Waga: 50 g
SKŁAD:
Waga: 50 g
W skład wchodzą:
- pieprz czarny,
- jałowiec,
- ziele angielskie,
- tymianek,
- cząber,
- rozmaryn,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- majeranek,
- kolendra, sól
ZASTOSOWANIE:
Bulion-kostki warzywne bezglutenowe Bio 66 g(6 x 11g) Eden
sól morska, tłuszcz palmowy*,skrobia kukurydziana* warzywa*(11,5%)(marchew*(4,7%), cebula*(4,5%),pasternak*(1,2%), por*(1,1%),cukier trzcinowy*,ekstrakt drożdżowy*, zioła* (lubczyk*, pietruszka*,bazylia*), przyprawy* (gałka muszkatołowa*,czosnek*, kurkuma*, rozmaryn*, pieprz*), skrobia kukurydziana* (*certyfikowany składnik ekologiczny) WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 25 kJ / 6 kcal
Tłuszcz: 0,4 g;
w tym kwasy nasycone: 0,2 g;
Węglowodany: 0,5 g;
w tym cukry: 0,2 g;
Białko: 0,1 g;
Sól : 1 g
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Kod producenta | 080 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Kod producenta | 080 |
Składniki:
kolendra, gorczyca, kminek, kozieradka (po 15%), chili, imbir, kurkuma, koper włoski (w różnych proporcjach).
Produkt BIO oraz wegetariański
Opakowanie:
60g
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 247 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 247 |
WARZYWA SUSZONE ~~ 50 g Włoszczyzna kostka
Waga: 50 g Zastosowanie: Do zup, sosów, potraw duszonych i gotowanych. Skład:
Seler, marchew, pietruszka i por.
PIEPRZ POMARAŃCZOWY DO KACZKI ~~ 50 g
Waga: 50 g
W skład wchodzi:
sól, skórka pomarańczy, pieprz czarny, cukier, cebula.
Przyprawa CEBULKA PRAŻONA ~~ 100 g
Waga: 100 g
Zastosowanie:
Rozdrobnione ziele majeranku używane jest jako przyprawa. Dodawany przede wszystkim do dań ciężkostrawnych, takich jak grochówka czy zupa fasolowa, potraw ze strączkowych oraz tłustych mięs
CZOSNEK SUSZONY W PŁATKACH ~~ 50 g
Waga: 50 g
PRZYPRAWA DO KURCZAKA PO STAROPOLSKU ~~ 50 g
Waga: 50 g
Skład:
PRZYPRAWA DO WIEPRZOWINY ~~ 50 g
Mieszanka przyprawowa wzbogacająca smak i aromat mięsa wieprzowego.
Skład:
- kolendra,
- czosnek,
- cebula,
- rozmaryn,
- majeranek,
- kminek,
- pieprz,
- papryka ostra,
- papryka chilli,
- sól.
CATUABA KORA - AFRODYZJAK - 50 g
Wysuszona, pocięta kora z brazylijskiego drzewa Trichilia catigua. Od wieków stosowana jako naturalny afrodyzjak.
Zaparzanie:
około 1 łyżeczki Catuaby na 250 ml gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, następnie odstawiamy do naciągnięcia. Po 15 min. napar jest gotowy do picia.
POMIDOR SUSZONY - ZNAKOMITY SMAK I AROMAT - 50 g
Waga: 50 g
Znakomity smak i aromat pomidorów już teraz jest dostępny przez cały rok w Twojej kuchni.
Zastosowanie:
do wszelkich potraw, szczególnie do past, sosów, zapiekanek, pizzy, surówek, sałatek oraz do mięs i marynat, w kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej.
JAŚMIN - KWIAT JAŚMINU (25 g) zioła sklep
Waga: 25 g
Świeże kwiaty jaśminu posiadają jeden z najmocniejszych kwiatowych aromatów. Swoją woń odkrywają wieczorową porą między innymi w lasach tropikalnych. . Za dnia pąki kwiatowe zamykają się, by wieczorem ukazać niezwykły czar słodkiego wręcz oszałamiającego aromatu. Po wysuszeniu kwiat jaśminu swoim aromatem przypomina orzech, czy delikatną ziołową herbatkę. Możesz dodać go do herbaty zielonej, czarnej, czerwonej, tworząc w ten sposób swoją własną mieszankę herbacianą. Barwa jaśminu w zależności od partii może się różnić.
Sposób przygotowania: 1-2 łyżki suszonego jaśminu zalewamy wodą o temp. 95 stopni, parzymy 10min. Zaleca się wypijanie 2-3 filiżanek naparu z kwiatu jaśminu
Waga: 50 g
ZASTOSOWANIE:
KURKUMA LASKI (50 g) KORZEŃ - niezwykła HINDUSKA PRZYPRAWA
Waga: 50 g
Kurkuma jest tropikalną rośliną z rodziny imbirowatych. Przyprawę otrzymuje się ze zmielonej, a następnie ususzonej łodygi i korzenia rośliny. W zależności od pochodzenia ma pomarańczowożółty albo jaskrawożółty kolor. Charakteryzuje się delikatnym korzennym smakiem i zapachem. Zawarty w niej barwnik kurkumina nie rozpuszcza się w wodzie, jedynie w tłuszczach i alkoholu. Kurkuma zabarwia potrawy na piękny, żółty kolor, pobudzając apetyt.
