Waga: 50 g
Skład: - kolendra, - czosnek, - oregano, - rozmaryn, - cząber, - pieprz czarny, - marchewka, - papryka słodka, - chilli, - cebula, - pasternak, - liście selera, - sól jodowana.
Waga: 20 g
ZASTOSOWANIE Lubczyk ogrodowy jest rozgrzewającym i odżywczym ziołem dla układu trawiennego oraz oddechowego. Leczy niestrawności, słaby apetyt, wzdęcia oraz gazy, kolkę, zapalenie oskrzeli. Zioło to posiada właściwości moczopędne oraz przeciwgrzybiczne. Jest często stosowane na dolegliwości układu moczowego. Lubczyk ogrodowy pobudza także krwawienia miesiączkowe oraz łagodzi bóle menstruacyjne. Jego właściwości rozgrzewające poprawiają słabe krążenie krwi w obrębie organizmu.
Zastosowanie w kuchni - zioło to dodaje się do zup, szczególnie tych, które zawierają ziemniaki, groszek zielony, fasolę oraz soczewicę. Lubczyk ogrodowy używa się do przyprawiania duszonych mięs, placków z kurczakiem, smażonych w oleju warzyw oraz do owoców morza. Liśćmi lubczyka ogrodowego można natrzeć miskę, w której będziemy podawać sałatę. Sałata nabierze świeżego, selerowego posmaku.
PRZYPRAWA CYGAŃSKA - przyprawy sklep (50 g)
W skład mieszanki wchodzą:
- papryka, majeranek, kolendra, kminek, cebula, tymianek, czosnek, sól.
Waga: 25 g
Pieprz zielony ziarnisty nadaje potrawom nie tylko znakomitego smaku, ale także efektownie wygląda w szklanych młynkach. Pieprz zielony ma bardzo odświeżający i dość pikantny smak. Można stosować do pieczonych, smażonych, a także grillowanych ciemnych mięs, wędlin oraz potraw z warzyw. Pieprz można również użyć jako element dekoracyjny potrawy.
Ten pieprz jest pełen aromatu, doda smaku i ostrości wszelkim potrawom. Koniecznie zmiel go tuż przed podaniem, wtedy dopiero poczujesz, jaki jest doskonały.
Zastosowanie:
PAPRYKA SŁODKA MIELONA ~~ 50 g
Waga: 50 g
ZASTOSOWANIE: Paprykę słodką używamy do przyprawiania zup, sosów, gulaszu, potraw mięsnych, drobiu, ryb, warzyw, sałatek, potraw z jaj.
TASZNIK ZIELE (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Tasznik –Tasznik pospolity, tobołki pastusze, bydelnik (Capsella bursa –pastoris L.Med.) Tasznik chwast pospolity trudny do wytępienia, występujący na polach, pastwiskach, ugorach, pod płotami. Na wiosnę wypuszcza rozetę liści przyziemnych, później prostą łodygę dochodzącą do 50 cm wysokości. Kwiaty ma białe, drobne, zebrane na szczycie, po przekwitnięciu tworzą one sercowate owocki, przypominające kształtem dawne torby pastusze – stad nazwa. Ziele zbiera się na początku kwitnienia, a więc w kwietniu i w maju, ścinając roślinę nad ziemią wraz z liśćmi rozetowymi. Po oczyszczeniu ziele suszy się. Surowcem jest ziele.
Wyciąg z dodatkiem krwawnika. 1 łyżkę ziela tasznika i 1 łyżkę ziela krwawnika, zalać szklanką letniej przegotowanej wody, odstawić na 5 godzin, przecedzić. Pić 3 -5 razy dziennie po szklance wyciągu.
