Waga: 50 g
Hiszpańska słodka wędzona papryka znana również jako Piment de la Vera. To przyprawa o unikatowym, dymnym smaku i aromacie. Stanowi uzupełnienie potraw kuchni śródziemnomorskiej, jak i polskiej. popularny składnik wielu potraw kuchni śródziemnomorskiej. Papryki są suszone, powoli nad ogniem z dębowego drewna płonącego kilka tygodni. Rezultatem są słodkie, przyjemne, o dymnym smaku papryczki. Nadają niepowtarzalnego charakteru przygotowywanym daniom. Popularne w potrawach takich jak zapiekanki z ziemniaków i zielone warzywa na chrupko, dania rybne, szpinak i potrawy duszone z ciecierzycy lub fasoli. To znakomity sposób, aby dodać smaku wędzenia bez ostrości.
PRZYPRAWA / POSYPKA GRECKA (50 g) - do dań kuchni greckiej
Waga: 50 g
W skład wchodzą: gorczyca, szczypiorek, papryka, natka pietruszki, kolendra, suszone warzywa (marchew, por, cebula)
Przyprawa Grecka, to jedna z oferowanych przez nas wysokogatunkowych posypek ( w skład wchodzą same grysy warzyw, ziół oraz całe ziarna gorczycy, czy kolendry ) do dań mięsnych na zimno, sałatek tworzonych z starannie dobranych składników, które poprawiają wizualnie wygląd potrawy i wieńczą efekt końcowy. Dodatkowo każda z nich nadaje potrawie inny posmak. Posypka Grecka to delikatność i łagodny smak papryki, szczypiorku, pory oraz kolendry.
ŻYWOKOST KORZEŃ (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Żywokost –Żywokost lekarski, kosztował, żywy gnat,(Symphytum officinale L.) Wysoka szorstka roślina o dużych liściach i kwiatach dzwonkowatych, zwisających, fioletowych, czasami różowych lub białych, zebranych w duże grona. Żywokost występuje na wilgotnych łąkach, nad brzegami wód i w rowach. Może być również uprawiany. Jest rośliną wieloletnią. Lubi miejsca słoneczne lub półcieniste, ziemię bardzo urodzajną, wilgotną, niezbyt ciężką. Rozmnażany bywa z kawałków korzeni. Korzeń żywokostu zbieramy jesienią lub wczesną wiosną. Po wykopaniu korzenie myje się, potem odkrawa części nadgniłe i sczerniałe, suszy. Surowcem jest korzeń. Odwar do użytku zewnętrznego. 2 łyżki korzenia żywokostu zalać ½ szklanki wrzątku zgotować. Zawinąć w płótno i przykładać na chore miejsce. Okład zmieniać 2 razy dziennie.
ŁOPIAN KORZEŃ (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Odwar z korzeni suchych:
1 łyżkę korzeni łopianu zalać szklanką wrzątku. Zostawić pod przykryciem na 3 godziny,zagotować i odcedzić. Pić 3 razy dziennie po szklance płynu.
Odwar z dodatkiem tataraku do użytku zewnętrznego:
1 łyżkę korzenia łopianu i 1 łyżkę kłącza tataraku zalać 2 szklankami wrzątku,gdy napęcznieje zagotować .Do okładów przygotowuje się odwary mocno stężone.
Sól czarna kala namak drobno mielona 1 kg -Skarby oceanu
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Skarby Oceanu |
Kod producenta | 230 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Skarby Oceanu |
Kod producenta | 230 |
Waga: 50 g
Zastosowanie:
PRZYPRAWA ŚNIADANIOWA 50 g - do kanapek, sosów, warzyw
Waga: 50 g
Zastosowanie:
do sałatek, sosów, świeżych warzyw i kanapek.
Skład: - sól,
- pieprz czarny,
- papryka słodka,
- kolendra,
- ziele angielskie,
- koper,
- szczypiorek,
- natka pietruszki,
- cebula.
Sól himalajska różowa drobna 500g
Sól Himalajska to sól ręcznie wydobywana u podnóża Himalajów. Oprócz chlorku sodu zawiera ponad 80 różnych mikroelementów, w tym jod, magnez, cynk, żelazo i wapń niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Delikatny smak i atrakcyjny biało-różowy kolor wzbogacą każdą potrawę.
Sposób spożycia: Stosowana w kuchni jak sól tradycyjna. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (łyżeczka) ze wszystkich źródeł (w tym sól zawarta w żywności).
Składniki: 100% sól himalajska drobna Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy i sezam. Kraj pochodzenia: Pakistan
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 004 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 004 |
MYDLNICA lekarska KORZEŃ (50 g) - ZIOŁA SKLEP
– zwiększa produkcję śluzu w przewodach oddechowych,
– w przewlekłych nieżytach dróg oddechowych,
– wspomagająco w astmie oskrzelowej,
– pylicy,
– w chorobie gośćcowej,
– pomocniczo w skazie moczanowej,
– kamicy moczowej,
– kamicy żółciowej,
– dermatozach. Mydlnica jako kosmetyk jest stosowana dosyć często. Najczęściej wykorzystuje się jej właściwości myjące i pieniące. Dlatego w wielu przypadkach wchodzi w skład szamponów do mycia włosów a także płynów do kąpieli, maseczek, past do zębów, preparatów do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Do dnia dzisiejszego bardzo często odwar jest delikatnym środkiem do prania naturalnego jedwabiu i wełny. Mycie twarzy odwarem, nadaje skórze miękkości, gładkości i jędrności. Włosy umyte w odwarze są puszyste i mają połysk. Do okładów przy egzemach oraz chorobach skóry, przebiegających ze świądem. Wykorzystywany jako składnik mieszanek ziołowych stosowanych w łojotokowym zapaleniu owłosionej skóry głowy, wypadaniu włosów, łupieżu. Mydlnica wykorzystywana jest również w kosmetyce, szczególnie do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej. Odwar z korzenia mydlnicy Składniki: 1/2 łyżki suszonego i rozdrobnionego korzenia mydlnicy, 1 szklanka wody Korzeń zalewamy letnią wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem około 5 minut utrzymując delikatne wrzenie. Odstawiamy do wystudzenia na około 15 minut. Odcedzamy. W chorobach układu oddechowego pijemy 2 łyżki odwaru 2-3 razy dziennie. Uwaga! Odwar stosowany w nadmiernych ilościach może wywołać wymioty i biegunkę. Odwaru nie powinno stosować się przy nieżytach żołądka i jelit, a także chorobie wrzodowej. Odwar można także stosować do przemywania włosów. Szampon z korzenia mydlnicy lekarskiej Składniki: 2-3 łyżki rozdrobnionego korzenia mydlnicy, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka soku z cytryny Zalewamy korzeń wrzącą wodą. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Napar odcedzamy i dodajemy sok z cytryny (cytrynę należy wycisnąć przez gazę lub sitko, tak aby nie dostały się kawałki miąższu, które mogłyby zostać po myciu we włosach). Mieszamy. Wystudzony napar możemy stosować do codziennej pielęgnacji włosów. Szampon szczególnie zalecany dla osób, które mają problemy z łupieżem. Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
WIERZBA - KORA wierzby białej (100 g) - zioła sklep
Waga : 100 g
Sposób użycia: 1 łyżeczkę (ok. 3g) kory zalać 1 szklanką wody, gotować 15 min. pod przykryciem, przecedzić. Pić po 1/2 szklanki ciepłego odwaru 4 razy dziennie po posiłkach. Można osłodzić sokiem malinowym lub miodem.
LIŚĆ LAUROWY / WAWRZYN ~~ 30 g
Waga: 30 g
WROTYCZ POSPOLITY (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Wrotycz pospolity (tanacetum vulgare) inaczej zwany piżmem i mlecznicą, to mrozoodporna bylina pochodząca z Europy i Azji, osiąga wysokość do 1,5 m i średnicę do 60 cm. Jest to roślina o pierzastych, ząbkowanych liściach zakończona żółtymi kwiatami w kształcie okrągłych guziczków, spotykana na łąkach na terenie całej Polski. Rozmnażanie rośliny polega na wysianiu nasion do gruntu lub wykopaniu kłączy późną jesienią lub wczesną wiosną i przesadzenie ich w odpowiednie miejsce.
Wrotycz w kuchni Jedynie młode liście wrotyczu z najwyższej części pędu nadają się do wykorzystania na surowo do dań jako dodatek do różnego rodzaju past rybnych, serowych i jajecznych, świeżych zielonych sałatek, omletów i kanapek. W Wielkiej Brytanii liście wrotyczu dodaje się również do ciast i puddingów. Napar przyrządzony z samych liści wrotyczu lub w połączeniu z innymi ziołami może stanowić ciekawą alternatywę dla zwykłej herbaty.
GARAM MASALA (50 g) od 1000smakowswiata
Waga: 50 g
Zastosowanie:
CHRZAN MIELONY (50 g) przyprawy sklep
Waga: 50 g
Mielony korzeń chrzanu stosowany jest jako popularna i smaczna przyprawa do zimnych dań mięsnych i galaret,.
Waga: 50 g
Zastosowanie
Waga: 20 g
Właściwości (zastosowanie): w sztuce kulinarnej ma szerokie zastosowanie, m.in. jako składnik do zup i sałatek.
Czosnek niedźwiedzi jako przyprawa Czosnek niedźwiedzi z powodzeniem może zastąpić szczypiorek czy pietruszkę przy dekoracji potraw. Świeżymi, posiekanymi liśćmi można doprawić zupę lub ziemniaczki albo udekorować kanapkę.
Waga: 50 g
W skład wchodzą:
- pieprz czarny,
- jałowiec,
- ziele angielskie,
- tymianek,
- cząber,
- rozmaryn,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- majeranek,
- kolendra, sól
ZASTOSOWANIE:
PRZYPRAWA DO GRILLA (50 g) - mieszanka
W skład mieszanki wchodzą:
- papryka słodka, chilli, pieprz czarny, majeranek, kolendra, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, cukier, sól.
Waga: 50 g
Zastosowanie:
Do kuchni arabskiej
Skład:
papryka słodka i ostra.
Waga: 50 g
Zastosowanie:
Do dań kuchni węgierskiej (np. leczo).
Skład:
- papryka ostra,
- papryka słodka,
- cebula,
- natka pietruszki,
- tymianek,
- rozmaryn,
- czosnek,
- sól.
zioła 1000 Smaków (50 g) przyprawy sklep
Waga: 50 g
SKŁAD: