Zestaw 5 szt herbat kwitnących W skład zestawu wchodzą:
1) kwiat miłości (lichi ball)- biała herbata zwijana z kulki z ukrytym w środku kwiatem lichi o różowych płatkach, to prawdziwy wizualny spektakl w naszej filiżance. Po zaparzeniu, ręcznie przygotowana kula lichi, otwiera się uwalniając ukryty w niej kwiat.
2) magia orientu (Oriental Beauty) - biała herbata kwitnąca
Ręcznie wykonana biała herbata ze składników najwyższej jakości. We wnętrzu jednaj kulki znajduje się kwiat nagietka, który nadaje delikatny napar o kwiatowym aromacie wzbogaconym zapachem płatków jaśminu, które unoszą się nad nim niczym delikatna smuga, a to wszystko jest owinięte tipsami białej herbaty (Silver Needle). Herbata ta zachwyca oko, intryguje smakiem i pozostawia niezapomniane wrażenia. 3) black ball flower - czarna herbata zwijana ręcznie wraz z różowym kwiatem pełnika europejskiego w środku. Prezentuje się niezwykłą głębią o mocnym i pełnym smaku oraz delikatnym kwiatowym aromacie. Herbata oczarowuje nas swym wyglądem i zachowaniem w trakcie parzenia, odkrywając niesamowity urok orientu.
4) ogród miłości - to wyjątkowa herbata, która oczaruje nas swoim widokiem. Po rozkwitnięciu kulki z delikatnych liści herbaty wyłaniają się aromatyczne płatki lotosa.
5) perła oceanu - ręcznie zwijana herbata kwitnąca. Przed zaparzeniem ma ona kształt niepozornej fasolki, która umieszczona w gorącej wodzie przekształca ukazując płatki jaśminu i chryzantemy.
Sposób parzenia:
1 kulkę należy włożyć do szklanego dzbanka, zalać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza, zaparzać aż się cała rozwinie (4 - 5 minut). Ilość wody potrzeba do zaparzenia to 600 ml. Należy pilnować, aby kwiat nie pozostał w naparze dłużej niż 10 minut, gdyż herbata będzie wtedy bardzo gorzka. Herbatę można zaparzać ponownie wydłużając czas zaparzania do około 8 minut. Do herbat można dokupić kolorowe opakowania, dostępne w naszym sklepie.
WOREK ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA sencha- herbata zielona
Waga: 50 g
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
PIĘKNA I BESTIA - herbata czarna MALINY I IMBIR (50 g)
Waga: 50 g
Czarna herbata o smaku malinowo - imbirowym.
Skład: herbata czarna Yunnan Black, imbir kandyzowany, malina liofilizat., aromat.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja
SYMFONIA SMAKÓW - DELICJA herbata zielona (50 g) - kardamon i pieprz czerwony
Waga: 50 g
Skład: herbata china sencha, jabłko, lukrecja, anyż, pieprz czerwony, kardamon, aromat.
Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Najważniejsze jest, aby zapamiętać starą chińską regułę:
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
OOLONG - herbata TURKUSOWA (niebieska) 50 g
Waga: 50 g
Herbata Oolong, zwana także niebieską lub „czarnym smokiem” jest często zaliczana do herbat czerwonych. Obecnie produkowana jest w Chinach i Tajwanie. Często mówi się o niej jako herbata pół-fermentowana lub niedofermentowana.
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
SENCHA IMBIR i PIGWA ~ ZIELONA HERBATA 50 g
Waga: 50 g
Herbata o smaku imbirowo - pigwowym
Skład: herbata china sencha, imbir, brzoskwinia, kwiat słonecznika Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Najważniejsze jest, aby zapamiętać starą chińską regułę:
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
BLACK YUNNAN - herbata czarna (50 g)
Waga: 50 g
Herbata Black Yunnan produkowana jest z liści krzewów herbacianych uprawianych w chińskiej prowincji Yunnan. Herbata zawiera jaśniejsze liście (tzw. tipsy) odpowiednio złociste lub srebrne. Herbaty Yunnan mają smak mocny, zdecydowany, charakterystyczny dla większości herbat chińskich. Jej liście są cienkie, ciasno zwinięte, nadając miedziano – czerwony napar charakteryzujący się delikatnym, lekko słodkim smakiem.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja
OOLONG FANTAZJA - CZERWONA HERBATA szafran, papaja, mango (50 g)
Waga: 50 g
Skład: herbata oolong, papaja, mango, ananas, porzeczka, truskawka, szafran.
