Lato to jedyna pora roku tak obfita w świeże warzywa i owoce. Dojrzewające w słońcu sezonowe owoce i warzywa wzbogacone warzywami strączkowymi, kiełkami, nasionami i orzechami to podstawa zbilansowanej letniej diety według Pięciu Przemian. Teraz możesz skomponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki odpowiednie na letnie dni.
Zachowując zasady gotowania według Pięciu Przemian i dodając składniki w odpowiedniej kolejności sprawisz, że energia wydobyta z potraw będzie krążyła i wzmacniała energię twojego organizmu, dzięki czemu osiągniesz równowagę, harmonię i pełnię zdrowia.
Lekka zupa, krem warzywny lub chłodnik. Warzywa gotowane bądź zapiekanka z kaszą. Sałatka z warzywami strączkowymi, a na deser szarlotka, gruszki w koglu-moglu lub maliny w sosie waniliowym… i oczywiście przetwory, by móc cieszyć się latem także za kilka miesięcy. To tylko niektóre z ponad 100 przepisów z wykorzystaniem sezonowych, wegetariańskich, a także bezglutenowych składników.
Według Pięciu Przemian lato to Przemiana Ognia, energetyczna naturę yang, żywiołowa czerwień i smak gorzki, zaś na poziomie emocji to radość życia, witalność, kreatywność i serdeczność, które śmiało możesz wykorzystać także w kuchni.
Jesienią, gdy więcej czasu możemy spędzić w kuchni, zmieniamy sposób przygotowania potraw, dłużej je gotujemy, pieczemy i dusimy.
W jesiennym menu zgodnym z Pięcioma Przemianami dominują gęste, zawiesiste zupy, warzywa podawane na ciepło, sałatki z kaszami i warzywami strączkowymi. Aby zrównoważyć jesienną energię yin, należy spożywać produkty o smaku ostrym, czyli między innymi białe warzywa: korzeń pietruszki i selera, por, cebulę, kalafior czy kapustę, zaś dla wzmocnienia organizmu i rozgrzania go, z umiarem doprawiać potrawy imbirem, czosnkiem lub chili.
Jesienią nie możemy zapomnieć o robieniu zapasów i przygotowaniu przetworów z warzyw i owoców, aby móc się cieszyć ich walorami zimą.
Zupa brokułowa z kurkami, zupa cebulowa z kaszą jaglaną, sałatka z fasoli i jarmużu, kotlety z grzybów leśnych z sosem żurawinowym to tylko niektóre z pysznych, zdrowych i zrównoważonych posiłków, które przyrządzisz z tą wyjątkową publikacją.
Wszystkie przepisy zawarte w książce są wegetariańskie, sezonowe, a większość także bezglutenowa. Wykorzystaj bogactwo jesieni z kuchnią Pięciu Przemian!
Zimą musimy zwracać szczególną uwagę na równowagę organizmu i reagować na okoliczności zewnętrzne, czyli wszechobecne chłody. W utrzymaniu ciepła i zharmonizowaniu organizmu pomocne może być odpowiednie pożywienie, szczególnie długo gotowane i pieczone potrawy z większą ilością rozgrzewających przypraw.
Gęste i zawiesiste zupy, kasze z dodatkiem warzyw strączkowych, pierniki, makowce z dużą ilością orzechów, a także kompoty z cynamonem czy goździkami to przykłady dań idealnych na zimowe dni.
Gdy dodatkowo przygotujemy je zgodnie z kuchnią Pięciu Przemian, możemy mieć pewność, że nasza zimowa dieta będzie obfitowała w zdrowe i zbilansowane posiłki.
To już ostatnia książka z serii W kuchni Pięciu Przemian, kolejnych 100 przepisów nie tylko wzbogaci zimowy jadłospis, ale także będzie idealnym dopełnieniem całorocznego menu według Pięciu Przemian.
Odkryj kulinarne inspiracje na każdą porę roku!
Oto nie lada gratka dla miłośników gotowania według kuchni Pięciu Przemian i dla tych, którzy chcieliby spróbować swoich sił w tej metodzie – pierwsza z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku. W przygotowaniu kolejne - Lato, Jesień i Zima.
Wiosna w kuchni Pięciu Przemian to zbiór ponad stu autorskich przepisów – na dania wegetariańskie, a także bezglutenowe – opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw.
Przepisy dopasowane zostały do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, dotyczących składników, przemian i smaków. W sześciu rozdziałach zawarte zostały przepisy na wiosenne zupy, surówki i sałatki, warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekąski i dodatki oraz desery.
To twój osobisty przewodnik po kuchni Pięciu Przemian, dzięki któremu:
Poznasz składniki, tajniki, receptury i nowe smaki; Rozwiniesz swój potencjał kulinarny oraz nauczysz się komponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki powiązane z wiosną; Nauczysz się wsłuchiwać w swój organizm, przywrócisz mu równowagę, a przede wszystkim osiągniesz pełną harmonię w życiu. Poznaj prosty sposób na zdrowe i pyszne potrawy, przygotowywane z sezonowych, ogólnodostępnych
składników!
O kuchni Pięciu Przemian
Wywodząca się ze Wschodu metoda, powszechna w tradycyjnej medycynie chińskiej, zakłada, że w każdej grupie smakowej znajdują się produkty zrównoważone, rozgrzewające i wychładzające, a każdy produkt w zależności od swoich właściwości ma określony wpływ na organizm człowieka. Żeby zaś osiągnąć pełną harmonię, należy spożywać produkty żywnościowe w Pięciu Smakach, nie eliminując przy tym żadnej grupy ani żadnej przemiany.
Metoda gotowania odzwierciedla cykl odżywczy w przyrodzie i dlatego potrawy przyrządzane w ten sposób są wyjątkowo smaczne. Metodę można stosować w każdej diecie i w każdej kuchni, czy to regionalnej, czy wegetariańskiej. Wystarczy do potrawy dodawać produkty w odpowiedniej kolejności smaków – tak można przygotować każde danie. Można także dostosowywać je do własnych potrzeb,
eliminując nielubiane składniki lub przyprawy i zastępując je ulubionymi.