Wykwintna czarna herbata charakteryzująca się delikatnym mleczno - śmietankowym zapachem i posmakiem.
Aby uzyskać tę herbatę, liście po zebraniu aromatyzowane są świeżym mlekiem, a dopiero potem suszone. W ten sposób powstaje znana, interesująca kompozycja smaków. Liście są duże, zwinięte w małe nieregularne spiralki o mlecznym aromacie. Jej czarno - złote spiralki, podczas parzenia rozwijają się w duże liście, napadając naparowi bursztynowy kolor. Smak i zapach tej herbaty są tak niesamowite, że tworzą piękną i aromatyczną, harmonijną kompozycję, której wielu nie może się oprzeć.
Sposób parzenia:
Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja.
MALINOWY LICHI BALL - BIAŁA HERBATA KWITNĄCA
Waga 1 szt to: 6 - 8 g
Skład: Biała Herbata, kwiat lichi, malina.
Biała herbata zwijana z kulki z ukrytym w środku kwiatem lichi o różowych płatkach, to prawdziwy wizualny spektakl w naszej filiżance. Po zaparzeniu, ręcznie przygotowana kula lichi, otwiera się uwalniając ukryty w niej kwiat. Listki białej herbaty aromatyzowane są malinami o pięknym zapachu i smaku.
Sposób parzenia:
1 kulkę należy włożyć do szklanego, żaroodpornego naczynia lub specjalnego czajniczka, zalać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza, zaparzać aż się cała rozwinie (4 - 5 minut). Ilość wody potrzeba na zaparzania to 800 - 1000 ml. Należy pilnować, aby kwiat nie pozostał w naparze dłużej niż 10 minut, gdyż herbata będzie wtedy bardzo gorzka. Herbatę można zaparzać ponownie wydłużając czas zaparzania do około 8 minut.
CUBA LIBRE - herbata czarna (50 g) SMAK COLI, LIMETKI I RUMU
Waga: 50 g Herbata czarna o smaku coli, limetki i rumu.
Skład: herbata czarna, ananas kandyzowany, trawa cytrynowa, jabłko, skórka pomarańczy, aromat naturalny, płatki nagietka.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja
MIŁYCH SNÓW - herbata ziołowa (50 g)
Waga: 50 g
Skład: melisa, roobios, jabłko, hibiskus, pomarańcza kandyzowana, liść maliny, mięta, rumianek, słonecznik, lawenda, płatki róży.
WOREK ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA sencha- herbata zielona
Waga: 50 g
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
AFRODYZJAK - herbata ziołowa z CATUABĄ (50 g)
Waga: 50 g Skład: catuaba, skórka róży, czarna porzeczka, hibiskus, cynamon, imbir, goździk.
Sposób parzenia:
Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę, zalewamy wrzątkiem i parzymy po przykryciem 10 min.
ZDROWA CERA - herbata ziołowa (50 g)
Waga: 50 g
Skład: sarsaparilla, skrzyp, pokrzywa, rokitnik, skórka pomarańczy, bławatek, nagietek.
OOLONG TIE GUAN YIN (ŻELAZNA BOGINI LITOŚCI) - 50 g herbata turkusowa
Waga: 50 g
Tie Guan Yin jest herbatą półfermentowaną typu Oolong (choć fermentacja konkretnych typów tej herbaty może się bardzo różnić), jedną z najsłynniejszych i popularnych herbat chińskich, czego odzwierciedleniem jest znalezienie się w wielu menu dobrych chińskich restauracji w wielu zakątkach świata. Tie Guan Yin z prowincji Anxi jest oficjalnie uznany za jedną z dziesięciu najlepszych chińskich herbat. Liście są duże, zwinięte w małe nieregularne kuleczki o słodko-kwiecistym aromacie. Herbata ta wyśmienicie nadaje się do wielokrotnego zaparzania. Słodki napar ma kolor żółto - złoty, przypomina kwitnące łąki z różnymi kwiatami, miód, orchidee.