Sposób parzenia:
1-2 łyżeczki na filiżankę (180-200 ml). Czerwoną herbatę parzy się w temperaturze 90–100 °C przez ok. 3 minuty.
ZDROWA CERA - herbata ziołowa (50 g)
Waga: 50 g
Skład: sarsaparilla, skrzyp, pokrzywa, rokitnik, skórka pomarańczy, bławatek, nagietek.
WIECZORNA BRYZA - herbata czarna (50 G) POMARAŃCZOWA
Waga: 50 g
Herbata czarna o smaku hiszpańskiej pomarańczy.
Skład: herbata czarna, owoc i skórka pomarańczy, ananas, aromat.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja
MIGDAŁOWE MARZENIE - WYŚMIENITA HERBATA 50 g
Waga: 50 g Mieszanka suszonych owoców, w której znajdziemy: dziki bez, jabłka, ananas, płatki róży i bławatka z nutą migdałowego aromatu.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (150ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Parzymy pod przykryciem ok 10 minut.
OOLONG SE CHUNG - herbata TURKUSOWA (50 g)
zwana też: ulong, oolung, oolong, wulung, bohea, bohe, bou, nazywana jest też herbatą niebieską lub szmaragdową) rodzaj pół-fermentowanej herbaty z Chin oraz północnej i północno-wschodniej części Tajwanu. Tego typu herbaty są rodzajem pośrednim między zieloną, a czarną. W Polsce określana jest jako czerwona. Herbaty te są znane ze swego drzewnego aromatu, łagodnego, owocowego smaku. Mają też wyjątkowy zapach. Herbatę oolong można rozpoznać po barwie zaparzonego liścia - jego ciemniejsze brzegi, które uległy fermentacji, przypominają liść czarnej herbaty, pozostała, znacznie jaśniejsza część liścia wygląda jak liść herbaty zielonej.
Moment zatrzymania procesu utleniania ma wpływ na cechy otrzymanego Oolonga: - jeśli utlenianie nie przekracza 30% otrzymujemy tzw. lekkie oolongi, przybierają jasnozielony kolor, słodkawy smak i intensywny aromat. - jeśli utlenianie jest na poziomie 50% herbaciane liście zmieniają kolor na ciemnozielony. - jeśli procent utleniania jest bliski 80% otrzymujemy oolongi zbliżone do herbaty czarnej, kolor liści jest ciemnobrązowy, a napar uzyskany słodko - cierpki lub korzenny smak. Oolong charakteryzuje się dużą zawartością taniny i katechiny oraz niewielką ilością kofeiny.
reguluje przemianę materii i przyspiesza spalanie tłuszczów u kobiet o 25% u mężczyzn 15-20% wzmacnia działanie cynku w organizmie, dzięki czemu opóźnia pojawienie się pierwszych zmarszczek przeciwdziała sklerozie chroni przed niewydolnością nerek zapobiega zmianom skórnym Sposób parzenia - W temperaturze 85-90*C, czas parzenia około 3 minuty. Proporcja 1 łyżeczki herbaty na filiżankę 150 ml, dla szklanki 250 ml 2 łyżeczki. Można ją parzyć do 3 razy.
MALINOWY KREM - herbata czarna MALINOWO - ŚMIETANKOWA (50 g)
Waga: 50 g
Czarna herbata o smaku malinowo - śmietankowym.
Skład: herbata czarna, biała czekolada, malina, aromat.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja
PU-ERH FIGA INDYJSKA - CZERWONA HERBATA - 50g
Waga: 50 g
Skład: herbata Pu - erh, ananas kandyzowany, rodzynki, liście owoców leśnych, aromat.
1-2 łyżeczki na filiżankę (180-200 ml). Czerwoną herbatę typu pu-erh parzy się w temperaturze 90–100 °C przez ok. 3 minuty. Można ją zaparzać wielokrotnie, w każdym kolejnym parzeniu oddaje ona do naparu inne dobroczynne substancje. Herbaty pu-erh raczej nie powinno się słodzić, gdyż cukier może pozbawiać ją części właściwości zdrowotnych.
ROMEO I JULIA ROOIBOS - smak maliny i czarnej porzeczki (50 g) NA WALENTYNKI
Waga: 50 g
Czarna herbata o smaku maliny i czarnej porzeczki
Skład: rooibos, jabłko, kwiat wrzosu, serduszka cukrowe, płatki róźy damasceńskiej, malina, aromat naturalny.
