Waga: 500 g
Ta roślina strączkowa zawiera wiele składników odżywczych niezwykle cennych dla naszego organizmu. Najważniejszy z nich to wysokiej jakości białko. Soja jest także źródłem związków działających podobnie do kobiecych hormonów.
Soja zwyczajna, zwana także soją owłosioną, bądź uprawną (Glycina max, syn.: Soja japonica) z rodziny motylkowatych (Papilonaceae) to roczna roślina uprawna dostarczająca jadalnych i bardzo wartościowych nasion, wiodąca swój ród z Syberii, Chin, Korei i Japonii. W uprawie natomiast znajdująca się na całym nieomal świecie, wszędzie tam, gdzie jej sprzyjają warunki klimatyczne i glebowe. Soja może osiągać wysokość 30-90 cm. Łodygę ma silnie rozgałęzioną porośniętą dość okazałymi trój listkowymi liśćmi. Kwiaty ma drobne, białe bądź lila. Po przekwitnięciu zawiązują się one w owoce typu strąka z nielicznymi nasionami w środku. Ze względu na wysoką zawartość białka soja zyskała nawet przydomek "mięsa biedaków". Określenie jest tym bardziej trafne, że soję łatwo przetwarza się na produkty przypominające w smaku i wyglądzie białe mięso. Pięć dekagramów sojowego ziarna zawiera tyle samo białka, co półtorej szklanki mleka krowiego albo średniej wielkości befsztyk wołowy.
Jak należy przyrządzać soję?
Ziarna po opłukaniu moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie przez 8 godzin. Po odcedzeniu zalewamy je świeżą wodą i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy około 15 minut. Przykrywamy garnek, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 2-3 godzin, aż soja będzie zupełnie miękka. Naturalne ziarna soi są bardzo smaczne jako składnik zup, potraw duszonych, gulaszy jarskich czy sałatek. Natomiast półprodukty sojowe należy przygotowywać według instrukcji na opakowaniu.
Gryka ekspandowana Bio 100 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 129 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 129 |
Orkisz do chrupania bez dodatku cukru Bio 80 g - Ekoprodukt
ekspandowane ziarno orkiszu* (*certyfikowany składnik ekologiczny) WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1522kJ / 360kcal
Tłuszcz: 2,5g;
w tym kwasy nasycone: 0,5g;
Węglowodany: 68g;
w tym cukry: 2,5g;
Błonnik: 6,3g;
Białko: 14g;
Sól: 0,18g INFORMACJA ALERGENNA
Produkt zawiera orkisz.
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Ekoprodukt |
Kod producenta | 182 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Ekoprodukt |
Kod producenta | 182 |
Płatki owsiane bezglutenowe 400 g - Intenson
Wartość energetyczna | 1380kJ / 327 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone - kwasy tłuszczowe jednonienasycone - kwasy tłuszczowe wielonienasycone - tłuszcze trans - cholesterol | 4,9g 0,8g 2,1g 1,8g <0,01g <0,01mg |
Węglowodany, w tym: - cukier - skrobia | 61,5g 1,2g 57,5g |
Błonnik pokarmowy, w tym: - β-glukan | 8,5g 2,3g |
Białko | 13,5g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 067 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 067 |
KASZA BULGUR PSZENNY (500 g) gruboziarnista
Kasza bulgur - jak powstaje? Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. Dietetycy są zgodni, że produkty na bazie pszenicy durum są zdecydowanie zdrowsze niż te na bazie zwykłej pszenicy, gdyż posiadają więcej witamin, pierwiastków mineralnych i innych substancji, które korzystnie wpływają na organizm. Kasza bulgur występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Gruboziarnistą odmianę wykorzystuje się do wykonania słynnej bliskowschodniej potrawy zwanej pilaw.
Kasza bulgur - jak gotować? Kaszę bulgur zalej lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody). Następnie gotuj bez przykrycia ok. 7 min. Po tym czasie zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw do spęcznienia.
BEZGLUTENOWE MUSLI Z NASIONAMI CHIA 200G
Wartość energetyczna | 1470 kJ / 350 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone | 9,6 g 1,1 g |
Węglowodany, w tym: - cukry | 55 g 8,2 g |
Błonnik | 11 g |
Białko | 13 g (15%*) |
Sól | 0,8 g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 329 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 329 |
Płatki orkiszowe Bio 600 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 197 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 197 |
Makaron (kukurydziano-ryżowy)fusilli bezglutenowy Bio 250 g - Alb-Gold
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 155 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 155 |
Płatki owsiane bezglutenowe 200 g - Intenson
Wartość energetyczna | 1380kJ / 327 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone - kwasy tłuszczowe jednonienasycone - kwasy tłuszczowe wielonienasycone - tłuszcze trans - cholesterol | 4,9g 0,8g 2,1g 1,8g <0,01g <0,01mg |
Węglowodany, w tym: - cukier - skrobia | 61,5g 1,2g 57,5g |
Błonnik pokarmowy, w tym: - β-glukan | 8,5g 2,3g |
Białko | 13,5g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 063 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 063 |
Makaron (kukurydziano-ryżowy)spaghetti bezglutenowy Bio 500 g - Alb-Gold
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 156 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Alb-Gold |
Kod producenta | 156 |
Makaron orkiszowy 5-jajeczny wstążka cienka Bio 250 g- Gajewski
mąka orkiszowa* (85-90%), 5 sztuk jaj* (10-15%) na jeden kg mąki, woda (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartosc energetyczna: 1438 kJ / 340 kcal
Tłuszcz: 2,68 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Weglowodany: 61,32 g
Błonnik: 10,46 g
Białko: 12,52 g
Sól: 0,05 g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu INFORMACJA ALLERGENNA
Zawiera mąkę orkiszową, jaja
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Gajewski |
Kod producenta | 160 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Gajewski |
Kod producenta | 160 |
Orkisz (ziarno) Bio 400 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 181 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 181 |
Ryż arborio risotto Bio 500 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 210 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 210 |
Len mielony (siemię lniane)Bio 250 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 150 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 150 |
Quinoa - komosa ryżowa biała 1 kg
(Chenopodium quinoa) Quinoa, zwana komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim, jest źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Jest doskonałym dodatkiem do dań warzywnych i mięsnych jako zamiennik ryżu i kasz. Produkt przeznaczony również dla wegan i wegetarian. Sposób użycia: Produkt gotowy po uprzednim przygotowaniu: Ziarna quinoa należy wypłukać przed gotowaniem pod bieżącą wodą (jeżeli woda się nie pieni, wystarczy jedno płukanie, w przeciwnym razie płuczemy 2 – 3 razy). 1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Gdy z ziaren wyłaniają się małe białe ogonki oznacza to, że komosa jest prawie gotowa. Po ugotowaniu odstawić na 15 minut.
Wartość odżywcza w 100 g produktu**
Wartość energetyczna | 1613 kJ / 382 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone | 6,1 g 1,6 g |
Węglowodany, w tym: - cukry | 64 g 0 g |
Białko | 14 g (16%*) |
Sól | 0,01 g |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 038 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 038 |
GOTUJEMY: Wsypujemy żądaną ilości ryżu do zimnej wody (1 szklanka ryżu na 1,5–2 szklanki wody) i doprowadzamy do wrzenia bez przykrycia. Można gotować również w bulionie. Gotujemy przez 10–12 minut na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie wodę. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Wodę nie solimy. Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką do momentu pojawienia się “kraterów”, po czym dusimy pod szcelnym przykryciem. Ugotowane ugryzione ziarnko ryżu jest al dente – jędrne ale równomiernie ugotowane.
PO UGOTOWANIU: Po ugotowaniu odstawić na 10 minut, po czym przelać zimną wodą i delikatnie wymieszać.
SPOSÓB PODANIA: ryż basmati jest dobry do sałatek i jako dodatek do mięsa i ryb.
Smacznego!
Kasza manna Bio 500 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 138 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 138 |
Płatki jęczmienne Bio 600 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 196 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 196 |
Ryż czarny pełnoziarnisty (uprawiany w europie) Bio 400 g - Bio Planet
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 214 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Bio Planet |
Kod producenta | 214 |