Waga: 50 g
Występowanie
Jest rośliną pospolitą, wieloletnią, rosnącą na glebach gliniastych, w zaroślach, na przydrożach, ugorach i nad potokami.
Wygląd zewnętrzny
Pędy kwiatowe pokryte obficie łuskami. Rozwijają się przed rozwojem liści, bo pokazują się już w marcu i kwietniu, a liście dopiero w maju. Wzrost do 25 cm. Kwiaty żółte, koszyczkowe, pojedyncze, osadzone u szczytu pędów kwiatowych, w budowie podobne do koszyczków mniszka lekarskiego, o licznych brzeżnych kwiatach języczkowych. Liście duże, ogonkowe, sercowate o szerokiej zatoce nasadowej. Brzegiem nierówno ząbkowane, spodem trwale pokryte srebrzystym i kutnerowatym meszkiem:
Surowiec
Kwiatostany - koszyczki i liście. Koszyczki kwiatowe zrywa się przed całkowitym ich rozwinięciem się, a liście bez ogonków. Surowiec suszy się najlepiej w cieniu i w temperaturze 40° C. Liście można także suszyć na słońcu.
Odwar z liści (1 łyżkę stołową rozdrobnionego suszu zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy pod przykryciem przez 2-3 minuty od zawrzenia, następnie zaś przecedzamy i w razie konieczności pijemy 2-3 razy dziennie po 1/4 szklanki).
Waga: 50 g
Przyprawa CEBULKA PRAŻONA ~~ 100 g
Waga: 100 g
Zastosowanie:
PRAWOŚLAZ LEKARSKI - zioła sklep
Waga: 50 g
POMIDORY SUSZONE Z CZOSNKIEM I BAZYLIĄ (50 g)
Waga: 50 g Wspaniały smak i aromat pomidorów z czosnkiem i bazylią już teraz dostępny jest w Twojej kuchni. Mieszanka nadaje się idealnie do wszystkich dań kuchni włoskiej oraz śródziemnomorskiej, a zwłaszcza do past, zapiekanek, sałatek, mięsa i sosów. Wyśmienicie podkreśla smak bruschetty (kromki białego pieczywa skropione oliwą z oliwek i podpieczone ze świeżymi pomidorami oraz przyprawami). Dania przygotowane przy użyciu tej mieszanki oprócz walorów smakowych zyskają również barwny i apetyczny wygląd. W skład mieszanki wchodzi: - pomidory suszone w płatkach, - czosnek w płatkach, - bazylia.
ZNAMIONA (WĄSY) KUKURYDZY (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Uprawa jest rozpowszechniona w Europie.
Surowcem są znamiona kukurydzy-pęczki nitkowate, znamiona młode.
Znamię kukurydzy
Kukurydza zwyczajna (Zea mays), roślina zielona, roczna, z rodziny wiechlinowatych (Poaceae), dawniej nazywanej trawy (Gramineae), pochodzącej z Ameryki podzwrotnikowej , uprawianej na całym świecie. Kukurydza występuje w różnych odmianach i formach uprawowych, w zależności od budowy i kształtu znamiona. Do głównych należą: Kukurydza zwykła (Z.m. ssp. indurata), kukurydza cukrowa (Z.m. ssp. saccharata), kukurydza pękająca (Z.m. ssp.everta), kukurydza mączysta (Z.m. ssp. amylacea). W lecznictwie stosowane są znamiona kukurydzy – Maydis stigma, skrobia kukurydziana – Maydis amylum oraz olej kukurydziany – Maydis oleum. Znamiona są zbierane w czasie kwitnienia rośliny przed jej zapyleniem.
Odwar ze znamion kukurydzy: 2 łyżki znamion zalać 2 szklankami wody letniej. Ogrzewać do wrzenia i gotować pod przykryciem 3 min. Odstawić na 15 min i przecedzić. Pić po 1/2-2/3 szklanki 2-4 razy dziennie między posiłkami
IMBIR CAŁY - KŁĄCZA (50 g) przyprawa
Waga: 50 g
Imbir w kuchni
smakiem od świeżego i nie można go używać
wymiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i
pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych
potraw i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny.
Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np.
herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też
doskonale do pieczonych jabłek.
bo te kłócą się z jego aromatem. Świetnie za to
komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem
angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką
muszkatołową i pieprzem.
MIŁORZĄB JAPOŃSKI - GINKGO BILOBA 50 g LIŚĆ
Miłorząb ma pozytywny wpływ na:
ukrwienie i dotlenie komórek w mózgu,
- w leczeniu chorób sercowo - naczyniowych,
- przyśpiesza przepływ informacji w komórkach nerwowych,
- zapobiega starzeniu komórek,
- hamuje reakcje alergiczne,
- wzmacnia odporność organizmu,
- obniża ryzyko wystąpienia nowotworów,
- obniża ciśnienie,
- wspomaga pamięć i koncentrację,
- oraz wiele innych zastosowań.
Nie stwierdzono przeciwskazań w stosowaniu Miłorzębu. Sposób przygotowania: 1 łyż./filiżankę zalać wodą o temp. 70-80 st. C, parzyć 2-3 min.
POKRZYWA z CYTRYNĄ (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Skład: liść pokrzywy, skórka cytryny, trawa cytrynowa, aromat.
Pokrzywa to roślina popularnie występująca w całym kraju. Rośnie w zaroślach, ogrodach, w przydrożach i na nieużytkach. Niekiedy wyrasta nawet do wysokości 1 metra. Każdy ją zna i wie, że jej liście i łodyga całe pokryte są boleśnie parzącymi włoskami. Pokrzywę zbiera się od późnej wiosny, przez całe lato aż do września. Po wysuszeniu pozyskuje się ziele poprzez „osmykiwanie”, a łodygi wyrzuca się. Jest to całkiem przyjemna czynność i nie grożąca bolesnymi skutkami, gdyż po zwiędnięciu pokrzywa traci swoje parzące właściwości. Sposób parzenia pokrzywy Czubata łyżeczka suszu wystarcza na filiżankę dobrej herbatki z pokrzywy. Zalewamy wrzątkiem (temperatura wody ok. 96 °C) i zaparzamy około 5 minut. Mocniejszy napar uzyskamy wydłużając czas do 10 minut. Parzymy pod przykryciem. Pić 2 do 3 razy dziennie po filiżance naparu między posiłkami.
POROST ISLANDZKI (50 G) ziele - PŁUCNICA ISLANDZKA
Waga: 50 g
Płucnica islandzka to pewny i silny w działaniu surowiec zielarski, niegdyś popularny, obecnie wycofany z Farmakopei Polskiej VI. Porost islandzki, czyli płucnica islandzka należy do plechowców, czyli do roślin niższych, których ciało nie jest zróżnicowane na wyspecjalizowane organy, typowe dla roślin wyższych. Ta piękna roślina zielarska należy do gromady Lichenophyta (Lichenes) i rośnie stosunkowo często w suchych borach iglastych w górach i na niżu. Porasta ziemię, pnie drzew, skały i głazy. Bardzo pospolicie występuje w krajach północy. W Polsce jest pod częściową ochroną. Porosty są to złożone symbiotyczne organizmy. Plecha porostów składa się z dwóch organizmów: grzyba i glonu, które ze sobą współżyją pod względem fizjologicznym (grzyb dostarcza glonom wody z solami mineralnymi i stanowi zewnętrzną ochronną otoczkę, a glon przeprowadza proces fotosyntezy w wyniku, której powstają głównie cukry i tłuszczowce). Często do plechy porostów dołączają się bakterie azotowe wiążące wolny azot z powietrza, dzięki czemu roślina wytwarza substancje azotowe białkowe i niebiałkowe. Porosty rozmnażają się wegetatywnie przy pomocy soredium (soredia = urwistki) i isydium (izydia). Oba odłamki plechy zawierają obydwa organizmy. Interesująca nas płucnica islandzka ma plechę brunatną lub brunatnozieloną (zależenie od wilgotności panującej w środowisku życia rośliny), silnie rozgałęzioną, dichotomicznie powycinaną, spłaszczoną, liściokształtną, brzegiem nierównomiernie ząbkowaną i o brzegach podwiniętych do wewnątrz, środkowa część plechy przytwierdza się do podłoża dolną powierzchnią, specjalnymi nitkami grzyba – chwytnikami (ryzoidy). Ciało płucnicy jest poplamione na czerwonawo i biało. Jako ciekawostkę podaję, że porosty mają zdolność wytwarzania zarodników w apothekiach czyli w miseczkach (produkuje je część grzybowa).
