W smaku orzechy są delikatne, lekko słodkawe oraz kruche. Te białe, niewielkie smakołyki mają wielu amatorów, którzy uważają je za najdelikatniejsze i najbardziej wyrafinowane wśród całej gamy orzechów. Nazwa przyjęła się ze względu na podłużny i księżycowaty kształt przypominający nerkę.
Na nasze stoły trafiają orzechy łuskane, czyli pozbawione twardej skorupki, osłonek oraz żywicy, będącej silnym alergenem. Jest to możliwe dzięki procesowi łuskania, moczenia w wodzie, działaniu pary wodnej, następnie studzeniu i suszeniu.
MIECHUNKA SUSZONA (100 g) - Złote Jagody Inków
Miechunkę suszoną można stosować jako przekąskę, dodatek do potraw, musli, sałatek
MORELE SUSZONE NIESIARKOWANE (200 g) naturalne - SPOSÓB NA ZDROWĄ PRZEKĄSKĘ
Poza potrawami kuchni orientalnych, gdzie suszone morele zazwyczaj występują w towarzystwie kurczaka, godne polecenia są np. suszone morele zawijane w boczku czy wieprzowina na słodko. Suszone morele są też podstawą zupy marchewkowo-morelowej oraz kruchych pierożków, które możemy nimi nadziewać. Morele w wersji śniadaniowej możemy podawać nie tylko dodatek do płatków, ale również w postaci manny z amarantusem i suszonymi morelami.
ORZESZKI PINI PINIOWE (100 g) - BAKALIE
Najwyższej jakości orzechy piniowe. Długie, duże (ok 1,5 - 2 cm), dorodne i smaczne orzechy w kolorze kremowo - białym. Mają charakterystyczny, aromatyczny leśny zapach - po rozgryzieniu wyraźnie czuć woń sosny.
Orzeszki piniowe to prawdziwy rarytas. Te małe nasionka wyłuskuje się z szyszek sosen porastających śródziemnomorskie wybrzeża. Surowe orzeszki są miękkie, kremowe i charakteryzują się lekkim, żywicznym posmakiem. Nasionka można też prażyć na patelni, na wolnym ogniu lub na blasze w piekarniku, bez dodatku żadnych tłuszczy. Pamiętajmy jednak, że musi trwać to bardzo krótko, gdyż szybko się przypalają i gorzknieją. Szczególnie polecamy jako dodatek do sałatek i makaronów (np. w postaci sosu pesto)
Z uwagi na szybkie jełczenie, zalecamy przechowywanie surowych orzeszków piniowych w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
CHIPSY KOKOSOWE (100 g) - kokos wiórki BAKALIE
Kraj pochodzenia: Indonezja
Zastosowanie:
MANGO SUSZONE BIO 100 g - BIO PLANET
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 351 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 351 |
Figi suszone Bio 150 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 121 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 121 |
Morwa biała suszona Bio 250 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 176 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 176 |
RODZYNKI THOMSON TURCJA- SMACZNE I ZDROWE - 200 G
Rodzynki w kuchni pełnią rolę bakalii i dodawane są do rozmaitych wypieków. Rodzynki Sułtanki są koloru jasnożółtego lub czerwonego. Rodzynki od najdawniejszych czasów są ulubionym dodatkiem stosowanym do wypieku ciast, babek, strucli, sporządzania sosów, galaretek, i napojów bezalkoholowych. Stosuje się je bardzo często jako element dekoracyjny, na przykład do lodów, sałatek owocowych czy innych przekąsek. Są niezwykle smaczne i bogate w cenne mikroelementy, niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
Rodzynki zawierają witaminy z gruby B, które poprawiają pamięć i koncentrację oraz C i E, zwalczających wolne rodniki. Są bardzo słodkie z powodu dużej zawartości cukru, zwłaszcza fruktozy. Cukier po dłuższym przechowywaniu staje się ziarnisty, aby go rozpuścić, można zanurzyć rodzynki w alkoholu, soku owocowym lub mleku. Są dobrym źródłem błonnika, dlatego powinny znaleźć się w diecie cierpiących na zaparcia. Zawarty w rodzynkach wapń i bor zapobiegają osteoporozie, więc powinny spożywać je kobiety po menopauzie. Natomiast cynk, potas i żelazo poprawiają pracę serca, wygląd skóry oraz podnoszą odporność organizmu.
NERKOWCE - ORZECHY NERKOWCA (100 g) - bakalie
W smaku orzechy są delikatne, lekko słodkawe oraz kruche. Te białe, niewielkie smakołyki mają wielu amatorów, którzy uważają je za najdelikatniejsze i najbardziej wyrafinowane wśród całej gamy orzechów. Nazwa przyjęła się ze względu na podłużny i księżycowaty kształt przypominający nerkę.
