Stosowany jako zamiennik białego cukru (nie nadaje się do pieczenia ciast
drożdżowych). Ksylitol wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka w ilości ok. 15 g dziennie w procesach trawienia. Należy wprowadzać do diety stopniowo (zaczynając od ½ łyżeczki dziennie). Zaleca się maksymalne spożycie do 10 łyżeczek dziennie. Spożycie w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający.
Sposób użycia: stosować jak cukier biały
Wartość odżywcza** | w 100g | w porcji (1 łyżeczka - 5g) |
Wartość energetyczna | 1 004kJ/240kcal | 50kJ/12kcal |
Tłuszcz | 0g | 0g |
Węglowodany, w tym: - skrobia - cukier - alkohole wielowodorotlenowe | 99,5g 0g 0g 99,5g | 4,97g 0g 0g 4,97g |
Białko | 0g | 0g |
Sól | 0g | 0g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 002 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 002 |
Erytrytol to naturalny niskokaloryczny słodzik, prawie bez kalorii. Powszechnie występuje w owocach, warzywach, a także w nasionach roślin i w grzybach. Erytrytol ma delikatny słodki smak. Jest wykorzystywany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Erytrytol nie powoduje próchnicy zębów. Po spożyciu jest szybko eliminowany z organizmu. Może być stosowany przez diabetyków. Zaletą tego produktu jest to, że spożyty nawet w dużych ilościach nie ma działania przeczyszczającego.
Sposób użycia: Może być stosowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Należy pamiętać, że nie jest on tak słodki jak tradycyjny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu**
Wartość energetyczna | 0,0kJ / 0,2kcal |
Tłuszcz | 0g |
Węglowodany, w tym: - cukry - skrobia - alkohole wielowodorotlenowe | 99g 0g 0g 99g |
Białko | 0g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 006 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 006 |
KSYLITOL XYLITOL (500 g) Cukier Brzozowy FIŃSKI
Ksylitol, powszechnie znany jako "cukier brzozowy", jest to w pełni naturalny słodzik, występujący m. in. w jagodach, owocach, warzywach i grzybach. W przemyśle jest on uzyskiwany z brzozy poprzez dzielenie i wytapianie strukturalnych włókien drewna - ksylanu. Cukier z brzozy charakteryzuje się niską kalorycznością oraz niskim indeksem glikemicznym. Naturalny słodzik to wysokiej jakości ksylitol pozyskiwany wyłącznie z drzewa brzozowego. Polecany osobom na diecie odchudzającej, diabetykom, a także walczącym z próchnicą. Wzmacnia odporność, ma niski indeks glikemiczny, a także mineralizuje kości. Ksylitol znany również jako cukier brzozowy (lub xylitol) to alkohol cukrowy, pozyskiwany najczęściej z drzewa brzozowego. Ze względu na 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru, ksylitol jest wartościowym, w pełni naturalnym słodzikiem. Dodatkowo posiada właściwości mineralizujące. Występuje nie tylko w drzewie brzozowym - jest też składnikiem grzybów, jagód, sałaty, twardego drewna oraz kolb kukurydzianych. Ciekawostką jest, że nasz organizm w procesach metabolicznych sam wytwarza ksylitol (ok. 15 gram na dzień). Dla organizmu ludzkiego cukier brzozowy jest zatem znajomą, naturalną substancją, biorącą udział trawieniu. W przemyśle ksylitol uzyskuje się przez wydzielenie i wytopienie brzozowych włókien drewna. Białokrystaliczna budowa ksylitolu przypomina cukier, stąd nazwa „cukier brzozowy”. Na rynku obecna jest też gorsza jakościowo wersja chińskiego ksylitolu uzyskanego z kolb cukrowych.
Ksylitol ma dobroczynny wpływ na organizm dzięki: niskiemu indeksowi glikemicznemu (14-krotnie niższemu niż w cukrze) niewysokiej kaloryczności przeciwdziałaniu próchnicy utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej likwidowaniu bakterii, przywracaniu ślinie prawidłowego odczynu pH odporności na obróbkę termiczną pozytywnemu oddziaływaniu na gospodarką wapniową kości
Wykorzystując ksylitol jako słodzik do napojów lub składnik posiłków, dbasz nie tylko o wagę, świeży oddech, ale też dostarczasz sobie potężnej porcji zdrowia i niebywałej przyjemności podniebieniu. Cukier brzozowy robi furorę w każdej postaci i zbiera pozytywne opinie. Gama zdrowotnych właściwości ksylitolu i jego niepowtarzalne walory smakowe czynią go pożądanym produktem na całym świecie.
Stosowany jako zamiennik białego cukru (nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych). Ksylitol wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka w ilości ok. 15 g dziennie w procesach trawienia. Należy wprowadzać do diety stopniowo (zaczynając od ½ łyżeczki dziennie). Zaleca się maksymalne spożycie do 10 łyżeczek dziennie. Spożycie w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający.
Sposób użycia: stosować jak cukier biały
Wartość odżywcza** | w 100g | w porcji (1 łyżeczka - 5g) |
Wartość energetyczna | 1 004kJ/240kcal | 50kJ/12kcal |
Tłuszcz | 0g | 0g |
Węglowodany, w tym: - skrobia - cukier - alkohole wielowodorotlenowe | 99,5g 0g 0g 99,5g | 4,97g 0g 0g 4,97g |
Białko | 0g | 0g |
Sól | 0g | 0g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 001 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 001 |
Ksylitol krystaliczny 1 kg Santini (Finlandia)
Właściwości ksylitolu Jest idealną alternatywą dla osób odchudzających się – dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier. Zmniejsza też łaknienie cukru. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów. Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację (zwiększa przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu. Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy 9-krotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest bezpieczny dla diabetyków. Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia, utrzymując niski poziom insuliny. Wieloletnie badania potwierdzają, że ksylitol ma bardzo korzystny wpływ na zęby. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby). Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze oddechu. Grzybice, bakterie? Stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. in. owrzodzenie żołądka.Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Ksylitol to również ciekawa alternatywa dla sportowców jest bowiem stosowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. Podczas gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi. ________________________________________________________________________________ Ksylitol jest propozycją dla: cukrzyków chorych na grzybicę dbających o zęby i dziąsła „puszystych” chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne sportowców dbających o linię osób mających problem z nieświeżym oddechem odpowiedni dla wegan ________________________________________________________________________________ Zastosowanie i sposób użycia ksylitolu: Ksylitol stosujemy dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego. Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szeroki - gotowanie, pieczenie, mrożenie. Używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody, słodzić napoje, potrawy itp. z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży oraz jest jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Kod producenta | 277 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Kod producenta | 277 |
Erytrytol to naturalny niskokaloryczny słodzik, prawie bez kalorii. Powszechnie występuje w owocach, warzywach, a także w nasionach roślin i w grzybach. Erytrytol ma delikatny słodki smak. Jest wykorzystywany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Erytrytol nie powoduje próchnicy zębów. Po spożyciu jest szybko eliminowany z organizmu. Może być stosowany przez diabetyków. Zaletą tego produktu jest to, że spożyty nawet w dużych ilościach nie ma działania przeczyszczającego.
Sposób użycia: Może być stosowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Należy pamiętać, że nie jest on tak słodki jak tradycyjny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu**
Wartość energetyczna | 0,0kJ / 0,2kcal |
Tłuszcz | 0g |
Węglowodany, w tym: - cukry - skrobia - alkohole wielowodorotlenowe | 99g 0g 0g 99g |
Białko | 0g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 007 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 007 |
Stosowany jako zamiennik białego cukru (nie nadaje się do pieczenia ciast
drożdżowych). Ksylitol wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka w ilości ok. 15 g dziennie w procesach trawienia. Należy wprowadzać do diety stopniowo (zaczynając od ½ łyżeczki dziennie). Zaleca się maksymalne spożycie do 10 łyżeczek dziennie. Spożycie w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający.
Sposób użycia: stosować jak cukier biały
Wartość odżywcza** | w 100g | w porcji (1 łyżeczka - 5g) |
Wartość energetyczna | 1 004kJ/240kcal | 50kJ/12kcal |
Tłuszcz | 0g | 0g |
Węglowodany, w tym: - skrobia - cukier - alkohole wielowodorotlenowe | 99,5g 0g 0g 99,5g | 4,97g 0g 0g 4,97g |
Białko | 0g | 0g |
Sól | 0g | 0g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 002 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 002 |
Wartość energetyczna | 1 004 kJ / 240 kcal |
Tłuszcz w tym: - nasycone kwasy tłuszczowe | 0 g 0 g |
Węglowodany w tym: - cukry - alkohole wielowodorotlenowe | 99,5 g 0 g 99,5 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 244 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 244 |
Ksylitol krystaliczny 500 g Santini (Finlandia)
Właściwości ksylitolu Jest idealną alternatywą dla osób odchudzających się – dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier. Zmniejsza też łaknienie cukru. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów. Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację (zwiększa przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu. Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy 9-krotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest bezpieczny dla diabetyków. Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia, utrzymując niski poziom insuliny. Wieloletnie badania potwierdzają, że ksylitol ma bardzo korzystny wpływ na zęby. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby). Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze oddechu. Grzybice, bakterie? Stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. in. owrzodzenie żołądka.Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Ksylitol to również ciekawa alternatywa dla sportowców jest bowiem stosowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. Podczas gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi. ________________________________________________________________________________ Ksylitol jest propozycją dla: cukrzyków chorych na grzybicę dbających o zęby i dziąsła „puszystych” chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne sportowców dbających o linię osób mających problem z nieświeżym oddechem odpowiedni dla wegan ________________________________________________________________________________ Zastosowanie i sposób użycia ksylitolu: Ksylitol stosujemy dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego. Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szeroki - gotowanie, pieczenie, mrożenie. Używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody, słodzić napoje, potrawy itp. z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży oraz jest jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Kod producenta | 001 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Kod producenta | 001 |
Inulina Bio 250 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 276 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 276 |
Syrop daktylowy Bio 450 g - Horizon
syrop daktylowy* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Warość energetyczna: 1070 kcal;
Tłuszcz:
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
Węglowodany: 62,0 g;
w tym cukry:
Białko: 1,0 g
Sól:
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Horizon |
Kod producenta | 232 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Horizon |
Kod producenta | 232 |
Melasa z trzciny cukrowej Bio 450 g - Horizon
trzcina cukrowa*, woda (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Organiczna. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1240 kcal;
Tłuszcz:
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
Węglowodany: 72,0 g;
w tym cukry:
Białko: 1,0 g
Sól:
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Horizon |
Kod producenta | 171 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Horizon |
Kod producenta | 171 |
ERYTROL - CUKIER BEZ KALORII (500 G)
Cukier żelujący 2:1 bezglutenowy Bio 500 g- BioVegan
surowy cukier trzcinowy*, substancja żelująca: pektyna jabłkowa* (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Środek żelujący do żywności. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
zagotować zmaksymalnie 1 kg owoców. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Warość energetyczna: 1643 kJ / 393 kcal;
Tłuszcz: < 0,10 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 95,90 g;
w tym cukry: 95,90 g;
Błonnik: 1,30 g;
Białko: < 0,1 g;
Sól: 0,05 g INFORMACJA ALERGENNA
może zawierać drożdże, gorczycę, sezam, soję.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | BioVegan |
Kod producenta | 093 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | BioVegan |
Kod producenta | 093 |
Cukier kokosowy (palmowy)Bio 300g-Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 285 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 285 |