ASHWAGANDHA proszek ŻEŃ SZEŃ INDYJSKI 50 g
Tak bogaty skład korzenia powoduje, że jego właściwości mają bardzo duże zastosowanie w Ajurwedzie: - spowalnia procesy starzenia się, - neutralizuje stres, - wzmacnia funkcjonowanie wątroby i nerek, - poprawia pamięć, - znakomite zioła na koncentrację, - sen, - uspokojenie, - reguluje układ hormonalny, - poprawia sprawność seksualną i hamuje siwienie włosów, - zwiększa wydolność fizyczną. Spożywanie: Proszek z korzenia ashwagandhy najlepiej dodać do soku lub wody (1 płaska łyżeczka dziennie), dokładnie wymieszać i wypić. Można również dodać go do koktajlu, jogurtu czy musli. Ashwagandha może być regularnie spożywana przez dłuższy okres czasu.
POKRZYWA z CYTRYNĄ (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Skład: liść pokrzywy, skórka cytryny, trawa cytrynowa, aromat.
Pokrzywa to roślina popularnie występująca w całym kraju. Rośnie w zaroślach, ogrodach, w przydrożach i na nieużytkach. Niekiedy wyrasta nawet do wysokości 1 metra. Każdy ją zna i wie, że jej liście i łodyga całe pokryte są boleśnie parzącymi włoskami. Pokrzywę zbiera się od późnej wiosny, przez całe lato aż do września. Po wysuszeniu pozyskuje się ziele poprzez „osmykiwanie”, a łodygi wyrzuca się. Jest to całkiem przyjemna czynność i nie grożąca bolesnymi skutkami, gdyż po zwiędnięciu pokrzywa traci swoje parzące właściwości. Sposób parzenia pokrzywy Czubata łyżeczka suszu wystarcza na filiżankę dobrej herbatki z pokrzywy. Zalewamy wrzątkiem (temperatura wody ok. 96 °C) i zaparzamy około 5 minut. Mocniejszy napar uzyskamy wydłużając czas do 10 minut. Parzymy pod przykryciem. Pić 2 do 3 razy dziennie po filiżance naparu między posiłkami.
Rozdrobnione ziele majeranku używane jest jako przyprawa. Dodawany przede wszystkim do dań ciężkostrawnych, takich jak grochówka czy zupa fasolowa, potraw ze strączkowych oraz tłustych mięs
OMAN KORZEŃ (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Jest byliną o prosto wzniesionej i mocnej łodydze, górą rozgałęzioną i wyrastającą do 2 m wysokości. U szczytu zakończoną koszyczkami dużych, żółtych kwiatów, zebranych w baldachokształtną wiechę. Liście dolne odziomkowe, duże, do 50 cm długie, w górze coraz mniejsze. Kłącze ma silne, rogowate i pomarszczone. Korzenie walcowate i żółtawobrunatne.
Surowiec
Kłącze z korzeniami, które wykopuje się od września do października w drugim lub trzecim roku uprawy. Surowiec oczyszcza się, myje, następnie kraje podłużnie, poprzecznie i suszy w suszarni lub na powietrzu w temperaturze nie wyższej niż 40° C.
Ma swoisty, aromatyczny zapach, a smak gorzki, palący i długotrwały.
Sposób użycia: 1 łyżeczkę zalać szklanką wrzątku.
GLISTNIK (50 g) - jaskółcze ziele
Waga: 50 g Występuje pospolicie w ogrodach,zaroślach,na przydrożach i rumowiskach,w miejscach ocienionych i wilgotnych. Wczesną wiosną lub jeszcze jesienią roślina wypuszcza przyziemną rozetę liści,następnie tworzą się nikłe łodygi z jaskrawożółtymi kwiatami,a po przekwitnięciu owoce podobne do strąków. Cechą charakterystyczną glistnika jest sok mleczny barwy pomarańczowej,wyciekający po przełamaniu łodygi. Jaskółcze ziele kwitnie od kwietnia do października. Zbieramy go w okresie kwitnienia,wraz z korzeniami i suszymy. Należy też uważać,aby łodygi nie były uszkodzone, bo wypływający sok tworzy brunatne plamy. Surowcem jest kwitnące ziele,rzadziej korzeń, z którego otrzymuje się czyste alkaloidy.
