Wartość energetyczna | 1460 kJ / 349 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g 0 g |
Węglowodany, w tym: - cukry | 77 g 46 g |
Błonnik | 13 g |
Białko | 14 g (16%*) |
Sól | 0,7 g |
Witamina C | 48 mg (60%*) |
Wapń | 190 mg (23%*) |
Żelazo | 6,8 mg (49%*) |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 036 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 036 |
PISTACJE PRAŻONE I SOLONE BIO 100 g - BIO PLANET
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 326 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 326 |
FIGI SUSZONE naturalne (200 g) FIGA bakalie SKLEP
Drzewo figowe czy też figowiec to w zależności od gatunku rodzaj drzewa albo krzewu pochodzącego z rodziny morwowatych. Jego dokładne pochodzenie do dzisiaj nie jest znane przypuszcza się jednak, że jego ojczyzną jest Azja Mniejsza. Dziś spotyka się go na terenie całego basenu Morza Śródziemnego, a państwem, który ma największy udział w jego uprawie jest Turcja.
W zależności od rodzaju figi mogą być spożywane na surowo i stanowić znakomity dodatek do różnego rodzaju deserów, można jednak również serwować je w postaci surowej i sprasowanej. Co ciekawe, w niektórych rejonach na południu Europy można znaleźć nawet wino figowe przekonując się w ten sposób, że zastosowanie tych owoców jeszcze nie raz może nas zaskoczyć
Zastosowanie: · znakomicie smakują jako samodzielna przekąska, · mogą być dodawanie do musli i płatków śniadaniowych, · dodatek do ciast, deserów i sałatek, - przetwarza się je na konfitury i dżemy
Kraj pochodzenia: Turcja
Rodzynki w surowej czekoladzie Bio 70 g - Cocoa
rodzynki*(50%), czekolada*(50%) (ziarno kakaowca, cukier z kwiatu palmy kokosowej, masło kakaowej, wanilia bourbon) (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Wszystkie surowce, z których korzystamy pochodzą bezpośrednio od farmerów lub spółdzielni rolniczych prowadzących uprawy ekologiczne potwierdzone licznymi certyfikatami rolnictwa ekologicznego przyznawanymi przez Unię Europejską.
Zawartość masy kakaowej 65% WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1916 kJ / 459 kcal
Tłuszcz: 24,34 g;
w tym kwasy nasycone: 15,1 g;
Węglowodany: 52 g;
w tym cukry: 51,3 g;
Błonnik: 8,6g;
Białko: 3,8 g;
Sól: 0,09 g
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cocoa |
Kod producenta | 209 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cocoa |
Kod producenta | 209 |
ORZECHY MACADAMIA (200 G) - bakalie sklep
Orzechy macadamia to prawdziwy rarytas wśród orzechów. Swoją popularność zawdzięczają delikatnemu, lekko słodkiemu smakowi. Świetne jako samodzielna przekąska. Pokruszone lub zmielone idealnie nadają się jako dodatek do deserów, ciast, słodkich kremów, farszów i past do chleba. W całości do dekoracji ciast i ciasteczek. Wyśmienicie smakują lekko podprażone lub obtoczone w czekoladzie.
Żurawina słodzona cukrem trzcinowym Bio 400 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 243 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 243 |
Wartość energetyczna | 1460 kJ / 349 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g 0 g |
Węglowodany, w tym: - cukry | 77 g 46 g |
Błonnik | 13 g |
Białko | 14 g (16%*) |
Sól | 0,7 g |
Witamina C | 48 mg (60%*) |
Wapń | 190 mg (23%*) |
Żelazo | 6,8 mg (49%*) |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 034 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 034 |
ŻURAWINA SUSZONA (200 g) bakalie sklep- przekąska
Suszona żurawina Żurawina, niezbyt w naszym kraju popularna, powinna zająć należyte jej miejsce wśród popularnych suszonych owoców, jak np. śliwki, morele, czy rodzynki. Suszona żurawina jest nie tylko zdrowa, ale także pyszna; nadaje się zarówno do deserów (musli, owsianki, galaretek, sałatek owocowych), jak i jako dodatek do dań mięsnych (z czym głównie jest kojarzona), jarzynki z buraków i warzywnych surówek. Herbata z żurawiny może zastąpić herbatki owocowe, czy czarną herbatę.
Wartość energetyczna | 1460 kJ / 349 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g 0 g |
Węglowodany, w tym: - cukry | 77 g 46 g |
Błonnik | 13 g |
Białko | 14 g (16%*) |
Sól | 0,7 g |
Witamina C | 48 mg (60%*) |
Wapń | 190 mg (23%*) |
Żelazo | 6,8 mg (49%*) |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 035 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 035 |
Figi suszone Bio 150 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 121 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 121 |
MORELE SUSZONE NIESIARKOWANE (200 g) naturalne - SPOSÓB NA ZDROWĄ PRZEKĄSKĘ
Poza potrawami kuchni orientalnych, gdzie suszone morele zazwyczaj występują w towarzystwie kurczaka, godne polecenia są np. suszone morele zawijane w boczku czy wieprzowina na słodko. Suszone morele są też podstawą zupy marchewkowo-morelowej oraz kruchych pierożków, które możemy nimi nadziewać. Morele w wersji śniadaniowej możemy podawać nie tylko dodatek do płatków, ale również w postaci manny z amarantusem i suszonymi morelami.