Napar: 2 łyżki plechy zalać 1 szkl. wrzącej wody; odstawić na 30 min. i przecedzić. Pić 4-6 razy dz. po 50 ml (zasada często i mało); Odwar: 2 łyżki plechy zalać 1 szkl. wody; gotować 15 minut; przecedzić. Pić jak napar.
LAWENDA - KWIAT LAWENDY (20 g) zioła sklep
Lawenda– Lawenda prawdziwa,lawenda lekarska,lawenda wąskolistna (Lavandula Vera D.C.L.officinalis).
Lawenda pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego,gdzie do dziś występuje masowo w stanie dzikim,na glebach wapiennych,zarastając wzgórza i polany,szczególnie na Korsyce. Uprawiana jest prawie we wszystkich krajach Europy o warunkach klimatycznych niezbyt ostrych,również w Polsce,gdzie niekiedy w mroźne i bezśnieżne zimy wmarza. Jest to krzewina,w naszych warunkach dorastająca do 60cm. Pędy ma wzniesione,w dolnych partiach drewniejące. Liście bezogonkowe ułożone są na łodydze gęsto,naprzeciwlegle. Kwiaty ma o barwie od niebieskiej do fioletowej znajdują się w nibyokółkach na szczytach pędów,tworząc kwiatostany w formie kłosa. Lawenda kwitnie w lipcu i sierpniu. Zbiór przeprowadza się w okresie pełnego kwitnienia,ścinając całe kwiatostany i suszy. Surowcem jest kwiat.
Napar. 2 łyżki kwiatów zalać 2 szklankami wrzącej wody. Trzymać pod przykryciem 10 -15 minut,po czym odcedzić. Pić 3 razy dziennie po szklance naparu.
Herbata z melisy parzenie: Podobnie jak inne zioła melisę lekarską powinno parzyć się we wrzątku pod przykryciem. Na szklankę wody przypada łyżeczka z kopką (lub torebka). Czas parzenia to 10-15minut.
ORZECH WŁOSKI LIŚCIE - zioła sklep (50 g)
Waga: 50 g
Orzech włoski od bardzo dawna występował w stanie naturalnym w rejonie śródziemnomorskim, zaś obecny zasięg jego ciągnie się od Grecji,gdzie występuje w większych skupiskach,aż do Chin poprzez południowe rejony Azji. Świadczy to o stosunkowo wysokich wymaganiach cieplnych tej rośliny. Do nas orzech włoski przywędrował z Bałkanów,poprzez rumuńską Wołoszczyznę stąd nazwa ludowa orzech włoski. W Polsce należy do drzew od dawna sadzonych w ogrodach,choć w mroźne zimy niekiedy całkowicie lub częściowo wymarza. Jest to okazałe drzewo wyrastające do 20 m wysokości, u nas hodowane w parkach i ogrodach. Korona drzewa jest silnie rozrośnięta,bogato ulistniona. Liście złożone,nieparzystopierzaste. Owocem jest orzech duży owalny pestkowiec,okryty grubą,zieloną naowocnią. Dojrzewa we wrześniu i październiku. Surowiec stanowią liście,naowocnia(zielona łupina) lub całe niedojrzałe owoce. Liście zbiera się w czerwcu,zrywając je z ogonkami z odrostów lub gałęzi,suszy. Młode liście podczas suszenia nieco ciemnieją. Surowiec nie pachnie,smak ma ściągający,gorzkawy. Łupiny odrywa się z niedojrzałych owoców w sierpniu i natychmiast suszy. Napar - zmieszać 1 ½ łyżki rozdrobnionych liści orzecha włoskiego, ½ łyżki rumianku, ½ łyżki kwiatów krwawnika. Mieszankę ziół zalać 2 szklankami wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu zagotowania, odstawić na 5 minut, przecedzić.
CZARNUSZKA \" ZŁOTO FARAONÓW \" - 30 g
Waga: 30 g
W kuchni polecamy:
Do pieczywa, jogurtu, twarogu, surówek i sałatek owocowych, zapiekanek z mięsem, marynat, a także potraw z jagnięcia i drobiu.
