Waga: 50 g
Skład: vilcacora, mięta pieprzowa.
Zaparzanie: 1/2 łyżeczki Vilcacory gotować na małym ogniu 15-20 min, odcedzić. Pić napar pół godziny przed posiłkiem profilaktycznie 1x dziennie.
Waga: 25 g
Płatki róży w naszej ofercie są to najwyższej dostępnej na rynku jakości płatki wykorzystywane m.in. w sporządzaniu aromatycznych i smakowitych wywarów oraz herbat. Idealnie sprawdzają się w ekskluzywnych kąpieli spa. Używane są również w produkcji mydeł, kul kąpielowych oraz płukanek i naparów.
Zawarty w płatkach olejek różany oprócz wyjątkowego, zniewalającego zapachu posiada również szereg pielęgnacyjnych i aromaterapeutycznych właściwości. Poprawia nawilżenie skóry, przywraca prawidłowe Ph skóry, posiada właściwości regenerujące m.in poprzez pobudzanie produkcji kolagenu. Działa uspokajająco i relaksująco, dlatego po męczącym, stresującym dniu w pracy polecamy relaksującą kąpiel z pąkami róży.
Herbata z melisy parzenie: Podobnie jak inne zioła melisę lekarską powinno parzyć się we wrzątku pod przykryciem. Na szklankę wody przypada łyżeczka z kopką (lub torebka). Czas parzenia to 10-15minut.
HYZOP LEKARSKI (50 g) - zioła sklep
Waga: 50 g
Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis L.), znany wcześniej także jako izop, a w medycynie ludowej pod nazwą józefek lub józefka, jest zimotrwałym półkrzewem z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), dawniej wargowych (Labiateae). Roślina osiąga zwykle wysokość 40-60 cm, jej łodygi są czterokanciaste, u nasady zdrewniałe, w górnej części zielone. Liście ma lancetowate, zaostrzone, całobrzegie, podwinięte, naprzemianległe, prawie siedzące. Cała roślina jest gruczołowato owłosiona, o charakterystycznym, aromatycznym zapachu. Drobne kwiaty hyzopu, o szafirowofioletowym zabarwieniu (niekiedy różowe, czerwone lub białe), zebrane w gęste, jednostronne nibykłosy, ładnie kontrastują z ciemnozielonymi liśćmi. Owoc - rozłupnia rozpada się na cztery graniasto - jajowato - podłużne, ciemnobrunatne rozłupki.
W kuchni
stosowane jest jako przyprawa świeże i suszone ziele hyzopu, o przyjemnym, balsamicznym, słodkawokamforowym zapachu i cierpkim, korzennym smaku. Przyczynia się do łatwiejszego przyswajania nawet ciężkostrawnych potraw; działa pobudzająco na gruczoły całego przewodu pokarmowego. Drobno posiekanymi listkami hyzopu można przyprawiać gotowane i smażone ziemniaki, surówki i sałatki wielowarzywne, smażone dania mięsne, gotowane ryby, zimne przystawki, zupy mięsne oraz warzywne (fasolowa, kalafiorowa, ziemniaczana), pasztety mięsne, jajecznicę, majonez, sosy, twarożek ze śmietaną. Hyzop doskonale harmonizuje z pietruszką i fasolą.
Napar: 1 łyżka stołowa suszu na 1 szklankę wrzątku, parzyć pod przykryciem 15-20 minut, pić 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki
CZYSTEK SUSZONY (200 g) CISTUS INCANUS
Czystek pochodzi z okolic Morza Śródziemnego. Jest małym krzewem o pachnących, białych, różowych lub czerwonych kwiatach. Nie ma nic wspólnego z różą, mimo że jego angielska nazwa to „kamienna róża”. Czystek rośnie głównie w okolicach Morza Śródziemnego i północnej Afryce, ale można go też znaleźć w regionie Kaukazu. Lubi suchą, jałową glebę. Może być porównywany z innymi roślinami zielnymi znanymi w północnej Europie, które również kwitną na ubogich glebach.
Ludzie korzystają z dobroczynnych właściwości czystka już od ponad 2000 lat. Jego żywica jest w mirrze czy olejku labdanum.
