Waga: 90 g
RDESTOWIEC JAPOŃSKI, rdest, rdestówka (50 g)
Właściwości prozdrowotne - Wspomaga leczenie infekcji (w tym boreliozy) - Posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne - Działa przeciwzapalnie (stany zapalne stawów, artretyzm) - Wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych (bielactwo, łuszczyca, toczeń, AZS, łysienie z autoagresji) - Wspomaga leczenie alergii i astmy - Wspomaga procesy oczyszczania i odtruwania organizmu - Wykazuje działanie moczopędne (diuretyczne) - Wpływa regulująco na przemianę materii - Wpływa ochronnie na strukturę naczyń krwionośnych - Wymiata wolne rodniki (działanie antyoksydacyjne) - Działa neuroprotekcyjnie - Ma właściwości przeciwnowotworowe - Obniża stężenie cholesterolu we krwi - Hamuje agregację krwinek – zmniejsza ryzyko zawałów i miażdżycy - Hamuje odkładanie triglicerydów i cholesterolu w wątrobie - Wpływa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy - Wywiera wpływ hepatoprotekcyjny (ochronny na komórki wątroby) - Działa estrogennie (łagodzi objawy menopauzy, wspomaga leczenie przerostu prostaty) - Pobudza miesiączkowanie Zastosowanie zewnętrzne wyciągów, odwarów i naparów z kłączy rdestowca:
do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych, zakażenia grzybami i bakteriami, nasiadówki i irygacje przy stanach zapalnych i zakażeniach pochwy i warg sromowych; okładów na skórę (rany, wypryski, owrzodzenia, liszaje).
SPOSÓB UŻYCIA Napar: 2 łyżki rozdrobnionych kłączy rdestowca zalać 2 szklankami wrzącej wody; przykryć i odstawić na 30-40 minut, przecedzić. Wypić w 4 porcjach w ciągu dnia (po 1/2 szklanki). Napar może służyć do okładów i przemywania skóry (trądzik, łojotokowe zapalenie skóry, wypryski, owrzodzenia) 2-6 razy dziennie. Kuracja rdestowcem powinna trwać 3-6 miesięcy, przy czym co miesiąc należy zrobić przerwę (1-2-tygodniową). Odwar: 2 łyżki kłączy rdestowca suchych lub świeżych zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 15min. Następnie odstawić na 30 minut pod przykryciem. Przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie po 100ml przez 3-4 tygodnie. Między kuracjami robić przerwę 1-2-tygodniową.
Czarnuszka nasiona 200 g - Intenson
(Nigella sativa) Nasiona czarnuszki mają szerokie zastosowanie jako przyprawa, głównie w piekarnictwie oraz jako zamiennik pieprzu. Można używać mielonych lub całych nasion, które dają się łatwo skruszyć w moździerzu. Charakterystyczny smak - słodkawy, ale jednocześnie ostry i lekko palący oraz swoisty zapach można uwydatnić poprzez smażenie lub prażenie. Sposób użycia: Czarnuszkę stosuje się do posypywania pieczywa przed pieczeniem oraz jako składnik ciasta chlebowego. Można nią doprawiać pieczone i duszone oraz gotowane potrawy mięsne i warzywne. Składniki: 100% nasiona czarnuszki Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, sezam Kraj pochodzenia*: Polska, Indie
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 048 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 048 |
PAPRYKA WĘDZONA ostra (50 g) mielona - PRZYPRAWA
Waga: 50 g
Hiszpańska wędzona papryka znana również jako Piment de la Vera. To przyprawa o unikatowym, dymnym smaku i aromacie. Stanowi uzupełnienie potraw kuchni śródziemnomorskiej, jak i polskiej. popularny składnik wielu potraw kuchni śródziemnomorskiej. Papryki są suszone, powoli nad ogniem z dębowego drewna płonącego kilka tygodni. Rezultatem są słodkie, przyjemne, o dymnym smaku papryczki. Nadają niepowtarzalnego charakteru przygotowywanym daniom. Popularne w potrawach takich jak zapiekanki z ziemniaków i zielone warzywa na chrupko, dania rybne, szpinak i potrawy duszone z ciecierzycy lub fasoli. To znakomity sposób, aby dodać smaku wędzenia.
PRZYPRAWA DO JAJEK I JAJECZNICY (aż 50 g)
W wielu kuchniach świata jajko jest cenione nie tylko ze względu na swoje walory smakowe. Jajka zawierają niemal wszystkie ważne dla życia składniki odżywcze, przede wszystkim są źródłem cennego, pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez nasz organizm. Można z nich przygotować różnorodne potrawy na śniadania, przystawki, obiady, desery, czy wykwintne kolacje.
Przyprawa do potraw z jajek wzbogaci smak jajecznicy, omletów, gotowanych jaj i sałatek jajecznych. Z powodzeniem zastąpi sól i pieprz.
Skład: cebula prażona, cebula grys, majeranek, szczypiorek, koperek, papryka czerwona grys, pieprz czarny, lubczyk, czosnek granulowany, sól, cukier.
Kraj produkcji: Polska
Waga: 50 g
Zastosowanie:
Przyprawa do rosołu Bio 50 g - Dary Natury
korzeń pietruszki, marchew, cebula (po 15%), nać pietruszki, lubczyk, koperek, por, ziele angielskie, pieprz czarny, tymianek, liść laurowy (w różnych proporcjach) OPIS
Przyprawa do rosołu z powodzeniem może zastąpić kostki rosołowe wzbogacając danie pięknym bulionowo-ziołowym aromatem.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 283 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 283 |
Waga: 30 g
Zastosowanie: Do zup, ciast, sosów, duszonych jarzyn, ryb i mięs, wypieków, kawy.
SARSAPARILLA KORZEŃ CIĘTY (50 g) - zioła sklep
Sarsaparilla korzeń cięty (Smilax officinalis) to roślina rosnąca w Ameryce Środkowej i Południowej. O wyjątkowym zapachu.
Propozycja podania: 1/2 - 1 łyżeczkę zioła zalać 1 szklanką wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na 30 minut do ostygnięcia. Pić 3 x dziennie parząc za każdym razem świeżą herbatę.
GLISTNIK (50 g) - jaskółcze ziele
Waga: 50 g Występuje pospolicie w ogrodach,zaroślach,na przydrożach i rumowiskach,w miejscach ocienionych i wilgotnych. Wczesną wiosną lub jeszcze jesienią roślina wypuszcza przyziemną rozetę liści,następnie tworzą się nikłe łodygi z jaskrawożółtymi kwiatami,a po przekwitnięciu owoce podobne do strąków. Cechą charakterystyczną glistnika jest sok mleczny barwy pomarańczowej,wyciekający po przełamaniu łodygi. Jaskółcze ziele kwitnie od kwietnia do października. Zbieramy go w okresie kwitnienia,wraz z korzeniami i suszymy. Należy też uważać,aby łodygi nie były uszkodzone, bo wypływający sok tworzy brunatne plamy. Surowcem jest kwitnące ziele,rzadziej korzeń, z którego otrzymuje się czyste alkaloidy.
Odwar.½ łyżki stołowej ziół zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej,wymieszać o ogrzewać pod przykryciem przez 30 minut nie dopuszczając do wrzenia. Odcedzić. Pić 3 razy dziennie po łyżce odwaru. Odwar z dodatkiem mięty.1 łyżka jaskółczego ziela, 1 łyżka liści mięty,zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej, wymieszać i podgrzewać przez 30 minut nie dopuszczając do wrzenia. Odcedzić. Pić 2 -3 razy dziennie po łyżce.
POMIDORY SUSZONE Z CZARNUSZKĄ I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM (50 g) - bez soli
Waga: 50 g Wspaniały smak i aromat pomidorów z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim już teraz dostępny jest w Twojej kuchni. Mieszanka nadaje się idealnie do wszystkich dań kuchni włoskiej oraz śródziemnomorskiej, a zwłaszcza do past, zapiekanek, sałatek, mięsa i sosów. Wyśmienicie podkreślają smak bruschetty (kromki białego pieczywa skropione oliwą z oliwek i podpieczone ze świeżymi pomidorami oraz przyprawami). Dania przygotowane przy użyciu tej mieszanki oprócz walorów smakowych zyskają również barwny i apetyczny wygląd. W skład mieszanki wchodzi: - pomidory suszone, - czosnek niedźwiedzi, - czarnuszka.
18 ZIÓŁ mieszanka (50 g) - zamiast soli i pieprzu
KURCZAK FAJITAS - przyprawa do kurczaka (50 g)
Wa
Waga: 50 g
Mieszanka ziół i przypraw do przygotowania kurczaka i mięs drobiowych w stylu meksykańskim.
Skład:
- czosnek mielony
- pieprz czarny,
RZEPIK ZIELE (50 g) sklep zielarski
GAŁKA MUSZKATOŁOWA MIELONA ~~ 30 g
Waga: 30 g
Gałka muszkatołowa to nasiona muszkatołowca korzennego. Kształt gałki jest lekko podłużny o wymiarach 20 – 30 mm długości i 15 – 18 mm szerokości. Przyprawa ceniona ze względu na walory smakowe i zdrowotne. W kuchni gałka muszkatołowa stosowana jest głównie do przyprawiania mięs, bigosów, a także do pierników i deserów.
CZUBRICA ZIELONA 50 g - KUCHNIA BUŁGARSKA
Waga: 50 g
Zastosowanie: Do fasoli, soczewicy, dań z mięsem baranim i jagnięcym, do zup oraz wybitnie podnosi smak jajka w jakiejkolwiek postaci.
W skład wchodzą: · cząber, · koper, · tymianek, · czosnek, · cebula, · bazylia, · natka pietruszka, · sól
BRZOZA KORA (100 g) - zioła sklep
Sposób parzenia
1 łyżkę zalać szklanką wody, gotować około 5 minut. Następnie odstawić do przestygnięcia i przecedzić.
MARCHEWKA PO KOREAŃSKU przyprawa (50 g) - KUCHNIA KAUKASKA
1/2 kg marchwi
1/4 szklanki oleju
1 i 1/2 lyzki octu
2-3 zabki czosnku
przyprawa do marchewki
PRZEPIS
Marchew powinna być utarta na tarce w słomkę (najlepiej się wtedy prezentuje na talerzu).
Do małego garnka wlewamy olej i ocet, a następnie dodajemy przyprawę do marchewki po koreańsku i wyciśnięty bądź bardzo drobno posiekany czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, ok. 2 minuty i zalewamy utartą marchew, dodajemy ocet, mieszamy i w przykrytej misce wstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki (marchew nabierze aromatu,ostrości, wspaniałego smaku).
Sałatkę przyrządza się bardzo szybko, dosłownie 10 minut i potem jeszcze schłodzenie w lodówce − ok. 3 godzin tak aby potrawa uzyskała właściwy smak i aromat.
Efekt jest wspaniały! Spróbujcie i jedzcie na zdrowie!
Herbata z melisy parzenie: Podobnie jak inne zioła melisę lekarską powinno parzyć się we wrzątku pod przykryciem. Na szklankę wody przypada łyżeczka z kopką (lub torebka). Czas parzenia to 10-15minut.
ŁOPIAN KORZEŃ (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Odwar z korzeni suchych:
1 łyżkę korzeni łopianu zalać szklanką wrzątku. Zostawić pod przykryciem na 3 godziny,zagotować i odcedzić. Pić 3 razy dziennie po szklance płynu.
Odwar z dodatkiem tataraku do użytku zewnętrznego:
1 łyżkę korzenia łopianu i 1 łyżkę kłącza tataraku zalać 2 szklankami wrzątku,gdy napęcznieje zagotować .Do okładów przygotowuje się odwary mocno stężone.