Waga: 50 g Kaukaska mieszanka ziołowa do potraw mięsnych, surówek, sałatek, bigosu, kaszanki z dodatkiem soli
Skład:
- liście laurowe,
- kolendra,
- koper owoc,
- seler nać,
- nać pietruszki,
- kozieradka,
- mięta pieprzowa,
- majeranek,
- papryka ostra,
- czosnek,
- sól.
Waga: 25 g
Estragon jest podstawowym składnikiem różnych mieszanek smakowych, np. ziół prowansalskich czy bouquet garni. Jeśli dodajemy przyprawę podczas gotowania dania, należy wsypać ją pod koniec gotowania, bowiem wysoka temperatura i zbyt długie gotowanie zabija jej smak. Estragon to przyprawa stosowana do licznych dań i dodatków, takich jak: omlety, sosy (Bernaise, szczawiowo - estragonowy, cytrynowy, Lyoński, tatarski, Remulade), doskonały do drobiu, wołowiny, baraniny i wielu warzyw. Bardzo dobry również do kwaszenia ogórków. Należy jednak uważać z jego dawkowaniem, ponieważ jego nadmiar łatwo może zagłuszyć charakter potrawy.
ZATAR (ZATHAR) PRZYPRAWA (50 g) - sezam, tymianek, sumak
Waga: 50 g
Zatar (Zathar) to przyprawa rodem z kuchni arabskiej (ale także izraelskiej, tureckiej i pozostałych krajów z tego regionu). Jest to mieszanka prażonego białego sezamu, dzikiego tymianku, suszonych, a następnie mielonych jagód sumaka oraz soli. Używa się jej do wszystkiego! Do przyprawiania mięs (kurczak, jagnięcina), ryb, jogurtu, pieczywa, warzyw, a nawet deserów!
PIECZONA MARCHEW z Zatarem
Składniki:
surowa marchew – obrana i pokrojona wzdłuż na ćwiartki
natka pietruszki – drobno posiekana
oliwa
zatar
sok z cytryny
sól i pieprz
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Marchew polać delikatnie oliwą i dokładnie wymieszać. Oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-30 minut w temperaturze 200 stopni, aż do czasu gdy marchew będzie miękka i przyrumieniona. W czasie pieczenia warzywa 1-2 razy obrócić/przemieszać. Wyjąć, skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką oraz przyprawą zatar. Podawać jako osobne danie lub dodatek do mięs/ryb. Smacznego
DRAPACZ ZIELE (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Drapacz lekarski - Oset lekarski (Cnicus benedictus L.) Roślina pochodzenia śródziemnomorskiego. W Polsce jest często uprawiana w ogrodach. Z wyglądu przypominająca oset ,dorastająca do 1 metra wysokości. Wiosną wykształca rozetę przyziemnych liści, a następnie prosto wzniesioną rozgałęzioną łodygę,lekko zabarwioną na czerwono. Roślina jest silnie kująca, opatrzona licznymi kolcami i białymi włoskami. Liście są podłużne,lancetowate,wcinane,długości do 30 cm. Surowcem są liście i szczyty kwitnących pędów drapacza lekarskiego. Zbioru dokonuje się w dni pogodne, w początkowym okresie kwitnienia rośliny (od maja – sierpnia)
Napar. 2 łyżki dobrze rozdrobnionego ziela zalać szklanką wrzątku. Po 15 minutach odcedzić. Pić między posiłkami , 2 -3 razy dziennie po pół szklanki naparu
ARCYDZIĘGIEL LEKARSKI (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Arcydzięgiel litwor zwany inaczej dzięgiel wielki, dzięgiel lekarski, arcydzięgiel lekarski, archangielski korzeń, anielskie ziele, anielski korzeń, angelika, Ziele Ducha Świętego, litwor. Dość duża roślina z rodziny baldaszkowatych, dorastająca nawet do 3 metrów wysokości. Naturalnie występuje w środkowej oraz północno-zachodniej Europie, jednak uprawiany jest w całej. Należy do grupy roślin dwuletnich. Kwiaty są małe, w kolorze żółto-zielonkawym, pojawiają się na szczytach łodyg i zebrane są w kwiatostany w kształcie kuli. Po okresie jego kwitnienia pojawiają się małe owoce, które trzymają się słabo i bardzo łatwo spadają na ziemię. Liście, które w pierwszym roku składają się na całą roślinę, są sporych rozmiarów, umieszczone na długich ogonkach, odziomkowe i dwu- lub trójpierzaste. Korzonki i kłącza tej rośliny mają kolor brunatny z zewnątrz, ale w środku są białe gąbczaste. Dzięgiel ma silny aromat i intensywny zapach roznoszący się po całym ogrodzie.