Sposób parzenia: Suszone listki czerwonokrzewu dawkuje się jedną pełną łyżeczkę na 250 ml wody. Zalewamy wodą o temp. 80 do 100 stopni Celsjusza, a czas parzenia to 3 do 5 minut. Rooibos można parzyć do trzech razy, jednak drugie parzenie jest najlepsze. Z każdym kolejnym parzeniem spada ilość witaminy C w naparze.
JAGODOWY RAJ - herbata owocowa 50 g
Waga: 50 g
Sposób parzenia: Wsypać 1 łyżeczkę suszu owocowego na filiżankę, zalać wodą o temp. 96 st. C, parzyć 5-8 minut.
PORANNE OCZYSZCZANIE - herbata ziołowa (50 g)
Waga: 50 g
Skład: herbata zielona, pokrzywa, mięta, rumianek, melisa, skrzyp, trawa cytrynowa, owoc żurawiny, skórka róży.
IQ YERBA MATE (50 g) PAMIĘĆ koncentracja
WAGA: 50 g
Mate o energetycznym połączeniu miłorzębu, nasion guarany, pomarańczy i przypraw.
Skład:
- yerba mate,
- miłorząb,
- skórki i kwiaty pomarańczy,
- guarana,
- guava,
- jabłko,
- kwiatki ślazu dzikiego,
Ceremonia parzenia
W Ameryce Południowej yerba jest nie tylko napojem, ale też przedmiotem kultu, a jej przygotowywanie i picie jest rytuałem. Do poprawnego zaparzenia yerby potrzebna jest: Mate (inna nazwa: calabasa) - specjalne naczynie do zaparzania yerba mate, najczęściej wykonane jest z odmiany dyni (tykwy). Mate może być też zrobione z drewna lub rogu wołu (wtedy naczynie nazywamy guampą). Oczywiście jeśli nie mamy mate możemy przygotować yerbę w kubku lub termosie.
Bombilla - rurka, przez którą pije się napar. Kiedyś rurki wykonywano z bambusu, ale obecnie używa się metalowych rurek z sitkiem, które są łatwiejsze w czyszczeniu i się nie zatykają. Aby właściwie przyrządzić yerbę najpierw należy włożyć do mate bombillę, następnie napełnić do połowy liśćmi. Następnie należy zatkać otwór odwrócić mate do góry nogami i lekko potrząsnąć (umożliwia to większym liściom pozostanie na wierzchu).
Potem zalewamy liście wodą o temperaturze nie większej niż 70 stopni i parzymy 10-15 minut. Zaparzony napar pijemy przez bombillę niewielkimi łykami. Liście mogą być parzone wielokrotnie. Napar ma zielono brązowy kolor i cierpki, ale zarazem bardzo aromatyczny smak. Yerbę można przechowywać około 3 lat.
Yerba można również zaparzyć : Na szklankę naparu należy użyć 2 czubatych łyżeczek mate, zalać wodą o temperaturze 70-75 stopni Celsjusza i parzyć do 5 minut, by uzyskać napar mocniejszy w działaniu i powyżej 5 minut by napar był delikatniejszy. Jest to propozycja parzenia polecana szczególnie tym, którzy poranną kawę wolą zastąpić, filiżanką Yerba Mate.
WIGILIJNY WIECZÓR - herbata czarna (50 g) NA PREZENT
Waga: 50 g
Wieczór wigilijny to wyjątkowy czas, pełen radości i wyciszenia. Warto spędzić go w gronie rodziny i najbliższych przy filiżance aromatycznej herbaty. Idealnym rozwiązaniem będzie mieszanka z kawałkami kruszonego cynamonu, anyżem, migdałami, suszonymi malinami, goździkami oraz płatkami róży. Cudowny aromat który się unosi wprowadza świąteczny nastrój, sprzyjający długim rozmowom.
Skład: herbata czarna, pomarańcza, migdał, cynamon, goździki, malina, anyż, płatki róży, truskawka.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja
MANGO I MARACUJA - herbata czarna OWOCE TROPIKALNE (50g)
Waga: 50 g
Czarna herbata o smaku owoców tropikalnych.
Skład: herbata czarna, hibiskus kandyzowany, płatki słonecznika i jasminu.
Sposób parzenia:
GRAN CANARIA - herbata owocowa (50 g)
GRAN CANARIA herbata owocowa Waga: 50 g Gran Canaria to połączenie białego i czerwonego hibiskusa oraz wielu innych owocowych składników o lekko cytrusowym akcencie aromatycznym. Skład: Biały hibiskus, hibiskus, skórka granatu, skórka cytryny, kandyzowana skórka pomarańczy, truskawka, jeżyna, dziki szafran, aromat. Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (150ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Parzymy pod przykryciem ok 10 minut.