Waga: 50 g
Skład: liść melisy, skórka pomarańczy, aromat.
Herbata z melisy parzenie: Podobnie jak inne zioła melisę lekarską powinno parzyć się we wrzątku pod przykryciem. Na szklankę wody przypada łyżeczka z kopką (lub torebka). Czas parzenia to 10-15 minut.
OMAN KORZEŃ (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Jest byliną o prosto wzniesionej i mocnej łodydze, górą rozgałęzioną i wyrastającą do 2 m wysokości. U szczytu zakończoną koszyczkami dużych, żółtych kwiatów, zebranych w baldachokształtną wiechę. Liście dolne odziomkowe, duże, do 50 cm długie, w górze coraz mniejsze. Kłącze ma silne, rogowate i pomarszczone. Korzenie walcowate i żółtawobrunatne.
Surowiec
Kłącze z korzeniami, które wykopuje się od września do października w drugim lub trzecim roku uprawy. Surowiec oczyszcza się, myje, następnie kraje podłużnie, poprzecznie i suszy w suszarni lub na powietrzu w temperaturze nie wyższej niż 40° C.
Ma swoisty, aromatyczny zapach, a smak gorzki, palący i długotrwały.
Sposób użycia: 1 łyżeczkę zalać szklanką wrzątku.
KASZTANOWIEC KORA (100 g) - zioła, sklep internetowy
Waga: 100 g
PRZYPRAWA DO ZIEMNIAKÓW ~~ 50 g
Waga: 50 g
SKŁAD: - papryka słodka, - papryka ostra, - majeranek, - natka pietruszki, - pieprz czarny, - koper, - kminek, - cząber, - czosnek, - kurkuma,
- cebula prażona, - sól.
MYDLNICA lekarska KORZEŃ (50 g) - ZIOŁA SKLEP
– zwiększa produkcję śluzu w przewodach oddechowych,
– w przewlekłych nieżytach dróg oddechowych,
– wspomagająco w astmie oskrzelowej,
– pylicy,
– w chorobie gośćcowej,
– pomocniczo w skazie moczanowej,
– kamicy moczowej,
– kamicy żółciowej,
– dermatozach. Mydlnica jako kosmetyk jest stosowana dosyć często. Najczęściej wykorzystuje się jej właściwości myjące i pieniące. Dlatego w wielu przypadkach wchodzi w skład szamponów do mycia włosów a także płynów do kąpieli, maseczek, past do zębów, preparatów do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Do dnia dzisiejszego bardzo często odwar jest delikatnym środkiem do prania naturalnego jedwabiu i wełny. Mycie twarzy odwarem, nadaje skórze miękkości, gładkości i jędrności. Włosy umyte w odwarze są puszyste i mają połysk. Do okładów przy egzemach oraz chorobach skóry, przebiegających ze świądem. Wykorzystywany jako składnik mieszanek ziołowych stosowanych w łojotokowym zapaleniu owłosionej skóry głowy, wypadaniu włosów, łupieżu. Mydlnica wykorzystywana jest również w kosmetyce, szczególnie do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej. Odwar z korzenia mydlnicy Składniki: 1/2 łyżki suszonego i rozdrobnionego korzenia mydlnicy, 1 szklanka wody Korzeń zalewamy letnią wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem około 5 minut utrzymując delikatne wrzenie. Odstawiamy do wystudzenia na około 15 minut. Odcedzamy. W chorobach układu oddechowego pijemy 2 łyżki odwaru 2-3 razy dziennie. Uwaga! Odwar stosowany w nadmiernych ilościach może wywołać wymioty i biegunkę. Odwaru nie powinno stosować się przy nieżytach żołądka i jelit, a także chorobie wrzodowej. Odwar można także stosować do przemywania włosów. Szampon z korzenia mydlnicy lekarskiej Składniki: 2-3 łyżki rozdrobnionego korzenia mydlnicy, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka soku z cytryny Zalewamy korzeń wrzącą wodą. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Napar odcedzamy i dodajemy sok z cytryny (cytrynę należy wycisnąć przez gazę lub sitko, tak aby nie dostały się kawałki miąższu, które mogłyby zostać po myciu we włosach). Mieszamy. Wystudzony napar możemy stosować do codziennej pielęgnacji włosów. Szampon szczególnie zalecany dla osób, które mają problemy z łupieżem. Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
ARCYDZIĘGIEL LEKARSKI (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Arcydzięgiel litwor zwany inaczej dzięgiel wielki, dzięgiel lekarski, arcydzięgiel lekarski, archangielski korzeń, anielskie ziele, anielski korzeń, angelika, Ziele Ducha Świętego, litwor. Dość duża roślina z rodziny baldaszkowatych, dorastająca nawet do 3 metrów wysokości. Naturalnie występuje w środkowej oraz północno-zachodniej Europie, jednak uprawiany jest w całej. Należy do grupy roślin dwuletnich. Kwiaty są małe, w kolorze żółto-zielonkawym, pojawiają się na szczytach łodyg i zebrane są w kwiatostany w kształcie kuli. Po okresie jego kwitnienia pojawiają się małe owoce, które trzymają się słabo i bardzo łatwo spadają na ziemię. Liście, które w pierwszym roku składają się na całą roślinę, są sporych rozmiarów, umieszczone na długich ogonkach, odziomkowe i dwu- lub trójpierzaste. Korzonki i kłącza tej rośliny mają kolor brunatny z zewnątrz, ale w środku są białe gąbczaste. Dzięgiel ma silny aromat i intensywny zapach roznoszący się po całym ogrodzie.
