Waga: 50 g
Skład:
herbata china sencha, owoc figi, kwiat pomarańczy, czarna porzeczka.
Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak.
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
MAGIA ORIENTU - BIAŁA HERBATA KWITNĄCA
biała herbata kwitnąca
Waga 1 szt to: 6 - 8 g
Ręcznie wykonana biała herbata ze składników najwyższej jakości. We wnętrzu jednaj kulki znajduje się kwiat nagietka, który nadaje delikatny napar o kwiatowym aromacie wzbogaconym zapachem płatków jaśminu, które unoszą się nad nim niczym delikatna smuga, a to wszystko jest owinięte tipsami białej herbaty (Silver Needle). Herbata ta zachwyca oko, intryguje smakiem i pozostawia niezapomniane wrażenia. Jest obowiązkową pozycją dla każdej osoby która zachwyca się pięknem rozkwitających herbat. Polecam gorąco.
Sposób parzenia:
1 kulkę należy włożyć do szklanego, żaroodpornego naczynia lub specjalnego czajniczka, zalać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza, zaparzać aż się cała rozwinie (4 - 5 minut). Ilość wody potrzeba na zaparzania to 800 - 1000 ml. Herbatę można zaparzać ponownie wydłużając czas zaparzania do około 8 minut.
Skład: Biała Herbata (tylko tipsy - Silver Needle), Kwiat Nagietka, Płatki Jaśminu.
TRUSKAWKOWA OOLONG - herbata turkusowa (50 g)
Waga: 50 g
Skład: herbata oolong, truskawka, kwiat granatu. Herbata Oolong, zwana także niebieską lub „czarnym smokiem” jest często zaliczana do herbat czerwonych. Obecnie produkowana jest w Chinach i Tajwanie. Często mówi się o niej jako herbata pół-fermentowana lub niedofermentowana. Zbiór liści tej odmiany odbywa się tylko w ściśle określonych porach roku. Pozostawia się je na słońcu do częściowego zwiędnięcia, następnie wkłada do wiklinowych koszy i potrząsa. Proces ten obciera brzegi liści co pomaga późniejszą fermentacje. Te dwie czynności powtarza się aż liście nie osiągną żółtego koloru. Tu można rozróżnić herbaty chińskie od tajlandzkich. Te pierwsze przechodzą fermentacje lekką (10-15% zwykłej), drugie średniej (50-60%). Następnie liście są palone.
Herbatę oolong cechuje żółto - zielony napar o delikatnym kwiatowym aromacie i smaku. Sposób parzenia:
1-2 łyżeczki na filiżankę (180-200 ml). Czerwoną herbatę parzy się w temperaturze 90–100 °C przez ok. 3 minuty.
WAGA: 50 g Mieszanka suszu owocowego, w której znajdziemy: hibiskus, cytryna kandyzowana, jabłko, aronia, rodzynki, pomarańcza kand., słonecznik, aromat.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (150ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Parzymy pod przykryciem ok 10 minut.
EARL GREY CYTRYNOWO - RÓŻANY - 50 g - CYTRUSOWA
Waga: 50 g
Czarna herbata z płatkami róży, kwiatem malwy sudańskiej o cytrynowym aromacie
Skład: herbata czarna, płatki róży, hibiskus (malwa sudańska), aromat.
Sposób parzenia:
Darjeeling Green FTGFOP1 Organic - herbata zielona (50 g)
Waga: 50 g
Ta zielona herbata z prowincji Darjeeling (północno-wschodnie Indie) posiada bardzo ładne, ciemno zielone listki dające intensywny, aromatyczny napar.
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
MALINOWY LICHI BALL - BIAŁA HERBATA KWITNĄCA
Waga 1 szt to: 6 - 8 g
Skład: Biała Herbata, kwiat lichi, malina.
Biała herbata zwijana z kulki z ukrytym w środku kwiatem lichi o różowych płatkach, to prawdziwy wizualny spektakl w naszej filiżance. Po zaparzeniu, ręcznie przygotowana kula lichi, otwiera się uwalniając ukryty w niej kwiat. Listki białej herbaty aromatyzowane są malinami o pięknym zapachu i smaku.
Sposób parzenia:
1 kulkę należy włożyć do szklanego, żaroodpornego naczynia lub specjalnego czajniczka, zalać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza, zaparzać aż się cała rozwinie (4 - 5 minut). Ilość wody potrzeba na zaparzania to 800 - 1000 ml. Należy pilnować, aby kwiat nie pozostał w naparze dłużej niż 10 minut, gdyż herbata będzie wtedy bardzo gorzka. Herbatę można zaparzać ponownie wydłużając czas zaparzania do około 8 minut.
SENCHA RÓŻANA POKUSA - herbata zielona - GRANAT, PĄKI RÓŻY I WANILIA ( 50 g )
Waga: 50 g
Herbata zielona o smaku różano - truskawkowym.
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
KAKTUSOWA Yerba Mate Opuncja, Trawa Cytrynowa 50 g
WAGA: 50 g
Skład: yerba mate (min 95 %), aromat opuncji, trawa cytrynowa.
Ceremonia parzenia
W Ameryce Południowej yerba jest nie tylko napojem, ale też przedmiotem kultu, a jej przygotowywanie i picie jest rytuałem. Do poprawnego zaparzenia yerby potrzebna jest: Mate (inna nazwa: calabasa) - specjalne naczynie do zaparzania yerba mate, najczęściej wykonane jest z odmiany dyni (tykwy). Mate może być też zrobione z drewna lub rogu wołu (wtedy naczynie nazywamy guampą). Oczywiście jeśli nie mamy mate możemy przygotować yerbę w kubku lub termosie.
Bombilla - rurka, przez którą pije się napar. Kiedyś rurki wykonywano z bambusu, ale obecnie używa się metalowych rurek z sitkiem, które są łatwiejsze w czyszczeniu i się nie zatykają. Aby właściwie przyrządzić yerbę najpierw należy włożyć do mate bombillę, następnie napełnić do połowy liśćmi. Następnie należy zatkać otwór odwrócić mate do góry nogami i lekko potrząsnąć (umożliwia to większym liściom pozostanie na wierzchu).
Potem zalewamy liście wodą o temperaturze nie większej niż 70 stopni i parzymy 10-15 minut. Zaparzony napar pijemy przez bombillę niewielkimi łykami. Liście mogą być parzone wielokrotnie. Napar ma zielono brązowy kolor i cierpki, ale zarazem bardzo aromatyczny smak. Yerbę można przechowywać około 3 lat.
Yerba można również zaparzyć : Na szklankę naparu należy użyć 2 czubatych łyżeczek mate, zalać wodą o temperaturze 70-75 stopni Celsjusza i parzyć do 5 minut, by uzyskać napar mocniejszy w działaniu i powyżej 5 minut by napar był delikatniejszy. Jest to propozycja parzenia polecana szczególnie tym, którzy poranną kawę wolą zastąpić, filiżanką Yerba Mate.
ŚNIEŻYNKA - herbata czarna CUKROWE ŚNIEŻYNKI (50 g) na prezent
Waga: 50 g
Herbata, która urzeknie pięknym wyglądem i wprowadzi miłą atmosferę. Mieszanka pełna jest małych, cukrowych płatków śniegu, niebieskich płatków bławatka, gwieździstego anyżu i wiórków kokosowych. Zapach intensywny, pomarańczowy, wabi wszystkich wokół. Takie połączenie na pewno zyska grono miłośników tej herbaty.
Skład: CEYLON OPA, dekoracje cukrowe, anyż, kokos, bławatek, aromat. Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja
GUNPOWDER TOH - MENTHOS - ZIELONA HERBATA - 50 g
Waga: 50 g Herbata zielona Gunpowder o smaku miętowym
Skład:
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
BORA BORA - BANAN, KIWI, MALINA - HERBATA 50 g
Waga: 50 g
Skład: herbata czarna, bana, kiwi, malina, aromat.
