Nalewki owocowe pachną pełnią lata, orzechowe są idealne na długie zimowe wieczory, ziołowe nie tylko wybornie smakują, ale także leczą. Śmietankowe i kawowe rozpieszczają podniebienie niejednego łasucha. W książce znajdziesz ponad 100 przepisów na wyśmienite trunki - idealne na każdą okazję:
- Nalewki owocowe: z porzeczek, truskawek, brzoskwiń, jabłek, czereśni i wiśni, moreli, żurawiny
- Trunki o \"tropikalnych\" smakach: z owoców cytrusowych, ananasów, kokosów, granatów
- Likiery orzechowe, migdałowe, klasyczne amaretto, orzechowo-miodowe
- Nalewki ziołowe i korzenne: anyżówka, ouzo, miętowa, z rozmarynem i lawendą, cynamonowa, waniliowa, goździkowa
- Słodkie likiery na bazie śmietanki: Irish Cream, czekoladowa, bananowa, ananasowo-kokosowa, owocowo-śmietankowe
- Likiery na bazie kawy: czekoladowo-kawowy, pomarańczowo-kawowy, z dodatkiem cynamonu, wanilii
- Wódki smakowe: brandy jeżynowa, brzoskwiniowa, wódka cytrynowa, rum ananasowy
- Owoce w alkoholu: wiśnie w rumie, żurawiny w brandy, brzoskwinie w amaretto...
I wiele, wiele innych... Dzięki tej książce przyrządzisz nie tylko wyśmienite nalewki i likiery, ale także domowe wersje znanych i lubianych trunków. Znajdziesz w niej mnóstwo oryginalnych przepisów i rady dotyczące wykorzystania nalewek jako dodatków do deserów i dań mięsnych. Autorzy podsunęli też ciekawe pomysły na oryginalne prezenty w postaci samodzielnie zrobionych trunków.
Wydanie 2011r.
Oprawa broszurowa.
Strony 150.
Format 16,5x23,5cm.
Nalewki owocowe pachną pełnią lata, orzechowe są idealne na długie zimowe wieczory, ziołowe nie tylko wybornie smakują, ale także leczą. Śmietankowe i kawowe rozpieszczają podniebienie niejednego łasucha. W książce znajdziesz ponad 100 przepisów na wyśmienite trunki - idealne na każdą okazję.
Wydanie 2011r.
Oprawa broszurowa.
Strony 168.
Format 16,5x23,5cm.
Ponad sto niezwykłych przepisów na trunki z ziół, owoców, kwiatów i nie tylko!
Są tacy, którzy twierdzą, że wino robi się tylko z winogron. Ta książka może zmienić ich punkt widzenia. Wyrób win z owoców, warzyw, kwiatów, ziaren, miodu i ziół to hobby z tradycjami, które właśnie przeżywa swój renesans. Produkcja trunków z tych oryginalnych składników jeszcze nigdy nie była tak prosta!
W książce znajdziesz proste przepisy na wyśmienite trunki, m.in. wino brzoskwiniowe, truskawkowe, migdałowe, z aksamitek, wytrawny miód, miód wiśniowy, czerwone wino żurawinowe, wino ze strąków groszku, krupnik cytrynowo-tymiankowy lub miód z dzikiej róży.
Przepisy zawarte w książce są idealne dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w domowym wyrobie trunków. Dla bardziej doświadczonych winiarzy będą one ucieczką od tradycyjnych receptur.