Owoce kandyzowane - to produkty otrzymane z owoców poddanych procesowi wysycenia cukrem. Dzięki odpowiedniej zawartości cukru długo zachowują swą jędrność, barwę oraz kształt. Bogata gama kolorów i form sprawia, że znajdują szerokie zastosowanie w cukiernictwie, piekarnictwie i gastronomii. Owoce kandyzowane to produkty termostabilne – nie zmieniają swoich właściwości podczas zamrażania i zapiekania.
ZASTOSOWANIE: kolorowa i naturalna dekoracja tortów, ciast, deserów dodatek do wyrobów cukierniczych, piekarskich i gastronomicznych składnik mas lodowych doskonałe do oblewania czekoladą
Wiśnie zawierają antocyjany chroniące przed działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych. Dostarczają witamin C i A. Sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu i cukru, wiążą metale ciężkie i usuwają je z organizmu. Dzięki zawartości potasu i sodu są moczopędne. Sok z wiśni ma właściwości przeciwzapalne – obniża gorączkę, łagodzi ból mięśni, poprawia wchłanianie leków. 100 g owoców dostarcza 47 kcal.
Nadają się na zupę, kompot, galaretkę i konfiturę, a także na nalewki i likiery,
ŻURAWINA SUSZONA (200 g) bakalie sklep- przekąska
Suszona żurawina Żurawina, niezbyt w naszym kraju popularna, powinna zająć należyte jej miejsce wśród popularnych suszonych owoców, jak np. śliwki, morele, czy rodzynki. Suszona żurawina jest nie tylko zdrowa, ale także pyszna; nadaje się zarówno do deserów (musli, owsianki, galaretek, sałatek owocowych), jak i jako dodatek do dań mięsnych (z czym głównie jest kojarzona), jarzynki z buraków i warzywnych surówek. Herbata z żurawiny może zastąpić herbatki owocowe, czy czarną herbatę.
RODZYNKI irańskie MALAYER jasne (200 g) - BAKALIE Klasa I
ORZECHY MACADAMIA (200 G) - bakalie sklep
Orzechy macadamia to prawdziwy rarytas wśród orzechów. Swoją popularność zawdzięczają delikatnemu, lekko słodkiemu smakowi. Świetne jako samodzielna przekąska. Pokruszone lub zmielone idealnie nadają się jako dodatek do deserów, ciast, słodkich kremów, farszów i past do chleba. W całości do dekoracji ciast i ciasteczek. Wyśmienicie smakują lekko podprażone lub obtoczone w czekoladzie.
MORELE SUSZONE NIESIARKOWANE (200 g) naturalne - SPOSÓB NA ZDROWĄ PRZEKĄSKĘ
Poza potrawami kuchni orientalnych, gdzie suszone morele zazwyczaj występują w towarzystwie kurczaka, godne polecenia są np. suszone morele zawijane w boczku czy wieprzowina na słodko. Suszone morele są też podstawą zupy marchewkowo-morelowej oraz kruchych pierożków, które możemy nimi nadziewać. Morele w wersji śniadaniowej możemy podawać nie tylko dodatek do płatków, ale również w postaci manny z amarantusem i suszonymi morelami.
RODZYNKI THOMSON TURCJA- SMACZNE I ZDROWE - 200 G
Rodzynki w kuchni pełnią rolę bakalii i dodawane są do rozmaitych wypieków. Rodzynki Sułtanki są koloru jasnożółtego lub czerwonego. Rodzynki od najdawniejszych czasów są ulubionym dodatkiem stosowanym do wypieku ciast, babek, strucli, sporządzania sosów, galaretek, i napojów bezalkoholowych. Stosuje się je bardzo często jako element dekoracyjny, na przykład do lodów, sałatek owocowych czy innych przekąsek. Są niezwykle smaczne i bogate w cenne mikroelementy, niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
Rodzynki zawierają witaminy z gruby B, które poprawiają pamięć i koncentrację oraz C i E, zwalczających wolne rodniki. Są bardzo słodkie z powodu dużej zawartości cukru, zwłaszcza fruktozy. Cukier po dłuższym przechowywaniu staje się ziarnisty, aby go rozpuścić, można zanurzyć rodzynki w alkoholu, soku owocowym lub mleku. Są dobrym źródłem błonnika, dlatego powinny znaleźć się w diecie cierpiących na zaparcia. Zawarty w rodzynkach wapń i bor zapobiegają osteoporozie, więc powinny spożywać je kobiety po menopauzie. Natomiast cynk, potas i żelazo poprawiają pracę serca, wygląd skóry oraz podnoszą odporność organizmu.
ORZESZKI PINI PINIOWE (100 g) - BAKALIE
Najwyższej jakości orzechy piniowe. Długie, duże (ok 1,5 - 2 cm), dorodne i smaczne orzechy w kolorze kremowo - białym. Mają charakterystyczny, aromatyczny leśny zapach - po rozgryzieniu wyraźnie czuć woń sosny.
Orzeszki piniowe to prawdziwy rarytas. Te małe nasionka wyłuskuje się z szyszek sosen porastających śródziemnomorskie wybrzeża. Surowe orzeszki są miękkie, kremowe i charakteryzują się lekkim, żywicznym posmakiem. Nasionka można też prażyć na patelni, na wolnym ogniu lub na blasze w piekarniku, bez dodatku żadnych tłuszczy. Pamiętajmy jednak, że musi trwać to bardzo krótko, gdyż szybko się przypalają i gorzknieją. Szczególnie polecamy jako dodatek do sałatek i makaronów (np. w postaci sosu pesto)
Z uwagi na szybkie jełczenie, zalecamy przechowywanie surowych orzeszków piniowych w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
ŚLIWKI SUSZONE (200 g) KALIFORNIJSKIE - bakalie ŚLIWKA
Suszone śliwki są smaczną przekąską (doskonałym zamiennikiem słodyczy), stosowane są także często w cukiernictwie jako dodatek do ciast i deserów, a także w gastronomii jako dodatek do mięs, nadzień, farszów lub sosów. Ponadto świetnie nadają się na dżemy, konfitury i kompoty.
Banany suszone Bio 150g Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 069 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 069 |
Żurawina słodzona cukrem trzcinowym Bio 400 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 243 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 243 |
Banany w surowej czekoladzie Bio 70 g Cocoa
czekolada(50%) (ziarno kakaowca*, cukier palmowy*, masło kakaowe* - zawartość masy kakaowej(70%)), suszone banany*(50%) (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Wszystkie surowce, z których korzystamy pochodzą bezpośrednio od farmerów lub spółdzielni rolniczych prowadzących uprawy ekologiczne potwierdzone licznymi certyfikatami rolnictwa ekologicznego przyznawanymi przez Unię Europejską.
Zawartość kakao 60% WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1831kJ / 438kcal
Tłuszcz: 20,97g;
w tym kwasy nasycone: 13,2g;
Węglowodany: 52,9g;
w tym cukry: 46,9g;
Białko: 6,1g;
Sód: 0,06g
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cocoa |
Kod producenta | 070 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cocoa |
Kod producenta | 070 |
SŁONECZNIK ŁUSKANY (200 g) - bakalie sklep
Waga: 200 g
Słonecznik to wartościowa przekąska, którą możemy pogryzać w ciągu całego dnia, np. podczas nauki czy oglądania telewizji. Jest także wyśmienitym dodatkiem do wszelkich sałatek i surówek. Kiedy przyjdzie nam ochota na małe "co nie co", proponujemy ziarna słonecznika podprażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. W wersji na słodko możemy dodać miodu, w wersji pikantnej ulubione przyprawy.
Wartość energetyczna | 1260 kJ / 300 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
Węglowodany, w tym: - cukry |
80 g 59 g |
Błonnik | 4,0 g |
Białko | 3,0 g |
Sól | 0 g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 374 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 374 |
ORZECHY BRAZYLIJSKIE BIO 150 g - BIO PLANET
orzechy brazylijskie* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczne orzechy brazylijskie delikatne i łagodne w smaku. Polecamy przede wszystkim jako niezwykle odżywczą przekąskę, dodatek do płatków zbożowych, ciast i innych deserów. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 2866 kJ / 695 kcal Tłuszcz - 67 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 15 g Węglowodany - 3,6 g w tym cukry - 2,3 g Białko - 16 g Sól - 0 g INFORMACJA ALERGENNA Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. SZCZEGÓŁY PRODUKTU BEZ GLUTENU (w składnikach) WEGETARIAŃSKI WEGAŃSKI Certyfikat bio: jest Kraj Producenta: Polska Kraj pochodzenia składników: Boliwia
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 366 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 366 |
Figi w surowej czekoladzie Bio 70 g - Cocoa
figi*(50%), czekolada*(50%) (ziarno kakaowca,cukier z kwiatu palmy kokosowej, masło kakaowe,wanilia bourbon) (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
Wszystkie surowce, z których korzystamy pochodzą bezpośrednio od farmerów lub spółdzielni rolniczych prowadzących uprawy ekologiczne potwierdzone licznymi certyfikatami rolnictwa ekologicznego przyznawanymi przez Unię Europejską. Zawartość masy kakaowej 65%. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1887 kJ / 453 kcal
Tłuszcz: 25,23 g;
w tym kwasy nasycone: 15,2g;
Węglowodany: 47,2g;
w tym cukry: 45,3g;
Błonnik: 10,1g;
Białko: 4,2g;
Sól : 0,19 g
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cocoa |
Kod producenta | 122 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Cocoa |
Kod producenta | 122 |
CHIPSY KOKOSOWE (100 g) - kokos wiórki BAKALIE
Kraj pochodzenia: Indonezja
Zastosowanie:
NERKOWCE - ORZECHY NERKOWCA (100 g) - bakalie
W smaku orzechy są delikatne, lekko słodkawe oraz kruche. Te białe, niewielkie smakołyki mają wielu amatorów, którzy uważają je za najdelikatniejsze i najbardziej wyrafinowane wśród całej gamy orzechów. Nazwa przyjęła się ze względu na podłużny i księżycowaty kształt przypominający nerkę.