BYLICA PIOŁUN ziele (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
W Polsce jest archeofitem, czyli obcym gatunkiem, który dotarł do naszego kraju w czasach wczesnohistorycznych. W niektórych rejonach rośnie pospolicie. Inaczej jest nazywana wermutem, absyntem lub po prostu piołunem. Często jest znana jedynie jako środek do odstraszania owadów. Obecnie piołun służy głównie do sporządzania gorzkich likierów żołądkowych i wermutów oraz do aromatyzowania wódek. Najbardziej znanym alkoholem wyrabianym z piołunu jest absynt.
Napar z piołunu: Zalać łyżkę ziela piołunu szklanką wrzątku i trzymać pod przykryciem nad parą przez pół godziny. Odstawić go następnie do naciągnięcia na dalsze 10 minut i odcedzić. Napar ziołowy spożywać od 1/2 do jednej łyżki na godzinę przed posiłkami.
PRZYPRAWA ŚNIADANIOWA 50 g - do kanapek, sosów, warzyw
Waga: 50 g
Zastosowanie:
do sałatek, sosów, świeżych warzyw i kanapek.
Skład: - sól,
- pieprz czarny,
- papryka słodka,
- kolendra,
- ziele angielskie,
- koper,
- szczypiorek,
- natka pietruszki,
- cebula.
KMIN RZYMSKI MIELONY ~~ KUMIN 40 g
Waga: 40 g
BRZOZA KORA (100 g) - zioła sklep
Sposób parzenia
1 łyżkę zalać szklanką wody, gotować około 5 minut. Następnie odstawić do przestygnięcia i przecedzić.
PIEPRZ CZARNY W ZIARNACH ~~ 50 g
Waga: 50 g
Zastosowanie:
MORSZCZYN KROJONY (50 g) pęcherzykowaty
Waga: 50 g Glon morski występujący w Morzu Bałtyckim, często wyrzucany na brzeg, skąd można go zbierać (oczywiście w czystych miejscach). Plecha duża barwy brunatnej, dochodząca czasem do 1 m dł., rozgałęziona dichotomicznie lub nieregularnie. Przez środek płaskiej, wstęgowatej, skórzastej plechy, przebiega zgrubienie, tak zwane żeberko, rozgałęziające się podobnie jak plecha. W górnej (rzadko w dolnej) części plechy po obu stronach żeberka, znajdują się położone, zwykle parami, jajowate pęcherzyki pławne wypełnione powietrzem. W Morzu Bałtyckim rośnie również morszczyn piłkowany - Fucus serratus o podobnych właściwościach leczniczych.
Napar: 2 łyżki zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 20 min.
Wywar: 2 łyżki plechy zalać 2 szkl. wody; gotować 5-10 minut; przecedzić.
TYSIĄCZNIK ZIELE - zioła sklep 50 g
Waga: 50 g
Zastosowanie:
DĄB - KORA DĘBU (100 g) - zioła sklep
Waga: 100 g
Dąb należy do rodziny bukowatych. Jest to długowieczne, okazałe drzewo liściaste lub wysoki krzew. Rośnie prawie wyłącznie w klimacie umiarkowanym na półkuli północnej. W Polsce najczęściej spotykany jest dąb szypułkowy. Występuje głównie na terenach nizinnych. W sprzyjających warunkach osiąga ogromne rozmiary i może przetrwać setki lat. Rzadziej można spotkać dąb bezszypułkowy. Rośnie tylko w rejonach podgórskich i w górach. Charakteryzuje się bardzo grubym pniem i rozłożystą koroną.
Ze względu na swą długowieczność i okazałe rozmiary, dąb zawsze robił na ludziach wielkie wrażenie. Przed wiekami był czczony jak bóstwo i uważany za symbol szlachetności, siły i sławy.
