Biruta Markuza

od 1 do 4 z 4
1
Pojechałam w wielki nieznany świat na sześć miesięcy, zostałam pięć lat, bo zakochałam się, wyszłam za mąż i przeżyłam szereg niezwykłych zdarzeń wśród ludzi o ciemnej skórze, urzekającej, choć groźnej przyrody, walcząc z malarią i własnym tchórzostwem. Co spotkało mnie po drugiej stronie świata? Pustka rajskich plaż ocienionych palmami. Człowiek, walczący jeszcze wczoraj z naturą ostrzem kamiennej siekiery. Jego bogata mitologia, odmienna dla każdej wyspy i każdej górskiej doliny. A wreszcie krótka, istniejąca w piśmiennictwie historia jego kontaktu z cywilizacją europejską, której dobrodziejstwo niepostrzeżenie, acz bezlitośnie niszczy rodzime obyczaje. Kto mógł marzyć o takiej wyprawie w szarej polskiej rzeczywistości 1984 roku? Wybraniec losu? Wytrawny podróżnik-dziennikarz? A to się przytrafiło zwykłej, niezbyt znanej malarce mieszkającej na hałaśliwym MDM-ie i jak inne kobiety stojącej w ogonkach po codzienne sprawunki. Biruta Markuza
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Biruta Markuza |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Biruta Markuza |
Cena: 34.54 zł
Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku
Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku, książka Biruty Markuzy obejmuje kuchnie: chińską, hinduską, indonezyjską, Singapuru (malajską), Sri Lanki, Filipin, Nowej Gwinei, Nowej Zelandii i Australii. Kuchnie te zasadniczo różnią się między sobą, a w sposób skrajny od pozostałych kuchni świata. Obrazują fascynującą umiejętność wykorzystania wszystkiego, co jadalne (korony kwiatu, kiełków, korzeni, naci, kory i larw w niej żyjących). Po lekturze tej książki warto się zadumać, czy można beztrosko wyrzucać stary chleb, wylewać serwatkę, marnować nać selerów, pietruszki itp. W tropiku ziarnko ryżu jest święte tak jak w Polsce święta była kiedyś nawet zeschła skibka chleba.
Książka dostarcza informacji o odmiennych od naszego sposobach odżywiania się egzotycznych, nowych, może się przydać komuś, kogo los skieruje w tamte rejony, a jedzenie jest przecież zawsze sprawą ważną. Zapraszamy na wspólną wyprawę w krainy smaków nieznanych.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Biruta Markuza |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Biruta Markuza |
Cena: 34.54 zł
Daj sobie szansę czyli jak zachować młodość i zdrowie
Wydanie 2009
stron 212
format 14,5 x 20,5 cm
oprawa broszurowa
Największy skarb to zdrowie! Dlaczego zatem każdego dnia robimy tak wiele, aby je stracić? Pośpiech, stres, brak ruchu, zła dieta i przyzwyczajenia. Szkodzimy sobie mniej lub bardziej świadomie. Sięgnijmy, więc po poradnik Biruty Markuzy i dajmy sobie szansę na zdrowsze i lepsze życie! Biruta Markuza ukończyła Akademię Sztuk Pięknych. Pracowała jako scenograf przy produkcji filmów Wojciecha Hasa, Tadeusza Konwickiego, Janusza Nasfetera, Jerzego Skolimowskiego i innych, w sumie przy 20 filmach. Po powrocie z rocznego pobytu w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych zaczęła pracę w miesięczniku \"Magazyn Rodzinny\", w dziale graficznym, potem jako kierownik działu poradnictwa. W 1984 wyjechała do Papui-Nowej Gwinei. Przez 5 lat rysowała rośliny do wydawnictw naukowych, przez semestr wykładała perspektywę na wydziale architektury Uniwersytetu w Lae. Podróżowała po Papui, Australii i Nowej Zelandii. Obecnie mieszka w Warszawie, maluje, pisze książki i artykuły o tematyce kulinarnej, tłumaczy z języka litewskiego i angielskiego.
stron 212
format 14,5 x 20,5 cm
oprawa broszurowa
Największy skarb to zdrowie! Dlaczego zatem każdego dnia robimy tak wiele, aby je stracić? Pośpiech, stres, brak ruchu, zła dieta i przyzwyczajenia. Szkodzimy sobie mniej lub bardziej świadomie. Sięgnijmy, więc po poradnik Biruty Markuzy i dajmy sobie szansę na zdrowsze i lepsze życie! Biruta Markuza ukończyła Akademię Sztuk Pięknych. Pracowała jako scenograf przy produkcji filmów Wojciecha Hasa, Tadeusza Konwickiego, Janusza Nasfetera, Jerzego Skolimowskiego i innych, w sumie przy 20 filmach. Po powrocie z rocznego pobytu w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych zaczęła pracę w miesięczniku \"Magazyn Rodzinny\", w dziale graficznym, potem jako kierownik działu poradnictwa. W 1984 wyjechała do Papui-Nowej Gwinei. Przez 5 lat rysowała rośliny do wydawnictw naukowych, przez semestr wykładała perspektywę na wydziale architektury Uniwersytetu w Lae. Podróżowała po Papui, Australii i Nowej Zelandii. Obecnie mieszka w Warszawie, maluje, pisze książki i artykuły o tematyce kulinarnej, tłumaczy z języka litewskiego i angielskiego.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Biruta Markuza |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Biruta Markuza |
Cena: 36.27 zł
Przyjmujemy gości czyli sprawdzone przepisy na przyjęcia doskonałe.
Wydanie 2009
oprawa miękka
format 21 x 21 cm
stron 263
oprawa miękka
format 21 x 21 cm
stron 263
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Biruta Markuza |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Biruta Markuza |
Cena: 43.55 zł
od 1 do 4 z 4
1
OPINIE - opinie są nie obsłużone, to trzeba obgadać. Czemu ma służyć zakładka opinie w kategorii? Opiniom kategorii?