Waga: 25 g
Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Od wielu lat używana przez miliony ludzi jako naturalny słodzik.
Stewia w kuchni Świeże liście mogą być dodawane do sałatek. Suszone sproszkowane liście są dodawane do filiżanki herbaty lub kawy. Z powodzeniem można stosować stewię do przetworów owocowych, soków czy np. osłodzenia świeżych truskawek.
Stewia zachowuje się zupełnie inaczej niż cukier przy pieczeniu ciast. Nie zmienia się w karmel, nie doda kruchości ciastkom, nie będzie pożywką dla drożdży. Dlatego niektórzy wolą stosować np. ksylitol (cukier brzozowy). Są specjalne przepisy na ciasta ze stewią, które uwzględniają jej właściwości.
SPOSÓB UŻYCIA: Liście stewii mogą Ci zastąpić cukier i wszelkie inne słodycze. Możemy słodzić – na szklankę herbaty z powodzeniem wystarczy 1/5 łyżeczki suszu. Zaletą stewii jest nikła ilość kalorii.
PRZYPRAWA DO KOTLETÓW (50 g) SCHABOWYCH pikantna
Waga: 50 g
Zastosowanie: Niezwykle aromatyczna mieszanka przeznaczona do przygotowania kotletów schabowych robionych z wieprzowiny, piersi z kurczaka lub piersi z indyka, które panieruje się w bułce i jajku. Gotowa kompozycja przypraw nada wyjątkowy smak i aromat.
W skład wchodzą: - marchew grys, gorczyca biała grys, papryka grys, pieprz grys, sezam.
Waga: 50 g
Surowiec przyprawowy oraz zielarski.
Z owoców głogu można robić wino i różnego rodzaju przetwory spożywcze, np. dżem, herbatki owocowe.
Sposób przygotowania herbatki:
1 łyż./filiżankę zalać wodą o temp. 96 st. C, parzyć 5-8 min.
Sól himalajska różowa średnio ziarnista 500g
Sól Himalajska to sól ręcznie wydobywana u podnóża Himalajów. Oprócz chlorku sodu zawiera ponad 80 różnych mikroelementów, w tym jod, magnez, cynk, żelazo i wapń niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Delikatny smak i atrakcyjny biało-różowy kolor wzbogacą każdą potrawę.
Sposób spożycia: Stosowana w kuchni jak sól tradycyjna. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (łyżeczka) ze wszystkich źródeł (w tym sól zawarta w żywności).
Składniki: 100% sól himalajska drobna Wyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy i sezam. Kraj pochodzenia: Pakistan
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 003 |
Informacje dodatkowe | |
---|---|
Producent | Intenson |
Kod producenta | 003 |
Waga: 50 g
Występowanie
Jest rośliną pospolitą, wieloletnią, rosnącą na glebach gliniastych, w zaroślach, na przydrożach, ugorach i nad potokami.
Wygląd zewnętrzny
Pędy kwiatowe pokryte obficie łuskami. Rozwijają się przed rozwojem liści, bo pokazują się już w marcu i kwietniu, a liście dopiero w maju. Wzrost do 25 cm. Kwiaty żółte, koszyczkowe, pojedyncze, osadzone u szczytu pędów kwiatowych, w budowie podobne do koszyczków mniszka lekarskiego, o licznych brzeżnych kwiatach języczkowych. Liście duże, ogonkowe, sercowate o szerokiej zatoce nasadowej. Brzegiem nierówno ząbkowane, spodem trwale pokryte srebrzystym i kutnerowatym meszkiem:
Surowiec
Kwiatostany - koszyczki i liście. Koszyczki kwiatowe zrywa się przed całkowitym ich rozwinięciem się, a liście bez ogonków. Surowiec suszy się najlepiej w cieniu i w temperaturze 40° C. Liście można także suszyć na słońcu.
Odwar z liści (1 łyżkę stołową rozdrobnionego suszu zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy pod przykryciem przez 2-3 minuty od zawrzenia, następnie zaś przecedzamy i w razie konieczności pijemy 2-3 razy dziennie po 1/4 szklanki).
POMIDOR SUSZONY - ZNAKOMITY SMAK I AROMAT - 50 g
Waga: 50 g
Znakomity smak i aromat pomidorów już teraz jest dostępny przez cały rok w Twojej kuchni.
Zastosowanie:
do wszelkich potraw, szczególnie do past, sosów, zapiekanek, pizzy, surówek, sałatek oraz do mięs i marynat, w kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej.
Waga: 30 g
Zastosowanie:
MACA - PERUWIAŃSKI KORZEŃ MIELONY (PROSZEK) 50 g
Maca jest dwuletnią lub roczną zielną rośliną rosnącą w Boliwii i Peru. Jest głównie znana jako Maca Peruwiańska. Maca rośnie wysoko w górach, lubi niskie temperatury i nieurodzajną glebę. Odkryto, że hipokotyle to jeden z głównych elementów składowych naturalnie rosnących i organicznych korzeni macy na obszarze górskim. Jako że hipokotyle nie tworzą się w szklarniach ani w ciepłym klimacie, maca uprawiana w innych rejonach Andów nie ma tego samego składu hipokotyli i innych składników odżywczych, co naturalnie rosnąca organiczna maca. Ludzie uprawiają ją ze względu na korzeń. Korzeń ten można wykorzystać jako warzywo lub w ziołolecznictwie. Pod względem biologicznym, korzeń macy obfituje w cukier i białko. Zawiera 60% węglowodanów, 10% białka, 8.5% błonnika oraz 2.2% tłuszczy. Poza tym, zawiera urydynę, kwas jabłkowy, pochodne benzoilu oraz glukozydów, itp. suszony korzeń macy jest bogaty w alkanoidy, minerały i składniki odżywcze takie jak selen, wapń, magnez i żelazo, kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, kwas palmitynowy i kwasy oleinowe, 19 aminokwasów oraz polisacharydy. Południowi Amerykanie spożywają i uprawiają macę od tysiącleci. Maca może wzmocnić system immunologiczny, zwiększyć przyswajanie umysłu oraz poprawić funkcjonowanie organizmu. Może rewitalizować zarówno mężczyzn jak i kobiety w średnim i podeszłym wieku. Ludność Andów używa korzenia macy, aby zwiększyć swą energię, łagodzić zmęczenie fizyczne i psychiczne, przyjmować więcej składników odżywczych w codziennej diecie. Ponadto, wspomaga redukcję problemów związanych ze starzeniem się organizmu i może zapobiec osteoporozie i anemii. Poza tym reguluje nieregularne cykle hormonalne kobiet: miesiączkę, łagodzi bóle menstruacyjne oraz symptomy menopauzy. Co więcej, maca jest znana ze swoich właściwości zwiększających płodność i od dawna stosuje się ją jako afrodyzjak, więc nazywana jest również ziołową viagrą. Próby kliniczne przeprowadzone na mężczyznach wykazały, że ekstrakt i proszek z macy podnosi libido i poprawia jakość nasienia. Dodatkowo, testy na zwierzętach z użyciem proszku z macy wykazały, że może on zwiększyć łączenie w pary u szczurów i myszy. Takie korzyści mogą być spowodowane wysoką koncentracją białka i składników odżywczych oraz tym, że maca zawiera składnik chemiczny o nazwie izotiocyjanin p-metoksybenzylu o właściwościach afrodyzjaków. Dlatego też w Andach maca to magiczny symbol młodości.
Sposób użycia: ok 2-3 łyżeczki dziennie. Korzeń Maca dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem albo szejkiem mleczno-owocowym. Kraj pochodzenia: Peru
DĄB - KORA DĘBU (100 g) - zioła sklep
Waga: 100 g
Dąb należy do rodziny bukowatych. Jest to długowieczne, okazałe drzewo liściaste lub wysoki krzew. Rośnie prawie wyłącznie w klimacie umiarkowanym na półkuli północnej. W Polsce najczęściej spotykany jest dąb szypułkowy. Występuje głównie na terenach nizinnych. W sprzyjających warunkach osiąga ogromne rozmiary i może przetrwać setki lat. Rzadziej można spotkać dąb bezszypułkowy. Rośnie tylko w rejonach podgórskich i w górach. Charakteryzuje się bardzo grubym pniem i rozłożystą koroną.
Ze względu na swą długowieczność i okazałe rozmiary, dąb zawsze robił na ludziach wielkie wrażenie. Przed wiekami był czczony jak bóstwo i uważany za symbol szlachetności, siły i sławy.
To wielkie drzewo ma liście w kształcie odwrotnie jajowatym. Liście są skórzaste, nierówno wrębne i klapowane, czasami pierzastosieczne. Na końcówkach liści wyrastają skupione po kilka pąki. Kwiaty są rozdzielnopłciowe, owocami są, tzw. żołędzie.
Dawkowanie: 1-2 łyżek stołowych kory zalać szklanką wody i ogrzewać pod przykryciem ok 30 minut nie dopuszczając do wrzenia. Stosować do obmywań, płukania jamy ustnej.
MŁODY JĘCZMIEŃ ZIELONY (250 g) proszek
Waga: 250 g
Zielony jęczmień staje się coraz bardziej popularny jako suplement dla osób odchudzających się i dbających o zdrową dietę. Faktycznie młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew. Ponadto zielony jęczmień to bogactwo egzogennych aminokwasów i błonnika pokarmowego. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że młody jęczmień ma właściwości odchudzające. Zielony jęczmień działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Jest pomocny w leczeniu zmian skórnych, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Coraz częściej jest stosowany jako środek wspomagający odchudzanie. Zielony jęczmień ze względu na swe właściwości znajduje zastosowanie jako preparat do odświeżania oddechu i płukania gardła. Zielony jęczmień – właściwości prozdrowotne Zielony jęczmień stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil. W porównaniu z innymi roślinami zielony jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować. Młody jęczmień ma więc silne właściwości przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Zielony jęczmień pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń. Ponadto łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Stosowanie:
1 łyżeczka to ok. 1 gram proszku. Napoje z młodego jęczmienia idealnie nadają się dla osób poszczących i odchudzających się. Można je łatwo przygotować w czasie podróży, w pracy czy
podczas treningu. Aby w pełni wykorzystać wartość biologiczną napoju z młodego jęczmienia, należy wypijać go bezpośrednio po wymieszaniu z wodą. Proszek z zielonego jęczmienia rozpuść w szklance chłodnej wody, soku owocowego lub soku ze świeżo wyciśniętych owoców. Pamiętaj, woda nie może być gorąca, bo spowoduje straty witamin i inaktywuje enzymy zawarte w zielonym jęczmieniu. Sok należy pić 20 do 30 minut przed jedzeniem, najlepiej 2 razy dziennie. Proszek możesz również dodać do jogurtu, płatków owsianych, zupy czy surówki.
Powyższy opis został przygotowany tylko dla celów informacyjnych i edukacyjnych na podstawie informacji ogólnie dostępnych w internecie.
VILCACORA z pomarańczą O SMAKU PIGWY (50 g)
Waga: 50 g
Skład: vilcacora, pomarańcza kandyzowana, słonecznik, aromat.
Zaparzanie: 1/2 łyżeczki Vilcacory gotować na małym ogniu 15-20 min, odcedzić. Pić napar pół godziny przed posiłkiem profilaktycznie 1x dziennie.
Papryczki PIRI PIRI BIRD EYE - OSTRA (25 g)
Rośliny tej odmiany są zazwyczaj silnie rozkrzewione i osiągają do 45-120 centymetrów wysokości. Liście mają 4-7 cm długości i ok. 1,5 cm szerokości. Owoce mierzą do 2,5 centymetrów. Kolor niedojrzałej jagody jest zielony, dojrzałej – czerwony lub fioletowy. Niektóre formy piri-piri posiadają wysoką ostrość: 9-10. W kuchni afrykańskiej piri-piri jest często używane do przygotowywania sosów, past i olejków przyprawowych oraz marynat do mięs, drobiu i różnorodnych ryb. Używa się także w zupach i gulaszach.
PRZYPRAWA BRUSCHETTA ( 50 g ) POMIDOR + ZIOŁA
Waga: 50 g
ZASTOSOWANIE: Jest to mieszanka przypraw do przyprawiania bruschetty z chleba. Bruschetta jest włoską przekąską, składającą się z chrupiących grzanek z dodatkami. Do jej przygotowania wystarczy pieczony chleb, najlepiej włoski ciabatte, oliwa extra virgin oraz aromatyczne zioła, które nadają przekąsce wspaniały smak i aromat.
Przyprawa także nadaje się do różnorodnych dań z pomidrów, makaronów, spaghetti, zup, sosów, sera, fondue, mozzarelli, sałat.
SKŁAD: - pomidor suszony,
- majeranek,
- oregano,
- bazylia,
- papryka.
PRZYPRAWA DO BIGOSU i KAPUSTY ~~ 50 g
Waga: 50 g Wszystkim dobrze znana i popularna polska potrawa. Przyprawa, którą Ci oferujemy pozwoli podkreślić wyjątkowy smak i aromat tej potrawy. Bigos, to tradycyjny specjał kuchni staropolskiej, stanowi pole do popisu dla każdego, daje możliwość eksperymentowania z doborem składników i proporcjami, ale udokumentowaniem tego wszystkiego musi być odpowiednio dobrana przyprawa. Mieszanka, którą Państwu oferujemy, sprawi że przygotowany bigos nabierze nowego wymiaru i będzie cieszyć podniebienia wszystkich domowników.
Skład:
- chilli,
- kurkuma,
- grzyby,
- papryka słodka,
- gorczyca biała,
- kolendra,
- kminek,
- koper włoski,
- jałowiec,
- liść laurowy,
- cukier, sól.
GARAM MASALA (50 g) od 1000smakowswiata
Waga: 50 g
Zastosowanie:
Waga: 50 g
Skład:
PRZYPRAWA BAŁKAŃSKA (50 g) od 1000smakowswiata
Waga: 50 g
Przyprawa bałkańska idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju dań kuchni bałkańskiej.
Skład: papryka płatek pomarańczowa, cebula grys, sól, cząber, pieprz, bazylia, gorczyca biała.
Waga: 50 g
Skład: - sól,
- cukier, - bazylia, - papryka chilli, - kolendra, - kwasek cytrynowy, - glutaminian sodu.
RUTA Zwyczajna (50 g) ZIOŁA SKLEP
Waga: 50 g
Ruta – Ruta ogrodowa,rutka (Ruta graveolens L.) Roślina aromatyczna o silnym zapachu,szarozielona. W Polsce uprawiana jest w ogrodach. Dorasta do wysokości 70 cm, liście ma charakterystyczne,pierzaste,dzielące się na drobniejsze listki. Szczególną cechę ruty stanowią zbiorniki olejku w liściach stąd zapach rośliny. Gdy na liść spogląda się pod światło,wygląda on,jakby pokuty szpilką. Kwiaty zebrane są w żółte grona, zakwitają w lipcu i sierpniu. Uprawę ruty można prowadzić w miejscach słonecznych,ciepłych,w ziemi żyznej,z dużą domieszką wapnia. Liście zbieramy wczesnym rankiem w dni pogodne,przed zakwitnięciem rośliny,albo po przekwitnięciu. Ścina się szczyty pędów i suszy. Surowcem są liście.
Napar. 1 łyżeczkę ziela ruty zalać szklanką wrzątku,pozostawić pod przykryciem 20 minut, odcedzić. Pić 2 razy dziennie po szklance naparu. Napar z dodatkiem dziurawca. 1 łyżeczkę ziela ruty i 1 łyżeczkę dziurawca zalać szklanką wrzątku,pozostawić po przykryciem 20 minut,odcedzić. Pić 2 razy dziennie po szklance naparu.
Waga: 50 g
smakiem od świeżego i nie można go używać
wymiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i
pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych
potraw i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny.
Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np.
herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też
doskonale do pieczonych jabłek.
bo te kłócą się z jego aromatem. Świetnie za to
komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem
angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką
muszkatołową i pieprzem.
Waga: 50 g
Naukowcy z Wydziału Leczniczych i Aromatycznych Roślin Uniwersytetu Korwina w Budapeszcie badają wiedzę tradycyjną i zawartość substancji czynnych w wybranych roślinach leczniczych w ramach projektu Traditional and Wild (http://traditionalandwild.eu/pl/). Na stronie internetowej dotyczącej badań nad tą rośliną dowiemy się tego, co warto o niej wiedzieć! Do czego używana jest werbena pospolita? Napary z ziela werbeny pospolitej są powszechnie stosowane w czasie przeziębienia i grypy, ponieważ jak udowodniono zwalcza katar: rozpuszcza i usuwa nadmiar śluzu, leczy zapaleniebłon śluzowych. Preparaty zawierające werbenę przeznaczone są do leczenia ostrych lub przewlekłych stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, jak również są stosowane w przypadku dodatkowych zabiegów antybakteryjnych. Substancje czynne pomagają zmniejszyćkaszel, nieżyt nosa i zatok oraz łagodzą objawy alergii. Uważa się również, że zioło to pomaga zmniejszyć nerwowość i leczy bezsenność.
W medycynie ludowej, werbena pospolita używana była w stanach zapalnych skóry, w leczeniu ran i hemoroidów, a także przy wysokim ciśnieniu krwi. Poza innymi, herbata z werbeny posiada doskonałe właściwości lecznicze zwalczające ból głowy, ból zęba, ból gardła, zmęczenie, niepokój, bezsenność, niedokrwistość i choroby układu moczowego.
Jak przygotować herbatę z werbeny pospolitej? W celu zwalczenia bólu głowy, umiarkowanych bólów stawów, należy zalać wrzątkiem dwie łyżeczki suszonych ziół i parzyć przez 10-15 minut. Napój należy pić do trzech razy dziennie.Herbatka z werbeny jest gorzka w smaku i bardzo aromatyczna: lepiej więc stosować mieszanki herbat lub dodać cukier i cytrynę do naparu. Połowę lub całą łyżeczkę (10-30 kropli) nalewki można podawać 3 razy dziennie. Te informacje pochodzą z Wydziału Roślin Leczniczych i Aromatycznych Instytutu Nauk Ogrodniczych na Uniwersytecie Korwina, Budapeszt. Dane naukowe zostały opracowane przez pracowników tego wydziału. Zgromadzone informacje i badania wstępne zostały wykonane w ramach projektu "Traditional and wild". Projekt ten realizowany jest w ramach unijnego Programu dla Europy Środkowej (UE), współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Unii Europejskiej.