filiżankę, zalać wodą o temp. 96 st. C, parzyć 5-8 minut.
OOLONG FANTAZJA - CZERWONA HERBATA szafran, papaja, mango (50 g)
Waga: 50 g
Skład: herbata oolong, papaja, mango, ananas, porzeczka, truskawka, szafran.
Sposób parzenia:
1-2 łyżeczki na filiżankę (180-200 ml). Czerwoną herbatę parzy się w temperaturze 90–100 °C przez ok. 3 minuty.
ALHAMBRA - herbata czarna MALINY, POZIOMKI
Waga: 50 g
Mieszanka czarnej i zielonej herbaty typu Sencha wzbogacona kandyzowanymi owocami ananasa, papai, suszonych poziomek, malin, kwiat ślazu, o delikatnej nucie malin.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz).