herbata owocowa
WAGA: 50 g Mieszanka suszu owocowego, w której znajdziemy: wiórki kokosowe, kostki kandyzowanego ananasa, owoc aroni, kawałki jabłka, skórkę pomarańczy, hibiskus, kwiat słonecznika z dodatkiem aromatu słodkiego i ciekawego owocu tropikalnego.
Sposób parzenia: Wsypać 1 łyżeczkę suszu owocowego na filiżankę, zalać wodą o temp. 96 st. C, parzyć 5-8 minut.
CHOCO - CHILI ROOIBOS (50 g) - herbata czerwona
herbata czerwona
Waga: 50 g
Skład: rooibos, kawałki jabłka, kawałki czekolady, różowy pieprz, kardamon, kwiat słonecznika, aromat.
Sposób parzenia: Suszone listki czerwonokrzewu dawkuje się jedną pełną łyżeczkę na 250 ml wody. Zalewamy wodą o temp. 80 do 100 stopni Celsjusza, a czas parzenia to 3 do 5 minut. Rooibos można parzyć do trzech razy, jednak drugie parzenie jest najlepsze. Z każdym kolejnym parzeniem spada ilość witaminy C w naparze.
GUARANA - herbata czarna (50 g)
Waga: 50 g
Skład: herbata czarna i zielona, słonecznik, guarana.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja
GRAN CANARIA - herbata owocowa (50 g)
GRAN CANARIA herbata owocowa Waga: 50 g Gran Canaria to połączenie białego i czerwonego hibiskusa oraz wielu innych owocowych składników o lekko cytrusowym akcencie aromatycznym. Skład: Biały hibiskus, hibiskus, skórka granatu, skórka cytryny, kandyzowana skórka pomarańczy, truskawka, jeżyna, dziki szafran, aromat. Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (150ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Parzymy pod przykryciem ok 10 minut.
PRZY INFEKCJACH - HERBATA ziołowa (50 g)
Waga: 50 g
Kompozycja ziół wspomagająca regulację pracy serca, poprawia krążenie, odpręża i relaksuje. Skład: Rooibos, czarny bez, rumianek, liść szałwi, pomarańcza kwiat, jaśmin, cynamon, kardamon.
Sposób parzenia:
Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę, zalewamy wrzątkiem i parzymy po przykryciem 10 min.
SENCHA JAPOŃSKA ŚWIĄTYNIA - HERBATA ZIELONA 50 g
Waga: 50 g
Herbata o smaku morelowo - ananasowym
Skład: sencha, ananas kandyzowany, drzewo sandałowe, pieprz czerwony, korzeń lukrecji, kwiat rumianku rzymskiego, aromat.
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
TRUSKAWKOWE POLA - czarna herbata TRUSKAWKOWA (50 g)
Waga: 50 g
Skład: herbata czarna, truskawki, płatki róży, szafran.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz).
PU-ERH SLIM - herbata czerwona (50 g)
Waga: 50 g
Skład: herbata czerwona pu-erh, yerba mate, kawałki pomarańczy, kawałki jabłka, aromat grejpfrutowy.
Sposób parzenia:
1-2 łyżeczki na filiżankę (180-200 ml). Czerwoną herbatę typu pu-erh parzy się w temperaturze 90–100 °C przez ok. 3 minuty.
ZESTAW HERBAT KWITNĄCYCH na prezent (5 szt)
Zestaw 5 szt herbat kwitnących W skład zestawu wchodzą:
1) kwiat miłości (lichi ball)- biała herbata zwijana z kulki z ukrytym w środku kwiatem lichi o różowych płatkach, to prawdziwy wizualny spektakl w naszej filiżance. Po zaparzeniu, ręcznie przygotowana kula lichi, otwiera się uwalniając ukryty w niej kwiat.
2) magia orientu (Oriental Beauty) - biała herbata kwitnąca
Ręcznie wykonana biała herbata ze składników najwyższej jakości. We wnętrzu jednaj kulki znajduje się kwiat nagietka, który nadaje delikatny napar o kwiatowym aromacie wzbogaconym zapachem płatków jaśminu, które unoszą się nad nim niczym delikatna smuga, a to wszystko jest owinięte tipsami białej herbaty (Silver Needle). Herbata ta zachwyca oko, intryguje smakiem i pozostawia niezapomniane wrażenia. 3) black ball flower - czarna herbata zwijana ręcznie wraz z różowym kwiatem pełnika europejskiego w środku. Prezentuje się niezwykłą głębią o mocnym i pełnym smaku oraz delikatnym kwiatowym aromacie. Herbata oczarowuje nas swym wyglądem i zachowaniem w trakcie parzenia, odkrywając niesamowity urok orientu.
4) ogród miłości - to wyjątkowa herbata, która oczaruje nas swoim widokiem. Po rozkwitnięciu kulki z delikatnych liści herbaty wyłaniają się aromatyczne płatki lotosa.
5) perła oceanu - ręcznie zwijana herbata kwitnąca. Przed zaparzeniem ma ona kształt niepozornej fasolki, która umieszczona w gorącej wodzie przekształca ukazując płatki jaśminu i chryzantemy.
Sposób parzenia:
1 kulkę należy włożyć do szklanego dzbanka, zalać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza, zaparzać aż się cała rozwinie (4 - 5 minut). Ilość wody potrzeba do zaparzenia to 600 ml. Należy pilnować, aby kwiat nie pozostał w naparze dłużej niż 10 minut, gdyż herbata będzie wtedy bardzo gorzka. Herbatę można zaparzać ponownie wydłużając czas zaparzania do około 8 minut. Do herbat można dokupić kolorowe opakowania, dostępne w naszym sklepie.
EARL GREY BLUE Z PŁATKAMI BŁAWATKA - 50 g
Waga: 50 g
Czarna herbata z aromatem Earl Grey (Bergamotka).
Skład: herbata czarna, płatki bławatka, kwiat dzikiej malwy, aromat.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja
OOLONG TIE GUAN YIN (ŻELAZNA BOGINI LITOŚCI) - 50 g herbata turkusowa
Waga: 50 g
Tie Guan Yin jest herbatą półfermentowaną typu Oolong (choć fermentacja konkretnych typów tej herbaty może się bardzo różnić), jedną z najsłynniejszych i popularnych herbat chińskich, czego odzwierciedleniem jest znalezienie się w wielu menu dobrych chińskich restauracji w wielu zakątkach świata. Tie Guan Yin z prowincji Anxi jest oficjalnie uznany za jedną z dziesięciu najlepszych chińskich herbat. Liście są duże, zwinięte w małe nieregularne kuleczki o słodko-kwiecistym aromacie. Herbata ta wyśmienicie nadaje się do wielokrotnego zaparzania. Słodki napar ma kolor żółto - złoty, przypomina kwitnące łąki z różnymi kwiatami, miód, orchidee.
Sposób przygotowania: ok. 9 gram (dwie kopczaste łyżeczki) na Gaiwan – czarka z przykrywką lub małego Yixinga (pojemność przeciętnej polskiej filiżanki). Czas pierwszego parzenia może się wahać od 50 sekund do półtorej minuty. Drugie parzenie wyjątkowo skracamy o pół minuty, gdyż liście po pierwszym parzeniu powinny się rozwinąć oddając więcej ze swojego smaku. Każde kolejne parzenie powinniśmy wydłużać o 30 sekund od poprzedniego.
GOŹDZIKI W POMARAŃCZY - HERBATA OWOCOWA 50 g
Waga: 50 g
Sposób parzenia: Wsypać 1 łyżeczkę suszu owocowego na filiżankę, zalać wodą o temp. 96 st. C, parzyć 5-8 minut.
MILK pu-erh (50 g) - HERBATA CZERWONA mleczny pu-erh
Waga: 50 g
Czerwona herbata Pu-erh uprawiana jest w Chinach od ponad 1700 lat i jest herbatą częściowo fermentowaną. Swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach. Najlepsze, a zarazem najdroższe herbaty dojrzewają w grotach przez ponad 50 lat.
Herbata ma specyficzny, mocny smak i zapach, dlatego też często herbaty Pu-Erh aromatyzuje się w celu poprawienia jej smaku. Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty.
Sposób parzenia:
1-2 łyżeczki na filiżankę (180-200 ml). Czerwoną herbatę typu pu-erh parzy się w temperaturze 90–100 °C przez ok. 3 minuty. Można ją zaparzać wielokrotnie, w każdym kolejnym parzeniu oddaje ona do naparu inne dobroczynne substancje. Herbaty pu-erh raczej nie powinno się słodzić, gdyż cukier może pozbawiać ją części właściwości zdrowotnych.
EARL GREY POMARAŃCZA (50 g) - herbata aromatyzowana
Waga: 50 g
Czarna herbata z aromatem Earl Grey (Bergamotka).
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz).
WOREK ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA sencha- herbata zielona
Waga: 50 g
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
ZAPALENIE PĘCHERZA - herbata ziołowa FUNKCJONALNA (50 g)
Waga: 50 g
Mieszanka skutecznie wspomagająca walkę z zapaleniem pęcherza Skład: skrzyp, rumianek, wrzos, liście brzozy, liście jeżyny, perz, mięta, pokrzywa, kwiat czarnego bzu, bławatek, nagietek
Sposób parzenia:
Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę, zalewamy wrzątkiem i parzymy po przykryciem 10 min.
GOLDEN MONKEY - czarna herbata liściasta (50 g)
Herbata pochodzi z górskiej prowincji Yunnan położonej w Chinach przy granicy z Wietnamem, Birmą i Laosem. Krzewy herbaciane charakteryzują się szerokimi i mięsistymi liśćmi o połyskującej powierzchni. Napar o delikatnym smaku uznawanym przez miłośników herbaty na całym świecie. Obecnie region Yunnan posiada ok. 200 gatunków lokalnych i z których wiele jest uznawane za jedne z najszlachetniejszych rodzajów klasycznej herbaty na świecie. Herbata Golden Monkey to ekskluzywna propozycja dla zwolenników czarnych herbat. Produkowana w niewielkich ilościach z krzewów uprawianych w wysokogórskich rejonach. Zawiera znaczne ilości „złotych tipsów”. Napar jest klasycznie czysty. Smak jest słodkawy, z lekko zaznaczoną dymną nutą . Sposób parzenia: 1 łyżeczka na ok. 200 ml wody, czas parzenia w temperaturze 95 stopni to 2-3 minuty.
WIŚNIE W CZEKOLADZIE sencha HERBATA ZIELONA (50 g)
Waga: 50 g
Skład: sencha, płatki czekolady, owoce wiśni, hibiskus, aromat
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
TARNIÓWKA NA ZDROWIE herbata - WITAMINY (50 g)
WAGA: 50 g
W skład herbaty wchodzi starannie wybrany owoc tarniny i kwiat hibiskusa. Tarnina jest jedynym z najzdrowszych owoców dziko rosnących. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna, poza tym jest bardzo bogata w witaminę B, sole mineralne.
Sposób parzenia: Wsypać 1 łyżeczkę suszu owocowego na filiżankę, zalać wodą o temp. 96 st. C, parzyć 5-8 minut.
RÓŻA KRÓLOWEJ ZOFIi - herbata czarna RÓŻANA (50 g)
Waga: 50 g
Herbata o smaku różanym.
Skład: herbata czarna, płatki róży, aromat.
Sposób parzenia:
PIERNIKOWA CHATA - herbata czarna (50 g) cynamon, pomarańcza, piernik
Waga: 50 g
Skład: herbata czarna, cynamon, pomarańcza z akcentem smakowym piernika.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja