Małgorzata Caprari

od 1 do 7 z 7
1
Od zarania ludzkości panowało przekonanie, że niektóre pokarmy mogą wspaniale wpływać na sprawność seksualną zarówno panów jak i pań. Już w starożytnej Grecji istniały sprawdzone sposoby zwiększania mocy doznań miłosnych, a służące temu produkty zostały nazwane afrodyzjakami, upamiętniając tym grecką boginię miłości Afrodytę, która ponoć przed romantycznymi spotkaniami stosowała sprzyjającą namiętnym uniesieniom dietę, jako że olimpijskie dania - nektar i ambrozja - jej nie wystarczały.
Moda na owe, jak je nazywamy afrodyzjaki zmieniała się przestrzeni stuleci i tak niemal wszystkie produkty spożywcze w którymś momencie swojej historii uważane były za środki wzmacniające sprawność w miłości - a to ze względu na kształt, a to ze względu na kolor, a to znów dlatego, iż ich działanie potwierdzały autorytety medyczne lub... ludowa tradycja.
W książce przedstawiono historię produktów miłosnych i podano przepisy z ich zastosowaniem.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Małgorzata Caprari |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Małgorzata Caprari |
Cena: 17.21 zł
Śledzie. 200 najlepszych przepisów kuchni polskiej i światowej.
Wydanie 2011r.
Oprawa twarda.
Strony 206.
Format 16,5x24,0cm.
W książce zebrano dwieście przepisów na dania ze śledziem w roli głównej: śledziatki, czyli śledziowe sałatki, rolmopsy, smarowidełka (pasty), dania na ciepło i potrawy świąteczne. Są tu tradycyjne receptury i ich nowe, zmodyfikowane warianty, potrawy z kuchni regionalnej i dania popularne u naszych sąsiadów, propozycje dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej i bardziej doświadczonych kucharzy.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Małgorzata Caprari |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Małgorzata Caprari |
Cena: 28.77 zł
Wydanie 2012r.
Oprawa twarda.
Strony 256.
Format 16,5x24,0cm.
Małgorzata Capriari po raz kolejny udowadnia, że nawet najprostsze potrawy można przyrządzić w sposób wyjątkowy i smaczny. Książka odkrywa na nowo możliwości serwowania różnorodnych dań z drobiu.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Małgorzata Caprari |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Małgorzata Caprari |
Cena: 28.77 zł
Od pradawnych czasów jajka należały do ulubionych produktów naszych przodków. Mają niezwykłe wartości odżywcze: zawierają witaminy, jest w nich dużo cynku, wapnia, fosforu i żelaza. Bezcenne jest białko jaja, ma bowiem idealny skład aminokwasów i jest niezastąpionym budulcem dla ludzkiego organizmu. Jajka mają też ten ogromny plus, że są niskokaloryczne. A jeśli dodamy do tego fakt, że jajka nie kosztują dużo, to warto przygotowywać je na wiele sposobów.
W książce przedstawiono jajka w różnych odsłonach: faszerowane, sadzone, sałatki, omlety, frittaty, tortille, suflety, zapiekanki.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Małgorzata Caprari |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Małgorzata Caprari |
Cena: 28.77 zł
Wydanie 2012r.
Oprawa twarda.
Strony 336.
Format 16,5x24cm.
Trudno sobie wyobrazić tradycyjny polski obiad bez zupy. Dla naszych słowiańskich przodków polewki stanowiły często cały posiłek. Dzisiaj takie jednogarnkowe obiady nadal są doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich, którym zależy na czasie. Zupy są najlepszym pożywieniem zarówno dla tych, którzy dopiero w życie wchodzą, jak również dla tych, którzy już dawno minęli półmetek swej ziemskiej wędrówki. Tradycyjne polskie domowe pomidorowe, ogórkowe lub krupniki sycą i rozgrzewają, chłodniki i owocowe przynoszą ochłodę latem. Podczas uroczystych obiadów nie można się obyć bez zupy, podobnie jak nie może ich zabraknąć na świątecznym stole: Wigilia bez tradycyjnego barszczyku nie byłaby Wigilią, Wielkanoc bez żurku straciłaby wiele ze swego uroku...
Kulinarny repertuar nie musi się ograniczać do jednej zupy przygotowanej z kawałka mięsa i włoszczyzny albo mrożonej mieszanki warzywnej. W książce przedstawiono trzysta przepisów na zupy: tradycyjne, ich nowe zmodyfikowane warianty, potrawy z polskiej kuchni regionalnej i zupy popularne u naszych sąsiadów. Wszystkie smaczne, łatwe do przygotowania i godne polecenia.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Małgorzata Caprari |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Małgorzata Caprari |
Cena: 34.54 zł
Wydanie 2012r.
Oprawa twarda.
Strony 272.
Format 16,0x23,5cm.
Półki supermarketów uginają się pod ciężarem najrozmaitszych marynat, konfitur, nalewek, jednak nawet te najlepsze produkty nie dorównują w smaku domowym przetworom. Dlatego warto, korzystając z letniego dostatku jarzyn i owoców, zaopatrzyć spiżarnię w choć kilka słoików własnoręcznie przygotowanych smakołyków.
W książce zebrano klasyczne i bardzo oryginalne przepisy na przetwory kuchni polskiej i europejskiej: dżemy, marmolady, powidła, galaretki, owoce w alkoholu, sosy i chutneye, oliwy, oleje i octy aromatyczne, kwaszonki i solanki, marynaty, nalewki i likiery. Ich przygotowanie nie jest już tak trudne, czasochłonne i pracochłonne jak za czasów naszych babć, a smak i aromat – niezmiennie urzekają.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Małgorzata Caprari |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Małgorzata Caprari |
Cena: 34.54 zł
Wydanie 2012r.
Oprawa twarda.
Strony 272.
Format 17,5x24,5cm.
Dzisiejsza kuchnia domowa ma wiele nowych smaków dzięki temu, że świat jest coraz dostępniejszy, a my więcej podróżujemy. W książce ponad 300 przepisów łączących tradycyjną kuchnię z tym co teraz modne i popularne. Znajdziemy tu Pulpety helsińskie, Śledziowe cepeliny czy Szaszłyki kaukaskie. Jak zawsze w książkach Autorki nazwy potraw są dowcipne i zachęcające do sprawdzenia. Jak smakują Bamboszki kurczakowe lub Błyskawiczny makaronik teściowej? Mnóstwo praktycznych pomysłów na szybkie i smaczne dania, nie wymagające większych nakładów finansowych. Lekkostrawna kuchnia, która może stać się naszą ulubioną.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Małgorzata Caprari |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Małgorzata Caprari |
Cena: 40.31 zł
od 1 do 7 z 7
1
OPINIE - opinie są nie obsłużone, to trzeba obgadać. Czemu ma służyć zakładka opinie w kategorii? Opiniom kategorii?