Waga: 50 g
Czarna herbata o cytrusowym.
Skład: herbata Pu - erh, jabłko, trawa cytrynowa, kwiat pomarańczy, żurawina, morela, aromat.
Sposób parzenia:
1-2 łyżeczki na filiżankę (180-200 ml). Czerwoną herbatę typu pu-erh parzy się w temperaturze 90–100 °C przez ok. 3 minuty. Można ją zaparzać wielokrotnie, w każdym kolejnym parzeniu oddaje ona do naparu inne dobroczynne substancje. Herbaty pu-erh raczej nie powinno się słodzić, gdyż cukier może pozbawiać ją części właściwości zdrowotnych.
PU-ERH SLIM - herbata czerwona (50 g)
Waga: 50 g
Skład: herbata czerwona pu-erh, yerba mate, kawałki pomarańczy, kawałki jabłka, aromat grejpfrutowy.
Sposób parzenia:
1-2 łyżeczki na filiżankę (180-200 ml). Czerwoną herbatę typu pu-erh parzy się w temperaturze 90–100 °C przez ok. 3 minuty.
HUANG DA CHA ~~ ŻÓŁTA HERBATA - 50 g
Waga: 50 g
Herbaty żółte są grupą pośrednią między herbatami zielonymi a oolongami. Huang Da Cha charakteryzuje się dużymi liśćmi i zawartością łodyżek, które nadają herbacie słodkawy smak. Napar jest w kolorze bursztynu o lekko orzechowym smaku.
Sposób parzenia:
SEKRETY LASU - HERBATA OWOCOWA (50 g)
WAGA: 50 g
Herbata owocowa o wyśmienitym smaku owoców lasu
Skład: owoc dzikiej róży, jabłko, hibiskus, czarny bez, jarzębina, aronia, liofilizowana jeżyna i czarna porzeczka, rodzynki, aromat.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (150ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Parzymy pod przykryciem ok 10 minut.
Keemun Congou Green - herbata zielona (50 g)
Waga: 50 g
Uprawy tej szlachetnej herbaty znajdują się w prowincji Anhui we wschodnich Chinach. Herbata odznacza się kwiatowym aromatem, delikatnym smakiem oraz naparem w złotym kolorze.
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
SZLACHETNA DAMA - BIAŁA HERBATA KWITNĄCA na prezent
Waga 1 szt to: 6 - 8 g
Skład: Biała Herbata (tylko tipsy - Silver Needle), kwiat goździka, aromat mleka
Unikatowa biała herbata. Podczas zaparzania rozwija się z jej środka piękny kwiat goździka, który powoli zabarwia napar na różowo. pachnący słodkim mlekiem. Oprócz niesamowitych wrażeń wizualnych, roztacza ona piękny zapach słodkiego mleka. W smaku bardzo delikatna, rozgrzewająca, pozostawia przyjemny posmak w tylnej części podniebienia. Jedna z piękniejszych i na pewno najsmaczniejsza „z kwiatowych inspiracji”.
Sposób parzenia:
1 pieczarkę należy włożyć do szklanego, żaroodpornego naczynia lub specjalnego czajniczka, zalać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza, zaparzać aż się cała rozwinie (4 - 5 minut). Ilość wody potrzeba na zaparzania to 800 - 1000 ml. Należy pilnować, aby kwiat nie pozostał w naparze dłużej niż 10 minut, gdyż herbata będzie wtedy bardzo gorzka. Herbatę można zaparzać ponownie wydłużając czas zaparzania do około 8 minut.
YERBA MATE - IMBIROWO - CYTRYNOWA (50 g)
WAGA: 50 g
Herbata o smaku owoców imbirowym
Skład:
- yerba mate,
- imbir,
- aromat.
Ceremonia parzenia
W Ameryce Południowej yerba jest nie tylko napojem, ale też przedmiotem kultu, a jej przygotowywanie i picie jest rytuałem. Do poprawnego zaparzenia yerby potrzebna jest: Mate (inna nazwa: calabasa) - specjalne naczynie do zaparzania yerba mate, najczęściej wykonane jest z odmiany dyni (tykwy). Mate może być też zrobione z drewna lub rogu wołu (wtedy naczynie nazywamy guampą). Oczywiście jeśli nie mamy mate możemy przygotować yerbę w kubku lub termosie.
Bombilla - rurka, przez którą pije się napar. Kiedyś rurki wykonywano z bambusu, ale obecnie używa się metalowych rurek z sitkiem, które są łatwiejsze w czyszczeniu i się nie zatykają. Aby właściwie przyrządzić yerbę najpierw należy włożyć do mate bombillę, następnie napełnić do połowy liśćmi. Następnie należy zatkać otwór odwrócić mate do góry nogami i lekko potrząsnąć (umożliwia to większym liściom pozostanie na wierzchu).
Potem zalewamy liście wodą o temperaturze nie większej niż 70 stopni i parzymy 10-15 minut. Zaparzony napar pijemy przez bombillę niewielkimi łykami. Liście mogą być parzone wielokrotnie. Napar ma zielono brązowy kolor i cierpki, ale zarazem bardzo aromatyczny smak. Yerbę można przechowywać około 3 lat.
LAPSANG SOUCHONG - herbata czarna (50 g) WĘDZONA
Waga: 50 g
Lapsang Souchong to herbata chińska z prowincji Fukien o wyjątkowym i niepowtarzalnym dymnym posmaku. Czarna herbata poddana procesowi więdnięcia i suszenia w dymie ognisk sosnowych. Posiada wiele minerałów pochodzących z gleby terenów Fukien. Smukłe, podłużnie zwijane liście tej herbaty dają napar o czerwonej barwie i przydymionym smaku. Polecana m.in do obfitych śniadań w stylu angielskim i do potraw rybnych. Dla szukających mocnych wrażeń.
FITNESS gunpowder HERBATA - ODCHUDZANIE (50 g)
Waga: 50 g
Skład: gunpowder, jabłko, yerba mate, skóra róży, trawa cytrynowa.
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
ŚWIĄTECZNY NASTRÓJ - herbata czarna na PREZENT (50 g)
Waga: 50 g
Wyjątkowa świąteczna mieszanka herbat na bazie herbaty czarnej liściastej z dodatkiem skórki pomarańczy, aromatycznych goździków, cynamonu oraz skórki dzikiej róży.
Skład: herbata czarna Ceylon, skórka pomarańczy, goździki, cynamon, dzika róża. Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa
uspokaja.
MAGIA ORIENTU - BIAŁA HERBATA KWITNĄCA
biała herbata kwitnąca
Waga 1 szt to: 6 - 8 g
Ręcznie wykonana biała herbata ze składników najwyższej jakości. We wnętrzu jednaj kulki znajduje się kwiat nagietka, który nadaje delikatny napar o kwiatowym aromacie wzbogaconym zapachem płatków jaśminu, które unoszą się nad nim niczym delikatna smuga, a to wszystko jest owinięte tipsami białej herbaty (Silver Needle). Herbata ta zachwyca oko, intryguje smakiem i pozostawia niezapomniane wrażenia. Jest obowiązkową pozycją dla każdej osoby która zachwyca się pięknem rozkwitających herbat. Polecam gorąco.
Sposób parzenia:
1 kulkę należy włożyć do szklanego, żaroodpornego naczynia lub specjalnego czajniczka, zalać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza, zaparzać aż się cała rozwinie (4 - 5 minut). Ilość wody potrzeba na zaparzania to 800 - 1000 ml. Herbatę można zaparzać ponownie wydłużając czas zaparzania do około 8 minut.
Skład: Biała Herbata (tylko tipsy - Silver Needle), Kwiat Nagietka, Płatki Jaśminu.
MLECZKO KOKOSOWE Yerba Mate (50 g) BIAŁA CZEKOLADA
Yerba Mate MLECZKO KOKOSOWE
WAGA: 50 g
Skład: Paragwajska Yerba Mate (min 85 %), kawałki kokosa (min. 5,3 %), aromat, kawałki białej czekolady, kwiatki rzymskiego rumianku, pędy bambusa.
Ceremonia parzenia
W Ameryce Południowej yerba jest nie tylko napojem, ale też przedmiotem kultu, a jej przygotowywanie i picie jest rytuałem. Do poprawnego zaparzenia yerby potrzebna jest: Mate (inna nazwa: calabasa) - specjalne naczynie do zaparzania yerba mate, najczęściej wykonane jest z odmiany dyni (tykwy). Mate może być też zrobione z drewna lub rogu wołu (wtedy naczynie nazywamy guampą). Oczywiście jeśli nie mamy mate możemy przygotować yerbę w kubku lub termosie.
Bombilla - rurka, przez którą pije się napar. Kiedyś rurki wykonywano z bambusu, ale obecnie używa się metalowych rurek z sitkiem, które są łatwiejsze w czyszczeniu i się nie zatykają. Aby właściwie przyrządzić yerbę najpierw należy włożyć do mate bombillę, następnie napełnić do połowy liśćmi. Następnie należy zatkać otwór odwrócić mate do góry nogami i lekko potrząsnąć (umożliwia to większym liściom pozostanie na wierzchu).
Potem zalewamy liście wodą o temperaturze nie większej niż 70 stopni i parzymy 10-15 minut. Zaparzony napar pijemy przez bombillę niewielkimi łykami. Liście mogą być parzone wielokrotnie. Napar ma zielono brązowy kolor i cierpki, ale zarazem bardzo aromatyczny smak. Yerbę można przechowywać około 3 lat.
Yerba można również zaparzyć :
Na szklankę naparu należy użyć 2 czubatych łyżeczek mate, zalać wodą o temperaturze 70-75 stopni Celsjusza i parzyć do 5 minut, by uzyskać napar mocniejszy w działaniu i powyżej 5 minut by napar był delikatniejszy. Jest to propozycja parzenia polecana szczególnie tym, którzy poranną kawę wolą zastąpić, filiżanką Yerba Mate.
ZŁOTO TYBETU - herbata czarna (50 g)
Waga: 50 g
Skład: herbata czarna, owoce goji, bławatek, szafran.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz).
EARL GREY CYTRYNOWO - RÓŻANY - 50 g - CYTRUSOWA
Waga: 50 g
Czarna herbata z płatkami róży, kwiatem malwy sudańskiej o cytrynowym aromacie
Skład: herbata czarna, płatki róży, hibiskus (malwa sudańska), aromat.
Sposób parzenia:
POKUSA - herbata zielona (50 g) pomarańcza, cynamon, wanilia
Waga: 50 g
Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Najważniejsze jest, aby zapamiętać starą chińską regułę:
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
GOŹDZIKI W POMARAŃCZY - HERBATA OWOCOWA 50 g
Waga: 50 g
Sposób parzenia: Wsypać 1 łyżeczkę suszu owocowego na filiżankę, zalać wodą o temp. 96 st. C, parzyć 5-8 minut.
EARL GREY RAINBOW (50 g)- czarna herbata - bławatek, słonecznik, szafran, płatki róży
Waga: 50 g
Czarna herbata z aromatem Earl Grey (Bergamotka).
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja
SENCHA IMBIR i PIGWA ~ ZIELONA HERBATA 50 g
Waga: 50 g
Herbata o smaku imbirowo - pigwowym
Skład: herbata china sencha, imbir, brzoskwinia, kwiat słonecznika Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Najważniejsze jest, aby zapamiętać starą chińską regułę:
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
LA FIESTA - herbata zielona z owocami goi (50 g)
LA FIESTA – herbata zielona
Waga: 50 g
Herbata La Fiesta jest lekka i świeża, co raduje ciało i duszę. Doskonale orzeźwia w słoneczne dni, gdy schłodzona i podana z lodem. Zimą natomiast przywoła gorące wspomnienia i letnie „fiestowanie”. Bazą dla La Fiesty są zielone herbaty liściaste Sencha i Gunpowder. Unikalną wiązankę smaków, aromatów i kolorów dopełniają owoce goi, trawa cytrynowa, oraz kwiat granatu i płatki bławatka. Skład: sencha, gunpowder, owoce goi, trawa cytrynowa, kwiat granatu, płatki bławatka Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
MOONLIGHT WHITE TEA - herbata biała (50 g)
Waga: 50 g
Moonlight White Tea to biała herbata składająca się z pączków, listków częściowo rozwiniętych i całkowicie rozwiniętych. Jest ona mocno jak na herbatę białą oksydowana co nadaje jej głębszych nut suszonych owoców, orzechów i odrobinę ziemistości.
Właściwości herbaty białej
Biała herbata jest uważana za najlepszy i najdroższy gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na niewielką skalę w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, a sama herbata jest poddawana tylko procesowi więdnięcia oraz suszenia. Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Ma właściwości antyoksydacyjne trzykrotnie wyższe niż herbata zielona. Ma dużo witaminy C i kofeiny, pobudza a także wzmaga koncentracje. Zawiera polifenole dzięki czemu chroni przed atakami wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się. Ma ich dwukrotnie tyle co herbata zielona i dwunastokrotnie co sok pomarańczowy dlatego biała herbata jest nazywana eliksirem młodości. Parzenie białej herbaty
Parzyć możemy trzykrotnie w temperaturze 85 °C przez 5 do 7 minut. Napar z białej herbaty ma jasną szaro słomkową barwę. Aromat jest bardzo subtelny a smak delikatny.
OOLONG MALINOWO - ŻURAWINOWY - herbata (50 g)
Waga: 50 g
Skład: herbata oolong, żurawina, malina owoce i liście.
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.