Odwar.½ łyżki stołowej ziół zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej,wymieszać o ogrzewać pod przykryciem przez 30 minut nie dopuszczając do wrzenia. Odcedzić. Pić 3 razy dziennie po łyżce odwaru. Odwar z dodatkiem mięty.1 łyżka jaskółczego ziela, 1 łyżka liści mięty,zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej, wymieszać i podgrzewać przez 30 minut nie dopuszczając do wrzenia. Odcedzić. Pić 2 -3 razy dziennie po łyżce.
Waga: 50 g
Kolendry używamy zarówno do potraw słodkich jak i pikantnych. Przede wszystkim jest głównym składnikiem mieszanki curry. Na Bliskim wschodzie stanowi popularny dodatek do mięsa, gulaszu i różnego rodzaju mięs. Aromatyzuje się nią klasyczne warzywne francuskie przystawki a'la grecque. Olejek lotny nadaje zapach czekoladzie, likierów i innym napojom. Całe nasiona należy dodawać do zup, sosów i dań warzywnych.
Waga: 50 g
W skład wchodzi:
czosnek granulowany, cebula, pieprz biały, natka pietruszki, koperek, kwasek cytrynowy, sól, cukier.
KMINEK MIELONY przyprawa ziarna (50 g)
Waga: 50 g
Kminek charakteryzuje ostry, korzenny smak i zapach. Znajdują swoje zastosowanie w wielu mieszankach przyprawowych służących do aromatyzowania chleba, przyprawiania kiszonej kapusty, pieczonych mięs (wieprzowiny, dziczyzny), niektórych serów, mieszanek jarzynowych. Może być również przyprawą do zup, ciasteczek, szarlotki, pieczonych jabłek i sera. Stanowi podstawowy składnik likierów.
Waga: 50 g
Skład: - majeranek,
- pasternak,
- cebula,
- papryka,
- pieprz czarny,
- cząber,
- lubczyk,
- sól,
- glutaminian sodu.
Czarnuszka nasiona 200 g - Intenson
(Nigella sativa) Nasiona czarnuszki mają szerokie zastosowanie jako przyprawa, głównie w piekarnictwie oraz jako zamiennik pieprzu. Można używać mielonych lub całych nasion, które dają się łatwo skruszyć w moździerzu. Charakterystyczny smak - słodkawy, ale jednocześnie ostry i lekko palący oraz swoisty zapach można uwydatnić poprzez smażenie lub prażenie. Sposób użycia: Czarnuszkę stosuje się do posypywania pieczywa przed pieczeniem oraz jako składnik ciasta chlebowego. Można nią doprawiać pieczone i duszone oraz gotowane potrawy mięsne i warzywne. Składniki: 100% nasiona czarnuszki Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, sezam Kraj pochodzenia*: Polska, Indie
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 048 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 048 |
DZIKA RÓŻA owoce (100 g) - zioła sklep
Waga: 100 g
Kolczaste krzewy od wieków wpisane są w polski krajobraz, ponieważ dzika róża to roślina o małych wymaganiach, dlatego obficie rośnie na nieużytkach, brzegach lasów czy przy polnych drogach. Różowe i białe kwiaty pojawiają się na krzewach od maja do końca lipca. Owoce dojrzewają w sierpniu i wrześniu, ale pozostają na gałązkach do zimy. Dzika róża od wieków jest wykorzystywana w kuchni. Po oczyszczeniu z pestek, świeże owoce nadają się do przyrządzenia konfitur, dżemów, galaretek, syropów czy soków. Takie przetwory nadają się do ciast (na przykład jako pyszne nadzienie pączków) i sosów, są świetnym dodatkiem do dziczyzny, można z nich również robić domowe cukierki. Z dzikiej róży można też wytwarzać herbatkę, którą stosuje się w celach zdrowotnych, np. podczas grypy, ale świetnie smakuje również jako napój orzeźwiający.
BRZOZA KORA (100 g) - zioła sklep
Sposób parzenia
1 łyżkę zalać szklanką wody, gotować około 5 minut. Następnie odstawić do przestygnięcia i przecedzić.
MACA - PERUWIAŃSKI KORZEŃ MIELONY (PROSZEK) 50 g
Maca jest dwuletnią lub roczną zielną rośliną rosnącą w Boliwii i Peru. Jest głównie znana jako Maca Peruwiańska. Maca rośnie wysoko w górach, lubi niskie temperatury i nieurodzajną glebę. Odkryto, że hipokotyle to jeden z głównych elementów składowych naturalnie rosnących i organicznych korzeni macy na obszarze górskim. Jako że hipokotyle nie tworzą się w szklarniach ani w ciepłym klimacie, maca uprawiana w innych rejonach Andów nie ma tego samego składu hipokotyli i innych składników odżywczych, co naturalnie rosnąca organiczna maca. Ludzie uprawiają ją ze względu na korzeń. Korzeń ten można wykorzystać jako warzywo lub w ziołolecznictwie. Pod względem biologicznym, korzeń macy obfituje w cukier i białko. Zawiera 60% węglowodanów, 10% białka, 8.5% błonnika oraz 2.2% tłuszczy. Poza tym, zawiera urydynę, kwas jabłkowy, pochodne benzoilu oraz glukozydów, itp. suszony korzeń macy jest bogaty w alkanoidy, minerały i składniki odżywcze takie jak selen, wapń, magnez i żelazo, kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, kwas palmitynowy i kwasy oleinowe, 19 aminokwasów oraz polisacharydy. Południowi Amerykanie spożywają i uprawiają macę od tysiącleci. Maca może wzmocnić system immunologiczny, zwiększyć przyswajanie umysłu oraz poprawić funkcjonowanie organizmu. Może rewitalizować zarówno mężczyzn jak i kobiety w średnim i podeszłym wieku. Ludność Andów używa korzenia macy, aby zwiększyć swą energię, łagodzić zmęczenie fizyczne i psychiczne, przyjmować więcej składników odżywczych w codziennej diecie. Ponadto, wspomaga redukcję problemów związanych ze starzeniem się organizmu i może zapobiec osteoporozie i anemii. Poza tym reguluje nieregularne cykle hormonalne kobiet: miesiączkę, łagodzi bóle menstruacyjne oraz symptomy menopauzy. Co więcej, maca jest znana ze swoich właściwości zwiększających płodność i od dawna stosuje się ją jako afrodyzjak, więc nazywana jest również ziołową viagrą. Próby kliniczne przeprowadzone na mężczyznach wykazały, że ekstrakt i proszek z macy podnosi libido i poprawia jakość nasienia. Dodatkowo, testy na zwierzętach z użyciem proszku z macy wykazały, że może on zwiększyć łączenie w pary u szczurów i myszy. Takie korzyści mogą być spowodowane wysoką koncentracją białka i składników odżywczych oraz tym, że maca zawiera składnik chemiczny o nazwie izotiocyjanin p-metoksybenzylu o właściwościach afrodyzjaków. Dlatego też w Andach maca to magiczny symbol młodości.
Sposób użycia: ok 2-3 łyżeczki dziennie. Korzeń Maca dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem albo szejkiem mleczno-owocowym. Kraj pochodzenia: Peru
PRZYPRAWA DO MIĘSA MIELONEGO ~~ 50 g
Waga: 50 g
W skład wchodzą:
pieprz czarny, papryka słodka, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, czosnek, goździki, kolendra, cząber, majeranek, gorczyca biała, jałowiec, kurkuma, czosnek, marchew, cebula, natka pietruszki, seler, sól