Waga: 50 g Kuchnia arabska to bardzo szerokie pojęcie. Składają się na nią tradycje kulinarne co najmniej kilku krajów. Geograficznie jest rozciągnięta od Indii aż po kraje Afryki północnej, dlatego wyróżnia się dwa typy tej kuchni: bliskowschodni oraz śródziemnomorski. Jej charakter ukształtowało nie tylko rozległe położenie, ale także styl życia nomadów oraz przepisy religijne muzułmanów. Jednym z najpopularniejszych dań łączących w sobie i mięso, i warzywa jest tadżin – potrawa występująca w wielu różnych wariacjach. Kuchnia śródziemnomorska oferuje także dania rybne i zupy. Przekąską znaną na całym świecie jest hummus – pasta z ciecierzycy, cytryny, tahini, oliwy, czasem z innymi dodatkami, na przykład awokado czy pomidorami. Chociaż Arabowie przez wieki nawykli do wędrownego trybu życia i raczej nie zajmowali się konserwowaniem i przechowywaniem żywności, to nie można zapomnieć o jednej z najważniejszych rzeczy podawanej do prawie każdego posiłku, czyli chlebku pita, zwanym także chlebkiem arabskim. Każdy łasuch powinien spróbować słodyczy kuchni arabskiej. Proste przepisy dają bardzo smaczne efekty: ciasta bakławę czy basbusę lub bardzo słodkie sezamki. Każdy deser może być urozmaicony słodkimi daktylami lub miodem. Do tego obowiązkowo aromatyczna parzona po kilkakroć kawa po arabsku. Skład:
- pieprz czarny,
- papryka,
- kmin,
- gałka,
- cynamon,
- kardamon.
CYKORIA KORZEŃ (50 g) ZIOŁA SKLEP
Cykoria korzeń – jest bogatym źródłem inuliny, która jest naturalnym prebiotykiem (stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit, stanowiąc dla niej pożywkę), chroni jelito grube przed stanami zapalnymi, a także neutralizuje toksyny; ma właściwości alkalizujące, dlatego często jest stosowany przy odkwaszaniu organizmu; jest także naturalnym diuretykiem; Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury
PAPRYKA ZIELONA PŁATKI ~ 50 g bez chemii
Waga: 50 g
LIŚĆ LAUROWY / WAWRZYN ~~ 30 g
Waga: 30 g
Sól himalajska różowa drobna 500g
Sól Himalajska to sól ręcznie wydobywana u podnóża Himalajów. Oprócz chlorku sodu zawiera ponad 80 różnych mikroelementów, w tym jod, magnez, cynk, żelazo i wapń niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Delikatny smak i atrakcyjny biało-różowy kolor wzbogacą każdą potrawę.
Sposób spożycia: Stosowana w kuchni jak sól tradycyjna. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (łyżeczka) ze wszystkich źródeł (w tym sól zawarta w żywności).
Składniki: 100% sól himalajska drobna Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy i sezam. Kraj pochodzenia: Pakistan
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 004 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 004 |
VILCACORA z pomarańczą O SMAKU PIGWY (50 g)
Waga: 50 g
Skład: vilcacora, pomarańcza kandyzowana, słonecznik, aromat.
Zaparzanie: 1/2 łyżeczki Vilcacory gotować na małym ogniu 15-20 min, odcedzić. Pić napar pół godziny przed posiłkiem profilaktycznie 1x dziennie.
PIEPRZ POMARAŃCZOWY DO KACZKI ~~ 50 g
Waga: 50 g
W skład wchodzi:
sól, skórka pomarańczy, pieprz czarny, cukier, cebula.
SÓL CZOSNKOWA (100 g) bez CHEMII czosnek
Waga: 90 g
LUCERNA ZIELE (50 g) ZIOŁA SKLEP
Waga: 50 g Lucerna – właściwości odżywcze Lucerna to istna bomba odżywcza! Zawiera w zasadzie wszystkie witaminy z grupy B oraz A, D, E i K. Odnajdziemy w niej także szereg związków mineralnych takich jak wapń, żelazo, magnez, cynk czy potas. To ponadto bogate źródło błonnika, chlorofilu i białka, którego spore ilości zawiera zwłaszcza po ususzeniu. Lucerna – właściwości zdrowotne Tradycyjna medycyna chińska korzystała z liści lucerny w celu pobudzenia apetytu i leczenia wrzodów. Ajurweda zalecała jej stosowanie jako środka łagodzącego stany zapalne stawów. Lucerna działa wielokierunkowo: oczyszcza drogi moczowe oczyszcza krew i wątrobę działa zasadowo, zmniejsza zakwaszenie organizmu reguluje pracę jelit łagodzi problemy trawienne działa wykrztuśnie obniża poziom „złego” cholesterolu i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi wzmacnia serce i układ nerwowy działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo Lucerna ułatwia wchłanianie węglowodanów i białka. Jej dobroczynne działanie zauważalne jest szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku. Znakomicie wzmacnia układ odpornościowy, hamuje procesy starzenia, dodaje wigoru, a także ułatwia zasypianie. Ponadto łagodzi bóle stawów, a także wspomaga leczenie stanów zapalnych pęcherza moczowego i prostaty. Z uwagi na obecność izoflawonów o działaniu estrogennym coraz częściej wykorzystywana jest także w łagodzeniu uciążliwych objawów związanych z okresem przekwitania oraz zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury
MIŁORZĄB JAPOŃSKI - GINKGO BILOBA 50 g LIŚĆ
Miłorząb ma pozytywny wpływ na:
ukrwienie i dotlenie komórek w mózgu,
- w leczeniu chorób sercowo - naczyniowych,
- przyśpiesza przepływ informacji w komórkach nerwowych,
- zapobiega starzeniu komórek,
- hamuje reakcje alergiczne,
- wzmacnia odporność organizmu,
- obniża ryzyko wystąpienia nowotworów,
- obniża ciśnienie,
- wspomaga pamięć i koncentrację,
- oraz wiele innych zastosowań.
Nie stwierdzono przeciwskazań w stosowaniu Miłorzębu. Sposób przygotowania: 1 łyż./filiżankę zalać wodą o temp. 70-80 st. C, parzyć 2-3 min.
PRZYPRAWA CAJUN - 50 g czosnek oregano pieprz
Waga: 50 g
Wyśmienita przyprawa do marynowania kurczaka, czerwonych mięs, warzyw, które potem grillujemy.
Skład:
papryka słodka, papryka chilli, pieprz cayenne, pieprz czarny, oregano, czosnek, cebula, seler, sól.
PRZYPRAWA ARABSKA 5 SMAKÓW ~~ 50 g
Waga: 50 g Kuchnia arabska to bardzo szerokie pojęcie. Składają się na nią tradycje kulinarne co najmniej kilku krajów. Geograficznie jest rozciągnięta od Indii aż po kraje Afryki północnej, dlatego wyróżnia się dwa typy tej kuchni: bliskowschodni oraz śródziemnomorski. Jej charakter ukształtowało nie tylko rozległe położenie, ale także styl życia nomadów oraz przepisy religijne muzułmanów. Jednym z najpopularniejszych dań łączących w sobie i mięso, i warzywa jest tadżin – potrawa występująca w wielu różnych wariacjach. Kuchnia śródziemnomorska oferuje także dania rybne i zupy. Przekąską znaną na całym świecie jest hummus – pasta z ciecierzycy, cytryny, tahini, oliwy, czasem z innymi dodatkami, na przykład awokado czy pomidorami. Chociaż Arabowie przez wieki nawykli do wędrownego trybu życia i raczej nie zajmowali się konserwowaniem i przechowywaniem żywności, to nie można zapomnieć o jednej z najważniejszych rzeczy podawanej do prawie każdego posiłku, czyli chlebku pita, zwanym także chlebkiem arabskim. Każdy łasuch powinien spróbować słodyczy kuchni arabskiej. Proste przepisy dają bardzo smaczne efekty: ciasta bakławę czy basbusę lub bardzo słodkie sezamki. Każdy deser może być urozmaicony słodkimi daktylami lub miodem. Do tego obowiązkowo aromatyczna parzona po kilkakroć kawa po arabsku. Skład:
- pieprz czarny,
- papryka,
- kmin,
- gałka,
- cynamon,
- kardamon.
PIEPRZ CAYENNE przyprawa - 50 g Kajeński
Waga: 50 g
Walory tej ostrej przyprawy już dawno doceniły osoby stosujące dietę. Odrobina pieprzu kajeńskiego dodana do potrawy rozrusza metabolizm, przyspieszy przemianę materii.
Lecznicze atrybuty pieprzu Cayenne wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Najczęściej leczy się nim choroby układu krążenia, bóle reumatyczne oraz bóle brzucha. Podczas infekcji szczyptę przyprawy rozrobionej z wodą możemy używać do płukania gardła.
Pieprz Cayenne skutecznie rozgrzeje ciało w chłodne jesienne wieczory. Pozwoli również skutecznie oczyścić organizm z toksyn, a w kuchni znakomicie sprawdzi się podczas przygotowywania sosów, mięs oraz dań warzywnych.
Należy jednak zachować umiar w stosowaniu tej ostrej przyprawy. Pieprz Cayenne w nadmiernych ilościach powoduje niestety podrażnienie przewodu pokarmowego i błon śluzowych.
Zastosowanie:
DIABLI / CZARCI PAZUR (50 g) HAKOROŚL, DIABELSKI SZPON
Diabelski pazur / czarci pazur (Harpagophytum procumbens), zwany także diabelskim szponem lub hakoroślą, to wyjątkowa roślina, która świetnie radzi sobie w trudnych, pustynnych warunkach. Zadziwiające jest również działanie diabelskiego pazura w walce z licznymi dolegliwościami i schorzeniami. Jej piękne, czerwone kwiaty można podziwiać tylko podczas rzadkich opadów deszczu.
Sposób stosowania:
Spożywać maksymalnie 2 lub 3 razy dziennie po 1 gram popijając wodą.
CZOSNEK GRANULOWANY ~~ 50 g AROMATYCZNY
Waga: 50 g
Zastosowanie:
SKRZYP POLNY (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Herbatka ze skrzypu polnego
1 łyżkę suszonego ziela skrzypu polnego zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 5 minut. Parzymy pod przykryciem następne 10 minut, przecedzamy i pijemy 3 x dziennie.
ANYŻ ZIARNO (25 g) przyprawy sklep BIEDRZENIEC, ANYŻEK
Waga: 25 g
Zastosowanie w kuchni :
PRZYPRAWA CYGAŃSKA - przyprawy sklep (50 g)
W skład mieszanki wchodzą:
- papryka, majeranek, kolendra, kminek, cebula, tymianek, czosnek, sól.
WROTYCZ POSPOLITY (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Wrotycz pospolity (tanacetum vulgare) inaczej zwany piżmem i mlecznicą, to mrozoodporna bylina pochodząca z Europy i Azji, osiąga wysokość do 1,5 m i średnicę do 60 cm. Jest to roślina o pierzastych, ząbkowanych liściach zakończona żółtymi kwiatami w kształcie okrągłych guziczków, spotykana na łąkach na terenie całej Polski. Rozmnażanie rośliny polega na wysianiu nasion do gruntu lub wykopaniu kłączy późną jesienią lub wczesną wiosną i przesadzenie ich w odpowiednie miejsce.
Wrotycz w kuchni Jedynie młode liście wrotyczu z najwyższej części pędu nadają się do wykorzystania na surowo do dań jako dodatek do różnego rodzaju past rybnych, serowych i jajecznych, świeżych zielonych sałatek, omletów i kanapek. W Wielkiej Brytanii liście wrotyczu dodaje się również do ciast i puddingów. Napar przyrządzony z samych liści wrotyczu lub w połączeniu z innymi ziołami może stanowić ciekawą alternatywę dla zwykłej herbaty.
POMIDORY SUSZONE - POŁÓWKI - WŁOSKIE ( 50 g )
Waga: 50 g
Dzięki tradycyjnej metodzie suszenia pomidorów na słońcu otrzymuje się przyprawę o bardzo intensywnym aromacie, niezwykle wzmocnionym smaku i zapachu. Tradycja suszenia pomidorów pochodzi z północnych Włoch. Była to metoda przechowywania i pozwalająca korzystanie z dobrodziejstw pomidorów w miesiącach zimowych zanim wynaleziono pomidory w puszkach. W dawnych czasach dojrzałe pomidory były rozkładane na dachówkach, teraz w dalszym ciągu suszy się je na słońcu, ale w daleko bardziej kontrolowanych pod względem higienicznym warunkach.
do wszelkich potraw, szczególnie do past, sosów, zapiekanek, pizzy, surówek, sałatek oraz do mięs i marynat, w kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej.
Waga: 50 g
smakiem od świeżego i nie można go używać
wymiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i
pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych
potraw i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny.
Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np.
herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też
doskonale do pieczonych jabłek.
bo te kłócą się z jego aromatem. Świetnie za to
komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem
angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką
muszkatołową i pieprzem.