Waga: 50 g
Wyjątkowa świąteczna mieszanka herbat na bazie herbaty czarnej liściastej z dodatkiem skórki pomarańczy, aromatycznych goździków, cynamonu oraz skórki dzikiej róży.
Skład: herbata czarna Ceylon, skórka pomarańczy, goździki, cynamon, dzika róża. Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa
uspokaja.
KOMBUCHA SENCHA - grzyb herbaciany HERBATA ZIELONA (50 g)
Waga: 50 g
Skład:
herbata china sencha, cytryna, kombucha (grzyb herbaciany)
Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Najważniejsze jest, aby zapamiętać starą chińską regułę:
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje” Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
SENCHA RÓŻANA POKUSA - herbata zielona - GRANAT, PĄKI RÓŻY I WANILIA ( 50 g )
Waga: 50 g
Herbata zielona o smaku różano - truskawkowym.
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
ZIELONA ŁĄKA -herbata z OOLONG i RUMIANEK (50 g)
Waga: 50 g
Skład: sencha, oolong, rumianek, aromat
Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Najważniejsze jest, aby zapamiętać starą chińską regułę:
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
LIPOWO - MALINOWA - HERBATA NA PRZEZIĘBIENIA 50 g
Waga: 50 g
W skład suszu wchodzą: - owoce maliny, - liść lipy, - owoce czarnego bzu, - owoce dzikiej róży.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (150ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Parzymy pod przykryciem ok 10 minut.
PU-ERH YUNNAN ~~ CZERWONA HERBATA 50 g
Waga: 50 g
Czerwona herbata Pu-erh uprawiana jest w Chinach od ponad 1700 lat i jest herbatą częściowo fermentowaną. Swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach. Najlepsze, a zarazem najdroższe herbaty dojrzewają w grotach przez ponad 50 lat.
Herbata ma specyficzny, mocny smak i zapach, dlatego też często herbaty Pu-Erh aromatyzuje się w celu poprawienia jej smaku. Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty.
1-2 łyżeczki na filiżankę (180-200 ml). Czerwoną herbatę typu pu-erh parzy się w temperaturze 90–100 °C przez ok. 3 minuty. Można ją zaparzać wielokrotnie, w każdym kolejnym parzeniu oddaje ona do naparu inne dobroczynne substancje. Herbaty pu-erh raczej nie powinno się słodzić, gdyż cukier może pozbawiać ją części właściwości zdrowotnych.
RAJSKIE OWOCE - HERBATA OWOCOWA (50 g) truskawkowo - figowa
RAJSKIE OWOCE - herbata owocowa
WAGA: 50 g
Herbata owocowa o wyśmienitym smaku dojrzałych truskawek i fig Skład: jabłka, hibiskus, skórka dzikiej róży, ananas kandyzowany, liść bambusa, aromat, figa, truskawka.
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (150ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Parzymy pod przykryciem ok 10 minut.
TRUSKAWKOWA WRÓŻKA - HERBATA OWOCOWA (50 g)
WAGA: 50 g
Herbata owocowa o wyśmienitym smaku dojrzałych truskawek
Skład: czarny bez, rodzynki, jabłka, papaja, ananas, hibiskus, truskawki, maliny, banan, czerwona porzeczka, aromat
Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (150ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Parzymy pod przykryciem ok 10 minut.
PIĘKNE WŁOSY I PAZNOKCIE - herbata ziołowa (50 g)
Waga: 50 g
Skład: herbata zielona, skrzyp, jabłko, pokrzywa, ziele fiołka trójbarwnego.
ZESTAW HERBAT KWITNĄCYCH na prezent (5 szt)
Zestaw 5 szt herbat kwitnących W skład zestawu wchodzą:
1) kwiat miłości (lichi ball)- biała herbata zwijana z kulki z ukrytym w środku kwiatem lichi o różowych płatkach, to prawdziwy wizualny spektakl w naszej filiżance. Po zaparzeniu, ręcznie przygotowana kula lichi, otwiera się uwalniając ukryty w niej kwiat.
2) magia orientu (Oriental Beauty) - biała herbata kwitnąca
Ręcznie wykonana biała herbata ze składników najwyższej jakości. We wnętrzu jednaj kulki znajduje się kwiat nagietka, który nadaje delikatny napar o kwiatowym aromacie wzbogaconym zapachem płatków jaśminu, które unoszą się nad nim niczym delikatna smuga, a to wszystko jest owinięte tipsami białej herbaty (Silver Needle). Herbata ta zachwyca oko, intryguje smakiem i pozostawia niezapomniane wrażenia. 3) black ball flower - czarna herbata zwijana ręcznie wraz z różowym kwiatem pełnika europejskiego w środku. Prezentuje się niezwykłą głębią o mocnym i pełnym smaku oraz delikatnym kwiatowym aromacie. Herbata oczarowuje nas swym wyglądem i zachowaniem w trakcie parzenia, odkrywając niesamowity urok orientu.
4) ogród miłości - to wyjątkowa herbata, która oczaruje nas swoim widokiem. Po rozkwitnięciu kulki z delikatnych liści herbaty wyłaniają się aromatyczne płatki lotosa.
5) perła oceanu - ręcznie zwijana herbata kwitnąca. Przed zaparzeniem ma ona kształt niepozornej fasolki, która umieszczona w gorącej wodzie przekształca ukazując płatki jaśminu i chryzantemy.
Sposób parzenia:
1 kulkę należy włożyć do szklanego dzbanka, zalać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza, zaparzać aż się cała rozwinie (4 - 5 minut). Ilość wody potrzeba do zaparzenia to 600 ml. Należy pilnować, aby kwiat nie pozostał w naparze dłużej niż 10 minut, gdyż herbata będzie wtedy bardzo gorzka. Herbatę można zaparzać ponownie wydłużając czas zaparzania do około 8 minut. Do herbat można dokupić kolorowe opakowania, dostępne w naszym sklepie.
SENCHA LEMONKA - SOCZYSTA CYTRYNA (50 g)
Waga: 50 g
Skład: sencha, czarna herbata, płatki nagietka, świeży aromat soczystej cytryny
Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Najważniejsze jest, aby zapamiętać starą chińską regułę:
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
GOLDEN MONKEY - czarna herbata liściasta (50 g)
Herbata pochodzi z górskiej prowincji Yunnan położonej w Chinach przy granicy z Wietnamem, Birmą i Laosem. Krzewy herbaciane charakteryzują się szerokimi i mięsistymi liśćmi o połyskującej powierzchni. Napar o delikatnym smaku uznawanym przez miłośników herbaty na całym świecie. Obecnie region Yunnan posiada ok. 200 gatunków lokalnych i z których wiele jest uznawane za jedne z najszlachetniejszych rodzajów klasycznej herbaty na świecie. Herbata Golden Monkey to ekskluzywna propozycja dla zwolenników czarnych herbat. Produkowana w niewielkich ilościach z krzewów uprawianych w wysokogórskich rejonach. Zawiera znaczne ilości „złotych tipsów”. Napar jest klasycznie czysty. Smak jest słodkawy, z lekko zaznaczoną dymną nutą . Sposób parzenia: 1 łyżeczka na ok. 200 ml wody, czas parzenia w temperaturze 95 stopni to 2-3 minuty.
YUNNAN JASMIN TEA - herbata zielona z jaśminem (50 g)
Napar o delikatnym smaku uznawanym przez miłośników herbaty na całym świecie. Chińska herbata yunnan jest uznawana za jedną z najlepszych klasycznych herbat na rynku. Herbata została wzbogacona płatkami jaśminu, które nadają charakterystyczny smak i aromat tej wyszukanej herbacie.
Sposób parzenia: Polecamy zaparzać 1 łyżeczkę herbaty na 200 ml wody,
temperatura wody 70-80 stopni, czas zaparzani 3 minuty,
po tym czasie należy oddzielić fusy od naparu.
HOT BERRY - herbata owocowa 50 g
WAGA: 50 g
Mieszanka suszonych owoców, w której znajdziemy: hibiskus, czarny bez, skórkę róży, żurawinę, głóg, migdały, kwiat słonecznika.
Sposób parzenia: Wsypać 1 łyżeczkę suszu owocowego na filiżankę, zalać wodą o temp. 96 st. C, parzyć 5-8 minut.
TROPIKALNA WYSPA rooibos (50 g)
herbata czerwona
Waga: 50 g
Skład: rooibos, zielona cytryna, hibiskus, kandyzowany, banan, szafran, bławatek, słonecznik, płatki róży. Sposób parzenia: Suszone listki czerwonokrzewu dawkuje się jedną pełną łyżeczkę na 250 ml wody. Zalewamy wodą o temp. 80 do 100 stopni Celsjusza, a czas parzenia to 3 do 5 minut. Rooibos można parzyć do trzech razy, jednak drugie parzenie jest najlepsze.
BORA BORA - BANAN, KIWI, MALINA - HERBATA 50 g
Waga: 50 g
Skład: herbata czarna, bana, kiwi, malina, aromat.
Sposób parzenia:
JAGODOWY RAJ - herbata owocowa 50 g
Waga: 50 g
Sposób parzenia: Wsypać 1 łyżeczkę suszu owocowego na filiżankę, zalać wodą o temp. 96 st. C, parzyć 5-8 minut.
ŚWIĄTECZNY NASTRÓJ - herbata czarna na PREZENT (50 g)
Waga: 50 g
Wyjątkowa świąteczna mieszanka herbat na bazie herbaty czarnej liściastej z dodatkiem skórki pomarańczy, aromatycznych goździków, cynamonu oraz skórki dzikiej róży.
Skład: herbata czarna Ceylon, skórka pomarańczy, goździki, cynamon, dzika róża. Sposób parzenia: Do parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbaty na filiżankę (200-250ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C (woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam raz). Czarną herbatę parzymy 3-5 minut - 3-minutowa pobudza, 5-minutowa
uspokaja.
PRZY KOMINKU - herbata owocowa (50 g)
WAGA: 50 g
Mieszanka suszonych owoców, w której znajdziemy: hibiskus, skórkę róży, kiwi, jabłko, pomarańczę, rodzynki, owoc i liść maliny
Sposób parzenia: Wsypać 1 łyżeczkę suszu owocowego na filiżankę, zalać wodą o temp. 96 st. C, parzyć 5-8 minut.
Herbata biała FUJIAN MALINOWA (50 g) rozgrzewająca
Waga: 50 g
Ekskluzywna biała herbata z prowincji Fujian składająca się z długich, skręconych najmłodszych listków herbacianych.
Skład: herbata biała Fujian, owoce i liście maliny, aromat
SPOSÓB PARZENIA:
Parzy 3 razy w temperaturze 65 - 70 C maksymalnie 3 min (drugie parzenie krócej), nastepnie oddzielić listki od naparu herbacianego. Gdy listki pozostawimy w naparze herbata bedzie bardzo gorzka i bez aromatu!
Polecamy ta wyjątkową herbatę.
ROOIBOS BARWY AFRYKI - OWOCE CYTRUSOWE - 50 g
Waga: 50 g
Herbata o smaku owoców cytrusowych.
Skład: rooibos, papaja kandyzowana, imbir, pomarańcz - skórka i kwiat, pieprz czerwony, lawenda, bławatek, aromat. Sposób parzenia: Suszone listki czerwonokrzewu dawkuje się jedną pełną łyżeczkę na 250 ml wody. Zalewamy wodą o temp. 80 do 100 stopni Celsjusza, a czas parzenia to 3 do 5 minut. Rooibos można parzyć do trzech razy, jednak drugie parzenie jest najlepsze. Z każdym kolejnym parzeniem spada ilość witaminy C w naparze.