Sposób parzenia:
ZEFIREK ~~ HERBATA OWOCOWA 50 g
WAGA: 50 g Mieszanka suszonych owoców, w której znajdziemy: hibiskus, skórkę owocu róży, tarninę, czarny bez, jabłko, wiśnie liofilizowaną, rodzynki, czarną porzeczkę, aronię, śliwkę, trawę cytrynową, owoc truskawki, aromat.
Sposób parzenia: Wsypać 1 łyżeczkę suszu owocowego na filiżankę, zalać wodą o temp. 96 st. C, parzyć 5-8 minut.
OPOWIEŚĆ WIGILIJNA - herbata czarna NA PREZENT (50 g)
Waga: 50 g
Skład: herbata czarna, hibiskus kandyzowany, pomarańcza kandyzowana, goździk, szafran, bławatek, aromat.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja
Herbata biała FUJIAN JAŚMINOWA (50 g)
Waga: 50 g
Ekskluzywna biała herbata z prowincji Fujian składająca się z długich, skręconych najmłodszych listków herbacianych.
Skład: herbata biała Fujian, płatki jaśminu, aromat
SPOSÓB PARZENIA:
Parzy 3 razy w temperaturze 65 - 70 C maksymalnie 3 min (drugie parzenie krócej), nastepnie oddzielić listki od naparu herbacianego. Gdy listki pozostawimy w naparze herbata bedzie bardzo gorzka i bez aromatu!
Polecamy ta wyjątkową herbatę.
BAJKOWY ŚWIAT - herbata owocowa (50 g)
Waga: 50 g Herbata owocowa Bajkowy Świat została stworzona na bazie hibiskusa z dodatkiem cytryny kandyzowanej, żurawiny, mango, ananasa, melona, pomarańczy, maliny oraz porzeczki. Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (150ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Parzymy pod przykryciem ok 10 minut.
CHAI TEA - herbata czarna (50 g) KORZENNA
Waga: 50 g
Czarna herbata o smaku korzennym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Doskonale rozgrzewa i pomaga przy przeziębieniach.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja
DARJEELING herbata czarna (50 g)
Waga: 50 g
Herbata o ostrym, wyrazistym i świeżym smaku, z lekkim posmakiem goryczki. Wśród smakoszy odmiana ta nazywana jest nierzadko „herbacianym szampanem”. Nic w tym dziwnego. Subtelny smak, wzbogacony ledwie wyczuwalnymi, muszkatołowymi nutami i zwieńczony wyraźnym, kwiatowym akordem to znak rozpoznawczy tej wykwintnej, czarnej herbaty. Po zaparzeniu, gotowy napar nabiera jasnej miodowej barwy i przyjemnego aromatu.
Sposób parzenia Do przyrządzenia tej herbaty, należy użyć wody o temperaturze 95-96 stopni Celsjusza (tzw. Biały Wrzątek). Na jedną filiżankę (około 150 ml.) używa się zazwyczaj 1 łyżeczki(około 2,5 grama). Herbatę parzy się od 3,5 do 4 minut.
PIECZONA GRUSZKA - herbata owocowa (50 g)
WAGA: 50 g Herbata owocowa na bazie hibiskusa, nie zawierająca liści herbaty, składająca się z gruszki, ananasa, kiwi, skórki róży i płatków róży oraz liści maliny.
Sposób parzenia: Wsypać 1 łyżeczkę suszu owocowego na filiżankę, zalać wodą o temp. 96 st. C, parzyć 5-8 minut.
SOKOLI WZROK - herbata ziołowa FUNKCJONALNA (50 g)
TROPIKALNA WYSPA rooibos (50 g)
herbata czerwona
Waga: 50 g
Skład: rooibos, zielona cytryna, hibiskus, kandyzowany, banan, szafran, bławatek, słonecznik, płatki róży. Sposób parzenia: Suszone listki czerwonokrzewu dawkuje się jedną pełną łyżeczkę na 250 ml wody. Zalewamy wodą o temp. 80 do 100 stopni Celsjusza, a czas parzenia to 3 do 5 minut. Rooibos można parzyć do trzech razy, jednak drugie parzenie jest najlepsze.