Wydanie 2012r.
Oprawa twarda.
Strony 184.
Format 19,5x23,5cm.
Dwudziestolecie międzywojenne było czasem doskonałej zabawy zarówno zwykłych Polaków, jak i przedstawicieli ówczesnych kręgów artystycznych i świata polityki. Do ulubionych rozrywek bywalców modnych miejscowości należały jazda na nartach, zabawa na dancingach i gra w brydża. Wszystkie te przyjemności były także oferowane w specjalnych pociągach rajdowych, których trasa wiodła przez podnóże polskich gór, od Jaremcza u stóp Czarnohory po Wisłę w Beskidzie Śląskim. Nocą podróżowano, za dnia zaś zatrzymywano się w znanych miejscowościach narciarskich.
Autorzy książki zabierają czytelników w podróż po tętniących życiem kurortach Drugiej Rzeczypospolitej. Uzupełnieniem pełnego anegdot i fragmentów wspomnień tekstu jest znakomity zbiór wcześniej niepublikowanych fotografii dokumentujących letnie i zimowe wojaże znanych polityków, między innymi Józefa Piłsudskiego, Ignacego Mościckiego, Józefa Becka, a także aktorów, sportowców i artystów, takich jak Adolf Dymsza, Hanka Ordonówna czy Witkacy.
Wydanie 2012r.
Oprawa twarda.
Strony 320.
Format 19,5x23,5cm.
\"Historia polskiego smaku\" to wciągająca opowieść o tysiącletniej historii polskiej kuchni. Autorzy zapraszają nas w tematyczną podróż w czasie. Kluczem jest kultura polskiego stołu, sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy pod strzechy pierwszych Piastów i do spiżarni Sarmatów, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem.
Ciekawostek po drodze bez liku, jak wyglądały tygodniowe biesiady magnackie, kiedy na polski stół trafiły pomarańcze i cytryny czy kto napisał pierwszą książkę kulinarną.
To niezrównany opis obyczajów, zbiór anegdot oraz informacji związanych z jedzeniem, nakryciem stołu, a także zaskakujący przegląd sprzętów kuchennych. To kulinarne dzieje Polski, które poznajemy przez relację zagranicznych poselstw, wypisy z inwentarzy i rachunków dworskich, a także wnikliwa analiza poradników i kalendarzy gospodarskich. Autorzy cytują także wspomnienia i listy przybliżając postacie wielkich smakoszy oraz obżartuchów.
Maja i Jan Łozińscy od lat badają i opisują polską obyczajowość na przestrzeni wieków.
W ostatnich swoich książkach podejmowali temat Drugiej Rzeczypospolitej m in.:\" W ziemiańskim dworze\", \"W przedwojennej Polsce\", \"Smaki dwudziestolecia\". W najnowszym tytule wracają do tematu, który podjęli przed dwudziestu laty. Na nowo przyjrzeli się dziejom kuchni polskiej od średniowiecza po wiek XX.
\"Historia polskiego smaku\" to wciągająca opowieść o tysiącletniej historii polskiej kuchni. Autorzy zapraszają nas w tematyczną podróż w czasie. Kluczem jest kultura polskiego stołu, sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy pod strzechy pierwszych Piastów i do spiżarni Sarmatów, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem.
Ciekawostek po drodze bez liku, jak wyglądały tygodniowe biesiady magnackie, kiedy na polski stół trafiły pomarańcze i cytryny czy kto napisał pierwszą książkę kulinarną.
To niezrównany opis obyczajów, zbiór anegdot oraz informacji związanych z jedzeniem, nakryciem stołu, a także zaskakujący przegląd sprzętów kuchennych. To kulinarne dzieje Polski, które poznajemy przez relację zagranicznych poselstw, wypisy z inwentarzy i rachunków dworskich, a także wnikliwa analiza poradników i kalendarzy gospodarskich. Autorzy cytują także wspomnienia i listy przybliżając postacie wielkich smakoszy oraz obżartuchów.
Maja i Jan Łozińscy od lat badają i opisują polską obyczajowość na przestrzeni wieków.
W ostatnich swoich książkach podejmowali temat Drugiej Rzeczypospolitej m in.:\" W ziemiańskim dworze\", \"W przedwojennej Polsce\", \"Smaki dwudziestolecia\". W najnowszym tytule wracają do tematu, który podjęli przed dwudziestu laty. Na nowo przyjrzeli się dziejom kuchni polskiej od średniowiecza po wiek XX.