Herbata z czystka Kiedyś używano kwiatów czystka do przygotowywania herbaty. Po dziś dzień wiadomo, że czystek jest przeciwzapalny. Czystek zawiera polifenole, zawarte również w czerwonym winie. Mają one właściwości przeciwzapalne i wzmacniają również system odpornościowy całego ciała.
Chemicy doszli do wniosku, że kwiaty tych roślin dały zdrowotne efekty, zwłaszcza spożywane w postaci herbaty. Wypicie kilku kubków herbaty z czystka poprawia działanie układu odpornościowego, dlatego jest zalecane.
Uważa się, że herbata z czystka przynosi większe korzyści niż zielona herbata, ponieważ zawiera więcej witaminy C.
Sposób spożycia: 1 czubatą łyżeczkę wsypać do filiżanki, następnie zalać wrzącą wodą Filiżankę przykryć i parzyć przez 8-10 minut Profilaktycznie spożywać 1-2 szklanki dziennie
JAŚMIN - KWIAT JAŚMINU (25 g) zioła sklep
Waga: 25 g
Świeże kwiaty jaśminu posiadają jeden z najmocniejszych kwiatowych aromatów. Swoją woń odkrywają wieczorową porą między innymi w lasach tropikalnych. . Za dnia pąki kwiatowe zamykają się, by wieczorem ukazać niezwykły czar słodkiego wręcz oszałamiającego aromatu. Po wysuszeniu kwiat jaśminu swoim aromatem przypomina orzech, czy delikatną ziołową herbatkę. Możesz dodać go do herbaty zielonej, czarnej, czerwonej, tworząc w ten sposób swoją własną mieszankę herbacianą. Barwa jaśminu w zależności od partii może się różnić.
Sposób przygotowania: 1-2 łyżki suszonego jaśminu zalewamy wodą o temp. 95 stopni, parzymy 10min. Zaleca się wypijanie 2-3 filiżanek naparu z kwiatu jaśminu
PRZYPRAWA CHIŃSKA - ZASMAKUJ ORIENTU ~ 50 g
Waga: 50 g
Skład: czosnek granulowany, imbir, gałka muszkatołowa, kminek, pieprz czarny, curry, papryka słodka, marchew, por, cukier, sól.
PRZYPRAWA DO KOTLETÓW (50 g) SCHABOWYCH pikantna
Waga: 50 g
Zastosowanie: Niezwykle aromatyczna mieszanka przeznaczona do przygotowania kotletów schabowych robionych z wieprzowiny, piersi z kurczaka lub piersi z indyka, które panieruje się w bułce i jajku. Gotowa kompozycja przypraw nada wyjątkowy smak i aromat.
W skład wchodzą: - marchew grys, gorczyca biała grys, papryka grys, pieprz grys, sezam.
Waga: 50 g
Zastosowanie:
Czarnuszka nasiona 200 g - Intenson
(Nigella sativa) Nasiona czarnuszki mają szerokie zastosowanie jako przyprawa, głównie w piekarnictwie oraz jako zamiennik pieprzu. Można używać mielonych lub całych nasion, które dają się łatwo skruszyć w moździerzu. Charakterystyczny smak - słodkawy, ale jednocześnie ostry i lekko palący oraz swoisty zapach można uwydatnić poprzez smażenie lub prażenie. Sposób użycia: Czarnuszkę stosuje się do posypywania pieczywa przed pieczeniem oraz jako składnik ciasta chlebowego. Można nią doprawiać pieczone i duszone oraz gotowane potrawy mięsne i warzywne. Składniki: 100% nasiona czarnuszki Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, sezam Kraj pochodzenia*: Polska, Indie
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 048 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 048 |
ANYŻ GWIAŹDZISTY, CAŁE GWIAZDKI anyżowe - 20 g
Waga: 20 g
Gwiazdki anyżu mają charakterystyczny, intensywny i słodkawy zapach. Stosowane są do każdego rodzaju mięs pieczonych, ryb i warzyw. Służą do aromatyzowania kompotów, likierów i syropów. Są dodatkiem do ciast, budyni i słodkich potraw z ryżu. Gwiazdki anyżu dodane w niewielkiej ilości do potrawy uszlachetniają i podnoszą jej smak. Te ośmioramienne gwiazdki są wspaniałym elementem dekoracyjnym do potraw mięsnych, rybnych czy deserów. Anyż działa wzmacniająco i rozkurczowo na przewód pokarmowy, łagodzi objawy reumatyzmu i kaszel. Pobudza apetyt i reguluje trawienie.
Uniwersalna przyprawa do zup Bio 50 g- Dary Natury
oregano 20%, grzyby suszone, gałka muszkatołowa, gorczyca, czosnek, imbir, bylica, kozieradka, czosnek niedźwiedzi (w różnych proporcjach). OPIS
Kompozycja przypraw doskonale nadaje się do wszystkich zup podnoszących ich walory smakowo-zapachowe.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 235 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Dary Natury |
Kod producenta | 235 |
KRWAWNIK (50 g) - ZIELE KRWAWNIKA
Waga: 50 g
Krwawnik jest ziołem o białych, drobnych kwiatostanach i cienkiej łodyżce. Jest rośliną powszechnie występującą w Polsce na łąkach i miedzach pól. Powinien znaleźć się w apteczce każdej kobiety, gdyż jest to jedno z najcenniejszych ziół stosowanych przy wielu dolegliwościach, w tym również typowo kobiecych przypadłościach.
Sposób użycia: 1 łyżeczkę ziela zalać szklanką wody ogrzewać 20 min. pod przykryciem, nie dopuszczając do wrzenia lub I łyżeczkę ziół wsypać do termosu, zalać 1 szklanką wrzącej wody i pozostawić na 20 min. odwar lub napar pić 1/4-1/2 szklanki 2-3 razy dziennie lub używać do okładów i przemywań.
KRUSZYNA KORA (100 g) - zioła sklep
Waga: 100 g
Odwar z kory kruszyny: 1/2 łyżki rozdrobnionej kory zalać 1 szklanką wody letniej. Ogrzewać do wrzenia i gotować powoli pod przykryciem 15 min. Odstawić na 10 min i przecedzić. Popłukać na sitku korę ostudzoną przegotowaną wodą, uzupełniając odwar do peł- nej szklanki.
PIEPRZ KOLOROWY ZIARNO ~~ 50 g
Waga: 50 g
Pieprz kolorowy ziarnisty jest mieszanką pieprzu czerwonego, czarnego, zielonego i białego pieprzu. Barwa ziaren zależy od momentu ich zbierania, dlatego też pieprz kolorowy ziarnisty to kompozycja ostrzejszych i łagodniejszych nut smakowych, które zadowolą najbardziej wymagających smakoszy.
Pieprz kolorowy ziarnisty nadaje potrawom nie tylko znakomitego smaku, ale także efektownie wygląda w szklanych młynkach. Pieprz kolorowy można stosować do pieczonych, smażonych, a także grillowanych ciemnych mięs, wędlin oraz potraw z warzyw. Kolorowy pieprz można również użyć jako element dekoracyjny potrawy.
Ten pieprz jest pełen aromatu doda smaku i ostrości wszelkim potrawom. Koniecznie zmiel go tuż przed podaniem, wtedy dopiero poczujesz, jaki jest doskonały.
Zastosowanie:
Waga: 50 g
Naukowcy z Wydziału Leczniczych i Aromatycznych Roślin Uniwersytetu Korwina w Budapeszcie badają wiedzę tradycyjną i zawartość substancji czynnych w wybranych roślinach leczniczych w ramach projektu Traditional and Wild (http://traditionalandwild.eu/pl/). Na stronie internetowej dotyczącej badań nad tą rośliną dowiemy się tego, co warto o niej wiedzieć! Do czego używana jest werbena pospolita? Napary z ziela werbeny pospolitej są powszechnie stosowane w czasie przeziębienia i grypy, ponieważ jak udowodniono zwalcza katar: rozpuszcza i usuwa nadmiar śluzu, leczy zapaleniebłon śluzowych. Preparaty zawierające werbenę przeznaczone są do leczenia ostrych lub przewlekłych stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, jak również są stosowane w przypadku dodatkowych zabiegów antybakteryjnych. Substancje czynne pomagają zmniejszyćkaszel, nieżyt nosa i zatok oraz łagodzą objawy alergii. Uważa się również, że zioło to pomaga zmniejszyć nerwowość i leczy bezsenność.
W medycynie ludowej, werbena pospolita używana była w stanach zapalnych skóry, w leczeniu ran i hemoroidów, a także przy wysokim ciśnieniu krwi. Poza innymi, herbata z werbeny posiada doskonałe właściwości lecznicze zwalczające ból głowy, ból zęba, ból gardła, zmęczenie, niepokój, bezsenność, niedokrwistość i choroby układu moczowego.
Jak przygotować herbatę z werbeny pospolitej? W celu zwalczenia bólu głowy, umiarkowanych bólów stawów, należy zalać wrzątkiem dwie łyżeczki suszonych ziół i parzyć przez 10-15 minut. Napój należy pić do trzech razy dziennie.Herbatka z werbeny jest gorzka w smaku i bardzo aromatyczna: lepiej więc stosować mieszanki herbat lub dodać cukier i cytrynę do naparu. Połowę lub całą łyżeczkę (10-30 kropli) nalewki można podawać 3 razy dziennie. Te informacje pochodzą z Wydziału Roślin Leczniczych i Aromatycznych Instytutu Nauk Ogrodniczych na Uniwersytecie Korwina, Budapeszt. Dane naukowe zostały opracowane przez pracowników tego wydziału. Zgromadzone informacje i badania wstępne zostały wykonane w ramach projektu "Traditional and wild". Projekt ten realizowany jest w ramach unijnego Programu dla Europy Środkowej (UE), współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Unii Europejskiej.
SÓL CEBULOWA (70 g) - przyprawy, cebula
Waga: 70 g
Skład:
LUCERNA ZIELE (50 g) ZIOŁA SKLEP
Waga: 50 g Lucerna – właściwości odżywcze Lucerna to istna bomba odżywcza! Zawiera w zasadzie wszystkie witaminy z grupy B oraz A, D, E i K. Odnajdziemy w niej także szereg związków mineralnych takich jak wapń, żelazo, magnez, cynk czy potas. To ponadto bogate źródło błonnika, chlorofilu i białka, którego spore ilości zawiera zwłaszcza po ususzeniu. Lucerna – właściwości zdrowotne Tradycyjna medycyna chińska korzystała z liści lucerny w celu pobudzenia apetytu i leczenia wrzodów. Ajurweda zalecała jej stosowanie jako środka łagodzącego stany zapalne stawów. Lucerna działa wielokierunkowo: oczyszcza drogi moczowe oczyszcza krew i wątrobę działa zasadowo, zmniejsza zakwaszenie organizmu reguluje pracę jelit łagodzi problemy trawienne działa wykrztuśnie obniża poziom „złego” cholesterolu i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi wzmacnia serce i układ nerwowy działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo Lucerna ułatwia wchłanianie węglowodanów i białka. Jej dobroczynne działanie zauważalne jest szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku. Znakomicie wzmacnia układ odpornościowy, hamuje procesy starzenia, dodaje wigoru, a także ułatwia zasypianie. Ponadto łagodzi bóle stawów, a także wspomaga leczenie stanów zapalnych pęcherza moczowego i prostaty. Z uwagi na obecność izoflawonów o działaniu estrogennym coraz częściej wykorzystywana jest także w łagodzeniu uciążliwych objawów związanych z okresem przekwitania oraz zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury
Waga: 50 g
Kolendry używamy zarówno do potraw słodkich jak i pikantnych. Przede wszystkim jest głównym składnikiem mieszanki curry. Na Bliskim wschodzie stanowi popularny dodatek do mięsa, gulaszu i różnego rodzaju mięs. Aromatyzuje się nią klasyczne warzywne francuskie przystawki a'la grecque. Olejek lotny nadaje zapach czekoladzie, likierów i innym napojom. Całe nasiona należy dodawać do zup, sosów i dań warzywnych.
PRAWOŚLAZ LEKARSKI - zioła sklep
Waga: 50 g
PIEPRZ CZARNY W ZIARNACH ~~ 50 g
Waga: 50 g
Zastosowanie: