mąka orkiszowa* (85-90%), mąka amrantusowa* (5 %), 5 sztuk jaj* (10-15%) na jeden kg mąki, woda (*certyfikowny składnik ekologiczny) OPIS
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartosc energetyczna: 1438 kJ / 340 kcal
Tłuszcz: 2,68 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: g
Weglowodany: 61,32 g
Błonnik: 10,46 g
Białko: 12,52 g
Sól: 0,05 g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu INFORMACJA ALLERGENNA
Zawiera mąkę orkiszową, jaja
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Gajewski |
Kod producenta | 157 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Gajewski |
Kod producenta | 157 |
Makaron (kukurydziano-ryżowy)spaghetti bezglutenowy Bio 500 g - Alb-Gold
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 156 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 156 |
Ryż brązowy ekspandowany Bio 150 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 213 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 213 |
Waga: 500 g
Ta roślina strączkowa zawiera wiele składników odżywczych niezwykle cennych dla naszego organizmu. Najważniejszy z nich to wysokiej jakości białko. Soja jest także źródłem związków działających podobnie do kobiecych hormonów.
Soja zwyczajna, zwana także soją owłosioną, bądź uprawną (Glycina max, syn.: Soja japonica) z rodziny motylkowatych (Papilonaceae) to roczna roślina uprawna dostarczająca jadalnych i bardzo wartościowych nasion, wiodąca swój ród z Syberii, Chin, Korei i Japonii. W uprawie natomiast znajdująca się na całym nieomal świecie, wszędzie tam, gdzie jej sprzyjają warunki klimatyczne i glebowe. Soja może osiągać wysokość 30-90 cm. Łodygę ma silnie rozgałęzioną porośniętą dość okazałymi trój listkowymi liśćmi. Kwiaty ma drobne, białe bądź lila. Po przekwitnięciu zawiązują się one w owoce typu strąka z nielicznymi nasionami w środku. Ze względu na wysoką zawartość białka soja zyskała nawet przydomek "mięsa biedaków". Określenie jest tym bardziej trafne, że soję łatwo przetwarza się na produkty przypominające w smaku i wyglądzie białe mięso. Pięć dekagramów sojowego ziarna zawiera tyle samo białka, co półtorej szklanki mleka krowiego albo średniej wielkości befsztyk wołowy.
Jak należy przyrządzać soję?
Ziarna po opłukaniu moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie przez 8 godzin. Po odcedzeniu zalewamy je świeżą wodą i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy około 15 minut. Przykrywamy garnek, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 2-3 godzin, aż soja będzie zupełnie miękka. Naturalne ziarna soi są bardzo smaczne jako składnik zup, potraw duszonych, gulaszy jarskich czy sałatek. Natomiast półprodukty sojowe należy przygotowywać według instrukcji na opakowaniu.
Kuskus razowy Bio 400 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 149 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 149 |
GOTUJEMY: Wsypujemy żądaną ilości ryżu do zimnej wody (1 szklanka ryżu na 1,5–2 szklanki wody) i doprowadzamy do wrzenia bez przykrycia. Można gotować również w bulionie. Gotujemy przez 10–12 minut na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie wodę. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Wodę nie solimy. Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką do momentu pojawienia się “kraterów”, po czym dusimy pod szcelnym przykryciem. Ugotowane ugryzione ziarnko ryżu jest al dente – jędrne ale równomiernie ugotowane.
PO UGOTOWANIU: Po ugotowaniu odstawić na 10 minut, po czym przelać zimną wodą i delikatnie wymieszać.
SPOSÓB PODANIA: ryż basmati jest dobry do sałatek i jako dodatek do mięsa i ryb.
Smacznego!
Płatki owsiane bezglutenowe 200 g - Intenson
Wartość energetyczna | 1380kJ / 327 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone - kwasy tłuszczowe jednonienasycone - kwasy tłuszczowe wielonienasycone - tłuszcze trans - cholesterol | 4,9g 0,8g 2,1g 1,8g <0,01g <0,01mg |
Węglowodany, w tym: - cukier - skrobia | 61,5g 1,2g 57,5g |
Błonnik pokarmowy, w tym: - β-glukan | 8,5g 2,3g |
Białko | 13,5g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 063 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 063 |
Kasza jaglana Bio 350 g - Intenson
Wartość energetyczna w 100g | 1449 kJ / 346 kcal |
Tłuszcz: - w tym kwasy tłuszczowe | 2,9 g 0,6 g |
Węglowodany: - w tym cukry | 68 g 0,1 g |
Błonnik | 3,2 g |
Białko | 11 g |
Sól | <0,01 g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 015 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 015 |
Otręby żytnie Bio 150 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 282 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 282 |
Kasza manna Bio 500 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 138 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 138 |
Makaron orkiszowy 5-jajeczny z amarantusem nitka Bio 250g- Gajewski
mąka orkiszowa* (85-90%), mąka amrantusowa* (5 %), 5 sztuk jaj* (10-15%) na jeden kg mąki, woda (*certyfikowny składnik ekologiczny) OPIS
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartosc energetyczna: 1438 kJ / 340 kcal
Tłuszcz: 2,68 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: g
Weglowodany: 61,32 g
Błonnik: 10,46 g
Białko: 12,52 g
Sól: 0,05 g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu INFORMACJA ALLERGENNA
Zawiera mąkę orkiszową, jaja
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Gajewski |
Kod producenta | 157 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Gajewski |
Kod producenta | 157 |
SOCZEWICA CZERWONA 500 G ziarno
Jak gotować soczewicę?
Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze lub sałatki, świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę. W zależności od gatunku lub świeżości soczewicy (starsza jest twardsza) gotowanie może zająć od 10 minut do godziny. Idealne proporcje do gotowania ziaren to dwie szklanki wody na szklankę soczewicy. Musimy jednak pamiętać, iż soczewicę łatwo rozgotować, dlatego należy co jakiś czas sprawdzać, czy jest już miękka.
Sól dodana do gotującej soczewicy sprawia, iż ziarna twardnieją. Dobrze więc posolić je dopiero pod koniec, gdy są już ugotowane.
Produkty zawierające kwasy, np. wino lub pomidory, wydłużają czas gotowania soczewicy. Warto więc je dodać dopiero gdy ziarna zmiękną. Jeśli chcecie, by po ugotowaniu soczewica zachowała swój kształt wybierzcie odmianę brązową, która nie jest łuskana. Słodkawy posmak otrzymacie z soczewicy czerwonej, pomarańczowej i żółtej, które najlepsze są na zupy i gulasze, również dzięki temu, że szybko miękną, a gotując je łatwo uzyskać konsystencję kremu lub puree. Najdroższa i najbardziej aromatyczna jest francuska soczewica puy, która po gotowaniu zachowuje kształt.
Soczewica to również "baza" dla innych produktów. Z mielonej otrzymuje się mąkę. Mąka ta popularna jest przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się z niej m.in. chleb. Mąka z soczewicy jest bogata w białko, zdrowa i idealna do przygotowywania pełnowartościowych ekologicznych posiłków. W kuchni wykorzystamy także kiełki soczewicy bogate w kwas foliowy. Na rynku dostępna jest także soczewica w puszce, którą dostaniemy np. w sosie pomidorowym lub curry, jednak najzdrowsza zawsze będzie ta, przygotowana na świeżo.
Przydatny przelicznik: z jednej szklanki suchej soczewicy po ugotowaniu otrzymasz od 2 do 2.5 szklanki ziaren. Pół kilograma suchej soczewicy natomiast równe jest 5 szklankom ugotowanej.
Płatki jaglane Bio 600 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 195 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 195 |
Kasza jaglana ekspandowana Bio 150 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 137 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 137 |
KASZA BULGUR PSZENNY (500 g) gruboziarnista
Kasza bulgur - jak powstaje? Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. Dietetycy są zgodni, że produkty na bazie pszenicy durum są zdecydowanie zdrowsze niż te na bazie zwykłej pszenicy, gdyż posiadają więcej witamin, pierwiastków mineralnych i innych substancji, które korzystnie wpływają na organizm. Kasza bulgur występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Gruboziarnistą odmianę wykorzystuje się do wykonania słynnej bliskowschodniej potrawy zwanej pilaw.
Kasza bulgur - jak gotować? Kaszę bulgur zalej lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody). Następnie gotuj bez przykrycia ok. 7 min. Po tym czasie zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw do spęcznienia.
Ryż arborio risotto Bio 500 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 210 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 210 |
Makaron orkiszowy Noodle Bio 250 g
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 286 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 286 |
Makaron orkiszowy 5-jajeczny świderek Bio 300 g- Gajewski
mąka orkiszowa* (85-90%), 5 sztuk jaj* (10-15%) na jeden kg mąki, woda (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartosc energetyczna: 1438 kJ / 340 g
Tłuszcz: 2,68 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Weglowodany: 61,32 g
Błonnik: 10,46 g
Białko: 12,52 g
Sól: 0,05 g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu INFORMACJA ALLERGENNA
Zawiera mąkę orkiszową, jaja
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Gajewski |
Kod producenta | 159 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Gajewski |
Kod producenta | 159 |
Gryka ekspandowana Bio 100 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 129 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 129 |
BEZGLUTENOWE MUSLI Z NASIONAMI CHIA 200G
Wartość energetyczna | 1470 kJ / 350 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone | 9,6 g 1,1 g |
Węglowodany, w tym: - cukry | 55 g 8,2 g |
Błonnik | 11 g |
Białko | 13 g (15%*) |
Sól | 0,8 g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 329 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 329 |