Sposób przygotowania: ok. 9 gram (dwie kopczaste łyżeczki) na Gaiwan – czarka z przykrywką lub małego Yixinga (pojemność przeciętnej polskiej filiżanki). Czas pierwszego parzenia może się wahać od 50 sekund do półtorej minuty. Drugie parzenie wyjątkowo skracamy o pół minuty, gdyż liście po pierwszym parzeniu powinny się rozwinąć oddając więcej ze swojego smaku. Każde kolejne parzenie powinniśmy wydłużać o 30 sekund od poprzedniego.
CEYLON OPA - herbata zielona (50 g)
Waga: 50 g
Zielona herbata Ceylon jest uprawiana na wschodnich zboczach głównych gór Sri Lanki i pochodzi z drzewa Camellia Sinensis. Zbierana jest pomiędzy czerwcem a wrześniem. Suchy wiatr tamtych okolic nadaje herbacie jej smak i aromat.
Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak.
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
ALERGIA - herbata ziołowa WELLNESS TEA
Waga: 50 g
Starannie dobrana kompozycja ziół wspomaga łagodzenie objawów alergii. Skład: BAZA, fiołek trójbarwny, liść pokrzywy, jabłko, skórka róży, hibiskus, lawenda, nagietek.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę, zalewamy wrzątkiem i parzymy po przykryciem 10 min.
SZLACHETNA DAMA - BIAŁA HERBATA KWITNĄCA na prezent
Waga 1 szt to: 6 - 8 g
Skład: Biała Herbata (tylko tipsy - Silver Needle), kwiat goździka, aromat mleka
Unikatowa biała herbata. Podczas zaparzania rozwija się z jej środka piękny kwiat goździka, który powoli zabarwia napar na różowo. pachnący słodkim mlekiem. Oprócz niesamowitych wrażeń wizualnych, roztacza ona piękny zapach słodkiego mleka. W smaku bardzo delikatna, rozgrzewająca, pozostawia przyjemny posmak w tylnej części podniebienia. Jedna z piękniejszych i na pewno najsmaczniejsza „z kwiatowych inspiracji”.
Sposób parzenia:
1 pieczarkę należy włożyć do szklanego, żaroodpornego naczynia lub specjalnego czajniczka, zalać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza, zaparzać aż się cała rozwinie (4 - 5 minut). Ilość wody potrzeba na zaparzania to 800 - 1000 ml. Należy pilnować, aby kwiat nie pozostał w naparze dłużej niż 10 minut, gdyż herbata będzie wtedy bardzo gorzka. Herbatę można zaparzać ponownie wydłużając czas zaparzania do około 8 minut.
SMOCZE PERŁY - biała herbata JAŚMINOWA 50 g
herbata biała JAŚMINOWA
(chińske "smocze perły")
Waga: 50 g
Biała herbata o charakterystycznych, srebrzysto - zielonkawych liściach zwiniętych w małe spiralki. Jest to jedna z najpopularniejszych białych herbat, a dużą popularność przynosi jej oryginalny wygląd i wytrawny, szlachetny smak.
Biała herbata jest uważana za najlepszy i najdroższy gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na niewielką skalę w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, a sama herbata jest poddawana tylko procesowi więdnięcia oraz suszenia.
Parzyć możemy trzykrotnie w temperaturze 85 °C przez 5 do 7 minut. Napar z białej herbaty ma jasną szaro słomkową barwę. Aromat jest bardzo subtelny a smak delikatny.
AMOREK - CZERWONE CUKROWE SERDUSZKA - HERBATA 50 G
Waga: 50 g
Skład: herbata czarna liściasta, liofilizowany owoc róży, cukrowe czerwone serduszka, aromat. Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja
BIAŁY ANIOŁ - herbata biała PAI MU TAN (50 g)
Waga: 50 g
Ekskluzywna biała herbata z młodych pączków i liści z dodatkiem kwiatu słonecznika i bławatka oraz aromatu.
Skład: herbata biała pai mu tan, kwiat słonecznika, bławatka, aromat
SPOSÓB PARZENIA:
Parzy 3 razy w temperaturze 65 - 70 C maksymalnie 3 min (drugie parzenie krócej), nastepnie oddzielić listki od naparu herbacianego. Gdy listki pozostawimy w naparze herbata bedzie bardzo gorzka i bez aromatu!
WIGILIJNY WIECZÓR - herbata czarna (50 g) NA PREZENT
Waga: 50 g
Wieczór wigilijny to wyjątkowy czas, pełen radości i wyciszenia. Warto spędzić go w gronie rodziny i najbliższych przy filiżance aromatycznej herbaty. Idealnym rozwiązaniem będzie mieszanka z kawałkami kruszonego cynamonu, anyżem, migdałami, suszonymi malinami, goździkami oraz płatkami róży. Cudowny aromat który się unosi wprowadza świąteczny nastrój, sprzyjający długim rozmowom.
Skład: herbata czarna, pomarańcza, migdał, cynamon, goździki, malina, anyż, płatki róży, truskawka.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja
DLA KOBIET - herbata ziołowa FUNKCJONALNA (50 g)
Mieszanka stworzona z myślą o kobietach dojrzałych w okresie menopauzy, pomocna przy przykrych objawach okresu przekwitania jak: uderzenia gorąca, pocenie się, niepokój, rozdrażnienie, kłopoty z koncentracją, i pamięcią, skaczące ciśnienie.
Waga: 50 g
Skład: hibiskus, skórka róży, melisa, żeńszeń, głóg, chmiel, krwawnik, anyż, lawenda, mięta, szałwia.
Sposób parzenia:
ICE TEA - herbata owocowa (50 g)
MAGIA ORIENTU - BIAŁA HERBATA KWITNĄCA
biała herbata kwitnąca
Waga 1 szt to: 6 - 8 g
Ręcznie wykonana biała herbata ze składników najwyższej jakości. We wnętrzu jednaj kulki znajduje się kwiat nagietka, który nadaje delikatny napar o kwiatowym aromacie wzbogaconym zapachem płatków jaśminu, które unoszą się nad nim niczym delikatna smuga, a to wszystko jest owinięte tipsami białej herbaty (Silver Needle). Herbata ta zachwyca oko, intryguje smakiem i pozostawia niezapomniane wrażenia. Jest obowiązkową pozycją dla każdej osoby która zachwyca się pięknem rozkwitających herbat. Polecam gorąco.
Sposób parzenia:
1 kulkę należy włożyć do szklanego, żaroodpornego naczynia lub specjalnego czajniczka, zalać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza, zaparzać aż się cała rozwinie (4 - 5 minut). Ilość wody potrzeba na zaparzania to 800 - 1000 ml. Herbatę można zaparzać ponownie wydłużając czas zaparzania do około 8 minut.
Skład: Biała Herbata (tylko tipsy - Silver Needle), Kwiat Nagietka, Płatki Jaśminu.
TRAWIENIE - herbata ziołowa (50 g)
Waga: 50 g
Skład: kolendra, mięta, koper włoski, kminek, ananas, imbir, szyszki chmielu, nagietek, truskawka
HOT BERRY - herbata owocowa 50 g
WAGA: 50 g
Mieszanka suszonych owoców, w której znajdziemy: hibiskus, czarny bez, skórkę róży, żurawinę, głóg, migdały, kwiat słonecznika.
Sposób parzenia: Wsypać 1 łyżeczkę suszu owocowego na filiżankę, zalać wodą o temp. 96 st. C, parzyć 5-8 minut.
KAKTUSOWA PU-ERH - herbata czerwona (50 g)
Waga: 50 g
Herbata pu-erh z dodatkiem trawy cytrynowej, kwiatów pomarańczy oraz aromatu.
Sposób parzenia:
1-2 łyżeczki na filiżankę (180-200 ml). Czerwoną herbatę typu pu-erh parzy się w temperaturze 90–100 °C przez ok. 3 minuty. Można ją zaparzać wielokrotnie, w każdym kolejnym parzeniu oddaje ona do naparu inne dobroczynne substancje. Herbaty pu-erh raczej nie powinno się słodzić, gdyż cukier może pozbawiać ją części właściwości zdrowotnych.