TASZNIK ZIELE (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Tasznik –Tasznik pospolity, tobołki pastusze, bydelnik (Capsella bursa –pastoris L.Med.) Tasznik chwast pospolity trudny do wytępienia, występujący na polach, pastwiskach, ugorach, pod płotami. Na wiosnę wypuszcza rozetę liści przyziemnych, później prostą łodygę dochodzącą do 50 cm wysokości. Kwiaty ma białe, drobne, zebrane na szczycie, po przekwitnięciu tworzą one sercowate owocki, przypominające kształtem dawne torby pastusze – stad nazwa. Ziele zbiera się na początku kwitnienia, a więc w kwietniu i w maju, ścinając roślinę nad ziemią wraz z liśćmi rozetowymi. Po oczyszczeniu ziele suszy się. Surowcem jest ziele.
Wyciąg z dodatkiem krwawnika. 1 łyżkę ziela tasznika i 1 łyżkę ziela krwawnika, zalać szklanką letniej przegotowanej wody, odstawić na 5 godzin, przecedzić. Pić 3 -5 razy dziennie po szklance wyciągu.
Waga: 50 g Kaukaska mieszanka ziołowa do potraw mięsnych, surówek, sałatek, bigosu, kaszanki z dodatkiem soli
Skład:
- liście laurowe,
- kolendra,
- koper owoc,
- seler nać,
- nać pietruszki,
- kozieradka,
- mięta pieprzowa,
- majeranek,
- papryka ostra,
- czosnek,
- sól.
PRZYPRAWA DO BARBECUE (50 g) - uniwersalna przyprawa do GRILLA
Waga: 50 g
Zastosowanie: Niezwykle aromatyczna mieszanka ziół i przypraw przeznaczona do przygotowania wszystkich potraw z grilla. Stanowi wspaniały dodatek do wieprzowiny, wołowiny, żeberek i kurczaka. Charakteryzuje się wspaniałym, mocnym smakiem i zapachem. Polecamy do wszelkiego rodzaju mięs z rusztu
W skład wchodzą: - sól, papryka słodka, gorczyca, cebula, czosnek, pieprz czarny, bazylia, tymianek, oregano, cukier, goździki.
5 ZIÓŁ PESTO przyprawa - MIESZANKA PRZYPRAW (50 g)
CATUABA KORA - AFRODYZJAK - 50 g
Wysuszona, pocięta kora z brazylijskiego drzewa Trichilia catigua. Od wieków stosowana jako naturalny afrodyzjak.
Zaparzanie:
około 1 łyżeczki Catuaby na 250 ml gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, następnie odstawiamy do naciągnięcia. Po 15 min. napar jest gotowy do picia.
Sól himalajska różowa średnio ziarnista 500g
Sól Himalajska to sól ręcznie wydobywana u podnóża Himalajów. Oprócz chlorku sodu zawiera ponad 80 różnych mikroelementów, w tym jod, magnez, cynk, żelazo i wapń niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Delikatny smak i atrakcyjny biało-różowy kolor wzbogacą każdą potrawę.
Sposób spożycia: Stosowana w kuchni jak sól tradycyjna. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (łyżeczka) ze wszystkich źródeł (w tym sól zawarta w żywności).
Składniki: 100% sól himalajska drobna Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy i sezam. Kraj pochodzenia: Pakistan
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 003 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 003 |
DZIURAWIEC (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Występuje w strefie umiarkowanej całej Europy i Azji. W Polsce jest rośliną pospolitą na niżu i terenach podgórskich,na suchych łąkach,ugorach,skrajach lasów,rzadziej jako chwast. Dziurawiec zakwita około 24 czerwca ( św. Jana),stąd nazywany jest często zielem świętojańskim. Żółte kwiatki potarte w palcach wydzielają krwistoczerwony sok. Z racji tej właściwości w niektórych dzielnicach Polski nosi on nazwę „krewki Matki Bożej”Charakterystyczną cechą dziurawca jest występowanie na liściach drobnych punkcików o wyglądzie dziurek. Są to zbiorniki lotnych olejków,dzięki którym roślina ma przyjemny zapach i jest stosowana w lecznictwie. Do celów leczniczych zbiera się ,niezdrewniałe, młode pędy z pączkami,rośliny ścina się w połowie wysokości i suszy. Surowcem jest ziele.
Napar z dodatkiem mięty. Łyżkę stołową kwiatu dziurawca i łyżeczkę liści mięty zalać szklanką wrzątku i zostawić pod przykryciem. Po 30 minutach odcedzić. Pić 2 -3 razy dziennie po szklance naparu.