Kraj pochodzenia: Polska
Zastosowanie Skorupkę można usunąć za pomocą \"dziadka do orzechów\". Orzechy włoskie można jeść surowe lub suszone jako przekąskę. Coraz częściej dodaje się je do sałatek, dań mięsnych i rybnych, wyrobów cukierniczych, ciast, tortów, tart oraz deserów lodowych. Siekane orzechy są składnikiem farszy mięsnych. Niedojrzałe orzechy używane są do produkcji likierów i nalewek. Gatunek, rodzina Orzech włoski jest gatunkiem należącym do rodziny orzechowate.
Występowanie Występuje w południowo-wschodniej Europie, południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej Azji, południowo-zachodnich Chinach i Himalajach. Do Polski sprowadzone zostały z Bałkanów. Smak Smak orzechów najczęściej jest delikatny i słodki, jednak występują również odmiany o gorzkim smaku. Kolor Orzechy pokryte są jasnobrązową skorupą. Jasnokremowe nasienie pokryte jest cienką brązową skórką. Kolor skórki świeżo zebranych orzechów jest znacznie jaśniejszy, od skórki na orzechach wysuszonych. Kształt Kształt orzechów włoskich jest owalny, bardziej lub mniej wydłużony. Są one mocno pofałdowane. Sposób przechowywania Przechowuje się je w suchym i chłodnym miejscu. Jedną z metod jest włożenie ich do skrzynek wypełnionych piaskiem. Taki sposób przechowywania chroni orzechy przed rozwojem pleśni.
Banany w surowej czekoladzie Bio 70 g Cocoa
czekolada(50%) (ziarno kakaowca*, cukier palmowy*, masło kakaowe* - zawartość masy kakaowej(70%)), suszone banany*(50%) (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Wszystkie surowce, z których korzystamy pochodzą bezpośrednio od farmerów lub spółdzielni rolniczych prowadzących uprawy ekologiczne potwierdzone licznymi certyfikatami rolnictwa ekologicznego przyznawanymi przez Unię Europejską.
Zawartość kakao 60% WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1831kJ / 438kcal
Tłuszcz: 20,97g;
w tym kwasy nasycone: 13,2g;
Węglowodany: 52,9g;
w tym cukry: 46,9g;
Białko: 6,1g;
Sód: 0,06g
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cocoa |
Kod producenta | 070 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cocoa |
Kod producenta | 070 |
Morwy tureckie w surowej czekoladzie Bio 70 g - Cocoa
czekolada* 65% (ziarno kakaowca*, cukier palmowy*, masło kakaowe* - zawartość masy kakaowej 60%), morwy białe* 35% (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Wszystkie surowce, z których korzystamy pochodzą bezpośrednio od farmerów lub spółdzielni rolniczych prowadzących uprawy ekologiczne potwierdzone licznymi certyfikatami rolnictwa ekologicznego przyznawanymi przez Unię Europejską. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 2076kJ / 498kcal
Tłuszcz: 27,88g;
w tym kwasy nasycone: 17,5g;
Węglowodany: 51,8g;
w tym cukry: 51,6g;
Błonnik: 7,8g;
Białko: 5,9g;
Sól: 0,04g
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cocoa |
Kod producenta | 177 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cocoa |
Kod producenta | 177 |
IMBIR KANDYZOWANY duża kostka (100 g) - BAKALIE SKLEP
Waga: 100 g Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu - składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Imbir kandyzowany można dodawać do wypieków, np. pierników i ciastek. Jak również do konfitur oraz kompotów. Jest również doskonałym dodatkiem do herbaty. W żadnej potrawie nie powinno się go łączyć z ziołami, bo te kłócą się z jego aromatem. Świetnie za to komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.
Banany suszone Bio 150g Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 069 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 069 |
Żurawina słodzona cukrem trzcinowym Bio 400 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 243 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 243 |
ORZESZKI PINI PINIOWE (100 g) - BAKALIE
Najwyższej jakości orzechy piniowe. Długie, duże (ok 1,5 - 2 cm), dorodne i smaczne orzechy w kolorze kremowo - białym. Mają charakterystyczny, aromatyczny leśny zapach - po rozgryzieniu wyraźnie czuć woń sosny.
Orzeszki piniowe to prawdziwy rarytas. Te małe nasionka wyłuskuje się z szyszek sosen porastających śródziemnomorskie wybrzeża. Surowe orzeszki są miękkie, kremowe i charakteryzują się lekkim, żywicznym posmakiem. Nasionka można też prażyć na patelni, na wolnym ogniu lub na blasze w piekarniku, bez dodatku żadnych tłuszczy. Pamiętajmy jednak, że musi trwać to bardzo krótko, gdyż szybko się przypalają i gorzknieją. Szczególnie polecamy jako dodatek do sałatek i makaronów (np. w postaci sosu pesto)
Z uwagi na szybkie jełczenie, zalecamy przechowywanie surowych orzeszków piniowych w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
MANGO SUSZONE BIO 100 g - BIO PLANET
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 351 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 351 |
CHIPSY BANANOWE (200 g) - bakalie
Banany to najpopulariejsze owoce południowe w
Polsce. Cenimy smak i wartości odżywcze tych
owoców. W sklepach można je znaleźć praktycznie
przez cały rok. Opakowane w skórkę, są bardzo
wygodną przekąską w domu i poza nim.
