Waga: 50 g
Skład: vilcacora, pomarańcza kandyzowana, słonecznik, aromat.
Zaparzanie: 1/2 łyżeczki Vilcacory gotować na małym ogniu 15-20 min, odcedzić. Pić napar pół godziny przed posiłkiem profilaktycznie 1x dziennie.
ZNAMIONA (WĄSY) KUKURYDZY (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Uprawa jest rozpowszechniona w Europie.
Surowcem są znamiona kukurydzy-pęczki nitkowate, znamiona młode.
Znamię kukurydzy
Kukurydza zwyczajna (Zea mays), roślina zielona, roczna, z rodziny wiechlinowatych (Poaceae), dawniej nazywanej trawy (Gramineae), pochodzącej z Ameryki podzwrotnikowej , uprawianej na całym świecie. Kukurydza występuje w różnych odmianach i formach uprawowych, w zależności od budowy i kształtu znamiona. Do głównych należą: Kukurydza zwykła (Z.m. ssp. indurata), kukurydza cukrowa (Z.m. ssp. saccharata), kukurydza pękająca (Z.m. ssp.everta), kukurydza mączysta (Z.m. ssp. amylacea). W lecznictwie stosowane są znamiona kukurydzy – Maydis stigma, skrobia kukurydziana – Maydis amylum oraz olej kukurydziany – Maydis oleum. Znamiona są zbierane w czasie kwitnienia rośliny przed jej zapyleniem.
Odwar ze znamion kukurydzy: 2 łyżki znamion zalać 2 szklankami wody letniej. Ogrzewać do wrzenia i gotować pod przykryciem 3 min. Odstawić na 15 min i przecedzić. Pić po 1/2-2/3 szklanki 2-4 razy dziennie między posiłkami
Waga: 50 g
Zastosowanie:
Kozieradkę stosuje się przede wszystkim do sałatek, sosów, zup oraz wszelkich dań kuchni wschodniej. Kozieradkę stosuje się przede wszystkim do sałatek, sosów, zup oraz wszelkich dań kuchni wschodniej. Używana jest również jako dodatek do innych mieszanek ziołowych. Kozieradka poprawia apetyt oraz przyczynia się do podniesienia naturalnego poziomu testosteronu w organizmie oraz zwiększa libido. Zalecana jest do stosowania jako suplement diety w kulturystyce.
PAPRYKA ZIELONA PŁATKI ~ 50 g bez chemii
Waga: 50 g
Waga: 20 g
Właściwości (zastosowanie): w sztuce kulinarnej ma szerokie zastosowanie, m.in. jako składnik do zup i sałatek.
Czosnek niedźwiedzi jako przyprawa Czosnek niedźwiedzi z powodzeniem może zastąpić szczypiorek czy pietruszkę przy dekoracji potraw. Świeżymi, posiekanymi liśćmi można doprawić zupę lub ziemniaczki albo udekorować kanapkę.
Waga: 50 g
Naukowcy z Wydziału Leczniczych i Aromatycznych Roślin Uniwersytetu Korwina w Budapeszcie badają wiedzę tradycyjną i zawartość substancji czynnych w wybranych roślinach leczniczych w ramach projektu Traditional and Wild (http://traditionalandwild.eu/pl/). Na stronie internetowej dotyczącej badań nad tą rośliną dowiemy się tego, co warto o niej wiedzieć! Do czego używana jest werbena pospolita? Napary z ziela werbeny pospolitej są powszechnie stosowane w czasie przeziębienia i grypy, ponieważ jak udowodniono zwalcza katar: rozpuszcza i usuwa nadmiar śluzu, leczy zapaleniebłon śluzowych. Preparaty zawierające werbenę przeznaczone są do leczenia ostrych lub przewlekłych stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, jak również są stosowane w przypadku dodatkowych zabiegów antybakteryjnych. Substancje czynne pomagają zmniejszyćkaszel, nieżyt nosa i zatok oraz łagodzą objawy alergii. Uważa się również, że zioło to pomaga zmniejszyć nerwowość i leczy bezsenność.
W medycynie ludowej, werbena pospolita używana była w stanach zapalnych skóry, w leczeniu ran i hemoroidów, a także przy wysokim ciśnieniu krwi. Poza innymi, herbata z werbeny posiada doskonałe właściwości lecznicze zwalczające ból głowy, ból zęba, ból gardła, zmęczenie, niepokój, bezsenność, niedokrwistość i choroby układu moczowego.
Jak przygotować herbatę z werbeny pospolitej? W celu zwalczenia bólu głowy, umiarkowanych bólów stawów, należy zalać wrzątkiem dwie łyżeczki suszonych ziół i parzyć przez 10-15 minut. Napój należy pić do trzech razy dziennie.Herbatka z werbeny jest gorzka w smaku i bardzo aromatyczna: lepiej więc stosować mieszanki herbat lub dodać cukier i cytrynę do naparu. Połowę lub całą łyżeczkę (10-30 kropli) nalewki można podawać 3 razy dziennie. Te informacje pochodzą z Wydziału Roślin Leczniczych i Aromatycznych Instytutu Nauk Ogrodniczych na Uniwersytecie Korwina, Budapeszt. Dane naukowe zostały opracowane przez pracowników tego wydziału. Zgromadzone informacje i badania wstępne zostały wykonane w ramach projektu "Traditional and wild". Projekt ten realizowany jest w ramach unijnego Programu dla Europy Środkowej (UE), współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Unii Europejskiej.
Waga: 50 g NAPAR Z ZIELA: 1 łyżkę suszonego ziela zalewamy szklanką wrzątku. Odstawić ją na ok. 15 minut w naczyniu pod przykryciem. Po przecedzeniu pijemy po 1 - 3 łyżek 2 - 4 razy dziennie. ZASTOSOWANIE W KUCHNI W kuchni stosuje się szałwię do potraw z rodzin strączkowych i tłustych mięs. Świeżą i suszoną przyprawę dodaje się do jarzyn i marynat, do wątróbki, kotletów cielęcych i wieprzowych oraz potraw z drobiu, zup, sosów. Szałwię stosuje się jako dodatek do winiaków i likierów. Na zachodzie Europy pije się herbaty szałwiowe z dodatkiem cytryny lub miodu. Polecany jest dodatek kilku listków do szaszłyków.
Waga: 25 g
Estragon jest podstawowym składnikiem różnych mieszanek smakowych, np. ziół prowansalskich czy bouquet garni. Jeśli dodajemy przyprawę podczas gotowania dania, należy wsypać ją pod koniec gotowania, bowiem wysoka temperatura i zbyt długie gotowanie zabija jej smak. Estragon to przyprawa stosowana do licznych dań i dodatków, takich jak: omlety, sosy (Bernaise, szczawiowo - estragonowy, cytrynowy, Lyoński, tatarski, Remulade), doskonały do drobiu, wołowiny, baraniny i wielu warzyw. Bardzo dobry również do kwaszenia ogórków. Należy jednak uważać z jego dawkowaniem, ponieważ jego nadmiar łatwo może zagłuszyć charakter potrawy.
CHRZAN MIELONY (50 g) przyprawy sklep
Waga: 50 g
Mielony korzeń chrzanu stosowany jest jako popularna i smaczna przyprawa do zimnych dań mięsnych i galaret,.
TYSIĄCZNIK ZIELE - zioła sklep 50 g
ORZECH WŁOSKI LIŚCIE - zioła sklep (50 g)
Waga: 50 g
Orzech włoski od bardzo dawna występował w stanie naturalnym w rejonie śródziemnomorskim, zaś obecny zasięg jego ciągnie się od Grecji,gdzie występuje w większych skupiskach,aż do Chin poprzez południowe rejony Azji. Świadczy to o stosunkowo wysokich wymaganiach cieplnych tej rośliny. Do nas orzech włoski przywędrował z Bałkanów,poprzez rumuńską Wołoszczyznę stąd nazwa ludowa orzech włoski. W Polsce należy do drzew od dawna sadzonych w ogrodach,choć w mroźne zimy niekiedy całkowicie lub częściowo wymarza. Jest to okazałe drzewo wyrastające do 20 m wysokości, u nas hodowane w parkach i ogrodach. Korona drzewa jest silnie rozrośnięta,bogato ulistniona. Liście złożone,nieparzystopierzaste. Owocem jest orzech duży owalny pestkowiec,okryty grubą,zieloną naowocnią. Dojrzewa we wrześniu i październiku. Surowiec stanowią liście,naowocnia(zielona łupina) lub całe niedojrzałe owoce. Liście zbiera się w czerwcu,zrywając je z ogonkami z odrostów lub gałęzi,suszy. Młode liście podczas suszenia nieco ciemnieją. Surowiec nie pachnie,smak ma ściągający,gorzkawy. Łupiny odrywa się z niedojrzałych owoców w sierpniu i natychmiast suszy. Napar - zmieszać 1 ½ łyżki rozdrobnionych liści orzecha włoskiego, ½ łyżki rumianku, ½ łyżki kwiatów krwawnika. Mieszankę ziół zalać 2 szklankami wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu zagotowania, odstawić na 5 minut, przecedzić.
Waga: 50 g
Skład:
PAPRYKA CZERWONA PŁATKI ~~ 50 g bez chemii
Zastosowanie:
KURKUMA LASKI (50 g) KORZEŃ - niezwykła HINDUSKA PRZYPRAWA
Waga: 50 g
Kurkuma jest tropikalną rośliną z rodziny imbirowatych. Przyprawę otrzymuje się ze zmielonej, a następnie ususzonej łodygi i korzenia rośliny. W zależności od pochodzenia ma pomarańczowożółty albo jaskrawożółty kolor. Charakteryzuje się delikatnym korzennym smakiem i zapachem. Zawarty w niej barwnik kurkumina nie rozpuszcza się w wodzie, jedynie w tłuszczach i alkoholu. Kurkuma zabarwia potrawy na piękny, żółty kolor, pobudzając apetyt.
PRZYPRAWA DO BARBECUE (50 g) - uniwersalna przyprawa do GRILLA
Waga: 50 g
Zastosowanie: Niezwykle aromatyczna mieszanka ziół i przypraw przeznaczona do przygotowania wszystkich potraw z grilla. Stanowi wspaniały dodatek do wieprzowiny, wołowiny, żeberek i kurczaka. Charakteryzuje się wspaniałym, mocnym smakiem i zapachem. Polecamy do wszelkiego rodzaju mięs z rusztu
W skład wchodzą: - sól, papryka słodka, gorczyca, cebula, czosnek, pieprz czarny, bazylia, tymianek, oregano, cukier, goździki.
TATARAK ZWYCZAJNY ziele (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Tatarak jest byliną z rodziny obrazkowatych (Araceae), wyrastającą do 150 cm wysokości. Kłącze rozczłonowane, czołgające się, długości 50 cm i średnicy 3 cm, wydaje corocznie kilka trójkanciastych łodyg z liśćmi ustawionymi w dwu prostnicach jak u traw. Kolba kwiatostanowa zwarta, wysmukła, początkowo zielona, później brunatniejąca. Ponad kolbą wystaje pionowo ustawiona liściasta pochwa.
Jako przyprawę stosuje się wysuszone, silnie, lecz przyjemnie pachnące kłącze tataraku. Zależnie od sposobu przygotowania rozróżnia się kłącze okorowane, nie okorowane i kandyzowane. Kłącze nie okorowane odznacza się największą zawartością olejku lotnego i najsilniejszym zapachem. Kłącze okorowane jest niekiedy mielone. Ma smak korzenny i gorzkawy. Tatarak jest najczęściej stosowany w kuchni islamskiej i indyjskiej. Proszkiem otrzymanym ze zmielenia kłączy przyprawia się potrawy słodzone i kompoty z owoców, w tym również z jabłek i gruszek.
