Cukrzyca nie oznacza obecnie utraty radości z jedzenia - wręcz przeciwnie! Specjalistki do spraw żywienia - Britta Macho i Tina Schlag - pokazują, jak w łatwy i prosty sposób można przygotować różnorodne potrawy ze zwyczajnych składników, czerpiąc z tego przyjemność. Nie trzeba całkowicie rezygnować z cukru ani stosować specjalnej diety. Smaczne przystawki, bogate w błonnik przekąski, niskotłuszczowe dania mięsne zawierające dużą ilość warzyw, potrawy z ryb, a także słodkie przysmaki i sprawią, że cała rodzina będzie odżywiać się smacznie i zdrowo. Takich potraw z przyjemnością skosztują również goście!
\"Nasze pożywienie powinno być lekarstwem, a nasz lekarstwo - pożywieniem.\"
Hipokrates
Czy diabetycy nie mogą jeść słodyczy? Nic bardziej mylnego. Obowiązuje ich ta sama zasada co ludzi zdrowych: wszystko można jeść, ale z umiarem. Jednak na całym świecie chorzy na cukrzycę zadręczają się wyrzutami sumienia po zjedzeniu kawałka ciasta lub tortu.
Z pomocą śpieszą im dwie dyplomowane dietetyczki, Britta Macho i Tina Schlag, autorki nowej książki kucharskiej dla diabetyków. Do ciasta z pełnoziarnistej mąki, tłuszczów roślinnych i owoców dodają one odrobinę cukru, tworząc w ten sposób wspaniałe nowe przepisy lub wariacje tradycyjnych. Muffiny, strudle, ciasta drożdżowe, kruche i biszkoptowe przypadną do gustu całej rodzinie. Z myślą o cukrzykach typu 1. przy każdym przepisie podano też wymienniki węglowodanowe odpowiadające ilości cukru w jednej porcji ciasta.