Waga: 50 g
Zastosowanie:
ŁOPIAN KORZEŃ (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Odwar z korzeni suchych:
1 łyżkę korzeni łopianu zalać szklanką wrzątku. Zostawić pod przykryciem na 3 godziny,zagotować i odcedzić. Pić 3 razy dziennie po szklance płynu.
Odwar z dodatkiem tataraku do użytku zewnętrznego:
1 łyżkę korzenia łopianu i 1 łyżkę kłącza tataraku zalać 2 szklankami wrzątku,gdy napęcznieje zagotować .Do okładów przygotowuje się odwary mocno stężone.
Przyprawa Garam Masala Bio 60 g- Dary natury
kolendra, kminek (po 20%), cynamon, pieprz czarny, liść laurowy, goździki, anyż, kardamon (w różnych proporcjach). OPIS
Wyśmienita i bardzo aromatyczna przyprawa którą dodaje się pod koniec gotowania potraw mięsnych, zwłaszcza drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Dobrze łączy się też z jogurtem.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 267 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 267 |
POMIDOR SUSZONY - ZNAKOMITY SMAK I AROMAT - 50 g
Waga: 50 g
Znakomity smak i aromat pomidorów już teraz jest dostępny przez cały rok w Twojej kuchni.
Zastosowanie:
do wszelkich potraw, szczególnie do past, sosów, zapiekanek, pizzy, surówek, sałatek oraz do mięs i marynat, w kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej.
KAKAO ALKALIZOWANE 10 - 12% TŁUSZCZU - 100 g
Waga: 100 g
Proszek z nasion owoców kakaowca stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych: tabliczek czekolady, napojów, polew, wiórków czekoladowych, mas czekoladowych, cukierków. Kakao oprócz białka i tłuszczu zawiera dwa alkaloidy o działaniu pobudzającym – teobrominę i kofeinę, która występuje w śladowych ilościach. Teobromina ma znacznie słabsze działanie pobudzające niż kofeina, ale działa regenerująco na organizm zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym. Kakao zawiera również nieaktywną po spożyciu fenyloetyloaminę
Waga: 50 g
ZASTOSOWANIE:
MYDLNICA lekarska KORZEŃ (50 g) - ZIOŁA SKLEP
– zwiększa produkcję śluzu w przewodach oddechowych,
– w przewlekłych nieżytach dróg oddechowych,
– wspomagająco w astmie oskrzelowej,
– pylicy,
– w chorobie gośćcowej,
– pomocniczo w skazie moczanowej,
– kamicy moczowej,
– kamicy żółciowej,
– dermatozach. Mydlnica jako kosmetyk jest stosowana dosyć często. Najczęściej wykorzystuje się jej właściwości myjące i pieniące. Dlatego w wielu przypadkach wchodzi w skład szamponów do mycia włosów a także płynów do kąpieli, maseczek, past do zębów, preparatów do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Do dnia dzisiejszego bardzo często odwar jest delikatnym środkiem do prania naturalnego jedwabiu i wełny. Mycie twarzy odwarem, nadaje skórze miękkości, gładkości i jędrności. Włosy umyte w odwarze są puszyste i mają połysk. Do okładów przy egzemach oraz chorobach skóry, przebiegających ze świądem. Wykorzystywany jako składnik mieszanek ziołowych stosowanych w łojotokowym zapaleniu owłosionej skóry głowy, wypadaniu włosów, łupieżu. Mydlnica wykorzystywana jest również w kosmetyce, szczególnie do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej. Odwar z korzenia mydlnicy Składniki: 1/2 łyżki suszonego i rozdrobnionego korzenia mydlnicy, 1 szklanka wody Korzeń zalewamy letnią wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem około 5 minut utrzymując delikatne wrzenie. Odstawiamy do wystudzenia na około 15 minut. Odcedzamy. W chorobach układu oddechowego pijemy 2 łyżki odwaru 2-3 razy dziennie. Uwaga! Odwar stosowany w nadmiernych ilościach może wywołać wymioty i biegunkę. Odwaru nie powinno stosować się przy nieżytach żołądka i jelit, a także chorobie wrzodowej. Odwar można także stosować do przemywania włosów. Szampon z korzenia mydlnicy lekarskiej Składniki: 2-3 łyżki rozdrobnionego korzenia mydlnicy, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka soku z cytryny Zalewamy korzeń wrzącą wodą. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Napar odcedzamy i dodajemy sok z cytryny (cytrynę należy wycisnąć przez gazę lub sitko, tak aby nie dostały się kawałki miąższu, które mogłyby zostać po myciu we włosach). Mieszamy. Wystudzony napar możemy stosować do codziennej pielęgnacji włosów. Szampon szczególnie zalecany dla osób, które mają problemy z łupieżem. Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Czarnuszka nasiona 200 g - Intenson
(Nigella sativa) Nasiona czarnuszki mają szerokie zastosowanie jako przyprawa, głównie w piekarnictwie oraz jako zamiennik pieprzu. Można używać mielonych lub całych nasion, które dają się łatwo skruszyć w moździerzu. Charakterystyczny smak - słodkawy, ale jednocześnie ostry i lekko palący oraz swoisty zapach można uwydatnić poprzez smażenie lub prażenie. Sposób użycia: Czarnuszkę stosuje się do posypywania pieczywa przed pieczeniem oraz jako składnik ciasta chlebowego. Można nią doprawiać pieczone i duszone oraz gotowane potrawy mięsne i warzywne. Składniki: 100% nasiona czarnuszki Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, sezam Kraj pochodzenia*: Polska, Indie
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 048 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 048 |
PRZYPRAWA CHIŃSKA - ZASMAKUJ ORIENTU ~ 50 g
Waga: 50 g
Skład: czosnek granulowany, imbir, gałka muszkatołowa, kminek, pieprz czarny, curry, papryka słodka, marchew, por, cukier, sól.
JARZYNKA PRZYPRAWA UNIWERSALNA ~~ 100 g
Waga: 100 g
W jej skład wchodzi: - pietruszka,
- por,
- seler,
- marchew,
- cebula,
- lubczyk,
- sól,
- glutaminian sodu.
CHILLI NITKI 20 g - papryczki chilli
Waga: 20 g
Papryka, bo to ona stanowi surowiec do produkcji przyprawy chili, a właściwie jej najostrzejsza odmiana, pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki, skąd właśnie rozpoczęła się jej wędrówka po całym świecie. W najbliższym sąsiedztwie, w Meksyku zrobiła wprost oszałamiającą karierę - stała się symbolem meksykańskiej kuchni. Aztecka chili jest tam po prostu nieodzowna jako dodatek do niemalże wszystkich potraw. Swą popularność zawdzięcza w dużej mierze starym indiańskim wierzeniom, że jedzenie dużych jej ilości wzmaga potencję seksualną i daje jednocześnie złowrogą moc rzucania czarów na innych ludzi.
Chili w kuchni
W kuchni chili nie ma sobie równych, dopiero w dalekim tle wyłania się pieprz, ustępujący jej siłą ostrości. Gulasz czy paprykarz to dla chili "potrawy klasyczne". Daniom z fasoli, soczewicy, drobiu nadaje właściwego charakteru, inaczej z nią smakuje także zupa z dodatkiem mięsa. Można zaryzykować twierdzenie, że nie byłoby kuchni meksykańskiej bez chili. Należy jednak pamiętać, aby nie wsypywać chili na gorący olej ponieważ bardzo łatwo karmelizuje się i nadaje potrawie goryczy. Groźna z natury, piękna na zewnątrz. Papryka chili może nie tylko cieszyć nasze podniebienia, ale i nasze oczy. Jest wspaniałą rośliną dekoracyjną, która w okresie Bożego Narodzenia, oprócz gwiazdy betlejemskiej i choinek cieszy się dużym powodzeniem.
KONICZYNA CZERWONA (50 g) - sklep zielarski
Waga: 50 g
Głównym jego zastosowaniem są nieżyty górnych dróg oddechowych i zaburzenia pokarmowe.
