Waga: 50 g
PANIERKA ZŁOTA DO KURCZAKA (100 g)
Waga: 100 g
Mieszanka do przygotowania chrupiącego kurczaka
Skład:
bułka tarta, kminek, pieprz czarny, szałwia, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, curry, marchew, kolendra, gorczyca biała, sól.
WARZYWA SUSZONE ~~ 50 g Włoszczyzna kostka
Waga: 50 g Zastosowanie: Do zup, sosów, potraw duszonych i gotowanych. Skład:
Seler, marchew, pietruszka i por.
LIPA (20 g) KWIAT LIPY - zioła sklep
Waga: 20 g
Występowanie Rośnie pospolicie w całej Polsce na obrzeżach lasów i w zaroślach w stanie dzikim, zaś napotykane lipy przy drogach, w parkach i w ogrodach są nasadzane przez człowieka. Żyją setki, a nawet do 1000 lat. U nas spotyka się ich kilkanaście odmian, np. lipa szerokolistna - o tych samych właściwościach co wyżej omawiana, lipa srebrzysta - z tej odmiany kwiatów nie wolno zbierać.
Wygląd zewnętrzny Liście są sercowate, brzegiem piłkowane i zaostrzone, ogonkowe, zielone, a spodem sinawe. Kwiatostany 2-10 kwiatowe, bladożółte, o długiej szypułce i zawsze towarzyszącej skórzastej, seledynowożółtej podsadce. Owoc maleńki, brązowy, kanciasty, o cienkiej łupince.
Surowiec Kwiatostan zazwyczaj wraz z podsadką (przykwiatkiem). Białe drewno lipy jest bardzo cenione w precyzyjnym przemyśle drzewnym, doskonale nadaje się do obróbki. Kwiaty zbiera się w czasie suchej pogody, w początkowej fazie kwitnienia (nie przekwitnięte). Suszyć tylko w cieniu i w przewiewnym miejscu. Kwiatostan lipy, jako trochę lepki, łatwo ulega skażeniu i dlatego można go zbierać tylko z dala od źródeł zanieczyszczeń i skażeń.
POKRZYWA z CYTRYNĄ (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Skład: liść pokrzywy, skórka cytryny, trawa cytrynowa, aromat.
Pokrzywa to roślina popularnie występująca w całym kraju. Rośnie w zaroślach, ogrodach, w przydrożach i na nieużytkach. Niekiedy wyrasta nawet do wysokości 1 metra. Każdy ją zna i wie, że jej liście i łodyga całe pokryte są boleśnie parzącymi włoskami. Pokrzywę zbiera się od późnej wiosny, przez całe lato aż do września. Po wysuszeniu pozyskuje się ziele poprzez „osmykiwanie”, a łodygi wyrzuca się. Jest to całkiem przyjemna czynność i nie grożąca bolesnymi skutkami, gdyż po zwiędnięciu pokrzywa traci swoje parzące właściwości. Sposób parzenia pokrzywy Czubata łyżeczka suszu wystarcza na filiżankę dobrej herbatki z pokrzywy. Zalewamy wrzątkiem (temperatura wody ok. 96 °C) i zaparzamy około 5 minut. Mocniejszy napar uzyskamy wydłużając czas do 10 minut. Parzymy pod przykryciem. Pić 2 do 3 razy dziennie po filiżance naparu między posiłkami.
Waga: 50 g
Mieszanka do przygotowania gulaszu oraz sosów i farszy mięsnych.
Skład:
- papryka słodka,
- papryka ostra,
CAFE de PARIS przyprawa (50 g) od 1000smakowswiata
Waga: 50 g
Cafe de Paris to przyprawa do masła ziołowego, twarogu, sosów, dipów oraz ryb i dań z mięsa krótko smażonych.
W skład mieszanki wchodzą: trawa cytrynowa , skórka cytrynowa , pietruszka nać , koperek, cebula, szczypiorek, sól, papryka grys, pieprz grys
Czarnuszka nasiona 200 g - Intenson
(Nigella sativa) Nasiona czarnuszki mają szerokie zastosowanie jako przyprawa, głównie w piekarnictwie oraz jako zamiennik pieprzu. Można używać mielonych lub całych nasion, które dają się łatwo skruszyć w moździerzu. Charakterystyczny smak - słodkawy, ale jednocześnie ostry i lekko palący oraz swoisty zapach można uwydatnić poprzez smażenie lub prażenie. Sposób użycia: Czarnuszkę stosuje się do posypywania pieczywa przed pieczeniem oraz jako składnik ciasta chlebowego. Można nią doprawiać pieczone i duszone oraz gotowane potrawy mięsne i warzywne. Składniki: 100% nasiona czarnuszki Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, sezam Kraj pochodzenia*: Polska, Indie
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 048 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 048 |
TATARAK ZWYCZAJNY ziele (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Tatarak jest byliną z rodziny obrazkowatych (Araceae), wyrastającą do 150 cm wysokości. Kłącze rozczłonowane, czołgające się, długości 50 cm i średnicy 3 cm, wydaje corocznie kilka trójkanciastych łodyg z liśćmi ustawionymi w dwu prostnicach jak u traw. Kolba kwiatostanowa zwarta, wysmukła, początkowo zielona, później brunatniejąca. Ponad kolbą wystaje pionowo ustawiona liściasta pochwa.
Jako przyprawę stosuje się wysuszone, silnie, lecz przyjemnie pachnące kłącze tataraku. Zależnie od sposobu przygotowania rozróżnia się kłącze okorowane, nie okorowane i kandyzowane. Kłącze nie okorowane odznacza się największą zawartością olejku lotnego i najsilniejszym zapachem. Kłącze okorowane jest niekiedy mielone. Ma smak korzenny i gorzkawy. Tatarak jest najczęściej stosowany w kuchni islamskiej i indyjskiej. Proszkiem otrzymanym ze zmielenia kłączy przyprawia się potrawy słodzone i kompoty z owoców, w tym również z jabłek i gruszek.
Jako przyprawę dodaje się tatarak do napojów orientalnych, służy on również do wyrobu słodyczy i gorzkich likierów pobudzających apetyt. Proszek z kłączy tataraku wchodzi w skład mieszanek ziołowych, zwłaszcza typu curry. Nadaje się do mieszania z gałką muszkatołową, wanilią oraz cynamonem i przypomina imbir. Sam tatarak bez domieszek należy stosować w małych ilościach. Uwaga: świeże, mięsiste kłącza powodują wymioty.
Napar z tataraku Łyżkę suszonego i rozdrobnionego kłącza tataraku zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem 30 minut. Pijemy 2 razy dziennie ½ szklanki odcedzonego naparu.
Odwar z tataraku Łyżkę surowca zalewamy szklanką letniej wody i gotujemy pod przykryciem 5 minut, po czym odstawiamy na 20 minut. Pijemy ½ szklanki odwaru 2 razy dziennie.
Waga: 50 g
Zastosowanie:
Do kanapek, masła, jajecznicy, twarogu i zupy pomidorowej, do sosów, gołąbków, gulaszy, spaghetti, pizzy, zapiekanek oraz drobiu i wieprzowiny.
Waga: 50 g
Curry to słynna indyjska mieszanka sproszkowanych przypraw, ziół i nasion, która podbiła żołądki europejskich smakoszy, również w Polsce znajdując szerokie uznanie. Proszek curry jest mieszanką przypraw, ziół i nasion. Jest to kluczowy składnik potraw indyjskich, Azji Południowej i Karaibów. Proszek curry charakteryzuje się lekko piekącym smakiem, stosuje się ją do każdej potrawy, która wymaga zastosowania curry. Stosuje się ja najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Curry szczególnie nadaje się do aromatyzowana ryżu, któremu nadaje pięknej żółtej barwy.
- gorczyca,
- pieprz czarny,
- kozieradka,
- papryka,
- kolendra,
- kmin,
- imbir,
- kurkuma,
- odrobina soli.
PRZYPRAWA ŚNIADANIOWA 50 g - do kanapek, sosów, warzyw
Waga: 50 g
Zastosowanie:
do sałatek, sosów, świeżych warzyw i kanapek.
Skład: - sól,
- pieprz czarny,
- papryka słodka,
- kolendra,
- ziele angielskie,
- koper,
- szczypiorek,
- natka pietruszki,
- cebula.
SÓL CZOSNKOWA (100 g) bez CHEMII czosnek
Waga: 90 g
ARCYDZIĘGIEL LEKARSKI (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Arcydzięgiel litwor zwany inaczej dzięgiel wielki, dzięgiel lekarski, arcydzięgiel lekarski, archangielski korzeń, anielskie ziele, anielski korzeń, angelika, Ziele Ducha Świętego, litwor. Dość duża roślina z rodziny baldaszkowatych, dorastająca nawet do 3 metrów wysokości. Naturalnie występuje w środkowej oraz północno-zachodniej Europie, jednak uprawiany jest w całej. Należy do grupy roślin dwuletnich. Kwiaty są małe, w kolorze żółto-zielonkawym, pojawiają się na szczytach łodyg i zebrane są w kwiatostany w kształcie kuli. Po okresie jego kwitnienia pojawiają się małe owoce, które trzymają się słabo i bardzo łatwo spadają na ziemię. Liście, które w pierwszym roku składają się na całą roślinę, są sporych rozmiarów, umieszczone na długich ogonkach, odziomkowe i dwu- lub trójpierzaste. Korzonki i kłącza tej rośliny mają kolor brunatny z zewnątrz, ale w środku są białe gąbczaste. Dzięgiel ma silny aromat i intensywny zapach roznoszący się po całym ogrodzie.
MŁODY JĘCZMIEŃ ZIELONY (250 g) proszek
Waga: 250 g
Zielony jęczmień staje się coraz bardziej popularny jako suplement dla osób odchudzających się i dbających o zdrową dietę. Faktycznie młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew. Ponadto zielony jęczmień to bogactwo egzogennych aminokwasów i błonnika pokarmowego. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że młody jęczmień ma właściwości odchudzające. Zielony jęczmień działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Jest pomocny w leczeniu zmian skórnych, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Coraz częściej jest stosowany jako środek wspomagający odchudzanie. Zielony jęczmień ze względu na swe właściwości znajduje zastosowanie jako preparat do odświeżania oddechu i płukania gardła. Zielony jęczmień – właściwości prozdrowotne Zielony jęczmień stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil. W porównaniu z innymi roślinami zielony jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować. Młody jęczmień ma więc silne właściwości przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Zielony jęczmień pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń. Ponadto łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Stosowanie:
1 łyżeczka to ok. 1 gram proszku. Napoje z młodego jęczmienia idealnie nadają się dla osób poszczących i odchudzających się. Można je łatwo przygotować w czasie podróży, w pracy czy
podczas treningu. Aby w pełni wykorzystać wartość biologiczną napoju z młodego jęczmienia, należy wypijać go bezpośrednio po wymieszaniu z wodą. Proszek z zielonego jęczmienia rozpuść w szklance chłodnej wody, soku owocowego lub soku ze świeżo wyciśniętych owoców. Pamiętaj, woda nie może być gorąca, bo spowoduje straty witamin i inaktywuje enzymy zawarte w zielonym jęczmieniu. Sok należy pić 20 do 30 minut przed jedzeniem, najlepiej 2 razy dziennie. Proszek możesz również dodać do jogurtu, płatków owsianych, zupy czy surówki.
Powyższy opis został przygotowany tylko dla celów informacyjnych i edukacyjnych na podstawie informacji ogólnie dostępnych w internecie.
Waga: 30 g
DZIKA RÓŻA owoce (100 g) - zioła sklep
Waga: 100 g
Kolczaste krzewy od wieków wpisane są w polski krajobraz, ponieważ dzika róża to roślina o małych wymaganiach, dlatego obficie rośnie na nieużytkach, brzegach lasów czy przy polnych drogach. Różowe i białe kwiaty pojawiają się na krzewach od maja do końca lipca. Owoce dojrzewają w sierpniu i wrześniu, ale pozostają na gałązkach do zimy. Dzika róża od wieków jest wykorzystywana w kuchni. Po oczyszczeniu z pestek, świeże owoce nadają się do przyrządzenia konfitur, dżemów, galaretek, syropów czy soków. Takie przetwory nadają się do ciast (na przykład jako pyszne nadzienie pączków) i sosów, są świetnym dodatkiem do dziczyzny, można z nich również robić domowe cukierki. Z dzikiej róży można też wytwarzać herbatkę, którą stosuje się w celach zdrowotnych, np. podczas grypy, ale świetnie smakuje również jako napój orzeźwiający.
Waga: 50 g
Skład: - majeranek,
- pasternak,
- cebula,
- papryka,
- pieprz czarny,
- cząber,
- lubczyk,
- sól,
- glutaminian sodu.
ANYŻ GWIAŹDZISTY, CAŁE GWIAZDKI anyżowe - 20 g
Waga: 20 g
Gwiazdki anyżu mają charakterystyczny, intensywny i słodkawy zapach. Stosowane są do każdego rodzaju mięs pieczonych, ryb i warzyw. Służą do aromatyzowania kompotów, likierów i syropów. Są dodatkiem do ciast, budyni i słodkich potraw z ryżu. Gwiazdki anyżu dodane w niewielkiej ilości do potrawy uszlachetniają i podnoszą jej smak. Te ośmioramienne gwiazdki są wspaniałym elementem dekoracyjnym do potraw mięsnych, rybnych czy deserów. Anyż działa wzmacniająco i rozkurczowo na przewód pokarmowy, łagodzi objawy reumatyzmu i kaszel. Pobudza apetyt i reguluje trawienie.