Na nasze stoły trafiają orzechy łuskane, czyli pozbawione twardej skorupki, osłonek oraz żywicy, będącej silnym alergenem. Jest to możliwe dzięki procesowi łuskania, moczenia w wodzie, działaniu pary wodnej, następnie studzeniu i suszeniu.
ORZECHY PECAN połówki ŁUSKANE (100 g)- bakalie sklep
Orzechy pekan rosną głównie w południowej części Ameryki Północnej i są dalekim krewnym orzechów włoskich, co można rozpoznać po ich kształcie.
Zanim orzechom pekan nadano nazwę, upłynęło wiele czasu. Ogromne ilości tych orzeszków jedli już w szesnastym wieku Indianie, jednak, ponieważ drzewo rosło sobie dziko, nie znali jego nazwy. Hiszpanie określali je mianem „odmiany orzecha włoskiego” a następnie Francuzi wymyślili „La Pacanière”. Aż w końcu stworzono nazwę orzecha pekan (orzesznika jadalnego). Smakują wyśmienicie zarówno same, jak i w połączeniu z deserami i sałatkami. Kształtem i smakiem przypominają orzechy włoskie. Grono ich fanów rośnie z dnia na dzień, co jest doskonałym dowodem na ich niepowtarzalne walory smakowe.
Śliwki kalifornijskie bez pestek Bio 200 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 233 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 233 |
GOJA, JAGODY GOJI - OWOCE, bakalie sklep
Jagody goji pochodzą z regionów położonych w Tybecie. Nazwa tej rośliny to kolcowój pospolity. To właśnie w Tybecie uprawia się tę roślinę na większą skalę. Jagody goji rosną na krzewach szybko dojrzewających, odpornych na susze i mrozy. Krzewy te doskonale nadają się na żywopłot, pomoc w umacnianiu gruntu na skarpach. Czas dojrzewania jagód przebiega od sierpnia do października, a więc gdy kończą się już letnie owoce, można spożyć jagody goji.
Jagody Goji Zastosowanie
Owoce goji można jeść w formie suszonej, wyglądają bardzo podobnie do rodzinek. Można je w ten sposób dodawać do różnych posiłków np.: ciast, zup, potraw obiadowych, dań z ryżem, do płatków śniadaniowych, do jogurtu naturalnego.
Owoce Goji znajdują również swoje zastosowanie w formie soków, koncentratów, ekstraktów.
Kraj pochodzenia: Chiny
MIGDAŁY CAŁE KALIFORNIJSKIE (100 G) duże - bakalie sklep
Gatunek I
Migdały W Kuchni
Nasza tradycyjna kuchnia zaleca migdały głównie jako dodatek do ciast, ale można dla nich znaleźć dziesiątki innych zastosowań. Jednym z nich jest posypka - zmielone drobno migdały. Możemy ją dodać do: warzywnych zup kremów - posypać na wierzch miękkiego serka koziego - mieszamy dokładnie obydwa składniki, formujemy kulki i w ten sposób tworzymy oryginalną i smaczną przystawkę deserów - możemy posypać nimi wierzch ciasta, lody, bitą śmietanę... możliwości jest mnóstwo. Z migdałów możemy uzyskać także bardzo smaczny napój, noszący nazwę orszady. Orszada (z fr. orgeat) kiedyś sporządzana była na bazie mąki jęczmiennej (stąd nazwa; w języku francuskim słowo "orge" oznacza "jęczmień") ale obecnie najpopularniejszą formą jest mieszanka migdałów z mlekiem lub wodą. Orszada 200 g migdałów słodkich kilka sztuk migdałów gorzkich 100 g cukru (lub zdrowiej - miodu) woda lub mleko
Migdały rozdrobnić, utłuc razem z cukrem. Dodać wodę albo mleko (czasem dodawano tzw. wodę z kwiatu pomarańczowego), przetrzeć przez metalowe sito wyłożone płótnem, aby otrzymać mleczny płyn. Podawać dobrze schłodzone. Olej migdałowy, tłoczony z migdałów na zimno, to bardzo smaczny i zdrowy dodatek. Można go używać do sałatek i surówek, jako ich wspaniałe uzupełnienie,a także do aromatyzowania ciast i produkcji marcepanu. Tradycyjnie migdały używa się do sporządzania masy marcepanowej, która jest idealna do ozdabiania ciast i tortów ze względu na swoją plastyczność.
Masa marcepanowa 0,5 kg obranych i zmielonych na proszek migdałów 0,5 kg cukru pudru, zamiast cukru można także eksperymentować z dodawaniem miodu 4 białka Wymieszać wszystkie składniki na plastyczną masę, można formować różnorodne kształty.