Odwar z ziela koniczyny Do 0,5 litra wody wrzącej wsypuje się 1,5 łyżki rozdrobnionego ziela koniczyny. Wodę dalej gotuje się pod przykryciem przez 15minut, a następnie odstawia się do wystudzenia. Jeśli chodzi o leczenie nieżytów górnych dróg oddechowych, problemy z zaparciami albo zaburzenia pokarmowe odwar z ziela koniczyny pije się 3 razy dziennie po pół szklanki przed jedzeniem.
Odwar można wykorzystać też do płukania jamy ustnej i gardła oraz do sporządzania okładów na swędzącą skórę, oparzenia i stłuczenia.
Składniki:
kolendra, gorczyca, kminek, kozieradka (po 15%), chili, imbir, kurkuma, koper włoski (w różnych proporcjach).
Produkt BIO oraz wegetariański
Opakowanie:
60g
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 247 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 247 |
PIEPRZ CAYENNE przyprawa - 50 g Kajeński
Waga: 50 g
Walory tej ostrej przyprawy już dawno doceniły osoby stosujące dietę. Odrobina pieprzu kajeńskiego dodana do potrawy rozrusza metabolizm, przyspieszy przemianę materii.
Lecznicze atrybuty pieprzu Cayenne wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Najczęściej leczy się nim choroby układu krążenia, bóle reumatyczne oraz bóle brzucha. Podczas infekcji szczyptę przyprawy rozrobionej z wodą możemy używać do płukania gardła.
Pieprz Cayenne skutecznie rozgrzeje ciało w chłodne jesienne wieczory. Pozwoli również skutecznie oczyścić organizm z toksyn, a w kuchni znakomicie sprawdzi się podczas przygotowywania sosów, mięs oraz dań warzywnych.
Należy jednak zachować umiar w stosowaniu tej ostrej przyprawy. Pieprz Cayenne w nadmiernych ilościach powoduje niestety podrażnienie przewodu pokarmowego i błon śluzowych.
Zastosowanie:
PANIERKA ZŁOTA DO KURCZAKA (100 g)
Waga: 100 g
Mieszanka do przygotowania chrupiącego kurczaka
Skład:
bułka tarta, kminek, pieprz czarny, szałwia, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, curry, marchew, kolendra, gorczyca biała, sól.
SIEMIĘ LNIANE , LEN BRĄZOWY - 100 G
Waga: 100 g
1łyżkę siemienia lnianego zalewamy szklanką letniej wody i powoli gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Po przestygnięciu odwar należy przecedzić i pic po 1/2 szklanki dwa razy dziennie.
BRZOZA KORA (100 g) - zioła sklep
Sposób parzenia
1 łyżkę zalać szklanką wody, gotować około 5 minut. Następnie odstawić do przestygnięcia i przecedzić.
PRZYPRAWA DO MIĘSA MIELONEGO ~~ 50 g
Waga: 50 g
W skład wchodzą:
pieprz czarny, papryka słodka, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, czosnek, goździki, kolendra, cząber, majeranek, gorczyca biała, jałowiec, kurkuma, czosnek, marchew, cebula, natka pietruszki, seler, sól
PIEPRZ KOLOROWY ZIARNO ~~ 50 g
Waga: 50 g
Pieprz kolorowy ziarnisty jest mieszanką pieprzu czerwonego, czarnego, zielonego i białego pieprzu. Barwa ziaren zależy od momentu ich zbierania, dlatego też pieprz kolorowy ziarnisty to kompozycja ostrzejszych i łagodniejszych nut smakowych, które zadowolą najbardziej wymagających smakoszy.
Pieprz kolorowy ziarnisty nadaje potrawom nie tylko znakomitego smaku, ale także efektownie wygląda w szklanych młynkach. Pieprz kolorowy można stosować do pieczonych, smażonych, a także grillowanych ciemnych mięs, wędlin oraz potraw z warzyw. Kolorowy pieprz można również użyć jako element dekoracyjny potrawy.
Ten pieprz jest pełen aromatu doda smaku i ostrości wszelkim potrawom. Koniecznie zmiel go tuż przed podaniem, wtedy dopiero poczujesz, jaki jest doskonały.
Zastosowanie:
Waga: 200 g
Sposób użycia:
Dokładnie natrzeć mięso i pozostawić na 24 godziny, później dokładnie spłukać wodą.