To wielkie drzewo ma liście w kształcie odwrotnie jajowatym. Liście są skórzaste, nierówno wrębne i klapowane, czasami pierzastosieczne. Na końcówkach liści wyrastają skupione po kilka pąki. Kwiaty są rozdzielnopłciowe, owocami są, tzw. żołędzie.
Dawkowanie: 1-2 łyżek stołowych kory zalać szklanką wody i ogrzewać pod przykryciem ok 30 minut nie dopuszczając do wrzenia. Stosować do obmywań, płukania jamy ustnej.
LUCERNA ZIELE (50 g) ZIOŁA SKLEP
Waga: 50 g Lucerna – właściwości odżywcze Lucerna to istna bomba odżywcza! Zawiera w zasadzie wszystkie witaminy z grupy B oraz A, D, E i K. Odnajdziemy w niej także szereg związków mineralnych takich jak wapń, żelazo, magnez, cynk czy potas. To ponadto bogate źródło błonnika, chlorofilu i białka, którego spore ilości zawiera zwłaszcza po ususzeniu. Lucerna – właściwości zdrowotne Tradycyjna medycyna chińska korzystała z liści lucerny w celu pobudzenia apetytu i leczenia wrzodów. Ajurweda zalecała jej stosowanie jako środka łagodzącego stany zapalne stawów. Lucerna działa wielokierunkowo: oczyszcza drogi moczowe oczyszcza krew i wątrobę działa zasadowo, zmniejsza zakwaszenie organizmu reguluje pracę jelit łagodzi problemy trawienne działa wykrztuśnie obniża poziom „złego” cholesterolu i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi wzmacnia serce i układ nerwowy działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo Lucerna ułatwia wchłanianie węglowodanów i białka. Jej dobroczynne działanie zauważalne jest szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku. Znakomicie wzmacnia układ odpornościowy, hamuje procesy starzenia, dodaje wigoru, a także ułatwia zasypianie. Ponadto łagodzi bóle stawów, a także wspomaga leczenie stanów zapalnych pęcherza moczowego i prostaty. Z uwagi na obecność izoflawonów o działaniu estrogennym coraz częściej wykorzystywana jest także w łagodzeniu uciążliwych objawów związanych z okresem przekwitania oraz zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury
Waga: 50 g
Skład:
Czarnuszka nasiona 200 g - Intenson
(Nigella sativa) Nasiona czarnuszki mają szerokie zastosowanie jako przyprawa, głównie w piekarnictwie oraz jako zamiennik pieprzu. Można używać mielonych lub całych nasion, które dają się łatwo skruszyć w moździerzu. Charakterystyczny smak - słodkawy, ale jednocześnie ostry i lekko palący oraz swoisty zapach można uwydatnić poprzez smażenie lub prażenie. Sposób użycia: Czarnuszkę stosuje się do posypywania pieczywa przed pieczeniem oraz jako składnik ciasta chlebowego. Można nią doprawiać pieczone i duszone oraz gotowane potrawy mięsne i warzywne. Składniki: 100% nasiona czarnuszki Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, sezam Kraj pochodzenia*: Polska, Indie
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 048 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 048 |
Waga: 25 g
PRZYPRAWA DO DZICZYZNY (50 g) - aromat i smak
ZNAMIONA (WĄSY) KUKURYDZY (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Uprawa jest rozpowszechniona w Europie.
Surowcem są znamiona kukurydzy-pęczki nitkowate, znamiona młode.
Znamię kukurydzy
Kukurydza zwyczajna (Zea mays), roślina zielona, roczna, z rodziny wiechlinowatych (Poaceae), dawniej nazywanej trawy (Gramineae), pochodzącej z Ameryki podzwrotnikowej , uprawianej na całym świecie. Kukurydza występuje w różnych odmianach i formach uprawowych, w zależności od budowy i kształtu znamiona. Do głównych należą: Kukurydza zwykła (Z.m. ssp. indurata), kukurydza cukrowa (Z.m. ssp. saccharata), kukurydza pękająca (Z.m. ssp.everta), kukurydza mączysta (Z.m. ssp. amylacea). W lecznictwie stosowane są znamiona kukurydzy – Maydis stigma, skrobia kukurydziana – Maydis amylum oraz olej kukurydziany – Maydis oleum. Znamiona są zbierane w czasie kwitnienia rośliny przed jej zapyleniem.
Odwar ze znamion kukurydzy: 2 łyżki znamion zalać 2 szklankami wody letniej. Ogrzewać do wrzenia i gotować pod przykryciem 3 min. Odstawić na 15 min i przecedzić. Pić po 1/2-2/3 szklanki 2-4 razy dziennie między posiłkami