Wartość energetyczna | 1260 kJ / 300 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
Węglowodany, w tym: - cukry |
80 g 59 g |
Błonnik | 4,0 g |
Białko | 3,0 g |
Sól | 0 g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 374 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 374 |
ORZECHY BRAZYLIJSKIE BIO 150 g - BIO PLANET
orzechy brazylijskie* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczne orzechy brazylijskie delikatne i łagodne w smaku. Polecamy przede wszystkim jako niezwykle odżywczą przekąskę, dodatek do płatków zbożowych, ciast i innych deserów. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 2866 kJ / 695 kcal Tłuszcz - 67 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 15 g Węglowodany - 3,6 g w tym cukry - 2,3 g Białko - 16 g Sól - 0 g INFORMACJA ALERGENNA Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. SZCZEGÓŁY PRODUKTU BEZ GLUTENU (w składnikach) WEGETARIAŃSKI WEGAŃSKI Certyfikat bio: jest Kraj Producenta: Polska Kraj pochodzenia składników: Boliwia
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 366 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 366 |
Orzechy nerkowca Bio 100g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 280 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 280 |
MIGDAŁY CAŁE KALIFORNIJSKIE (100 G) duże - bakalie sklep
Gatunek I
Migdały W Kuchni
Nasza tradycyjna kuchnia zaleca migdały głównie jako dodatek do ciast, ale można dla nich znaleźć dziesiątki innych zastosowań. Jednym z nich jest posypka - zmielone drobno migdały. Możemy ją dodać do: warzywnych zup kremów - posypać na wierzch miękkiego serka koziego - mieszamy dokładnie obydwa składniki, formujemy kulki i w ten sposób tworzymy oryginalną i smaczną przystawkę deserów - możemy posypać nimi wierzch ciasta, lody, bitą śmietanę... możliwości jest mnóstwo. Z migdałów możemy uzyskać także bardzo smaczny napój, noszący nazwę orszady. Orszada (z fr. orgeat) kiedyś sporządzana była na bazie mąki jęczmiennej (stąd nazwa; w języku francuskim słowo "orge" oznacza "jęczmień") ale obecnie najpopularniejszą formą jest mieszanka migdałów z mlekiem lub wodą. Orszada 200 g migdałów słodkich kilka sztuk migdałów gorzkich 100 g cukru (lub zdrowiej - miodu) woda lub mleko
Migdały rozdrobnić, utłuc razem z cukrem. Dodać wodę albo mleko (czasem dodawano tzw. wodę z kwiatu pomarańczowego), przetrzeć przez metalowe sito wyłożone płótnem, aby otrzymać mleczny płyn. Podawać dobrze schłodzone. Olej migdałowy, tłoczony z migdałów na zimno, to bardzo smaczny i zdrowy dodatek. Można go używać do sałatek i surówek, jako ich wspaniałe uzupełnienie,a także do aromatyzowania ciast i produkcji marcepanu. Tradycyjnie migdały używa się do sporządzania masy marcepanowej, która jest idealna do ozdabiania ciast i tortów ze względu na swoją plastyczność.
Masa marcepanowa 0,5 kg obranych i zmielonych na proszek migdałów 0,5 kg cukru pudru, zamiast cukru można także eksperymentować z dodawaniem miodu 4 białka Wymieszać wszystkie składniki na plastyczną masę, można formować różnorodne kształty.
Żurawina słodzona cukrem trzcinowym Bio 100 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 242 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 242 |
Daktyle bez pestek suszone Bio 400 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 111 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 111 |
Morwa biała suszona Bio 250 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 176 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 176 |
Rodzynki sułtanki Bio 400 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Kod producenta | 208 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Kod producenta | 208 |
ŚLIWKI SUSZONE (200 g) KALIFORNIJSKIE - bakalie ŚLIWKA
Suszone śliwki są smaczną przekąską (doskonałym zamiennikiem słodyczy), stosowane są także często w cukiernictwie jako dodatek do ciast i deserów, a także w gastronomii jako dodatek do mięs, nadzień, farszów lub sosów. Ponadto świetnie nadają się na dżemy, konfitury i kompoty.
ORZESZKI PINI PINIOWE (100 g) - BAKALIE
Najwyższej jakości orzechy piniowe. Długie, duże (ok 1,5 - 2 cm), dorodne i smaczne orzechy w kolorze kremowo - białym. Mają charakterystyczny, aromatyczny leśny zapach - po rozgryzieniu wyraźnie czuć woń sosny.
Orzeszki piniowe to prawdziwy rarytas. Te małe nasionka wyłuskuje się z szyszek sosen porastających śródziemnomorskie wybrzeża. Surowe orzeszki są miękkie, kremowe i charakteryzują się lekkim, żywicznym posmakiem. Nasionka można też prażyć na patelni, na wolnym ogniu lub na blasze w piekarniku, bez dodatku żadnych tłuszczy. Pamiętajmy jednak, że musi trwać to bardzo krótko, gdyż szybko się przypalają i gorzknieją. Szczególnie polecamy jako dodatek do sałatek i makaronów (np. w postaci sosu pesto)
Z uwagi na szybkie jełczenie, zalecamy przechowywanie surowych orzeszków piniowych w lodówce, w zamkniętym pojemniku.