Na nasze stoły trafiają orzechy łuskane, czyli pozbawione twardej skorupki, osłonek oraz żywicy, będącej silnym alergenem. Jest to możliwe dzięki procesowi łuskania, moczenia w wodzie, działaniu pary wodnej, następnie studzeniu i suszeniu.
DAKTYLE SUSZONE BEZ PESTEK (200 g) - bakalie
Przeciętnie daktylowiec osiąga 20 metrów wysokości, ale może osiągnąć nawet 35 metrów. Obecnie jest uprawiany południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i południu USA. Daktyle to smakołyk, który zawsze warto mieć w domu. Świetnie sprawdza się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. A co najważniejsze, zasmakują w nim nie tylko dorośli, ale i dzieci. Tak więc, zamiast tuczyć dzieci pustymi kaloriami, lepiej wybrać smakołyk pełen witamin i wartości odżywczych.
Najczęściej służą nam jako dodatek do ciast, deserów i jako przekąska, są sycące i słodkie. W krajach arabskich ich zastosowanie jest zdecydowanie szersze. Wykorzystywane są do wyrobu: dżemów, octu, past oraz syropu będącego substytutem cukru do słodzenia herbaty czy kawy.
Kraj pochodzenia: Iran
ŚLIWKI SUSZONE (200 g) KALIFORNIJSKIE - bakalie ŚLIWKA
Suszone śliwki są smaczną przekąską (doskonałym zamiennikiem słodyczy), stosowane są także często w cukiernictwie jako dodatek do ciast i deserów, a także w gastronomii jako dodatek do mięs, nadzień, farszów lub sosów. Ponadto świetnie nadają się na dżemy, konfitury i kompoty.
POPCORN (200 g) ziarno - bakalie sklep
Morwy tureckie w surowej czekoladzie Bio 70 g - Cocoa
czekolada* 65% (ziarno kakaowca*, cukier palmowy*, masło kakaowe* - zawartość masy kakaowej 60%), morwy białe* 35% (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Wszystkie surowce, z których korzystamy pochodzą bezpośrednio od farmerów lub spółdzielni rolniczych prowadzących uprawy ekologiczne potwierdzone licznymi certyfikatami rolnictwa ekologicznego przyznawanymi przez Unię Europejską. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 2076kJ / 498kcal
Tłuszcz: 27,88g;
w tym kwasy nasycone: 17,5g;
Węglowodany: 51,8g;
w tym cukry: 51,6g;
Błonnik: 7,8g;
Białko: 5,9g;
Sól: 0,04g
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cocoa |
Kod producenta | 177 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cocoa |
Kod producenta | 177 |
RODZYNKI irańskie MALAYER jasne (200 g) - BAKALIE Klasa I
CHIPSY BANANOWE (200 g) - bakalie
Banany to najpopulariejsze owoce południowe w
Polsce. Cenimy smak i wartości odżywcze tych
owoców. W sklepach można je znaleźć praktycznie
przez cały rok. Opakowane w skórkę, są bardzo
wygodną przekąską w domu i poza nim.
Szczególnie lubią je dzieci, jednak dorośli również
powinni sięgać po bananowe przekąski.
Zastosowanie: · znakomicie smakują jako samodzielna przekąska, · mogą być dodawanie do musli i płatków śniadaniowych, · dodatek do ciast, deserów i sałatek, · doskonale komponują się z bakaliami, i owocami.
Kraj pochodzenia: Filipiny
Orzechy nerkowca Bio 100g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 280 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 280 |
Żurawina słodzona cukrem trzcinowym Bio 100 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 242 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 242 |
PISTACJE PRAŻONE I SOLONE BIO 100 g - BIO PLANET
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 326 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 326 |
GOJA, JAGODY GOJI - OWOCE, bakalie sklep
Jagody goji pochodzą z regionów położonych w Tybecie. Nazwa tej rośliny to kolcowój pospolity. To właśnie w Tybecie uprawia się tę roślinę na większą skalę. Jagody goji rosną na krzewach szybko dojrzewających, odpornych na susze i mrozy. Krzewy te doskonale nadają się na żywopłot, pomoc w umacnianiu gruntu na skarpach. Czas dojrzewania jagód przebiega od sierpnia do października, a więc gdy kończą się już letnie owoce, można spożyć jagody goji.
Jagody Goji Zastosowanie
Owoce goji można jeść w formie suszonej, wyglądają bardzo podobnie do rodzinek. Można je w ten sposób dodawać do różnych posiłków np.: ciast, zup, potraw obiadowych, dań z ryżem, do płatków śniadaniowych, do jogurtu naturalnego.
Owoce Goji znajdują również swoje zastosowanie w formie soków, koncentratów, ekstraktów.
Kraj pochodzenia: Chiny
Żurawina słodzona cukrem trzcinowym Bio 400 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 243 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 243 |