Jako przyprawę dodaje się tatarak do napojów orientalnych, służy on również do wyrobu słodyczy i gorzkich likierów pobudzających apetyt. Proszek z kłączy tataraku wchodzi w skład mieszanek ziołowych, zwłaszcza typu curry. Nadaje się do mieszania z gałką muszkatołową, wanilią oraz cynamonem i przypomina imbir. Sam tatarak bez domieszek należy stosować w małych ilościach. Uwaga: świeże, mięsiste kłącza powodują wymioty.
Napar z tataraku Łyżkę suszonego i rozdrobnionego kłącza tataraku zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem 30 minut. Pijemy 2 razy dziennie ½ szklanki odcedzonego naparu.
Odwar z tataraku Łyżkę surowca zalewamy szklanką letniej wody i gotujemy pod przykryciem 5 minut, po czym odstawiamy na 20 minut. Pijemy ½ szklanki odwaru 2 razy dziennie.
KOZIERADKA MIELONA DO SAŁATEK, SOSÓW, ZUP ~ 50 g
Kozieradkę stosuje się przede wszystkim do sałatek, sosów, zup oraz wszelkich dań kuchni wschodniej. Kozieradkę stosuje się przede wszystkim do sałatek, sosów, zup oraz wszelkich dań kuchni wschodniej. Używana jest również jako dodatek do innych mieszanek ziołowych. Kozieradka poprawia apetyt oraz przyczynia się do podniesienia naturalnego poziomu testosteronu w organizmie oraz zwiększa libido. Zalecana jest do stosowania jako suplement diety w kulturystyce.
MIŁORZĄB JAPOŃSKI - GINKGO BILOBA 50 g LIŚĆ
Miłorząb ma pozytywny wpływ na:
ukrwienie i dotlenie komórek w mózgu,
- w leczeniu chorób sercowo - naczyniowych,
- przyśpiesza przepływ informacji w komórkach nerwowych,
- zapobiega starzeniu komórek,
- hamuje reakcje alergiczne,
- wzmacnia odporność organizmu,
- obniża ryzyko wystąpienia nowotworów,
- obniża ciśnienie,
- wspomaga pamięć i koncentrację,
- oraz wiele innych zastosowań.
Nie stwierdzono przeciwskazań w stosowaniu Miłorzębu. Sposób przygotowania: 1 łyż./filiżankę zalać wodą o temp. 70-80 st. C, parzyć 2-3 min.
Waga: 50 g
ZASTOSOWANIE:
BORÓWKA CZERNICA liść (50 g) zioła sklep
Waga: 50 g Roślina występuje w lasach iglastych lub mieszanych środkowej i północnej Europy,Ameryki Północnej i Azji. W Polsce pospolita na niżu i w górach,zwłaszcza w lasach szpilkowych,gdzie rośnie w dużych skupiskach w poszyciu lasu. Borówka czernica jest krzewinką wysokości 40-60 cm o prosto wzniesionych gładkich kanciastych łodygach. Liście ma cienkie skórzaste,jasnozielone, opadające jesienią. Kwiaty dzbanuszkowate,różowo -zielone,które wyrastają pojedynczo z kątów liści. Owoce to soczysta,ciemnofioletowa z sinawym nalotem jagoda,znana i powszechnie lubiana. Owoce czarnej jagody zbiera się przed całkowitym dojrzeniem
Odwar z liści; 1/2łyżki liści na 1/3-1/2 szklanki wody,gotować 5 minut.
Napar z liści. 4 łyżki stołowe liści brusznicy zalać ½ litra wrzątku,zagotować i odcedzić. Pić 2-3 szklanki naparu dziennie.
Cynamon cejloński mielony Bio 50 g - Dary Natury
cynamon mielony 100% OPIS
Cynamonem można przyprawiać wszystkie potrawy słodzone, np. budynie, napoje mleczne, ciastka, czekoladę.
Niewielką ilość cynamonu dodaje się do gulaszu, baraniny, wołowiny, gotowanej ryby, szynki.
Przyprawiamy nim także poncze i różne napoje np. colę.
Kraj pochodzenia składników: Sri Lanka
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 272 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 272 |