Szczególnie lubią je dzieci, jednak dorośli również
powinni sięgać po bananowe przekąski.
Zastosowanie: · znakomicie smakują jako samodzielna przekąska, · mogą być dodawanie do musli i płatków śniadaniowych, · dodatek do ciast, deserów i sałatek, · doskonale komponują się z bakaliami, i owocami.
Kraj pochodzenia: Filipiny
Wartość energetyczna | 1260 kJ / 300 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
Węglowodany, w tym: - cukry |
80 g 59 g |
Błonnik | 4,0 g |
Białko | 3,0 g |
Sól | 0 g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 374 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 374 |
Rodzynki w surowej czekoladzie Bio 70 g - Cocoa
rodzynki*(50%), czekolada*(50%) (ziarno kakaowca, cukier z kwiatu palmy kokosowej, masło kakaowej, wanilia bourbon) (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Wszystkie surowce, z których korzystamy pochodzą bezpośrednio od farmerów lub spółdzielni rolniczych prowadzących uprawy ekologiczne potwierdzone licznymi certyfikatami rolnictwa ekologicznego przyznawanymi przez Unię Europejską.
Zawartość masy kakaowej 65% WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1916 kJ / 459 kcal
Tłuszcz: 24,34 g;
w tym kwasy nasycone: 15,1 g;
Węglowodany: 52 g;
w tym cukry: 51,3 g;
Błonnik: 8,6g;
Białko: 3,8 g;
Sól: 0,09 g
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cocoa |
Kod producenta | 209 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cocoa |
Kod producenta | 209 |
Wartość energetyczna | 1460 kJ / 349 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g 0 g |
Węglowodany, w tym: - cukry | 77 g 46 g |
Błonnik | 13 g |
Białko | 14 g (16%*) |
Sól | 0,7 g |
Witamina C | 48 mg (60%*) |
Wapń | 190 mg (23%*) |
Żelazo | 6,8 mg (49%*) |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 036 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 036 |
ORZECHY PECAN połówki ŁUSKANE (100 g)- bakalie sklep
Orzechy pekan rosną głównie w południowej części Ameryki Północnej i są dalekim krewnym orzechów włoskich, co można rozpoznać po ich kształcie.
Zanim orzechom pekan nadano nazwę, upłynęło wiele czasu. Ogromne ilości tych orzeszków jedli już w szesnastym wieku Indianie, jednak, ponieważ drzewo rosło sobie dziko, nie znali jego nazwy. Hiszpanie określali je mianem „odmiany orzecha włoskiego” a następnie Francuzi wymyślili „La Pacanière”. Aż w końcu stworzono nazwę orzecha pekan (orzesznika jadalnego). Smakują wyśmienicie zarówno same, jak i w połączeniu z deserami i sałatkami. Kształtem i smakiem przypominają orzechy włoskie. Grono ich fanów rośnie z dnia na dzień, co jest doskonałym dowodem na ich niepowtarzalne walory smakowe.
GOJA, JAGODY GOJI - OWOCE, bakalie sklep
Jagody goji pochodzą z regionów położonych w Tybecie. Nazwa tej rośliny to kolcowój pospolity. To właśnie w Tybecie uprawia się tę roślinę na większą skalę. Jagody goji rosną na krzewach szybko dojrzewających, odpornych na susze i mrozy. Krzewy te doskonale nadają się na żywopłot, pomoc w umacnianiu gruntu na skarpach. Czas dojrzewania jagód przebiega od sierpnia do października, a więc gdy kończą się już letnie owoce, można spożyć jagody goji.
Jagody Goji Zastosowanie
Owoce goji można jeść w formie suszonej, wyglądają bardzo podobnie do rodzinek. Można je w ten sposób dodawać do różnych posiłków np.: ciast, zup, potraw obiadowych, dań z ryżem, do płatków śniadaniowych, do jogurtu naturalnego.
Owoce Goji znajdują również swoje zastosowanie w formie soków, koncentratów, ekstraktów.
Kraj pochodzenia: Chiny
MORWA BIAŁA SUSZONA BIO 100 g - BIO PLANET
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 339 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 339 |
MIECHUNKA SUSZONA (100 g) - Złote Jagody Inków
Miechunkę suszoną można stosować jako przekąskę, dodatek do potraw, musli, sałatek
Figi suszone Bio 150 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 121 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 121 |
RODZYNKI irańskie MALAYER jasne (200 g) - BAKALIE Klasa I
Wartość energetyczna | 1460 kJ / 349 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g 0 g |
Węglowodany, w tym: - cukry | 77 g 46 g |
Błonnik | 13 g |
Białko | 14 g (16%*) |
Sól | 0,7 g |
Witamina C | 48 mg (60%*) |
Wapń | 190 mg (23%*) |
Żelazo | 6,8 mg (49%*) |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 034 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 034 |
PISTACJE PRAŻONE I SOLONE BIO 100 g - BIO PLANET
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 326 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 326 |
ŚLIWKI SUSZONE (200 g) KALIFORNIJSKIE - bakalie ŚLIWKA
Suszone śliwki są smaczną przekąską (doskonałym zamiennikiem słodyczy), stosowane są także często w cukiernictwie jako dodatek do ciast i deserów, a także w gastronomii jako dodatek do mięs, nadzień, farszów lub sosów. Ponadto świetnie nadają się na dżemy, konfitury i kompoty.